ΠΑΙΔΕΙΑ

Κρατική ανικανότητα “εξαφανίζει” τα σχολικά οικόπεδα

Η “ΜτΚ” χαρτογραφεί τα οικόπεδα που προορίζονταν για σχολεία και αν και απαλλοτριώθηκαν έμειναν στα αζήτητα, κινδυνεύοντας να χαθούν οριστικά και τα τελευταία που έχουν απομείνει στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης.

 20/10/2019 16:15

Κρατική ανικανότητα “εξαφανίζει” τα σχολικά οικόπεδα

*των Έλενας Αποστολίδου και Δημήτρη Λαζόπουλου

Οικόπεδα που διεκδικούσε επί δεκαετίες και στα οποία σχεδίαζε να ανεγείρει νέες σχολικές μονάδες, αλλά ακόμη και κάποια στα οποία ήδη υπάρχουν σχολεία, έχει απολέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως αποκαλύπτει η «ΜτΚ».

Πιο συγκεκριμένα, επί της Βασιλέως Γεωργίου στεγάζονται, σε προκάτ, το 1ο ΓΕΛ και το 31ο γυμνάσιο, ενώ το οικόπεδο έχει κερδηθεί από τη ΔΕΗ, «οπότε θα πρέπει να βρει τρόπο ο δήμος Θεσσαλονίκης να κρατήσει τα σχολεία μέχρι να βρεθεί ένα κτίριο», αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Γιώργος Τόδας, πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ.

Το «μεγάλο πρόβλημα είναι το 5ο ΓΕΛ στο Μέγαρο Μουσικής», υπογραμμίζει και χαρακτηρίζει «εξωπραγματικό» το σχεδιασμό του δήμου για την αναπαλαίωση του διατηρητέου κτιρίου του 5ου ΓΕΛ επί της οδού Κριεζώτου, έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με τον ίδιο, με τα οποία «χτίζεις δύο μεγάλα σχολεία», όπως ισχυρίζεται. Αντιπροτείνει, δε, είτε τοποθέτηση προκάτ βαρέος τύπου, τα οποία θα κόστιζαν περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ, είτε ανέγερση νέου κτιρίου στα γήπεδα και στο χώρο στάθμευσης επί της παραλίας μετά το Μέγαρο Μουσικής, τα οποία ανήκουν στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Επίσης, το οικόπεδο επί της Κίμωνος Βόγα, όπου επρόκειτο να χτιστεί το 8ο ΓΕΛ, χάθηκε και πλέον «μεταφέρθηκε να γίνει στην Κηφισιά και χτίζεται τώρα», προσθέτει ο κ. Τόδας.

Στη συμβολή των οδών Γ. Σταύρου και Α. Παπαναστασίου χάθηκε άλλο ένα οικόπεδο για το δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς το κέρδισε η τράπεζα, στην οποία ανήκε το δάνειο του πρώην ιδιοκτήτη. Εκεί επρόκειτο να κατασκευαστεί το 9ο ΓΕΛ, λέει ο κ. Τόδας και συμπληρώνει πως ο μόνος τρόπος για να αξιοποιηθεί ο χώρος είναι να γίνει σύμπραξη δημοσίου ιδιωτικού τομέα ανάμεσα στο δήμο Θεσσαλονίκης και την τράπεζα.

alysida-oikopedo-xameno-sxoleio.jpg
Πίσω από την παλιά "Αλυσίδα" χάθηκε οικόπεδο στη συμβολή των οδών Α. Παπαναστασίου και Σταύρου

Οι ΕΛΜΕ της πόλης έχουν ζητήσει να δημιουργηθεί στο 1ο δημοτικό Τριανδρίας ένας χώρος στον οποίο θα φιλοξενηθεί ένα ειδικό σχολείο, καθώς όλα τα σχολεία αυτού του τύπου λειτουργούν σήμερα σε μισθωμένα κτίρια, λέει ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ.

Παράλληλα, επί της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής υπάρχουν δύο κτίρια όπου φιλοξενούνται το 2ο και το 22ο δημοτικά σχολεία. Διοικητικά ανήκουν στο δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά τα οικόπεδά τους ανήκουν στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη και τα κτίρια σε… ιδιώτη, από τον οποίο τα νοικιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει ο κ. Τόδας. Μάλιστα, «εδώ και δέκα χρόνια όλοι οι αντιδήμαρχοι (σ.σ. Θεσσαλονίκης) έλεγαν ‘πρέπει να απαλλαγούμε από αυτά τα σχολεία’», υποστηρίζει ο ίδιος.

Παρομοίως, ο δήμος Θεσσαλονίκης ή ο πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων επρόκειτο να αγοράσει ένα κομμάτι οικοπέδου στην περιοχή της Κηφισιάς, στο ύψος των παλιών ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, προκειμένου να χτίσει το 32ο ΓΕΛ, ωστόσο η αγορά παραμένει στον «αέρα», τουλάχιστον από το 2013, καταγγέλλει από την πλευρά του στη «ΜτΚ» ο Αναστάσιος Σαρδέλης, πρόεδρος της Δ’ ΕΛΜΕ.

Ακόμη μία περίπτωση αποτελεί το οικόπεδο στους Λαχανόκηπους, το οποίο είχε παραχωρηθεί τη δεκαετία του 1980 για να οικοδομηθεί τεχνικό σχολείο, αλλά αποχαρακτηρίστηκε πριν από περίπου 10 χρόνια, ενημερώνει μέσω της «ΜτΚ» ο Δημήτρης Σπανούδης, μέλος του δ.σ. της Γ’ ΕΛΜΕ.

Οι σχεδιασμοί του δήμου

Στο υπό κατάρτιση τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2020, ο Μάκης Κυριζίδης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, αποκαλύπτει μέσω της «ΜτΚ» πως έχουν ενταχθεί τα εξής έργα:

 1. Αποκατάσταση του διατηρητέου σχολείου στην οδό Κριεζώτου.
 2. Αναβαθμισμένες συντηρήσεις σχολικών κτιρίων α’, β’, γ’, ε’ δημοτικών κοινοτήτων και στη συνέχεια στη δ’.
 3. Συντήρηση ασφαλτοτάπητα σχολικών αυλών, όπου υπάρχει ανάγκη.
 4. Ανάθεση μελέτης στατικής επάρκειας 54ο δημοτικό σχολείο.
 5. Ηλεκτρομηχανολογικές, αρχιτεκτονικές μελέτες περιβάλλοντος χώρου για τα σχολεία στην Ικτίνου και στη Συγγρού 31.
 6. Μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του 16ου δημοτικού σχολείου στην οδό Μητσάκη.
 7. Ανάθεση μελέτης του 1ου και 2ου νηπιαγωγείου Τριανδρίας στον πεζόδρομο Έλλης Αλεξίου και Άρη Βελουχιώτη
 8. Ανάθεση μελέτης για ανέγερση νηπιαγωγείου στις οδούς Μακεδονίας και Κονδυλάκη.
 9. Μελέτη αποκατάστασης κτιρίου στην Αγίου Δημητρίου 125 για επανάχρησή του ως νηπιαγωγείο.
 10. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η διαμόρφωση σχολικής αυλής με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά για το 27ο δημοτικό, το 2ο γυμνάσιο και το 31ο λύκειο.

Εξάλλου, τις επόμενες ημέρες ξεκινούν τα έργα για την ανέγερση δύο νηπιαγωγείων στις οδούς Καπετάν Άγρα και Λαχανά, τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός τριετίας, δηλώνει στη «ΜτΚ» η αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου.

Ο δήμος, συνεχίζει η αντιδήμαρχος, σκοπεύει να κατασκευάσει έξι σχολικά κτίρια σε βάθος εξαετίας και έτσι προκηρύσσονται μελέτες για νηπιαγωγεία στις οδούς Μακεδονίας και Κονδυλάκη, στην Τροχιοδρομικών και για ένα ειδικό δημοτικό και νηπιαγωγείο στην οδό Βιζύης.

troxiodromika-oikopedo.jpg
Το οικόπεδο στα Τροχιοδρομικά, όπου θα ανεγερθεί νηπιαγωγείο

Να σημειωθεί ότι στο δήμο λειτουργούν 238 σχολικές μονάδες σε 111 σχολικά κτίρια, την ώρα που 10 κτίρια και καταστήματα μισθώνονται για 17 σχολικές μονάδες, έναντι 620.000 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την κ. Ακριτίδου.

Το πρόβλημα εντείνεται, καθώς οκτώ σχολικά συγκροτήματα στεγάζονται σε λυόμενα, τα περισσότερα από το 1978, όπως το 89ο δημοτικό, το 1ο λύκειο, το 31ο γυμνάσιο, παρατηρεί η κ. Ακριτίδου. Επίσης, υπάρχουν διατηρητέα σχολεία στις οδούς Ικτίνου, Συγγρού, Κριεζώτου, καθώς και διδακτήρια του 1930, που ανήκουν στις εφορείες νεότερων μνημείων και χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης, συμπληρώνει η ίδια.

Ειδικά για την περίπτωση του 5ου ΓΕΛ, η κ. Ακριτίδου τονίζει πως τελείωσαν οι μελέτες και απομένει η έγκριση της δαπάνης και η δημοπράτηση. Υπενθυμίζει πως αποτελεί δέσμευση του Κωνσταντίνου Ζέρβα η αποκατάσταση του κτιρίου, η οποία θα κοστίσει τρία εκατομμύρια ευρώ και στόχος είναι να έχει υλοποιηθεί εντός τριετίας.

Ο «γρίφος» της δίχρονης προσχολικής αγωγής

Από το 2020 ο δήμος Θεσσαλονίκης καλείται να εφαρμόσει τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και του λείπουν 70 νηπιαγωγεία. Η κ. Ακριτίδου αποκαλύπτει πως «όσα παιδιά δεν καλυφθούν, θα λάβουν voucher», ενώ θα γίνουν και «μισθώσεις ακινήτων», σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, οι τεχνικές υπηρεσίες πρότειναν αυλές, υπαρχόντων νηπιαγωγείων, όπου μπορούν να τοποθετηθούν προκάτ, για να λειτουργήσουν ως νηπιαγωγεία και δημοτικά, συμπληρώνει η ίδια.

Ο κ. Κυριζίδης δηλώνει ότι φέτος θα δοθούν έξι εκατομμύρια ευρώ συνολικά για απαλλοτριώσεις, ενώ πέρσι δόθηκαν 730.000 ευρώ, δίχως να έχει αποφασιστεί ακόμη πόσα θα αντιστοιχούν σε απαλλοτριώσεις για σχολεία.

Από την άλλη, στην ε’ δημοτική κοινότητα, «έχουμε χώρους στους οποίους ωστόσο δεν προχωράει το ζήτημα για διάφορες αιτίες», όπως στον Αγ. Ελευθέριο δίπλα στο 94ο δημοτικό, όπου αν και θεωρητικά υπάρχει ρέμα, εντούτοις το οικόπεδο χρησιμεύει ως χώρος στάθμευσης, υποστηρίζει στη «ΜτΚ» ο Στέλιος Τσούλιας, πρόεδρος ένωσης γονέων δήμου Θεσσαλονίκης και μέλος της σχολικής επιτροπής στην ε’ κοινότητα.

Παρόμοιες περιπτώσεις είναι τα οικόπεδα στο κατεδαφισμένο 12ο σχολείο επί της οδού Κάλλας και της οδού Μακεδονίας στο πάρκο Καούδη, το οποίο ανήκει στην ΕΥΑΘ, τονίζει ο κ. Τσούλιας.

Δίδυμη εικόνα και στους άλλους δήμους

Ολόκληρος ο νομός έχει βρεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος για τη δημιουργία σχολείων όπως ορίζει το πλαίσιο για τις ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) τη στιγμή που, όπως τονίζει ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, στην Αθήνα το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί και τα σχολεία κατασκευάστηκαν κανονικά. Αυτό, όπως είναι φυσικό, επέτεινε το κτιριακό πρόβλημα των δήμων. «Στο δικό μας δήμο υπάρχουν τρία σχολεία, δύο στην περιοχή της Πυλαίας και ένα στην περιοχή του Πανοράματος, που τα έχουμε εξαγγείλει από το 2005 και θα μας έλυνε το πρόβλημα που υπάρχει, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί οι υποσχέσεις που μας έδιναν» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο κ. Καϊτεζίδης. Στο 3ο δημοτικό σχολείο, όπως εξηγεί ο ίδιος, χρειάστηκε και η προσωπική εντολή του πρώην πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, για να επιλυθεί μια σημαντική εκκρεμότητα που είχε δημιουργηθεί με την παραχώρηση του οικοπέδου στον οικισμό «Μακεδονομάχων», «παρά ταύτα δεν έγινε απολύτως τίποτα» τονίζει ο δήμαρχος.

Και δεν είναι μόνο αυτά τα σχολεία που περιμένουν το πράσινο φως της χρηματοδότησης, το ίδιο συμβαίνει και στις περιοχές της Εξοχής και της Πυλαίας, όπου ο δήμος έχει υποδείξει χώρους, αλλά δεν «υλοποίησαν ούτε την προσωρινή λύση των προκάτ που μας υποσχέθηκαν, που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Έχουμε πρόβλημα που το δημιουργεί η πολιτεία» όπως τονίζει ο κ. Καϊτεζίδης.

Μάθημα... στο κυλικείο

Από τη φετινή σχολική χρονιά λειτουργεί για πρώτη φορά το δημοτικό σχολείου Τριαδίου, καθώς ο δήμος κατόρθωσε να εντάξει στο ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση 3,5 εκατομμύρια ευρώ το ημιτελές από το 2008 σχολείο, λύνοντας το πρόβλημα της σχολικής στέγης για τα παιδιά της περιοχής. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η αποπεράτωση του 2ου γυμνασίου Θέρμης, όπου θα μεταστεγαστεί από το ενοικιαζόμενο κτίριο του Απολλώνια, που βρίσκεται σήμερα.

Την ίδια τύχη ωστόσο δεν είχαν τα σχέδια του δήμου για την αποπεράτωση τριών σχολείων που αν και τα οικόπεδα έχουν βρεθεί και έχουν απαλλοτριωθεί, ωστόσο δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Πρόκειται για το 2ο δημοτικό σχολείο Πλαγιαρίου που συστεγάζεται με το 1ο δημοτικό σχολείο και όπως εξηγεί ο Στυλιανός Αποστόλου, αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θέρμης, «σήμερα στοιβάζονται 400 παιδιά σε ένα σχολείο, χωρίς σωστό αύλειο χώρο και με το κυλικείο να μετατρέπεται σε αίθουσα, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι μαθητές. Ήρθαμε σε συνεννόηση με την προηγούμενη κυβέρνηση, παραχωρήσαμε για 5 χρόνια ένα οικόπεδο 12 στρεμμάτων στη «θέση Αγελαδόστρατα», για να αναγερθεί το νέο σχολείο και να αποσυμφορηθεί το 1ο δημοτικό, μέσα από το ΣΔΙΤ, ωστόσο δεν έχει γίνει κάτι, αν παρέλθει το χρονικό διάστημα θα επιστρέψει στο δήμο το συγκεκριμένο οικόπεδο». Άλλο ένα σχολείο, το 2ο ΓΕΛ Μίκρας, το οποίο σήμερα στεγάζεται στο κτίριο του ΙΕΚ Θέρμης, περιμένει την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς το οικόπεδο έχει βρεθεί και βρίσκεται στη θέση «Βλάχος» ανάμεσα στο Πλαγιάρι και τον Τρίλοφο, και οι προβλεπόμενες μελέτες από το δήμο έχουν ολοκληρωθεί.

3-blaxos-oikopedo.jpg
Το οικόπεδο στη “θέση Βλάχος" ανάμεσα στο Πλαγιάρι και τον Τρίλοφο που προορίζεται για την κατασκευή του 2ου ΓΕΛ Μίκρας

Για τον κ. Αποστόλου η μεγάλη πληγή στη σχολική στέγη της περιοχής είναι τα ειδικά σχολεία, όπου το οικόπεδο των 20 στρεμμάτων στην περιοχή του Ρυσίου έχει βρεθεί εδώ και 10χρόνια που υπάρχει και η ταμπέλα που αναγράφει την ανέγερσή του, η οποία, όπως εξηγεί ο κ. Αποστόλου, «έγινε επί υπουργίας της κ. Γιαννάκου, αλλά το θέμα δεν έχει προχωρήσει. Είναι αδικία για αυτά τα παιδιά να μη φοιτούν σε αξιοπρεπές χώρους. Παράλληλα, υπάρχουν προβλήματα σχολικής στέγης, όπως το 2ο λύκειο Θέρμης, το 2ο δημοτικό σχολείο Ραιδεστού, τα δύο ειδικά σχολεία αλλά και το 7ο νηπιαγωγείο Θέρμης πρέπει να δοθούν χρήματα για τα σχολεία» τονίζει.

Εξαγορασμένα και αναξιοποίητα οικόπεδα

Στο δήμο Καλαμαριάς οι ανάγκες για σχολική στέγη είναι μεγάλες, καθώς, όπως επισημαίνει ο Αθανάσιος Γιαννακός, αντιδήμαρχος Παιδείας, υπάρχει ραγδαία αύξηση του πληθυσμού. Όπως εξηγεί «το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο λόγω της υποχρεωτικής διετούς προσχολικής αγωγής καθώς δεν υπάρχουν αρκετά νηπιαγωγεία, ενώ αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα στα λύκεια με υπεράριθμα τμήματα, που με την κατασκευή παράτυπων αιθουσών δημιουργείται η ψευδαίσθηση στο υπουργείο ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο δεν είναι έτσι. Υπάρχουν οικόπεδα όπου θα μπορούσαν να χτιστούν σχολεία, όπως εκείνο στη «θέση Τσιγάρα», που έχει απαλλοτριωθεί και εξαγοράστηκε από το δήμο περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ και έχει στόχο τη μεταστέγαση του 3ου δημοτικού σχολείου, που σήμερα λειτουργεί σε εγκαταστάσεις του «Αριστοτέλη» και μέχρι την κατασκευή του σχολείου λειτουργεί ως πάρκινγκ. Ένα άλλο οικόπεδο επί της Αδριανουπόλεως, δίπλα στο 7ο γυμνάσιο και 8ο λύκειο, επίσης εξαγοράστηκε προκειμένου να επεκταθεί το 8ο λύκειο και πρόκειται να εκπονηθεί σχετική μελέτη. Υπάρχουν και άλλα δύο οικόπεδα, το ένα επίσης επί της Αδιανουπόλεως και το άλλο στη διασταύρωση των οδών Τσιγγιρίδου με Ανδρέα Παπανδρέου, αυτό που χρειάζεται ωστόσο είναι χρηματοδότηση, για να αναγερθούν τα σχολεία. Αυτό θα θέσουμε ως θέμα και στη συνάντησή μας με την υπουργό. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις».

Θα «ξεφυτρώσουν» πολυκατοικίες

«Η κατάσταση στη σχολική στέγη στην Κεντρική Μακεδονία είναι στο κόκκινο, υπάρχουν εκατοντάδες οικόπεδα που προορίζονται για σχολεία, κινδυνεύουν να χαθούν και πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, γιατί αν τα χάσουμε θα ξεφυτρώσουν πολυκατοικίες. Πρέπει να διατηρήσουμε τα οικόπεδα, να υπάρξουν ξεχωριστά προγράμματα για τα νηπιαγωγεία και τα ΕΠΑΛ», δηλώνει σχετικά με το θέμα ο Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, που καταγγέλλει «ιδεοληπτικούς και άλλους λόγους που τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών και Παιδείας, πάγωσαν το πρόγραμμα της κατασκευής σχολείων στη Θεσσαλονίκη, υλοποιώντας ωστόσο της Αττικής». Όπως εξηγεί, στο δήμο Νεάπολης - Συκεών «υπήρξαν περιπτώσεις όπως το οικόπεδο Ιατρόπουλου στη Νεάπολη, επί της οδού Λαγκαδά, που ενώ αγοράστηκε για την κατασκευή νηπιαγωγείου, επί 4 χρόνια πιέζαμε να μας μεταβιβαστεί ως ιδιοκτησία, για να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε εμείς, έστω με δικές μας δαπάνες, το νηπιαγωγείο, και η μεταβίβαση δεν έγινε. Οι ανάγκες που υπήρχαν και υπάρχουν για την κατασκευή σχολείων και για την αντικατάσταση των παλαιών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι προκατασκευασμένα και λειτουργούσαν σε διπλή βάρδια είναι μεγάλες». Τη σημασία να χτιστούν σχολεία ΕΠΑΛ στην περιοχή των Συκεών και της Πολίχνης επισημαίνει από την πλευρά της και η Γιάννα Λαθήρα, πρόεδρος Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. «Το ΕΠΑΛ της Πολίχνης λειτούργησε το 2000, δηλαδή κλείνουμε 20ετία και από την αρχή ήταν σε απογευματινό ωράριο, με υπόσχεση πως θα ήταν προσωρινό, χωρίς ωστόσο να γίνει κάτι. Για το ΕΠΑΛ Συκεών από το 2005 - 2006 είχαμε πολλές υποσχέσεις, αλλά και πάλι δεν έγινε κάτι. Τα κτιριακά ζητήματα μας δεν είναι πια τόσο έντονα, ωστόσο επιμένουμε σε αυτά τα δυο σχολεία γιατί είναι σχολεία επαγγελματικής εκπαίδευσης που έχουν υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα συρρίκνωσης από την πλευρά των κυβερνήσεων».

oikopedo-iatropoulou-sxoleio-neapoli-sykies.jpg
Το “οικόπεδο Ιατρόπουλου” στη Νεάπολη, επί της οδού Λαγκαδά, όπου θα χτιζόταν το ΕΠΑΛ Συκεών.

Σε κατάστημα μέχρι... νεωτέρας

Προβληματική είναι η κατάσταση και στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου πολλά οικόπεδα που προορίζονταν και επίσημα για σχολεία παραμένουν αναξιοποίητα. Μια περίπτωση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι το ΕΕΕΚ Κορδελιού. Όπως εξηγεί ο Χρήστος Βοϊτσίδης, πρόεδρος Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, «πρόκειται για σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες που εδώ και 15χρόνια στεγάζεται σε έναν χώρο που ήταν κατάστημα. Τέλος, στο δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης υπάρχει το χρόνιο πρόβλημα με το καλλιτεχνικό γυμνάσιο και λύκειο, όπου το οικόπεδο έχει βρεθεί στην περιοχή της Μοναστηρίου απέναντι από το ξενοδοχείο «Grand Hotel», για να χτιστεί και να στεγάσει τα δύο σχολεία, αλλά εκκρεμεί η μεταβίβαση του οικοπέδου και το θέμα εδώ και πολλά χρόνια δεν προχωράει» τονίζει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13 Οκτωβρίου 2019

*των Έλενας Αποστολίδου και Δημήτρη Λαζόπουλου

Οικόπεδα που διεκδικούσε επί δεκαετίες και στα οποία σχεδίαζε να ανεγείρει νέες σχολικές μονάδες, αλλά ακόμη και κάποια στα οποία ήδη υπάρχουν σχολεία, έχει απολέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως αποκαλύπτει η «ΜτΚ».

Πιο συγκεκριμένα, επί της Βασιλέως Γεωργίου στεγάζονται, σε προκάτ, το 1ο ΓΕΛ και το 31ο γυμνάσιο, ενώ το οικόπεδο έχει κερδηθεί από τη ΔΕΗ, «οπότε θα πρέπει να βρει τρόπο ο δήμος Θεσσαλονίκης να κρατήσει τα σχολεία μέχρι να βρεθεί ένα κτίριο», αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Γιώργος Τόδας, πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ.

Το «μεγάλο πρόβλημα είναι το 5ο ΓΕΛ στο Μέγαρο Μουσικής», υπογραμμίζει και χαρακτηρίζει «εξωπραγματικό» το σχεδιασμό του δήμου για την αναπαλαίωση του διατηρητέου κτιρίου του 5ου ΓΕΛ επί της οδού Κριεζώτου, έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με τον ίδιο, με τα οποία «χτίζεις δύο μεγάλα σχολεία», όπως ισχυρίζεται. Αντιπροτείνει, δε, είτε τοποθέτηση προκάτ βαρέος τύπου, τα οποία θα κόστιζαν περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ, είτε ανέγερση νέου κτιρίου στα γήπεδα και στο χώρο στάθμευσης επί της παραλίας μετά το Μέγαρο Μουσικής, τα οποία ανήκουν στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Επίσης, το οικόπεδο επί της Κίμωνος Βόγα, όπου επρόκειτο να χτιστεί το 8ο ΓΕΛ, χάθηκε και πλέον «μεταφέρθηκε να γίνει στην Κηφισιά και χτίζεται τώρα», προσθέτει ο κ. Τόδας.

Στη συμβολή των οδών Γ. Σταύρου και Α. Παπαναστασίου χάθηκε άλλο ένα οικόπεδο για το δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς το κέρδισε η τράπεζα, στην οποία ανήκε το δάνειο του πρώην ιδιοκτήτη. Εκεί επρόκειτο να κατασκευαστεί το 9ο ΓΕΛ, λέει ο κ. Τόδας και συμπληρώνει πως ο μόνος τρόπος για να αξιοποιηθεί ο χώρος είναι να γίνει σύμπραξη δημοσίου ιδιωτικού τομέα ανάμεσα στο δήμο Θεσσαλονίκης και την τράπεζα.

alysida-oikopedo-xameno-sxoleio.jpg
Πίσω από την παλιά "Αλυσίδα" χάθηκε οικόπεδο στη συμβολή των οδών Α. Παπαναστασίου και Σταύρου

Οι ΕΛΜΕ της πόλης έχουν ζητήσει να δημιουργηθεί στο 1ο δημοτικό Τριανδρίας ένας χώρος στον οποίο θα φιλοξενηθεί ένα ειδικό σχολείο, καθώς όλα τα σχολεία αυτού του τύπου λειτουργούν σήμερα σε μισθωμένα κτίρια, λέει ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ.

Παράλληλα, επί της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής υπάρχουν δύο κτίρια όπου φιλοξενούνται το 2ο και το 22ο δημοτικά σχολεία. Διοικητικά ανήκουν στο δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά τα οικόπεδά τους ανήκουν στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη και τα κτίρια σε… ιδιώτη, από τον οποίο τα νοικιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει ο κ. Τόδας. Μάλιστα, «εδώ και δέκα χρόνια όλοι οι αντιδήμαρχοι (σ.σ. Θεσσαλονίκης) έλεγαν ‘πρέπει να απαλλαγούμε από αυτά τα σχολεία’», υποστηρίζει ο ίδιος.

Παρομοίως, ο δήμος Θεσσαλονίκης ή ο πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων επρόκειτο να αγοράσει ένα κομμάτι οικοπέδου στην περιοχή της Κηφισιάς, στο ύψος των παλιών ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, προκειμένου να χτίσει το 32ο ΓΕΛ, ωστόσο η αγορά παραμένει στον «αέρα», τουλάχιστον από το 2013, καταγγέλλει από την πλευρά του στη «ΜτΚ» ο Αναστάσιος Σαρδέλης, πρόεδρος της Δ’ ΕΛΜΕ.

Ακόμη μία περίπτωση αποτελεί το οικόπεδο στους Λαχανόκηπους, το οποίο είχε παραχωρηθεί τη δεκαετία του 1980 για να οικοδομηθεί τεχνικό σχολείο, αλλά αποχαρακτηρίστηκε πριν από περίπου 10 χρόνια, ενημερώνει μέσω της «ΜτΚ» ο Δημήτρης Σπανούδης, μέλος του δ.σ. της Γ’ ΕΛΜΕ.

Οι σχεδιασμοί του δήμου

Στο υπό κατάρτιση τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2020, ο Μάκης Κυριζίδης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, αποκαλύπτει μέσω της «ΜτΚ» πως έχουν ενταχθεί τα εξής έργα:

 1. Αποκατάσταση του διατηρητέου σχολείου στην οδό Κριεζώτου.
 2. Αναβαθμισμένες συντηρήσεις σχολικών κτιρίων α’, β’, γ’, ε’ δημοτικών κοινοτήτων και στη συνέχεια στη δ’.
 3. Συντήρηση ασφαλτοτάπητα σχολικών αυλών, όπου υπάρχει ανάγκη.
 4. Ανάθεση μελέτης στατικής επάρκειας 54ο δημοτικό σχολείο.
 5. Ηλεκτρομηχανολογικές, αρχιτεκτονικές μελέτες περιβάλλοντος χώρου για τα σχολεία στην Ικτίνου και στη Συγγρού 31.
 6. Μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του 16ου δημοτικού σχολείου στην οδό Μητσάκη.
 7. Ανάθεση μελέτης του 1ου και 2ου νηπιαγωγείου Τριανδρίας στον πεζόδρομο Έλλης Αλεξίου και Άρη Βελουχιώτη
 8. Ανάθεση μελέτης για ανέγερση νηπιαγωγείου στις οδούς Μακεδονίας και Κονδυλάκη.
 9. Μελέτη αποκατάστασης κτιρίου στην Αγίου Δημητρίου 125 για επανάχρησή του ως νηπιαγωγείο.
 10. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η διαμόρφωση σχολικής αυλής με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά για το 27ο δημοτικό, το 2ο γυμνάσιο και το 31ο λύκειο.

Εξάλλου, τις επόμενες ημέρες ξεκινούν τα έργα για την ανέγερση δύο νηπιαγωγείων στις οδούς Καπετάν Άγρα και Λαχανά, τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός τριετίας, δηλώνει στη «ΜτΚ» η αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου.

Ο δήμος, συνεχίζει η αντιδήμαρχος, σκοπεύει να κατασκευάσει έξι σχολικά κτίρια σε βάθος εξαετίας και έτσι προκηρύσσονται μελέτες για νηπιαγωγεία στις οδούς Μακεδονίας και Κονδυλάκη, στην Τροχιοδρομικών και για ένα ειδικό δημοτικό και νηπιαγωγείο στην οδό Βιζύης.

troxiodromika-oikopedo.jpg
Το οικόπεδο στα Τροχιοδρομικά, όπου θα ανεγερθεί νηπιαγωγείο

Να σημειωθεί ότι στο δήμο λειτουργούν 238 σχολικές μονάδες σε 111 σχολικά κτίρια, την ώρα που 10 κτίρια και καταστήματα μισθώνονται για 17 σχολικές μονάδες, έναντι 620.000 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την κ. Ακριτίδου.

Το πρόβλημα εντείνεται, καθώς οκτώ σχολικά συγκροτήματα στεγάζονται σε λυόμενα, τα περισσότερα από το 1978, όπως το 89ο δημοτικό, το 1ο λύκειο, το 31ο γυμνάσιο, παρατηρεί η κ. Ακριτίδου. Επίσης, υπάρχουν διατηρητέα σχολεία στις οδούς Ικτίνου, Συγγρού, Κριεζώτου, καθώς και διδακτήρια του 1930, που ανήκουν στις εφορείες νεότερων μνημείων και χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης, συμπληρώνει η ίδια.

Ειδικά για την περίπτωση του 5ου ΓΕΛ, η κ. Ακριτίδου τονίζει πως τελείωσαν οι μελέτες και απομένει η έγκριση της δαπάνης και η δημοπράτηση. Υπενθυμίζει πως αποτελεί δέσμευση του Κωνσταντίνου Ζέρβα η αποκατάσταση του κτιρίου, η οποία θα κοστίσει τρία εκατομμύρια ευρώ και στόχος είναι να έχει υλοποιηθεί εντός τριετίας.

Ο «γρίφος» της δίχρονης προσχολικής αγωγής

Από το 2020 ο δήμος Θεσσαλονίκης καλείται να εφαρμόσει τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και του λείπουν 70 νηπιαγωγεία. Η κ. Ακριτίδου αποκαλύπτει πως «όσα παιδιά δεν καλυφθούν, θα λάβουν voucher», ενώ θα γίνουν και «μισθώσεις ακινήτων», σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, οι τεχνικές υπηρεσίες πρότειναν αυλές, υπαρχόντων νηπιαγωγείων, όπου μπορούν να τοποθετηθούν προκάτ, για να λειτουργήσουν ως νηπιαγωγεία και δημοτικά, συμπληρώνει η ίδια.

Ο κ. Κυριζίδης δηλώνει ότι φέτος θα δοθούν έξι εκατομμύρια ευρώ συνολικά για απαλλοτριώσεις, ενώ πέρσι δόθηκαν 730.000 ευρώ, δίχως να έχει αποφασιστεί ακόμη πόσα θα αντιστοιχούν σε απαλλοτριώσεις για σχολεία.

Από την άλλη, στην ε’ δημοτική κοινότητα, «έχουμε χώρους στους οποίους ωστόσο δεν προχωράει το ζήτημα για διάφορες αιτίες», όπως στον Αγ. Ελευθέριο δίπλα στο 94ο δημοτικό, όπου αν και θεωρητικά υπάρχει ρέμα, εντούτοις το οικόπεδο χρησιμεύει ως χώρος στάθμευσης, υποστηρίζει στη «ΜτΚ» ο Στέλιος Τσούλιας, πρόεδρος ένωσης γονέων δήμου Θεσσαλονίκης και μέλος της σχολικής επιτροπής στην ε’ κοινότητα.

Παρόμοιες περιπτώσεις είναι τα οικόπεδα στο κατεδαφισμένο 12ο σχολείο επί της οδού Κάλλας και της οδού Μακεδονίας στο πάρκο Καούδη, το οποίο ανήκει στην ΕΥΑΘ, τονίζει ο κ. Τσούλιας.

Δίδυμη εικόνα και στους άλλους δήμους

Ολόκληρος ο νομός έχει βρεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος για τη δημιουργία σχολείων όπως ορίζει το πλαίσιο για τις ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) τη στιγμή που, όπως τονίζει ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, στην Αθήνα το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί και τα σχολεία κατασκευάστηκαν κανονικά. Αυτό, όπως είναι φυσικό, επέτεινε το κτιριακό πρόβλημα των δήμων. «Στο δικό μας δήμο υπάρχουν τρία σχολεία, δύο στην περιοχή της Πυλαίας και ένα στην περιοχή του Πανοράματος, που τα έχουμε εξαγγείλει από το 2005 και θα μας έλυνε το πρόβλημα που υπάρχει, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί οι υποσχέσεις που μας έδιναν» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο κ. Καϊτεζίδης. Στο 3ο δημοτικό σχολείο, όπως εξηγεί ο ίδιος, χρειάστηκε και η προσωπική εντολή του πρώην πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, για να επιλυθεί μια σημαντική εκκρεμότητα που είχε δημιουργηθεί με την παραχώρηση του οικοπέδου στον οικισμό «Μακεδονομάχων», «παρά ταύτα δεν έγινε απολύτως τίποτα» τονίζει ο δήμαρχος.

Και δεν είναι μόνο αυτά τα σχολεία που περιμένουν το πράσινο φως της χρηματοδότησης, το ίδιο συμβαίνει και στις περιοχές της Εξοχής και της Πυλαίας, όπου ο δήμος έχει υποδείξει χώρους, αλλά δεν «υλοποίησαν ούτε την προσωρινή λύση των προκάτ που μας υποσχέθηκαν, που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Έχουμε πρόβλημα που το δημιουργεί η πολιτεία» όπως τονίζει ο κ. Καϊτεζίδης.

Μάθημα... στο κυλικείο

Από τη φετινή σχολική χρονιά λειτουργεί για πρώτη φορά το δημοτικό σχολείου Τριαδίου, καθώς ο δήμος κατόρθωσε να εντάξει στο ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση 3,5 εκατομμύρια ευρώ το ημιτελές από το 2008 σχολείο, λύνοντας το πρόβλημα της σχολικής στέγης για τα παιδιά της περιοχής. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η αποπεράτωση του 2ου γυμνασίου Θέρμης, όπου θα μεταστεγαστεί από το ενοικιαζόμενο κτίριο του Απολλώνια, που βρίσκεται σήμερα.

Την ίδια τύχη ωστόσο δεν είχαν τα σχέδια του δήμου για την αποπεράτωση τριών σχολείων που αν και τα οικόπεδα έχουν βρεθεί και έχουν απαλλοτριωθεί, ωστόσο δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Πρόκειται για το 2ο δημοτικό σχολείο Πλαγιαρίου που συστεγάζεται με το 1ο δημοτικό σχολείο και όπως εξηγεί ο Στυλιανός Αποστόλου, αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θέρμης, «σήμερα στοιβάζονται 400 παιδιά σε ένα σχολείο, χωρίς σωστό αύλειο χώρο και με το κυλικείο να μετατρέπεται σε αίθουσα, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι μαθητές. Ήρθαμε σε συνεννόηση με την προηγούμενη κυβέρνηση, παραχωρήσαμε για 5 χρόνια ένα οικόπεδο 12 στρεμμάτων στη «θέση Αγελαδόστρατα», για να αναγερθεί το νέο σχολείο και να αποσυμφορηθεί το 1ο δημοτικό, μέσα από το ΣΔΙΤ, ωστόσο δεν έχει γίνει κάτι, αν παρέλθει το χρονικό διάστημα θα επιστρέψει στο δήμο το συγκεκριμένο οικόπεδο». Άλλο ένα σχολείο, το 2ο ΓΕΛ Μίκρας, το οποίο σήμερα στεγάζεται στο κτίριο του ΙΕΚ Θέρμης, περιμένει την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς το οικόπεδο έχει βρεθεί και βρίσκεται στη θέση «Βλάχος» ανάμεσα στο Πλαγιάρι και τον Τρίλοφο, και οι προβλεπόμενες μελέτες από το δήμο έχουν ολοκληρωθεί.

3-blaxos-oikopedo.jpg
Το οικόπεδο στη “θέση Βλάχος" ανάμεσα στο Πλαγιάρι και τον Τρίλοφο που προορίζεται για την κατασκευή του 2ου ΓΕΛ Μίκρας

Για τον κ. Αποστόλου η μεγάλη πληγή στη σχολική στέγη της περιοχής είναι τα ειδικά σχολεία, όπου το οικόπεδο των 20 στρεμμάτων στην περιοχή του Ρυσίου έχει βρεθεί εδώ και 10χρόνια που υπάρχει και η ταμπέλα που αναγράφει την ανέγερσή του, η οποία, όπως εξηγεί ο κ. Αποστόλου, «έγινε επί υπουργίας της κ. Γιαννάκου, αλλά το θέμα δεν έχει προχωρήσει. Είναι αδικία για αυτά τα παιδιά να μη φοιτούν σε αξιοπρεπές χώρους. Παράλληλα, υπάρχουν προβλήματα σχολικής στέγης, όπως το 2ο λύκειο Θέρμης, το 2ο δημοτικό σχολείο Ραιδεστού, τα δύο ειδικά σχολεία αλλά και το 7ο νηπιαγωγείο Θέρμης πρέπει να δοθούν χρήματα για τα σχολεία» τονίζει.

Εξαγορασμένα και αναξιοποίητα οικόπεδα

Στο δήμο Καλαμαριάς οι ανάγκες για σχολική στέγη είναι μεγάλες, καθώς, όπως επισημαίνει ο Αθανάσιος Γιαννακός, αντιδήμαρχος Παιδείας, υπάρχει ραγδαία αύξηση του πληθυσμού. Όπως εξηγεί «το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο λόγω της υποχρεωτικής διετούς προσχολικής αγωγής καθώς δεν υπάρχουν αρκετά νηπιαγωγεία, ενώ αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα στα λύκεια με υπεράριθμα τμήματα, που με την κατασκευή παράτυπων αιθουσών δημιουργείται η ψευδαίσθηση στο υπουργείο ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο δεν είναι έτσι. Υπάρχουν οικόπεδα όπου θα μπορούσαν να χτιστούν σχολεία, όπως εκείνο στη «θέση Τσιγάρα», που έχει απαλλοτριωθεί και εξαγοράστηκε από το δήμο περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ και έχει στόχο τη μεταστέγαση του 3ου δημοτικού σχολείου, που σήμερα λειτουργεί σε εγκαταστάσεις του «Αριστοτέλη» και μέχρι την κατασκευή του σχολείου λειτουργεί ως πάρκινγκ. Ένα άλλο οικόπεδο επί της Αδριανουπόλεως, δίπλα στο 7ο γυμνάσιο και 8ο λύκειο, επίσης εξαγοράστηκε προκειμένου να επεκταθεί το 8ο λύκειο και πρόκειται να εκπονηθεί σχετική μελέτη. Υπάρχουν και άλλα δύο οικόπεδα, το ένα επίσης επί της Αδιανουπόλεως και το άλλο στη διασταύρωση των οδών Τσιγγιρίδου με Ανδρέα Παπανδρέου, αυτό που χρειάζεται ωστόσο είναι χρηματοδότηση, για να αναγερθούν τα σχολεία. Αυτό θα θέσουμε ως θέμα και στη συνάντησή μας με την υπουργό. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις».

Θα «ξεφυτρώσουν» πολυκατοικίες

«Η κατάσταση στη σχολική στέγη στην Κεντρική Μακεδονία είναι στο κόκκινο, υπάρχουν εκατοντάδες οικόπεδα που προορίζονται για σχολεία, κινδυνεύουν να χαθούν και πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, γιατί αν τα χάσουμε θα ξεφυτρώσουν πολυκατοικίες. Πρέπει να διατηρήσουμε τα οικόπεδα, να υπάρξουν ξεχωριστά προγράμματα για τα νηπιαγωγεία και τα ΕΠΑΛ», δηλώνει σχετικά με το θέμα ο Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, που καταγγέλλει «ιδεοληπτικούς και άλλους λόγους που τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών και Παιδείας, πάγωσαν το πρόγραμμα της κατασκευής σχολείων στη Θεσσαλονίκη, υλοποιώντας ωστόσο της Αττικής». Όπως εξηγεί, στο δήμο Νεάπολης - Συκεών «υπήρξαν περιπτώσεις όπως το οικόπεδο Ιατρόπουλου στη Νεάπολη, επί της οδού Λαγκαδά, που ενώ αγοράστηκε για την κατασκευή νηπιαγωγείου, επί 4 χρόνια πιέζαμε να μας μεταβιβαστεί ως ιδιοκτησία, για να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε εμείς, έστω με δικές μας δαπάνες, το νηπιαγωγείο, και η μεταβίβαση δεν έγινε. Οι ανάγκες που υπήρχαν και υπάρχουν για την κατασκευή σχολείων και για την αντικατάσταση των παλαιών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι προκατασκευασμένα και λειτουργούσαν σε διπλή βάρδια είναι μεγάλες». Τη σημασία να χτιστούν σχολεία ΕΠΑΛ στην περιοχή των Συκεών και της Πολίχνης επισημαίνει από την πλευρά της και η Γιάννα Λαθήρα, πρόεδρος Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. «Το ΕΠΑΛ της Πολίχνης λειτούργησε το 2000, δηλαδή κλείνουμε 20ετία και από την αρχή ήταν σε απογευματινό ωράριο, με υπόσχεση πως θα ήταν προσωρινό, χωρίς ωστόσο να γίνει κάτι. Για το ΕΠΑΛ Συκεών από το 2005 - 2006 είχαμε πολλές υποσχέσεις, αλλά και πάλι δεν έγινε κάτι. Τα κτιριακά ζητήματα μας δεν είναι πια τόσο έντονα, ωστόσο επιμένουμε σε αυτά τα δυο σχολεία γιατί είναι σχολεία επαγγελματικής εκπαίδευσης που έχουν υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα συρρίκνωσης από την πλευρά των κυβερνήσεων».

oikopedo-iatropoulou-sxoleio-neapoli-sykies.jpg
Το “οικόπεδο Ιατρόπουλου” στη Νεάπολη, επί της οδού Λαγκαδά, όπου θα χτιζόταν το ΕΠΑΛ Συκεών.

Σε κατάστημα μέχρι... νεωτέρας

Προβληματική είναι η κατάσταση και στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου πολλά οικόπεδα που προορίζονταν και επίσημα για σχολεία παραμένουν αναξιοποίητα. Μια περίπτωση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι το ΕΕΕΚ Κορδελιού. Όπως εξηγεί ο Χρήστος Βοϊτσίδης, πρόεδρος Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, «πρόκειται για σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες που εδώ και 15χρόνια στεγάζεται σε έναν χώρο που ήταν κατάστημα. Τέλος, στο δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης υπάρχει το χρόνιο πρόβλημα με το καλλιτεχνικό γυμνάσιο και λύκειο, όπου το οικόπεδο έχει βρεθεί στην περιοχή της Μοναστηρίου απέναντι από το ξενοδοχείο «Grand Hotel», για να χτιστεί και να στεγάσει τα δύο σχολεία, αλλά εκκρεμεί η μεταβίβαση του οικοπέδου και το θέμα εδώ και πολλά χρόνια δεν προχωράει» τονίζει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13 Οκτωβρίου 2019

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία