ΑΠΟΨΕΙΣ

Κούλουμα

 17/03/2021 12:00

Αφού γιορτάσαμε την Τσικνοπέμπτη, αύριο θα πετάμε αετό για να γιορτάσουμε την Καθαρά Δευτέρα. Μην μου πείτε ότι ο Έλληνας και η Ελληνίδα που με μεγάλη προσμονή τηρούν όλα τα στοιχεία της παράδοσης θα αντέξουν να μην γιορτάσουν με τον πρέποντα τρόπο. Άλλωστε όλοι μετά τα κρέατα που τσίκνισαν θα αρχίσουν την νηστεία! Και με τις παραδόσεις του Έθνους θα εισέλθουν στην περίοδο εξαγνισμού προς το Πάσχα και την Ανάσταση. Ακούς συνεχώς τον μέσο άνθρωπο, που κατά την συνήθη πρακτική δεν φταίει για τίποτα, να αναφέρεται «εκεί που μας έφτασαν» λες και φταίει ή προκάλεσε την πανδημία το τάδε ή το δείνα κόμμα.

Κατά τα άλλα φαίνεται πλέον ανάγλυφα που οδηγεί η μακρά περίοδος περιορισμού και ρήξης των κοινωνικών μας σχέσεων. Ομάδες που θέλουν να επιβάλλουν τη θέληση τους -ο ολοκληρωτισμός είναι βαθιά ριζωμένος στις αντιλήψεις αρκετών, εμφανίζονται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Για αυτό κόμματα ολοκληρωτικών αντιλήψεων έχουν διαχρονικά σοβαρά ποσοστά αποδοχής από το εκλογικό σώμα. Για αυτό ολοκληρωτικές πρακτικές -όπως καταλήψεις κτιρίων και χώρων, στην πρακτική κομμάτων θεωρούνται «μέσα πάλης» που μπορεί να επιβάλλουν τη θέληση ομάδων και ατόμων. Το ίδιο και «καταλήψεις» θεσμών.

Δεν ήμασταν πάντα έτσι ή τουλάχιστον, όπως τα κρούσματα του κορονοϊού εμφανίζουν αυξήσεις και μειώσεις και κύματα, έτσι και τα κρούσματα ολοκληρωτισμού εμφανίζουν το ίδιο. Είδαμε και πάθαμε να απαλλαγούμε από το χαρτί «κοινωνικών φρονημάτων» -το θυμούνται όσοι το 1981 έζησαν την άρση του εμφυλίου. Δεν το θυμούνται οι «νέο-αγανακτισμένοι» ή οι νάρκισσοι των παρακάτω ηλικιών. Δεν το θυμάται αυτός που ήθελε να διοριστεί γιατί ο παππούς του ήταν στην Εθνική Αντίσταση. Δυστυχώς το εμβόλιο κατά του διχασμού και του ναρκισσισμού δεν έπιασε και πρέπει να επαναλαμβάνονται οι δόσεις του. Ο Θεός έφτιαξε το τέλειο ον. Την Ελληνίδα και τον Έλληνα. Τρόμαξε μετά που δεν είχε κανένα ψεγάδι, το ον που έφτιαξε και του έδωσε κάτι να τον βασανίζει. Τον Συν-Έλληνα.

Υπάρχει περίπτωση να πάμε μπροστά; Δύσκολο. Ομάδες ατόμων που νομίζουν ότι κατέχουν την αυθεντική αλήθεια και δυστυχώς το εμβόλιο της δημοκρατίας εμφανίζει παρενέργειες σε αυτούς, προσπαθούν να πετύχουν να γίνει το δικό τους. Αυτή είναι η παρενέργεια για όποιον καταλαβαίνει. Το ζούμε διαρκώς και διαρκώς από το 1989 και μετά. Με διάφορες ευκαιρίες. Γιατί για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξηγεί σε όσους κάνουν καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και χώρων ότι με βάση τον ποινικό κώδικα που αυτός στην πενταετή διακυβέρνηση του δεν άλλαξε, αυτό που κάνουν είναι παράνομο; Γιατί τάχα; Θυμάστε το 2015; «Τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν…».

Εμβόλιο για την Δημοκρατία χρειάζονται και τα κόμματα. Συνήθως αυτό γίνεται στις εκλογές. Αλλά μερικές φορές δεν πιάνει… Από την κυβέρνηση και τα κόμματα περιμένουμε πολιτικές. Όχι κατηγορίες. Εμείς χαρούμενοι ας πετάξουμε αετό κυριολεκτικά και μεταφορικά από τα μπαλκόνια μας. Που ξέρεις; Ο Θεός της Ελλάδας είναι μεγάλος…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13-14 Μαρτίου 2021