ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μετωπική» στη Βουλή για το εργασιακό με σκληρές εκφράσεις - Μητσοτάκης: Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές

Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, δήλωσε πως «τα νέα προβλήματα δε λύνονται με γέρικα επιχειρήματα» και έκανε λόγο για 10 τολμηρές τομές-«Ο νόμος-σκουπίδι έχει καταδικαστεί» και «κυνήγι στην άκρη της Γης» υποσχέθηκε η αντιπολίτευση

 16/06/2021 12:36

«Μετωπική» στη Βουλή για το εργασιακό με σκληρές εκφράσεις - Μητσοτάκης: Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα ύψη ανέβηκε ο «υδράργυρος» στη Βουλή, κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά στην ολομέλεια της Βουλής, το οποίο έχει ξεσηκώσει «κύμα» αντιδράσεων από τους πολίτες, αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κ. Μητσοτάκης: Το νομοσχέδιο δρομολογεί «δέκα τολμηρές τομές»

Μιλώντας για το νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε πως σήμερα στο εργατικό δίκαιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις αλλαγές που έρχονται από το αύριο «όπως η τηλεργασία, αλλά και στο σήμερα, όπως ο ρόλος των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους». Για να αναφερθεί και στις απεργίες, λέγοντας ότι «Εργαζόμενοι και μη πάντως αναστατώνονται από απεργίες, που αν και κρίνονται παράνομες, τελικώς γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών. Για αυτό και ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει την κατάσταση μετά το 1982. Βάζει κανόνες στη "ζούγκλα", όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης, το νέο νομοσχέδιο οικοδομεί στην πατρίδα μας ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Δέκα τολμηρές τομές δρομολογούνται στο παρόν νομοσχέδιο» συνέχισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τομές, που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας» συμπλήρωσε να αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες τομές.

«Τομή πρώτη η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα χτυπά ο εργαζόμενος, και παράλληλα θα χτυπά την αδήλωτη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και όντως εφαρμόστηκε πιλοτικά από το ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφερόμενος στο ΣΕΠΕ: «Γιατί άραγε είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να υπάγεται στον κάθε υπουργό και να γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια, για αυτό ενοχλείστε;».

«Εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση για λόγους απόλυσης» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «Πρόκειται για διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να τελειώσει αυτή η αδικία. Και όλα αυτά από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από πολλές άλλες».

vouli-ergasiaka.jpg


«Το νέο νομοσχέδιο θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την οικογένεια. «Μεγαλύτερη ακόμη και από το 10ήμερο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» επισήμανε για να συμπληρώσει: «Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για 6 μήνες. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις ρυθμίσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «Όταν υπάρξει τηλεργασία θα συνοδεύεται από το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο μετά το πέρας του ωραρίου. Υπάρχουν και οι τεχνικές λεπτομέρειες, που θα το κάνουν πραγματικότητα. Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όσες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και δη στις Μεσογειακές χώρες. Η αμοιβή τους θα προσαυξάνεται κατά 75% και θα υπάρχει έξτρα ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα».

Ο συσχετισμός της απεργίας με την... παρανομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις απεργίες: «Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων. Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και ναι, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας», συμπλήρωσε.

«Τα μπλόκα στους καταπέλτες των πλοίων μετατρέπονται σε καταπέλτη της κοινωνίας έναντι των εχθρών τους» συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Συμπέρασμα: συζητούμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονστικό. Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό».

«Οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς» επεσήμανε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: «Κάποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αργήσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, έπρεπε να μελετηθεί καλά και να εκδηλωθεί στο σωστό χρόνο».

Ο πρωθυπουργός απάντησε στη συνέχεια στα όσα ακούγονται για το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για fake news: «Επειδή λοιπόν πολλοί μύθοι διακινήθηκαν και πολλή δημαγωγία, απαντώ με λίγα λόγια στα fake news, που ακούστηκαν: Μύθος πρώτος: καταργείται το 8ώρο. Όποιος το υποστηρίζει καταργεί την ελληνική γλώσσα και την κοινωνική και πολιτική λογική, καθώς η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 και μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνον εάν ένα κράτος φύγει από την Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ergasiako-xatzidaki-koulis.jpg


«Τα νέα προβλήματα δε λύνονται με γέρικα επιχειρήματα»

«Τα νέα προβλήματα δε λύνονται με γέρικα επιχειρήματα» συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός «Με το νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης» τόνισε και επισήμανε ότι «Κάθε πρόοδος προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και είναι γνωστό πως πάντα οι αλλαγές θα έχουν πολλούς εχθρούς».

«Η αντίληψη, που διαπερνά το παρόν νομοσχέδιο βασίζεται στο τρίπτυχο, ευελιξία επιχειρηματικότητας, προστασία και κινητροδοσία εργαζομένου και εγγύηση της Πολιτείας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «η προστασία του εργαζομένου είναι βασική μας μέριμνα για αυτό και προσθέτουμε 6 ακόμη λόγους απαγόρευσης της απόλυσης».

«Από τις αντιδράσεις ξεχωρίζω αυτές του ΣΕΒ, αλλά και την υποστήριξη της ΕΣΕΕ και των γυναικείων σωματείων» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το εργασιακό νομοσχέδιο. «πρόκειται για την ισορροπία που διαπνέει το παρόν νομοσχέδιο. Είναι το νομοσχέδιο ένα χρέος προς τη νέα γενιά για καλές δουλειές» είπε και συμπλήρωσε λέγοντας πως ένα ακόμα χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι και ο δυναμικός του χαρακτήρας.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη στάση της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Απευθύνομαι στην αντιπολίτευση. Και σήμερα επιμένετε να μην μιλάτε για τα άρθρα του νομοσχεδίου. Σας ρωτώ κ. Τσίπρα και κ. Γεννηματά. Θα ψηφίσετε την ψηφιακή κάρτα, που καταργεί την μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία; Θα ψηφίσετε την επαγγελματική αποκατάσταση και ασφάλιση των ταχυμεταφορών; Θα ψηφίσετε την εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους; Θα ψηφίσετε τους λόγους απαγόρευσης της απόλυσης; Θα πείτε ναι ή όχι στην καθιέρωση της άδειας πατρότητας; Θα αρνηθείτε την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα. Τελικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι όποιος εργάζεται από απόσταση έχει το δικαίωμα να αποσυνδέεται όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας του; θα σας διευκολύνω. Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα. Για να καταδειχθεί η υποκρισία σας, εκτός εάν επιλέξετε τον δρόμο αποχώρησης από την αίθουσα, που μας έχετε συνηθίσει τελευταία».

«Σφυροκόπημα» από την αντιπολίτευση

Πριν και μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν «κατακεραυνώσει» το νομοσχέδιο.

Α. Τσίπρας: Η κυβέρνηση βαφτίζει αναγέννηση τον μεσαίωνα

ergasiako-xatzidaki-tsipras.jpg



Με δριμεία επίθεση στη ΝΔ και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εργασιακά αλλά και για τα χρέη, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει αναγέννηση τον μεσαίωνα» και ότι «συκοφαντεί όσους αντιδρούν και αντιστέκονται».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιδρώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι προσπάθησε «να αποκαθηλώσει τους μύθους» με «προκατασκευασμένα επιχειρήματα» αλλά τελικά «αποκαθήλωσε το εργατικό δίκαιο, την κοινωνική δικαιοσύνη, προσπαθώντας να εγείρει συναισθήματα κοινωνικού αυτοματισμού και να δημιουργήσει μία εικόνα διχασμού για την ελληνική κοινωνία».

Επίσης, χαιρέτισε την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή κάνοντας λόγο για «πρόοδο για τη δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη» και κατηγορώντας τον ότι αποφεύγει να έρθει να απαντήσει στα ερωτήματα που του έχει θέσει «σαν το διάολο το λιβάνι». «Δεν έχετε επιχειρήματα; Περιφρονείτε τον διά ζώσης κοινοβουλευτικό διάλογο; Ή μήπως φοβάστε τον δικαστικό επιμελητή για τα χρέη του κόμματός σας;», διερωτήθηκε, ενώ ανεβάζοντας τους τόνους, υπογράμμισε ότι «δεν είναι εύκολο να κρύψεις ισχυρές αλήθειες, είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού».

«Και είναι μάταιος κόπος να προσπαθείτε να φιμώσετε όσους λένε αλήθειες» τόνισε, διερωτώμενος πώς μπορεί να κρυφτεί ότι μας κυβερνά «ένα κόμμα χρεοκοπημένο και οικονομικά αλλά και ηθικά», «ένα κόμμα, ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής και μάλιστα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Φ. Γεννηματά: «Το Κίνημα Αλλαγής είναι το πρωτότυπο, ο εκφραστής της προοδευτικής παράταξης»

H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, απάντησε στην δευτερολογία της σε υψηλούς τόνους στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την κριτική που άσκησε στην ίδια και το ΚΙΝΑΛ, πως ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι πολύ μεγάλη η ανησυχία σας για τη δυναμική του Κινήματος Αλλαγής. Είπατε, ότι το πρωτότυπο επικρατεί του αντιγράφου. Έχετε δίκιο, γιατί ο εκφραστής της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα, το πρωτότυπο, είναι το Κίνημα Αλλαγής. Είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσουμε τις συκοφαντίες και την προβοκάτσια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς και τα παπαγαλάκια σας προσπαθείτε εναγωνίως να πλήξετε και να διαστρεβλώσετε όλες τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής», τόνισε η κ. Γεννηματά συμπληρώνοντας: «Ξαναβρίσκουμε την σχέση μας με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και είναι θέμα χρόνου να επικρατήσουμε ξανά, γι' αυτό και είναι τόσο έντονη η δική σας ανησυχία».

ergasiako-xatzidaki-gennimata.jpg


Επιπλέον η Φώφη Γεννηματά δεν άφησε αναπάντητη την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στον Ανδρέα Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας: «Κάνετε διάφορα αστειάκια με πρώην στελέχη μας για τον Ανδρέα Παπανδρέου, που δεν μπορείτε να ακουμπήσετε ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι. Μας μιλάτε για την δεκαετία του '80, που έγιναν οι μεγαλύτερες τομές. Δεν ξέρω τι αλλάξατε στη ΝΔ, αλλά εμείς τηρούμε τις αρχές μας αναλλοίωτες."

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανταπέδωσε τα πυρά λέγοντας προς τη ΝΔ: «Μας κουνάτε το δάχτυλο για την ψηφιακή κάρτα. Τι κάνατε κ. Μητσοτάκη και κ. Χατζηδάκη, όταν ήρθε για ψήφιση το 2011 από το ΠΑΣΟΚ; Είπατε τρία μεγάλα όχι. Μητσοτάκης: Όχι Χατζηδάκης: Όχι Νέα Δημοκρατία: Όχι Είστε μεταρρυθμιστές αλά καρτ».

Η κ. Γεννηματά σχολίασε, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, πως επιχείρησε να πει ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι έργο ΠΑΣΟΚ. «Γιατί δεν λέτε, ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε υποχρεωτική για την διευθέτηση, την συλλογική σύμβαση, την οποία αφαιρείτε», υπογράμμισε.


Δ. Κουτσούμπας: Ακόμα και αν αυτό το σκουπίδι γίνει νόμος του αντιδραστικού κράτους σας, έχει οριστικά καταδικαστεί

«Ό,τι και αν κάνετε, ακόμα και αν οι βουλευτές σας ψηφίσουν τελικά αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο, ακόμα και αν αυτό το σκουπίδι γίνει νόμος του αντιδραστικού κράτους σας και των μηχανισμών του, ξέρετε καλά πως ούτε για μια στιγμή δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Εκεί έχει οριστικά καταδικαστεί», υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το φώναξαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, που αψήφισαν τρομοκρατία, εκβιασμούς, αλλά και τις τρικλοποδιές που προσπάθησαν να τους βάλουν οι εργατοπατέρες -για να χρησιμοποιήσω τις δικές σας εκφράσεις, τις εκφράσεις του κόμματος της ΝΔ επίσης του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως- βεβαίως... » πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε «τον τελευταίο λόγο, όμως, τον έχουν οι εργαζόμενοι, οι εργάτες, οι εργάτριες που ξέρουν καλά τι θα πει εκμετάλλευση, τη ζουν καθημερινά στο πετσί τους».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ο Κ. Χατζηδάκης ξεπερνά σε αντεργατικότητα και σκοταδισμό τους προκατόχους του, Γ. Βρούτση και Ε. Αχτσιόγλου, γιατί πατώντας στο έδαφος που έστρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις «παρεμβαίνει κατευθείαν στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων, που είναι ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση φοβάται τους εργαζόμενους και τον συλλογικό αγώνα τους και «δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι' αυτό, από αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί πέρα από το "ξεχείλωμα" του εργάσιμου χρόνου, επιχειρείτε να στήσετε στο απόσπασμα και τη συνδικαλιστική δράση και το απεργιακό δικαίωμα, επεκτείνοντας βέβαια παλιότερους νόμους, ιδιαίτερα τελευταία του ΣΥΡΙΖΑ».

ergasiako-xatzidaki-koutsoumpas.jpg


«Αυτό που ονομάζετε εκσυγχρονισμό αφορά μόνο την ολιγαρχία του πλούτου, το μεγάλο κεφάλαιο και το πώς στις σημερινές συνθήκες, αυξάνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων, θα κατοχυρώσει και θα αυξήσει παραπέρα τα κέρδη του», τόνισε, επισημαίνοντας πως «η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης, τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων». «Οι νέες αντεργατικές αλλαγές είναι τα νέα προαπαιτούμενα και για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ», συμπλήρωσε.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι «η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας είναι εδώ και δεκαετίες στην καρδιά των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνοντας ότι αποτέλεσε κατεύθυνση όλων των κυβερνήσεων. «Είμαστε περήφανοι γιατί εμείς σαν κόμμα δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξη των αγώνων, οι οποίοι έβαλαν εμπόδια, καθυστέρησαν, αντεργατικές ανατροπές, αυτές δηλαδή που φέρνετε σήμερα», πρόσθεσε.

Είπε ότι η κυβέρνηση «αφαιρεί τον ελάχιστο αυτό όρο, της ύπαρξης συλλογικών συμβάσεων, καθιερώνει τη 10ωρη δουλειά, η οποία θα επιβάλλεται από τους εργοδότες, πλέον με ατομικές συμβάσεις εργασίας», τονίζοντας ότι αυτό είναι η πλήρης κατάργηση του οκταώρου.

Τόνισε πως η κυβέρνηση ταυτόχρονα αυξάνει τον αριθμό των νόμιμων υπερωριών από τις 120 -που ισχύει σήμερα- στις 150 ώρες και ορίζει ως ημερήσιο όριο νόμιμης υπερωρίας τις 3 ώρες, οι οποίες αν αθροιστούν στο οκτάωρο και στη μία ώρα υπερεργασίας φτάνουν τις 12 ώρες δουλειάς την ημέρα.

«Αυτή η αύξηση των ωρών θα έρχεται στους εργοδότες ακόμα πολύ πιο φθηνά, στους οποίους, εδώ που τα λέμε, "κλείνετε το μάτι", σαν να τους λέτε: Κάντε απολύσεις, διώξτε εργαζόμενους και κρατήστε με απλήρωτη δουλειά λιγότερους, όσες ώρες θέλετε, αφού η υπερωρία θα είναι τζάμπα για να βγάλετε και άλλα κέρδη που θέλετε», επεσήμανε.

«Ας είναι καλά ο ΣΥΡΙΖΑ που έκανε τη μισή δουλειά για να έρθετε εσείς τώρα να ολοκληρώσετε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να εξομοιώσει τη συνδικαλιστική δράση με εγκληματική ενέργεια και θέλει να μετατρέψει την απεργία σε συμβολική πράξη. Σημείωσε πως αυτό που ενοχλεί στην απεργία δεν είναι μόνο οι διαδηλώσεις, αλλά γιατί «απεργία είναι η μηχανή που σβήνει, το ρολό που κατεβαίνει στο μεγαλοκατάστημα, η πύλη που κλείνει στο εργοστάσιο, το καράβι που μένει δεμένο στο λιμάνι. Αυτό πονάει εσάς και αυτό πονάει και αυτούς που εκπροσωπείτε», τόνισε και πρόσθεσε πως η απεργία είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση «προετοιμάζει την επόμενη μέρα, με απεργούς να σέρνονται στα δικαστήρια, με την εργοδοτική και κρατική βία να σμπαραλιάζει κάθε έννοια συνδικαλιστικών ελευθεριών».

«Το αντεργατικό νομοσχέδιο που σήμερα ετοιμάζεστε να ψηφίσετε, είναι ένα νομοσχέδιο μας είπε ο υπουργός Εργασίας "της σύγχρονης εποχής"! Αν ήταν έτσι, τότε γιατί οι όροι δουλειάς γυρνούν έναν αιώνα πίσω, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σκλάβους τον 21ο αιώνα;

Με αύξηση αντί για μείωση του χρόνου εργασίας, με δουλειά από "ήλιο σε ήλιο", με συνδικαλιστικές διώξεις και απεργοσπασία;

Στη σύγχρονη εποχή της τεράστιας ανάπτυξης της τεχνολογίας και της επιστήμης, σύγχρονο είναι να μειώνεται ο χρόνος εργασίας, σύγχρονο είναι το 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο.

Σύγχρονο είναι να εξασφαλίζεται δουλειά για όλους με ικανοποιητικούς όρους αμοιβής και δικαιώματα και όχι να γυρνάμε σε συνθήκες δουλειάς του Μεσαίωνα.

Γι' αυτό το έκτρωμά σας θα μείνει στα χαρτιά όπως και τόσοι άλλοι άδικοι νόμοι πριν απ' αυτό», κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κ. Βελόπουλος: Προωθείται η κατάργηση του οκταώρου

«Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προωθείται η κατάργηση του οκταώρου, η εβδομάδα 50 ωρών εργασίας, η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η απαγόρευση απεργιών, που είναι το ύψιστο δικαίωμα των εργαζομένων (και είναι άλλο πράγμα η χρήση της απεργίας και άλλο η κατάχρηση), η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης που είναι επαίσχυντο και η επιβράβευση της απεργοσπασίας». Αυτά υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Προσέθεσε δε ότι «είναι απίστευτα αυτά τα πράγματα, πολύ περισσότερο όταν επιβάλλονται σε μία κοινωνία που χειμάζεται, που πένεται, που έχει δει 600.000 παιδιά να φεύγουν από τη χώρα αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό».

Γ. Βαρουφάκης: «Θα σας πολεμήσουμε σε κάθε γωνιά της χώρας»

Στην ομιλία του ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη : «θα σας πολεμήσουμε σε κάθε γωνιά τη χώρας, θα σας σταματήσουμε σε κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους. Σήμερα κηρύσσετε έναν τέτοιον πόλεμο. Σήμερα σηκώνουμε το γάντι».

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του κόμματός του για το νομοσχέδιο ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε με οξύτητα στον κ. Χατζηδάκη τονίζοντας ότι «υιοθετώντας την ατομική διαπραγμάτευση ο εργασιακός σας νόμος αυτοαναιρείται κ. Χατζηδάκη, ή μάλλον αυτό-προσδιορίζεται ως αντεργατικός νόμος - κάτι που βέβαια όχι μόνο το ξέρετε αλλά που είναι κι ο σκοπός σας». Η χειρότερη σκλαβιά, πρόσθεσε, είναι εκείνη στην οποία ο εργαζόμενος συναινεί επειδή δεν έχει επιλογή. Σημείωσε στην συνέχεια, ότι αντί για εξισορρόπηση εργασίας - προσωπικής και οικογενειακής ζωής, η ατομική διαπραγμάτευση, θα φέρει την ουσιαστική κατάργηση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής, η οποία θα προσαρμόζεται στις βουλές του εργοδότη.

Ως προς το θέμα της ευελιξίας, ο κ. Βαρουφάκης παρατήρησε: «προσέξτε: Το ζήτημα δεν είναι αν θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία. Αν θα μπορούν οι εργαζόμενοι, εφόσον το επιθυμούν, να εργάζονται λιγότερες ώρες ή να αυξομειώνουν τις ώρες τους από βδομάδα σε βδομάδα. Το ζήτημα είναι πως η πολιτεία εξασφαλίζει ότι όντως το θέλουν κι όχι ότι τους επιβάλουν να το θέλουν με την λογική του Νονού οι εργοδότες. Και πως εξασφαλίζεται κάτι τέτοιο; Πολύ απλά: Μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων - έχοντας δίπλα τους κατά την διαπραγμάτευση τον συνδικαλιστικό τους εκπρόσωπο. Και μην τολμήσετε να κρυφτείτε πίσω από την κριτική στον συνδικαλισμό επειδή κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με το να καταργηθεί ο συνήγορος υπεράσπισης από τα δικαστήρια επειδή κάποιοι δικηγόροι αποδείχθηκαν επίορκοι ή ανεπαρκείς».

ergasiako-xatzidaki-varoufakis.jpg


Με άλλα λόγια, κε υπουργέ, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, «ο νόμος σας δεν έχει στόχο οι εργαζόμενοι να βάλουν πλάτη στις επιχειρήσεις που αλλιώς θα κλείσουν. Όχι κε Χατζηδάκη. Ο νόμος σας στόχο έχει να αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά κέρδους των αρπακτικών ολιγοπωλίων που ήδη εκμεταλλεύονται εργαζόμενους και καταναλωτές σε ρυθμούς που μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες συναντά κανείς».

Πολιτική ρήξης

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε την στάση του κόμματός του το επόμενο διάστημα . Ξεκίνησε με επίθεση στον κ. Χατζηδάκη λέγοντας ότι «έχετε πετύχει σε πολλές εντεταλμένες υπηρεσίες ρευστοποίησης εκ μέρους της ολιγαρχίας» και πρόσθεσε:

«Όσο για εμάς, για το ΜέΡΑ25, η προστασία των εργαζόμενων, η πραγματική ανάπτυξη, η κοινή πράσινη ευημερία έχουν ένα προαπαιτούμενο. Την ρήξη.

- Ρήξη με την Λιτότητα που φέρνει το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος

- Ρήξη με την χρεοκοπία οικογενειών και μικρομεσαίων μέσα από τους πλειστηριασμούς που είναι προϋπόθεση για τις αρπακτές των αρπακτικών του ΗΡΑΚΛΗ

- Ρήξη με τον Πτωχευτικό Νόμο που ολοκληρώνει το έργο του Ηρακλή

- Ρήξη με τον επιτυχημένη προσπάθεια να στραφούν ιδιωτικοί εναντίον δημόσιων υπαλλήλων & προλετάριοι εναντίον πρεκαριάτου

- Ρήξη με την ολιγαρχική ασυδοσία εναντίον ανθρώπων και περιβάλλοντος την οποία θα χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης - το νέο μεγάλο ταμείο μεγάλων σκανδάλων - το ταμείο που θα λειτουργεί κι ως πράσινο πλυντήριο παμβρώμικων πρακτικών που ακυρώνουν την Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση

- Και, ναι, ρήξη με τον εργατοπατερισμό που το ΜέΡΑ25 θέλουμε να βοηθήσουμε να αντικατασταθεί από το συνδικαλιστικό πρότυπο της ΒΙΟΜΕ: έναν παραγωγικό συνδικαλισμό όπου οι εργαζόμενοι παίρνουν στα χέρια τους την παραγωγική διαδικασία».

Απαντώντας στη θέση της κυβέρνησης για τον σεβασμό των αποφάσεων των δικαστηρίων, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Μιλάτε για σεβασμό των αποφάσεων των δικαστηρίων που κρίνουν παράνομες τις απεργίες. Μιλάτε για αστική ευθύνη συνδικαλιστών που δεν συμμορφώνονται με αυτές τις απαγορεύσεις. Ακούστε κε Χατζηδάκη: Αυτά να τα ξεχάσετε. Αν οι δικαστικές απαγορεύσεις των απεργιών γίνονταν δεκτές από τους λαούς, δεν θα είχε κερδηθεί ποτέ το 8ωρο που πάτε να καταργήσετε σήμερα. Θα ήμασταν στον 19ο αιώνα ακόμα.

Μιλάτε για ηλεκτρονικό μητρώο συνδικάτων και υποχρεωτικές ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για κήρυξη απεργίας. Το ΜέΡΑ25 είμαστε, ψυχή τε και σώματι, ταγμένοι στην μετωπική σύγκρουση με όποιους από εσάς τολμήσετε να ακολουθήσετε την δικαστική οδό προς τον φασισμό - με απαγορεύσεις απεργιών και στοχοποίηση συνδικαλιστών».

Και κατέληξε λέγοντας: «Αν εσείς επιλέγετε να γίνεται ψηφιακός Γκοτζαμάνης, εμείς επιλέγουμε να σας κυνηγήσουμε στην άκρη της Γης».


Κυρ. Μητσοτάκης (Δευτερολογία - Τριτολογία): Όσο και εάν επιμένετε κ. Τσίπρα να παρουσιάζετε την εικόνα μιας χώρας που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, τόσο θα διαψεύδεστε

«Ξέρουμε καλά πως κάθε μεγάλη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις και αναταράξεις. Είμαστε πεπεισμένοι, όμως, πως κάνουμε το σωστό και το καλό πρωτίστως για τη νέα γενιά, που προσβλέπει σε μία εύρωστη ανάπτυξη, μέσω της δημιουργίας πολλών και καλών θέσεων εργασίας. Εδώ θα είμαστε και σε 6 και σε 12 μήνες. Μιλήσατε για την κλεψύδρα αυτής της κυβέρνησης. Να ξέρετε κ. Τσίπρα ότι η κλεψύδρα μιας κυβέρνησης γυρίζει από την επόμενη της εκλογής της. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και τότε θα κάνουμε την συνολική αποτίμηση όχι μόνον για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και για το πως η χώρα θα οδηγηθεί στον δρόμο της ανάπτυξης. Και για να δούμε τότε τι θα έχετε να πείτε. Γιατί οι δικές μας εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ρωμαλέα και δίκαιη ανάπτυξη με πολλές θέσεις εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αύριο θα βρίσκεται στην χώρα μας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ελπίζουμε πως εντός της ημέρας θα εγκριθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Κύριε Τσίπρα τα άστρα για την καλή πορεία της οικονομίας μας είναι ευθυγραμμισμένα. Όσο και εάν εσείς επιμένετε να παρουσιάζετε την εικόνα μιας χώρας, που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, τόσο θα διαψεύδεστε. Η δεξιά, που αντιμάχεστε, απλά δεν υπάρχει κ. Τσίπρα. Η Νέα Δημοκρατία, που παρουσιάζετε είναι μία καρικατούρα και δεν ανταποκρίνεται στην ιστορία αυτής της παράταξης, υπάρχει μόνον στη δική σας φαντασία, γιατί μόνον έτσι μπορείτε να υπάρξετε. Αντιπαλεύετε φανταστικούς ανεμόμυλους και αδυνατείτε να προσαρμοστείτε σε έναν κόσμο, που αλλάζει πολύ γρήγορα».

Απαντώντας, δε στην κριτική, που του άσκησε ο κ. Τσίπρας περί του κόσμου της εργασίας και της ελίτ, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε κατά πόσον ο εργατοτεχνίτης, ο νέος πατέρας ή ο κούριερ είναι ελίτ, ενώ αναφερόμενος σε στοιχεία, που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει των οποίων και σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων θα λαμβάνουν λιγότερα λεφτά δουλεύοντας τις ίδιες υπερωρίες με σήμερα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για διασπορά ψεμάτων. «Να καταθέσετε στα πρακτικά από που βγαίνουν αυτοί οι υπολογισμοί, που κάνατε. Γιατί εγώ σας λέω ότι είναι ψεύτικοι. Γιατί πολύ απλά συγχέετε τις υπερωρίες από τη μία και την διευθέτηση του χρόνου εργασίας από την άλλη. Σας το ξεκαθαρίζω: όποιος δουλεύει περισσότερες υπερωρίες θα πάρει περισσότερα λεφτά. Είναι ντροπή σας γιατί πολύ απλά ισχύει ο κανόνας «περισσότερη δουλειά σημαίνει περισσότερα λεφτά».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα περί ευνοϊκής μεταχείρισης της κυβέρνησης από την πλειοψηφία, λέγοντας χαριτολογώντας ότι «φαντάζομαι κ. Τσίπρα πως τα τόσα θετικά ξένα δημοσιεύματα για την πορεία της χώρας δεν αποδίδονται στη «λίστα Πέτσα international».


Παρακολουθήστε τη συζήτηση στη Βουλή:

Στα ύψη ανέβηκε ο «υδράργυρος» στη Βουλή, κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά στην ολομέλεια της Βουλής, το οποίο έχει ξεσηκώσει «κύμα» αντιδράσεων από τους πολίτες, αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κ. Μητσοτάκης: Το νομοσχέδιο δρομολογεί «δέκα τολμηρές τομές»

Μιλώντας για το νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε πως σήμερα στο εργατικό δίκαιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις αλλαγές που έρχονται από το αύριο «όπως η τηλεργασία, αλλά και στο σήμερα, όπως ο ρόλος των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους». Για να αναφερθεί και στις απεργίες, λέγοντας ότι «Εργαζόμενοι και μη πάντως αναστατώνονται από απεργίες, που αν και κρίνονται παράνομες, τελικώς γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών. Για αυτό και ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει την κατάσταση μετά το 1982. Βάζει κανόνες στη "ζούγκλα", όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης, το νέο νομοσχέδιο οικοδομεί στην πατρίδα μας ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Δέκα τολμηρές τομές δρομολογούνται στο παρόν νομοσχέδιο» συνέχισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τομές, που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας» συμπλήρωσε να αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες τομές.

«Τομή πρώτη η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα χτυπά ο εργαζόμενος, και παράλληλα θα χτυπά την αδήλωτη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και όντως εφαρμόστηκε πιλοτικά από το ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφερόμενος στο ΣΕΠΕ: «Γιατί άραγε είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να υπάγεται στον κάθε υπουργό και να γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια, για αυτό ενοχλείστε;».

«Εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση για λόγους απόλυσης» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «Πρόκειται για διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να τελειώσει αυτή η αδικία. Και όλα αυτά από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από πολλές άλλες».

vouli-ergasiaka.jpg


«Το νέο νομοσχέδιο θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την οικογένεια. «Μεγαλύτερη ακόμη και από το 10ήμερο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» επισήμανε για να συμπληρώσει: «Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για 6 μήνες. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις ρυθμίσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «Όταν υπάρξει τηλεργασία θα συνοδεύεται από το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο μετά το πέρας του ωραρίου. Υπάρχουν και οι τεχνικές λεπτομέρειες, που θα το κάνουν πραγματικότητα. Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όσες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και δη στις Μεσογειακές χώρες. Η αμοιβή τους θα προσαυξάνεται κατά 75% και θα υπάρχει έξτρα ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα».

Ο συσχετισμός της απεργίας με την... παρανομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις απεργίες: «Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων. Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και ναι, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας», συμπλήρωσε.

«Τα μπλόκα στους καταπέλτες των πλοίων μετατρέπονται σε καταπέλτη της κοινωνίας έναντι των εχθρών τους» συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Συμπέρασμα: συζητούμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονστικό. Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό».

«Οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς» επεσήμανε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: «Κάποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αργήσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, έπρεπε να μελετηθεί καλά και να εκδηλωθεί στο σωστό χρόνο».

Ο πρωθυπουργός απάντησε στη συνέχεια στα όσα ακούγονται για το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για fake news: «Επειδή λοιπόν πολλοί μύθοι διακινήθηκαν και πολλή δημαγωγία, απαντώ με λίγα λόγια στα fake news, που ακούστηκαν: Μύθος πρώτος: καταργείται το 8ώρο. Όποιος το υποστηρίζει καταργεί την ελληνική γλώσσα και την κοινωνική και πολιτική λογική, καθώς η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 και μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνον εάν ένα κράτος φύγει από την Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ergasiako-xatzidaki-koulis.jpg


«Τα νέα προβλήματα δε λύνονται με γέρικα επιχειρήματα»

«Τα νέα προβλήματα δε λύνονται με γέρικα επιχειρήματα» συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός «Με το νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης» τόνισε και επισήμανε ότι «Κάθε πρόοδος προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και είναι γνωστό πως πάντα οι αλλαγές θα έχουν πολλούς εχθρούς».

«Η αντίληψη, που διαπερνά το παρόν νομοσχέδιο βασίζεται στο τρίπτυχο, ευελιξία επιχειρηματικότητας, προστασία και κινητροδοσία εργαζομένου και εγγύηση της Πολιτείας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «η προστασία του εργαζομένου είναι βασική μας μέριμνα για αυτό και προσθέτουμε 6 ακόμη λόγους απαγόρευσης της απόλυσης».

«Από τις αντιδράσεις ξεχωρίζω αυτές του ΣΕΒ, αλλά και την υποστήριξη της ΕΣΕΕ και των γυναικείων σωματείων» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το εργασιακό νομοσχέδιο. «πρόκειται για την ισορροπία που διαπνέει το παρόν νομοσχέδιο. Είναι το νομοσχέδιο ένα χρέος προς τη νέα γενιά για καλές δουλειές» είπε και συμπλήρωσε λέγοντας πως ένα ακόμα χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι και ο δυναμικός του χαρακτήρας.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη στάση της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Απευθύνομαι στην αντιπολίτευση. Και σήμερα επιμένετε να μην μιλάτε για τα άρθρα του νομοσχεδίου. Σας ρωτώ κ. Τσίπρα και κ. Γεννηματά. Θα ψηφίσετε την ψηφιακή κάρτα, που καταργεί την μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία; Θα ψηφίσετε την επαγγελματική αποκατάσταση και ασφάλιση των ταχυμεταφορών; Θα ψηφίσετε την εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους; Θα ψηφίσετε τους λόγους απαγόρευσης της απόλυσης; Θα πείτε ναι ή όχι στην καθιέρωση της άδειας πατρότητας; Θα αρνηθείτε την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα. Τελικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι όποιος εργάζεται από απόσταση έχει το δικαίωμα να αποσυνδέεται όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας του; θα σας διευκολύνω. Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα. Για να καταδειχθεί η υποκρισία σας, εκτός εάν επιλέξετε τον δρόμο αποχώρησης από την αίθουσα, που μας έχετε συνηθίσει τελευταία».

«Σφυροκόπημα» από την αντιπολίτευση

Πριν και μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν «κατακεραυνώσει» το νομοσχέδιο.

Α. Τσίπρας: Η κυβέρνηση βαφτίζει αναγέννηση τον μεσαίωνα

ergasiako-xatzidaki-tsipras.jpg



Με δριμεία επίθεση στη ΝΔ και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εργασιακά αλλά και για τα χρέη, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει αναγέννηση τον μεσαίωνα» και ότι «συκοφαντεί όσους αντιδρούν και αντιστέκονται».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιδρώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι προσπάθησε «να αποκαθηλώσει τους μύθους» με «προκατασκευασμένα επιχειρήματα» αλλά τελικά «αποκαθήλωσε το εργατικό δίκαιο, την κοινωνική δικαιοσύνη, προσπαθώντας να εγείρει συναισθήματα κοινωνικού αυτοματισμού και να δημιουργήσει μία εικόνα διχασμού για την ελληνική κοινωνία».

Επίσης, χαιρέτισε την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή κάνοντας λόγο για «πρόοδο για τη δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη» και κατηγορώντας τον ότι αποφεύγει να έρθει να απαντήσει στα ερωτήματα που του έχει θέσει «σαν το διάολο το λιβάνι». «Δεν έχετε επιχειρήματα; Περιφρονείτε τον διά ζώσης κοινοβουλευτικό διάλογο; Ή μήπως φοβάστε τον δικαστικό επιμελητή για τα χρέη του κόμματός σας;», διερωτήθηκε, ενώ ανεβάζοντας τους τόνους, υπογράμμισε ότι «δεν είναι εύκολο να κρύψεις ισχυρές αλήθειες, είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού».

«Και είναι μάταιος κόπος να προσπαθείτε να φιμώσετε όσους λένε αλήθειες» τόνισε, διερωτώμενος πώς μπορεί να κρυφτεί ότι μας κυβερνά «ένα κόμμα χρεοκοπημένο και οικονομικά αλλά και ηθικά», «ένα κόμμα, ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής και μάλιστα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Φ. Γεννηματά: «Το Κίνημα Αλλαγής είναι το πρωτότυπο, ο εκφραστής της προοδευτικής παράταξης»

H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, απάντησε στην δευτερολογία της σε υψηλούς τόνους στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την κριτική που άσκησε στην ίδια και το ΚΙΝΑΛ, πως ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι πολύ μεγάλη η ανησυχία σας για τη δυναμική του Κινήματος Αλλαγής. Είπατε, ότι το πρωτότυπο επικρατεί του αντιγράφου. Έχετε δίκιο, γιατί ο εκφραστής της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα, το πρωτότυπο, είναι το Κίνημα Αλλαγής. Είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσουμε τις συκοφαντίες και την προβοκάτσια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς και τα παπαγαλάκια σας προσπαθείτε εναγωνίως να πλήξετε και να διαστρεβλώσετε όλες τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής», τόνισε η κ. Γεννηματά συμπληρώνοντας: «Ξαναβρίσκουμε την σχέση μας με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και είναι θέμα χρόνου να επικρατήσουμε ξανά, γι' αυτό και είναι τόσο έντονη η δική σας ανησυχία».

ergasiako-xatzidaki-gennimata.jpg


Επιπλέον η Φώφη Γεννηματά δεν άφησε αναπάντητη την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στον Ανδρέα Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας: «Κάνετε διάφορα αστειάκια με πρώην στελέχη μας για τον Ανδρέα Παπανδρέου, που δεν μπορείτε να ακουμπήσετε ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι. Μας μιλάτε για την δεκαετία του '80, που έγιναν οι μεγαλύτερες τομές. Δεν ξέρω τι αλλάξατε στη ΝΔ, αλλά εμείς τηρούμε τις αρχές μας αναλλοίωτες."

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανταπέδωσε τα πυρά λέγοντας προς τη ΝΔ: «Μας κουνάτε το δάχτυλο για την ψηφιακή κάρτα. Τι κάνατε κ. Μητσοτάκη και κ. Χατζηδάκη, όταν ήρθε για ψήφιση το 2011 από το ΠΑΣΟΚ; Είπατε τρία μεγάλα όχι. Μητσοτάκης: Όχι Χατζηδάκης: Όχι Νέα Δημοκρατία: Όχι Είστε μεταρρυθμιστές αλά καρτ».

Η κ. Γεννηματά σχολίασε, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, πως επιχείρησε να πει ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι έργο ΠΑΣΟΚ. «Γιατί δεν λέτε, ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε υποχρεωτική για την διευθέτηση, την συλλογική σύμβαση, την οποία αφαιρείτε», υπογράμμισε.


Δ. Κουτσούμπας: Ακόμα και αν αυτό το σκουπίδι γίνει νόμος του αντιδραστικού κράτους σας, έχει οριστικά καταδικαστεί

«Ό,τι και αν κάνετε, ακόμα και αν οι βουλευτές σας ψηφίσουν τελικά αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο, ακόμα και αν αυτό το σκουπίδι γίνει νόμος του αντιδραστικού κράτους σας και των μηχανισμών του, ξέρετε καλά πως ούτε για μια στιγμή δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Εκεί έχει οριστικά καταδικαστεί», υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το φώναξαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, που αψήφισαν τρομοκρατία, εκβιασμούς, αλλά και τις τρικλοποδιές που προσπάθησαν να τους βάλουν οι εργατοπατέρες -για να χρησιμοποιήσω τις δικές σας εκφράσεις, τις εκφράσεις του κόμματος της ΝΔ επίσης του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως- βεβαίως... » πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε «τον τελευταίο λόγο, όμως, τον έχουν οι εργαζόμενοι, οι εργάτες, οι εργάτριες που ξέρουν καλά τι θα πει εκμετάλλευση, τη ζουν καθημερινά στο πετσί τους».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ο Κ. Χατζηδάκης ξεπερνά σε αντεργατικότητα και σκοταδισμό τους προκατόχους του, Γ. Βρούτση και Ε. Αχτσιόγλου, γιατί πατώντας στο έδαφος που έστρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις «παρεμβαίνει κατευθείαν στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων, που είναι ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση φοβάται τους εργαζόμενους και τον συλλογικό αγώνα τους και «δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι' αυτό, από αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί πέρα από το "ξεχείλωμα" του εργάσιμου χρόνου, επιχειρείτε να στήσετε στο απόσπασμα και τη συνδικαλιστική δράση και το απεργιακό δικαίωμα, επεκτείνοντας βέβαια παλιότερους νόμους, ιδιαίτερα τελευταία του ΣΥΡΙΖΑ».

ergasiako-xatzidaki-koutsoumpas.jpg


«Αυτό που ονομάζετε εκσυγχρονισμό αφορά μόνο την ολιγαρχία του πλούτου, το μεγάλο κεφάλαιο και το πώς στις σημερινές συνθήκες, αυξάνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων, θα κατοχυρώσει και θα αυξήσει παραπέρα τα κέρδη του», τόνισε, επισημαίνοντας πως «η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης, τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων». «Οι νέες αντεργατικές αλλαγές είναι τα νέα προαπαιτούμενα και για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ», συμπλήρωσε.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι «η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας είναι εδώ και δεκαετίες στην καρδιά των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνοντας ότι αποτέλεσε κατεύθυνση όλων των κυβερνήσεων. «Είμαστε περήφανοι γιατί εμείς σαν κόμμα δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξη των αγώνων, οι οποίοι έβαλαν εμπόδια, καθυστέρησαν, αντεργατικές ανατροπές, αυτές δηλαδή που φέρνετε σήμερα», πρόσθεσε.

Είπε ότι η κυβέρνηση «αφαιρεί τον ελάχιστο αυτό όρο, της ύπαρξης συλλογικών συμβάσεων, καθιερώνει τη 10ωρη δουλειά, η οποία θα επιβάλλεται από τους εργοδότες, πλέον με ατομικές συμβάσεις εργασίας», τονίζοντας ότι αυτό είναι η πλήρης κατάργηση του οκταώρου.

Τόνισε πως η κυβέρνηση ταυτόχρονα αυξάνει τον αριθμό των νόμιμων υπερωριών από τις 120 -που ισχύει σήμερα- στις 150 ώρες και ορίζει ως ημερήσιο όριο νόμιμης υπερωρίας τις 3 ώρες, οι οποίες αν αθροιστούν στο οκτάωρο και στη μία ώρα υπερεργασίας φτάνουν τις 12 ώρες δουλειάς την ημέρα.

«Αυτή η αύξηση των ωρών θα έρχεται στους εργοδότες ακόμα πολύ πιο φθηνά, στους οποίους, εδώ που τα λέμε, "κλείνετε το μάτι", σαν να τους λέτε: Κάντε απολύσεις, διώξτε εργαζόμενους και κρατήστε με απλήρωτη δουλειά λιγότερους, όσες ώρες θέλετε, αφού η υπερωρία θα είναι τζάμπα για να βγάλετε και άλλα κέρδη που θέλετε», επεσήμανε.

«Ας είναι καλά ο ΣΥΡΙΖΑ που έκανε τη μισή δουλειά για να έρθετε εσείς τώρα να ολοκληρώσετε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να εξομοιώσει τη συνδικαλιστική δράση με εγκληματική ενέργεια και θέλει να μετατρέψει την απεργία σε συμβολική πράξη. Σημείωσε πως αυτό που ενοχλεί στην απεργία δεν είναι μόνο οι διαδηλώσεις, αλλά γιατί «απεργία είναι η μηχανή που σβήνει, το ρολό που κατεβαίνει στο μεγαλοκατάστημα, η πύλη που κλείνει στο εργοστάσιο, το καράβι που μένει δεμένο στο λιμάνι. Αυτό πονάει εσάς και αυτό πονάει και αυτούς που εκπροσωπείτε», τόνισε και πρόσθεσε πως η απεργία είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση «προετοιμάζει την επόμενη μέρα, με απεργούς να σέρνονται στα δικαστήρια, με την εργοδοτική και κρατική βία να σμπαραλιάζει κάθε έννοια συνδικαλιστικών ελευθεριών».

«Το αντεργατικό νομοσχέδιο που σήμερα ετοιμάζεστε να ψηφίσετε, είναι ένα νομοσχέδιο μας είπε ο υπουργός Εργασίας "της σύγχρονης εποχής"! Αν ήταν έτσι, τότε γιατί οι όροι δουλειάς γυρνούν έναν αιώνα πίσω, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σκλάβους τον 21ο αιώνα;

Με αύξηση αντί για μείωση του χρόνου εργασίας, με δουλειά από "ήλιο σε ήλιο", με συνδικαλιστικές διώξεις και απεργοσπασία;

Στη σύγχρονη εποχή της τεράστιας ανάπτυξης της τεχνολογίας και της επιστήμης, σύγχρονο είναι να μειώνεται ο χρόνος εργασίας, σύγχρονο είναι το 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο.

Σύγχρονο είναι να εξασφαλίζεται δουλειά για όλους με ικανοποιητικούς όρους αμοιβής και δικαιώματα και όχι να γυρνάμε σε συνθήκες δουλειάς του Μεσαίωνα.

Γι' αυτό το έκτρωμά σας θα μείνει στα χαρτιά όπως και τόσοι άλλοι άδικοι νόμοι πριν απ' αυτό», κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κ. Βελόπουλος: Προωθείται η κατάργηση του οκταώρου

«Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προωθείται η κατάργηση του οκταώρου, η εβδομάδα 50 ωρών εργασίας, η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η απαγόρευση απεργιών, που είναι το ύψιστο δικαίωμα των εργαζομένων (και είναι άλλο πράγμα η χρήση της απεργίας και άλλο η κατάχρηση), η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης που είναι επαίσχυντο και η επιβράβευση της απεργοσπασίας». Αυτά υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Προσέθεσε δε ότι «είναι απίστευτα αυτά τα πράγματα, πολύ περισσότερο όταν επιβάλλονται σε μία κοινωνία που χειμάζεται, που πένεται, που έχει δει 600.000 παιδιά να φεύγουν από τη χώρα αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό».

Γ. Βαρουφάκης: «Θα σας πολεμήσουμε σε κάθε γωνιά της χώρας»

Στην ομιλία του ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη : «θα σας πολεμήσουμε σε κάθε γωνιά τη χώρας, θα σας σταματήσουμε σε κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους. Σήμερα κηρύσσετε έναν τέτοιον πόλεμο. Σήμερα σηκώνουμε το γάντι».

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του κόμματός του για το νομοσχέδιο ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε με οξύτητα στον κ. Χατζηδάκη τονίζοντας ότι «υιοθετώντας την ατομική διαπραγμάτευση ο εργασιακός σας νόμος αυτοαναιρείται κ. Χατζηδάκη, ή μάλλον αυτό-προσδιορίζεται ως αντεργατικός νόμος - κάτι που βέβαια όχι μόνο το ξέρετε αλλά που είναι κι ο σκοπός σας». Η χειρότερη σκλαβιά, πρόσθεσε, είναι εκείνη στην οποία ο εργαζόμενος συναινεί επειδή δεν έχει επιλογή. Σημείωσε στην συνέχεια, ότι αντί για εξισορρόπηση εργασίας - προσωπικής και οικογενειακής ζωής, η ατομική διαπραγμάτευση, θα φέρει την ουσιαστική κατάργηση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής, η οποία θα προσαρμόζεται στις βουλές του εργοδότη.

Ως προς το θέμα της ευελιξίας, ο κ. Βαρουφάκης παρατήρησε: «προσέξτε: Το ζήτημα δεν είναι αν θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία. Αν θα μπορούν οι εργαζόμενοι, εφόσον το επιθυμούν, να εργάζονται λιγότερες ώρες ή να αυξομειώνουν τις ώρες τους από βδομάδα σε βδομάδα. Το ζήτημα είναι πως η πολιτεία εξασφαλίζει ότι όντως το θέλουν κι όχι ότι τους επιβάλουν να το θέλουν με την λογική του Νονού οι εργοδότες. Και πως εξασφαλίζεται κάτι τέτοιο; Πολύ απλά: Μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων - έχοντας δίπλα τους κατά την διαπραγμάτευση τον συνδικαλιστικό τους εκπρόσωπο. Και μην τολμήσετε να κρυφτείτε πίσω από την κριτική στον συνδικαλισμό επειδή κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με το να καταργηθεί ο συνήγορος υπεράσπισης από τα δικαστήρια επειδή κάποιοι δικηγόροι αποδείχθηκαν επίορκοι ή ανεπαρκείς».

ergasiako-xatzidaki-varoufakis.jpg


Με άλλα λόγια, κε υπουργέ, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, «ο νόμος σας δεν έχει στόχο οι εργαζόμενοι να βάλουν πλάτη στις επιχειρήσεις που αλλιώς θα κλείσουν. Όχι κε Χατζηδάκη. Ο νόμος σας στόχο έχει να αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά κέρδους των αρπακτικών ολιγοπωλίων που ήδη εκμεταλλεύονται εργαζόμενους και καταναλωτές σε ρυθμούς που μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες συναντά κανείς».

Πολιτική ρήξης

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε την στάση του κόμματός του το επόμενο διάστημα . Ξεκίνησε με επίθεση στον κ. Χατζηδάκη λέγοντας ότι «έχετε πετύχει σε πολλές εντεταλμένες υπηρεσίες ρευστοποίησης εκ μέρους της ολιγαρχίας» και πρόσθεσε:

«Όσο για εμάς, για το ΜέΡΑ25, η προστασία των εργαζόμενων, η πραγματική ανάπτυξη, η κοινή πράσινη ευημερία έχουν ένα προαπαιτούμενο. Την ρήξη.

- Ρήξη με την Λιτότητα που φέρνει το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος

- Ρήξη με την χρεοκοπία οικογενειών και μικρομεσαίων μέσα από τους πλειστηριασμούς που είναι προϋπόθεση για τις αρπακτές των αρπακτικών του ΗΡΑΚΛΗ

- Ρήξη με τον Πτωχευτικό Νόμο που ολοκληρώνει το έργο του Ηρακλή

- Ρήξη με τον επιτυχημένη προσπάθεια να στραφούν ιδιωτικοί εναντίον δημόσιων υπαλλήλων & προλετάριοι εναντίον πρεκαριάτου

- Ρήξη με την ολιγαρχική ασυδοσία εναντίον ανθρώπων και περιβάλλοντος την οποία θα χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης - το νέο μεγάλο ταμείο μεγάλων σκανδάλων - το ταμείο που θα λειτουργεί κι ως πράσινο πλυντήριο παμβρώμικων πρακτικών που ακυρώνουν την Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση

- Και, ναι, ρήξη με τον εργατοπατερισμό που το ΜέΡΑ25 θέλουμε να βοηθήσουμε να αντικατασταθεί από το συνδικαλιστικό πρότυπο της ΒΙΟΜΕ: έναν παραγωγικό συνδικαλισμό όπου οι εργαζόμενοι παίρνουν στα χέρια τους την παραγωγική διαδικασία».

Απαντώντας στη θέση της κυβέρνησης για τον σεβασμό των αποφάσεων των δικαστηρίων, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Μιλάτε για σεβασμό των αποφάσεων των δικαστηρίων που κρίνουν παράνομες τις απεργίες. Μιλάτε για αστική ευθύνη συνδικαλιστών που δεν συμμορφώνονται με αυτές τις απαγορεύσεις. Ακούστε κε Χατζηδάκη: Αυτά να τα ξεχάσετε. Αν οι δικαστικές απαγορεύσεις των απεργιών γίνονταν δεκτές από τους λαούς, δεν θα είχε κερδηθεί ποτέ το 8ωρο που πάτε να καταργήσετε σήμερα. Θα ήμασταν στον 19ο αιώνα ακόμα.

Μιλάτε για ηλεκτρονικό μητρώο συνδικάτων και υποχρεωτικές ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για κήρυξη απεργίας. Το ΜέΡΑ25 είμαστε, ψυχή τε και σώματι, ταγμένοι στην μετωπική σύγκρουση με όποιους από εσάς τολμήσετε να ακολουθήσετε την δικαστική οδό προς τον φασισμό - με απαγορεύσεις απεργιών και στοχοποίηση συνδικαλιστών».

Και κατέληξε λέγοντας: «Αν εσείς επιλέγετε να γίνεται ψηφιακός Γκοτζαμάνης, εμείς επιλέγουμε να σας κυνηγήσουμε στην άκρη της Γης».


Κυρ. Μητσοτάκης (Δευτερολογία - Τριτολογία): Όσο και εάν επιμένετε κ. Τσίπρα να παρουσιάζετε την εικόνα μιας χώρας που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, τόσο θα διαψεύδεστε

«Ξέρουμε καλά πως κάθε μεγάλη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις και αναταράξεις. Είμαστε πεπεισμένοι, όμως, πως κάνουμε το σωστό και το καλό πρωτίστως για τη νέα γενιά, που προσβλέπει σε μία εύρωστη ανάπτυξη, μέσω της δημιουργίας πολλών και καλών θέσεων εργασίας. Εδώ θα είμαστε και σε 6 και σε 12 μήνες. Μιλήσατε για την κλεψύδρα αυτής της κυβέρνησης. Να ξέρετε κ. Τσίπρα ότι η κλεψύδρα μιας κυβέρνησης γυρίζει από την επόμενη της εκλογής της. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και τότε θα κάνουμε την συνολική αποτίμηση όχι μόνον για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και για το πως η χώρα θα οδηγηθεί στον δρόμο της ανάπτυξης. Και για να δούμε τότε τι θα έχετε να πείτε. Γιατί οι δικές μας εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ρωμαλέα και δίκαιη ανάπτυξη με πολλές θέσεις εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αύριο θα βρίσκεται στην χώρα μας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ελπίζουμε πως εντός της ημέρας θα εγκριθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Κύριε Τσίπρα τα άστρα για την καλή πορεία της οικονομίας μας είναι ευθυγραμμισμένα. Όσο και εάν εσείς επιμένετε να παρουσιάζετε την εικόνα μιας χώρας, που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, τόσο θα διαψεύδεστε. Η δεξιά, που αντιμάχεστε, απλά δεν υπάρχει κ. Τσίπρα. Η Νέα Δημοκρατία, που παρουσιάζετε είναι μία καρικατούρα και δεν ανταποκρίνεται στην ιστορία αυτής της παράταξης, υπάρχει μόνον στη δική σας φαντασία, γιατί μόνον έτσι μπορείτε να υπάρξετε. Αντιπαλεύετε φανταστικούς ανεμόμυλους και αδυνατείτε να προσαρμοστείτε σε έναν κόσμο, που αλλάζει πολύ γρήγορα».

Απαντώντας, δε στην κριτική, που του άσκησε ο κ. Τσίπρας περί του κόσμου της εργασίας και της ελίτ, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε κατά πόσον ο εργατοτεχνίτης, ο νέος πατέρας ή ο κούριερ είναι ελίτ, ενώ αναφερόμενος σε στοιχεία, που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει των οποίων και σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων θα λαμβάνουν λιγότερα λεφτά δουλεύοντας τις ίδιες υπερωρίες με σήμερα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για διασπορά ψεμάτων. «Να καταθέσετε στα πρακτικά από που βγαίνουν αυτοί οι υπολογισμοί, που κάνατε. Γιατί εγώ σας λέω ότι είναι ψεύτικοι. Γιατί πολύ απλά συγχέετε τις υπερωρίες από τη μία και την διευθέτηση του χρόνου εργασίας από την άλλη. Σας το ξεκαθαρίζω: όποιος δουλεύει περισσότερες υπερωρίες θα πάρει περισσότερα λεφτά. Είναι ντροπή σας γιατί πολύ απλά ισχύει ο κανόνας «περισσότερη δουλειά σημαίνει περισσότερα λεφτά».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα περί ευνοϊκής μεταχείρισης της κυβέρνησης από την πλειοψηφία, λέγοντας χαριτολογώντας ότι «φαντάζομαι κ. Τσίπρα πως τα τόσα θετικά ξένα δημοσιεύματα για την πορεία της χώρας δεν αποδίδονται στη «λίστα Πέτσα international».


Παρακολουθήστε τη συζήτηση στη Βουλή:

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία