ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωστής Χατζηδάκης στη «ΜτΚ»: Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω!

Ο υπουργός εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μιλά για το διακύβευμα των εκλογών, τονίζει ότι η ΝΔ δεν υπόσχεται τον ουρανό με τ’ άστρα αλλά τη συνέπεια λόγων και πράξεων, ενώ χαρακτηρίζει «ραντεβού στα τυφλά» την πρόταση της άλλης πλευράς

 14/05/2023 19:00

Κωστής Χατζηδάκης στη «ΜτΚ»: Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω!

Νίκος Οικονόμου

«Οι Έλληνες έχουν μπροστά τους δύο επιλογές: Από τη μία έναν αρχηγό, ένα κόμμα και ένα συγκεκριμένο σχέδιο: τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από την άλλη ένα ραντεβού στα τυφλά. Οι Έλληνες θα επιλέξουν την ασφάλεια, τη σοβαρότητα, την αποτελεσματικότητα. Η Ελλάδα δε γυρίζει πίσω», τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» τονίζει ότι τα ατού της ΝΔ είναι δύο: πρώτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ένας σοβαρός και αποτελεσματικός πολιτικός με διεθνές κύρος. Και δεύτερον το γεγονός ότι δεν υποσχόμαστε τον «ουρανό με τ’ άστρα», αλλά η λογική μας είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων».

Από την κάλπη της επόμενης Κυριακής ο κ. Χατζηδάκης προσδοκά «μία καθαρή νίκη για τη ΝΔ, ώστε να μην αμφισβητείται ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα» και επισημαίνει ότι καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα σημειώνει ότι «δεν έχουν διδαχθεί τίποτα από τα λάθη τους και ότι το οικονομικό τους σχέδιο είναι ένα πρόγραμμα Θεσσαλονίκης επί τρία», ενώ για το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «ο λόγος του θυμίζει τη δεκαετία του ’80, μόνο που τώρα είμαστε στο 2023».

Τέλος σημειώνει ότι η τραγωδία των Τεμπών δεν πρέπει να ξεχαστεί και ότι «παρά τα όποια λάθη η μόνη πολιτική δύναμη που διαθέτει τη διαχειριστική επάρκεια να συγκρουστεί με το βαθύ κράτος είναι η ΝΔ».

Κύριε Χατζηδάκη, έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ποιο είναι το διακύβευμα της άλλης Κυριακής;

Την τελευταία τετραετία, εν μέσω κρίσεων, και παρά τα όποια λάθη, η Ελλάδα έχει ανέβει αρκετά σκαλιά πιο ψηλά σε πολλούς τομείς: στην οικονομική ανάπτυξη, στην εξωτερική πολιτική, στην αμυντική θωράκιση της χώρας, στην ψηφιακή επανάσταση στο κράτος, στην κοινωνική πολιτική. Το διακύβευμα, λοιπόν, των εκλογών είναι, αν η πρόοδος αυτή θα πάει χαμένη -πολύ περισσότερο όταν από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη εναλλακτική λύση- ή αν θα συνεχιστεί. Είμαι αισιόδοξος ότι οι πολίτες δεν θα επιλέξουν το οπισθοδρόμηση. Αλλά θα συστρατευθούν ώστε να πάμε την Ελλάδα σταθερά και τολμηρά, μόνο μπροστά. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω!

Σε έναν 17χρονο που ψηφίζει για πρώτη φορά και θεωρεί ότι τα κόμματα δεν έχουν αφοσιωθεί όσο θα ήθελε στα προβλήματά του τι θα λέγατε λίγο πριν την κάλπη;

Οι νέοι έχουν λόγους να είναι δύσπιστοι με την πολιτική. Είναι λογικό, καθώς προηγήθηκε μία πολύ δύσκολη δεκαετία, καθώς και τα περιοριστικά μέτρα που αναγκαστικά εφαρμόστηκαν λόγω του κορονοϊού που τους άλλαξαν τη ζωή τους. Γι’ αυτό και η κυβέρνησή μας προσπάθησε να μιλήσει στους νέους με έργα. Στο υπουργείο Εργασίας, για παράδειγμα, το κάναμε με μέτρα, όπως οι ατομικοί κουμπαράδες για να πάρουν υψηλότερες επικουρικές συντάξεις και τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για να αποκτήσουν προσιτή και ποιοτική στέγη. Μέτρα που προωθούν την ελευθερία και την ισότητα των ευκαιριών. Μέτρα που απαντούν στις πραγματικές τους ανάγκες. Για να μπορούν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους στην πατρίδα μας. Και να μην τους διώχνουμε στο εξωτερικό. Διότι, τους χρειαζόμαστε δίπλα μας για να φτάσει η Ελλάδα στο πιο ψηλό σκαλί της Ευρώπης!

Και σε έναν κεντρώο ψηφοφόρο που είναι προβληματισμένος από την απόδοση του κρατικού μηχανισμού στην τραγωδία των Τεμπών;

Την τραγωδία των Τεμπών πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να μην την ξεχνάμε. Πρέπει, όμως, να περάσουμε και στο τι πρέπει να γίνει, για να μην επαναληφθεί. Και η δημόσια συζήτηση, η οποία προηγήθηκε, κατέδειξε, πιστεύω, ότι, μεταξύ άλλων, το βασικότερο πρόβλημα στον ΟΣΕ, είναι το πρόβλημα του βαθέος κράτους. Με το οποίο απαιτείται να συγκρουστούμε. Αν κοιτάξουμε την πρόσφατη ιστορία, είναι ελπιδοφόρο ότι στην Ελλάδα, δεν έχουμε μόνο αποτυχίες στην αντιμετώπιση των παθογενειών του Δημοσίου. Έχουμε και αρκετές επιτυχίες: Στον ΟΤΕ κάποτε απαιτούνταν ρουσφέτι για να βάλεις τηλέφωνο, ενώ η Cosmote σήμερα προχωρά πιο σύγχρονα. Στην Ολυμπιακή έκλεισε μια βαθιά πληγή. Το Λιμάνι του Πειραιά προχώρησε με ταχύτητα μετά την επένδυση της Cosco. Η ΔΕΗ ήταν υπό κατάρρευση, αλλά το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Ο ΕΦΚΑ δεν έχει πια καμία σχέση με τον ΕΦΚΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος τα έκανε αυτά; Τα έκαναν διαφορετικές κυβερνήσεις της ΝΔ. Ήταν επίσης η ΝΔ η οποία αντιμετώπισε επαρκώς την πανδημία, στάθηκε αποφασιστικά απέναντι στην Τουρκία, διαχειρίστηκε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο την ενεργειακή κρίση. Και γι’ αυτό, κατά την άποψή μου, παρά τα όποια λάθη, η μόνη πολιτική δύναμη που διαθέτει τη διαχειριστική επάρκεια να συγκρουστεί με το βαθύ κράτος, τόσο στον ΟΣΕ όσο και ευρύτερα, είναι η ΝΔ. Διότι οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Γι’ αυτό και για τη νέα τετραετία έχουμε ως στόχο να εντείνουμε την προσπάθεια για ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Με ψηφιοποίηση παντού και αξιολόγηση παντού. Είναι κάτι που, αν δεν το κάνουμε εμείς, στον παρόν πολιτικό σκηνικό, δεν θα το κάνει κανείς!

Είστε ευχαριστημένος από τον προεκλογικό διάλογο που καταγράφηκε μέχρι στιγμής σε αυτές τις εκλογές;

Στο μέχρι τώρα προεκλογικό διάλογο θα βρείτε βασικά δύο προσεγγίσεις: Από τη μία μεριά είναι το συγκροτημένο, εξειδικευμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο μιλά για το μέλλον της χώρας. Από την άλλη, έχουμε τα «λεφτόδεντρα» του κ. Τσίπρα και τα τοπικά νομίσματα του κ. Τσακαλώτου, την επιμονή του κ. Ανδρουλάκη να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και τα σχέδια «Δήμητρες» του κ. Βαρουφάκη. Και όλα αυτά, ενώ μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Ανδρουλάκη διεξάγεται μία πολιτική κοκορομαχία για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Συζήτηση, η οποία, πιστεύω, δεν απασχολεί κανέναν. Θα προτιμούσαμε, προφανώς, ο προεκλογικός διάλογος να γίνεται με όρους πραγματισμού και όχι με όρους φαντασιώσεων. Με όρους μέλλοντος και όχι με όρους παρελθόντος. Ακόμη, όμως και αν επιμείνουν σε αυτή την κατεύθυνση, εμείς θα επιμείνουμε από τη μεριά μας στο σχέδιο και στις λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Θα επιμείνουμε να μιλάμε για το μέλλον!

Το debate πώς το είδατε; Ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις;

Αποτυπώθηκαν για ακόμα μία φορά τόσο τα χαρακτηριστικά των πολιτικών αρχηγών όσο και οι θέσεις των κομμάτων. Σε σχέση με τη ΝΔ έγινε ακόμα μία φορά σαφές ότι: από τη μια πλευρά έχουμε έναν αρχηγό ο οποίος είναι σοβαρός και αξιόπιστος. Και από την άλλη πλευρά ένα πρόγραμμα Ευρώπης και κοινής λογικής που μπορεί να εφαρμοστεί, σε αντίθεση με τις δημαγωγικές υποσχέσεις, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ!

Ποια είναι τα μεγάλα ατού σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση για τη ΝΔ;

Πρώτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τον οποίο, η πλειονότητα των πολιτών αναγνωρίζει -ακόμη και πολίτες οι οποίοι νιώθουν εγγύτερα σε άλλους πολιτικούς χώρους- ότι είναι ένας σοβαρός και αποτελεσματικός πολιτικός με διεθνές κύρος. Και, δεύτερο, είναι το γεγονός ότι δεν υποσχόμαστε τον «ουρανό με τ’ άστρα», όπως κάνουν οι αντίπαλοί μας, αλλά η λογική μας είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων!

Πώς είδατε μέχρι στιγμής τον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και την τακτική του Αλέξη Τσίπρα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας φαίνεται να μην έχουν διδαχθεί τίποτα από τα λάθη τους. Το οικονομικό τους σχέδιο είναι ένα πρόγραμμα Θεσσαλονίκης επί τρία. Μιλούν για δικαιοσύνη, ενώ έχουν στα ψηφοδέλτιά τους τον καταδικασμένο από το Ειδικό Δικαστήριο κ. Παππά. Και προσπαθούν να απευθυνθούν στους κεντρώους ψηφοφόρους, ενώ απείχαν από τις προσπάθειες να προστατευθεί η Δημοκρατία από κινδύνους, σαν αυτούς που θέτουν πολιτικά μορφώματα τύπου Κασιδιάρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας συνεχίζουν στο δρόμο του λαϊκισμού και της τοξικότητας. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι παραμένουν με διαφορά δεύτεροι στις δημοσκοπήσεις.

Εντάσεις και αντιπαραθέσεις υπήρξαν και μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πώς θα χαρακτηρίζατε την προεκλογική εκστρατεία του Νίκου Ανδρουλάκη;

Ο πολιτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ, όπως έχει διαμορφωθεί, το τοποθετεί πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι στη ΝΔ. Ο λόγος τους θυμίζει τη δεκαετία του ’80, μόνο που τώρα είμαστε στο 2023. Και πιστεύω ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2012, του 2015 και του 2019 -με τους οποίους βρεθήκαμε να κρατάμε μαζί τη χώρα όρθια σε δύσκολες στιγμές και απέναντι στον προελαύνοντα λαϊκισμό- δεν βλέπει με καλό μάτι αυτή τη μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Τι προσδοκάτε για την ερχόμενη Κυριακή; Ποιο θα είναι το καλό αποτέλεσμα για τη ΝΔ και τη χώρα;

Προσδοκούμε μία καθαρή νίκη για τη ΝΔ. Μία νίκη τέτοια, ώστε να μην αμφισβητείται ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη μέρα. Η οποία θα διασφαλίσει ότι η πρόοδος που έχει κάνει η χώρα τέσσερα χρόνια τώρα δεν θα πάει χαμένη, αλλά θα συνεχιστεί! Και γι’ αυτό θέλουμε να μην πάει καμία ψήφος χαμένη στις 21 Μαΐου!

Υπάρχουν περιθώρια εκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ μετά την πρώτη κάλπη στην περίπτωση που μπορεί να προκύψει βιώσιμη κυβέρνηση;

Εμείς προτάσσουμε την αυτοδυναμία. Και το κάνουμε για δύο, κυρίως, λόγους: Πρώτον, διότι πιστεύουμε ότι λόγω της πολιτικής κουλτούρας στη χώρα μας, έχουμε ανάγκη από ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις. Και, δεύτερον, διότι οι Έλληνες έχουν βασικά αυτή τη στιγμή μπροστά τους δύο επιλογές: Από τη μία πλευρά έχουν έναν αρχηγό, ένα κόμμα και ένα συγκεκριμένο σχέδιο: τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενώ, από την άλλη πλευρά τους προτείνεται ένα ραντεβού στα τυφλά! Και δεν νομίζω οι Έλληνες να επιλέξουν το ραντεβού στα τυφλά! Θα επιλέξουν την ασφάλεια, τη σοβαρότητα, την αποτελεσματικότητα!

Να πάμε λίγο στα του υπουργείου σας: Είστε ευχαριστημένος από την απόδοση που είχατε στο θέμα της απόδοσης των συντάξεων;

Ας μιλήσουν οι αριθμοί: Μέσα σε 27 μήνες βγήκαν 570.000 συντάξεις. Δηλαδή, 1 στους 14 ενήλικες Έλληνες έλαβε την κύρια σύνταξή του το 2021, το 2022 και τους τρεις πρώτους μήνες του 2023. Και πλέον εκδίδονται μεσοσταθμικά σε 2 μήνες, πιο γρήγορα δηλαδή από ό,τι στη Γερμανία και τη Γαλλία! Ταυτόχρονα, έχει δρομολογηθεί και η αντιμετώπιση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων. Ήδη έχει εκδοθεί πάνω από το μισό στοκ των 80.000 εκκρεμών συντάξεων με το υπόλοιπο στοκ να αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο καλοκαίρι. Ενώ και τα εκκρεμή εφάπαξ που αυξήθηκαν για λίγο προσωρινά λόγω της έκδοσης πολλών κύριων συντάξεων, έχουμε σημαντικότατη αποκλιμάκωση και οι εκκρεμότητες είναι πολύ λίγες. Τα συμπεράσματα λοιπόν, για την απόδοση μας στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, είναι δικά σας!

Ποιο είναι επόμενοι μεγάλοι στόχοι στο υπουργείο Εργασίας για την επόμενη κυβέρνηση;

Είναι, η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλη την αγορά εργασίας (και στο Δημόσιο). Ο διπλασιασμός των κονδυλίων για την Στεγαστική πολιτική «Σπίτι Μου» με τη δημιουργία, μάλιστα, ξεχωριστού Υπουργείου για Στέγασης και Κοινωνικής Πολιτικής. Η επέκταση του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα. Ο περαιτέρω ψηφιακός και ευρύτερος εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ, ώστε η καθημερινότητα των ασφαλισμένων να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Οι νέες αυξήσεις ύψους 4% στις συντάξεις. Η μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% το 2025 (έτσι ώστε να ξεπαγώσουν και οι τριετίες) και κάτω από το 8% το 2027. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού κατά 25%, στα 1500 ευρώ, στην τετραετία! Και, σημειώνω, ότι ειδικά οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και η μείωση της ανεργίας, έχουν ως προϋπόθεση τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, που μπορεί να εγγυηθεί πολύ περισσότερο η ΝΔ!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14.05.2023

«Οι Έλληνες έχουν μπροστά τους δύο επιλογές: Από τη μία έναν αρχηγό, ένα κόμμα και ένα συγκεκριμένο σχέδιο: τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από την άλλη ένα ραντεβού στα τυφλά. Οι Έλληνες θα επιλέξουν την ασφάλεια, τη σοβαρότητα, την αποτελεσματικότητα. Η Ελλάδα δε γυρίζει πίσω», τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» τονίζει ότι τα ατού της ΝΔ είναι δύο: πρώτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ένας σοβαρός και αποτελεσματικός πολιτικός με διεθνές κύρος. Και δεύτερον το γεγονός ότι δεν υποσχόμαστε τον «ουρανό με τ’ άστρα», αλλά η λογική μας είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων».

Από την κάλπη της επόμενης Κυριακής ο κ. Χατζηδάκης προσδοκά «μία καθαρή νίκη για τη ΝΔ, ώστε να μην αμφισβητείται ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα» και επισημαίνει ότι καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα σημειώνει ότι «δεν έχουν διδαχθεί τίποτα από τα λάθη τους και ότι το οικονομικό τους σχέδιο είναι ένα πρόγραμμα Θεσσαλονίκης επί τρία», ενώ για το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «ο λόγος του θυμίζει τη δεκαετία του ’80, μόνο που τώρα είμαστε στο 2023».

Τέλος σημειώνει ότι η τραγωδία των Τεμπών δεν πρέπει να ξεχαστεί και ότι «παρά τα όποια λάθη η μόνη πολιτική δύναμη που διαθέτει τη διαχειριστική επάρκεια να συγκρουστεί με το βαθύ κράτος είναι η ΝΔ».

Κύριε Χατζηδάκη, έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ποιο είναι το διακύβευμα της άλλης Κυριακής;

Την τελευταία τετραετία, εν μέσω κρίσεων, και παρά τα όποια λάθη, η Ελλάδα έχει ανέβει αρκετά σκαλιά πιο ψηλά σε πολλούς τομείς: στην οικονομική ανάπτυξη, στην εξωτερική πολιτική, στην αμυντική θωράκιση της χώρας, στην ψηφιακή επανάσταση στο κράτος, στην κοινωνική πολιτική. Το διακύβευμα, λοιπόν, των εκλογών είναι, αν η πρόοδος αυτή θα πάει χαμένη -πολύ περισσότερο όταν από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη εναλλακτική λύση- ή αν θα συνεχιστεί. Είμαι αισιόδοξος ότι οι πολίτες δεν θα επιλέξουν το οπισθοδρόμηση. Αλλά θα συστρατευθούν ώστε να πάμε την Ελλάδα σταθερά και τολμηρά, μόνο μπροστά. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω!

Σε έναν 17χρονο που ψηφίζει για πρώτη φορά και θεωρεί ότι τα κόμματα δεν έχουν αφοσιωθεί όσο θα ήθελε στα προβλήματά του τι θα λέγατε λίγο πριν την κάλπη;

Οι νέοι έχουν λόγους να είναι δύσπιστοι με την πολιτική. Είναι λογικό, καθώς προηγήθηκε μία πολύ δύσκολη δεκαετία, καθώς και τα περιοριστικά μέτρα που αναγκαστικά εφαρμόστηκαν λόγω του κορονοϊού που τους άλλαξαν τη ζωή τους. Γι’ αυτό και η κυβέρνησή μας προσπάθησε να μιλήσει στους νέους με έργα. Στο υπουργείο Εργασίας, για παράδειγμα, το κάναμε με μέτρα, όπως οι ατομικοί κουμπαράδες για να πάρουν υψηλότερες επικουρικές συντάξεις και τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για να αποκτήσουν προσιτή και ποιοτική στέγη. Μέτρα που προωθούν την ελευθερία και την ισότητα των ευκαιριών. Μέτρα που απαντούν στις πραγματικές τους ανάγκες. Για να μπορούν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους στην πατρίδα μας. Και να μην τους διώχνουμε στο εξωτερικό. Διότι, τους χρειαζόμαστε δίπλα μας για να φτάσει η Ελλάδα στο πιο ψηλό σκαλί της Ευρώπης!

Και σε έναν κεντρώο ψηφοφόρο που είναι προβληματισμένος από την απόδοση του κρατικού μηχανισμού στην τραγωδία των Τεμπών;

Την τραγωδία των Τεμπών πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να μην την ξεχνάμε. Πρέπει, όμως, να περάσουμε και στο τι πρέπει να γίνει, για να μην επαναληφθεί. Και η δημόσια συζήτηση, η οποία προηγήθηκε, κατέδειξε, πιστεύω, ότι, μεταξύ άλλων, το βασικότερο πρόβλημα στον ΟΣΕ, είναι το πρόβλημα του βαθέος κράτους. Με το οποίο απαιτείται να συγκρουστούμε. Αν κοιτάξουμε την πρόσφατη ιστορία, είναι ελπιδοφόρο ότι στην Ελλάδα, δεν έχουμε μόνο αποτυχίες στην αντιμετώπιση των παθογενειών του Δημοσίου. Έχουμε και αρκετές επιτυχίες: Στον ΟΤΕ κάποτε απαιτούνταν ρουσφέτι για να βάλεις τηλέφωνο, ενώ η Cosmote σήμερα προχωρά πιο σύγχρονα. Στην Ολυμπιακή έκλεισε μια βαθιά πληγή. Το Λιμάνι του Πειραιά προχώρησε με ταχύτητα μετά την επένδυση της Cosco. Η ΔΕΗ ήταν υπό κατάρρευση, αλλά το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Ο ΕΦΚΑ δεν έχει πια καμία σχέση με τον ΕΦΚΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος τα έκανε αυτά; Τα έκαναν διαφορετικές κυβερνήσεις της ΝΔ. Ήταν επίσης η ΝΔ η οποία αντιμετώπισε επαρκώς την πανδημία, στάθηκε αποφασιστικά απέναντι στην Τουρκία, διαχειρίστηκε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο την ενεργειακή κρίση. Και γι’ αυτό, κατά την άποψή μου, παρά τα όποια λάθη, η μόνη πολιτική δύναμη που διαθέτει τη διαχειριστική επάρκεια να συγκρουστεί με το βαθύ κράτος, τόσο στον ΟΣΕ όσο και ευρύτερα, είναι η ΝΔ. Διότι οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Γι’ αυτό και για τη νέα τετραετία έχουμε ως στόχο να εντείνουμε την προσπάθεια για ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Με ψηφιοποίηση παντού και αξιολόγηση παντού. Είναι κάτι που, αν δεν το κάνουμε εμείς, στον παρόν πολιτικό σκηνικό, δεν θα το κάνει κανείς!

Είστε ευχαριστημένος από τον προεκλογικό διάλογο που καταγράφηκε μέχρι στιγμής σε αυτές τις εκλογές;

Στο μέχρι τώρα προεκλογικό διάλογο θα βρείτε βασικά δύο προσεγγίσεις: Από τη μία μεριά είναι το συγκροτημένο, εξειδικευμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο μιλά για το μέλλον της χώρας. Από την άλλη, έχουμε τα «λεφτόδεντρα» του κ. Τσίπρα και τα τοπικά νομίσματα του κ. Τσακαλώτου, την επιμονή του κ. Ανδρουλάκη να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και τα σχέδια «Δήμητρες» του κ. Βαρουφάκη. Και όλα αυτά, ενώ μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Ανδρουλάκη διεξάγεται μία πολιτική κοκορομαχία για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Συζήτηση, η οποία, πιστεύω, δεν απασχολεί κανέναν. Θα προτιμούσαμε, προφανώς, ο προεκλογικός διάλογος να γίνεται με όρους πραγματισμού και όχι με όρους φαντασιώσεων. Με όρους μέλλοντος και όχι με όρους παρελθόντος. Ακόμη, όμως και αν επιμείνουν σε αυτή την κατεύθυνση, εμείς θα επιμείνουμε από τη μεριά μας στο σχέδιο και στις λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Θα επιμείνουμε να μιλάμε για το μέλλον!

Το debate πώς το είδατε; Ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις;

Αποτυπώθηκαν για ακόμα μία φορά τόσο τα χαρακτηριστικά των πολιτικών αρχηγών όσο και οι θέσεις των κομμάτων. Σε σχέση με τη ΝΔ έγινε ακόμα μία φορά σαφές ότι: από τη μια πλευρά έχουμε έναν αρχηγό ο οποίος είναι σοβαρός και αξιόπιστος. Και από την άλλη πλευρά ένα πρόγραμμα Ευρώπης και κοινής λογικής που μπορεί να εφαρμοστεί, σε αντίθεση με τις δημαγωγικές υποσχέσεις, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ!

Ποια είναι τα μεγάλα ατού σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση για τη ΝΔ;

Πρώτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τον οποίο, η πλειονότητα των πολιτών αναγνωρίζει -ακόμη και πολίτες οι οποίοι νιώθουν εγγύτερα σε άλλους πολιτικούς χώρους- ότι είναι ένας σοβαρός και αποτελεσματικός πολιτικός με διεθνές κύρος. Και, δεύτερο, είναι το γεγονός ότι δεν υποσχόμαστε τον «ουρανό με τ’ άστρα», όπως κάνουν οι αντίπαλοί μας, αλλά η λογική μας είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων!

Πώς είδατε μέχρι στιγμής τον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και την τακτική του Αλέξη Τσίπρα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας φαίνεται να μην έχουν διδαχθεί τίποτα από τα λάθη τους. Το οικονομικό τους σχέδιο είναι ένα πρόγραμμα Θεσσαλονίκης επί τρία. Μιλούν για δικαιοσύνη, ενώ έχουν στα ψηφοδέλτιά τους τον καταδικασμένο από το Ειδικό Δικαστήριο κ. Παππά. Και προσπαθούν να απευθυνθούν στους κεντρώους ψηφοφόρους, ενώ απείχαν από τις προσπάθειες να προστατευθεί η Δημοκρατία από κινδύνους, σαν αυτούς που θέτουν πολιτικά μορφώματα τύπου Κασιδιάρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας συνεχίζουν στο δρόμο του λαϊκισμού και της τοξικότητας. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι παραμένουν με διαφορά δεύτεροι στις δημοσκοπήσεις.

Εντάσεις και αντιπαραθέσεις υπήρξαν και μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πώς θα χαρακτηρίζατε την προεκλογική εκστρατεία του Νίκου Ανδρουλάκη;

Ο πολιτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ, όπως έχει διαμορφωθεί, το τοποθετεί πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι στη ΝΔ. Ο λόγος τους θυμίζει τη δεκαετία του ’80, μόνο που τώρα είμαστε στο 2023. Και πιστεύω ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2012, του 2015 και του 2019 -με τους οποίους βρεθήκαμε να κρατάμε μαζί τη χώρα όρθια σε δύσκολες στιγμές και απέναντι στον προελαύνοντα λαϊκισμό- δεν βλέπει με καλό μάτι αυτή τη μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Τι προσδοκάτε για την ερχόμενη Κυριακή; Ποιο θα είναι το καλό αποτέλεσμα για τη ΝΔ και τη χώρα;

Προσδοκούμε μία καθαρή νίκη για τη ΝΔ. Μία νίκη τέτοια, ώστε να μην αμφισβητείται ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη μέρα. Η οποία θα διασφαλίσει ότι η πρόοδος που έχει κάνει η χώρα τέσσερα χρόνια τώρα δεν θα πάει χαμένη, αλλά θα συνεχιστεί! Και γι’ αυτό θέλουμε να μην πάει καμία ψήφος χαμένη στις 21 Μαΐου!

Υπάρχουν περιθώρια εκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ μετά την πρώτη κάλπη στην περίπτωση που μπορεί να προκύψει βιώσιμη κυβέρνηση;

Εμείς προτάσσουμε την αυτοδυναμία. Και το κάνουμε για δύο, κυρίως, λόγους: Πρώτον, διότι πιστεύουμε ότι λόγω της πολιτικής κουλτούρας στη χώρα μας, έχουμε ανάγκη από ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις. Και, δεύτερον, διότι οι Έλληνες έχουν βασικά αυτή τη στιγμή μπροστά τους δύο επιλογές: Από τη μία πλευρά έχουν έναν αρχηγό, ένα κόμμα και ένα συγκεκριμένο σχέδιο: τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενώ, από την άλλη πλευρά τους προτείνεται ένα ραντεβού στα τυφλά! Και δεν νομίζω οι Έλληνες να επιλέξουν το ραντεβού στα τυφλά! Θα επιλέξουν την ασφάλεια, τη σοβαρότητα, την αποτελεσματικότητα!

Να πάμε λίγο στα του υπουργείου σας: Είστε ευχαριστημένος από την απόδοση που είχατε στο θέμα της απόδοσης των συντάξεων;

Ας μιλήσουν οι αριθμοί: Μέσα σε 27 μήνες βγήκαν 570.000 συντάξεις. Δηλαδή, 1 στους 14 ενήλικες Έλληνες έλαβε την κύρια σύνταξή του το 2021, το 2022 και τους τρεις πρώτους μήνες του 2023. Και πλέον εκδίδονται μεσοσταθμικά σε 2 μήνες, πιο γρήγορα δηλαδή από ό,τι στη Γερμανία και τη Γαλλία! Ταυτόχρονα, έχει δρομολογηθεί και η αντιμετώπιση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων. Ήδη έχει εκδοθεί πάνω από το μισό στοκ των 80.000 εκκρεμών συντάξεων με το υπόλοιπο στοκ να αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο καλοκαίρι. Ενώ και τα εκκρεμή εφάπαξ που αυξήθηκαν για λίγο προσωρινά λόγω της έκδοσης πολλών κύριων συντάξεων, έχουμε σημαντικότατη αποκλιμάκωση και οι εκκρεμότητες είναι πολύ λίγες. Τα συμπεράσματα λοιπόν, για την απόδοση μας στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, είναι δικά σας!

Ποιο είναι επόμενοι μεγάλοι στόχοι στο υπουργείο Εργασίας για την επόμενη κυβέρνηση;

Είναι, η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλη την αγορά εργασίας (και στο Δημόσιο). Ο διπλασιασμός των κονδυλίων για την Στεγαστική πολιτική «Σπίτι Μου» με τη δημιουργία, μάλιστα, ξεχωριστού Υπουργείου για Στέγασης και Κοινωνικής Πολιτικής. Η επέκταση του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα. Ο περαιτέρω ψηφιακός και ευρύτερος εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ, ώστε η καθημερινότητα των ασφαλισμένων να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Οι νέες αυξήσεις ύψους 4% στις συντάξεις. Η μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% το 2025 (έτσι ώστε να ξεπαγώσουν και οι τριετίες) και κάτω από το 8% το 2027. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού κατά 25%, στα 1500 ευρώ, στην τετραετία! Και, σημειώνω, ότι ειδικά οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και η μείωση της ανεργίας, έχουν ως προϋπόθεση τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, που μπορεί να εγγυηθεί πολύ περισσότερο η ΝΔ!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14.05.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία