ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: "Μαύρη" Πρωτοχρονιά και νέα μέτρα ελέω Όμικρον - Τι ισχύει για εστίαση και διασκέδαση - Αναλυτικά η ΚΥΑ (βίντεο)

Χωρίς μουσική και έως τα μεσάνυχτα από σήμερα η λειτουργία της εστίασης – Πως θα κάνουμε ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς - Το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού θα επανεξεταστεί - Πάνω από 50.000 κρούσματα σε δύο ημέρες

 30/12/2021 07:00

Κορονοϊός: "Μαύρη" Πρωτοχρονιά και νέα μέτρα ελέω Όμικρον - Τι ισχύει για εστίαση και διασκέδαση - Αναλυτικά η ΚΥΑ (βίντεο)

Με ταχύτητα φωτός αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες του 2021 καταγράφοντας καθημερινά μαύρο ρεκόρ. Ήδη τις τελευταίες δύο ημέρες 28 και 29 Δεκεμβρίου οι μολύνσεις που καταγράφηκαν ξεπέρασαν τις 50.000, προκαλώντας κυριολεκτικά ζαλάδα. Χθες καταγράφηκαν 28.828 νέες μολύνσεις, από τις οποίες οι 12.848 εντοπίστηκαν στην Αττική και οι 3.496 στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, 23 ακόμα υγειονομικές περιφέρειες καταγράφηκαν με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Έτσι οι περιορισμοί ήρθαν νωρίτερα με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να βρίσκονται σε αναβρασμό. 

Από σήμερα το πρωί, στις 06:00, τίθενται σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της υπερ-μεταδοτικής παραλλαγής «Όμικρον» του SARS-CoV-2. 

Το πρωί της Πέμπτης, δημοσιεύτηκε και η ΚΥΑ, στην οποία περιγράφονται τα μέτρα που πάρθηκαν κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και τα οποία ισχύουν από σήμερα, στις 6.00.

Δείτε αναλυτικά τα έκτακτα μέτρα κατά του κορονοϊού σύμφωνα με την ΚΥΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εξειδίκευση των μέτρων που έκανε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης:

- Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις παραπάνω απαγορεύσεις. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.

- Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.

- Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

- Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

- Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Σημειώνεται πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε την Τετάρτη και εισηγήθηκε τα μέτρα περιορισμού να τεθούν σε εφαρμογή από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου, και όχι από 3 Ιανουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί.

Τα μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα έως και 16 Ιανουαρίου.

Περαιτέρω, κατά την εξειδίκευση των μέτρων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι στο ΕΣΥ κατά βάση νοσηλεύονται ασθενείς με τη μετάλλαξη «Δέλτα» και βρίσκεται σε πίεση, και υπολογίζοντας όλους τους παράγοντες, όπως την υπερ-μετάδοση της «Όμικρον» έχει επέλθει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα να στηρίξει το σύστημα αν χρειαστεί.

Στην κοινότητα η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι κυρίαρχη, σημείωσε ο κ. Πλεύρης και κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εμβολιαστούν.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη «Όμικρον» και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού το τελευταίο διάστημα έχει ανέβει κατά 10 μονάδες. Το ποσοστό άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού υπερβαίνει το 90%.

Ο υπουργός επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά.

Συνέστησε ότι όποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως φορέας. Στα οικογενειακά τραπέζια θα πρέπει να γίνονται τεστ.

«Το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού θα επανεξεταστεί»

Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στα εμβόλια εξήγησε πως υπάρχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη και για την 3η αναμνηστική δόση και αυτό φρενάρει τις πολλές νοσηλείες στα νοσοκομεία. Έπειτα γνωστοποίησε ότι το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας θα επανεξεταστεί. Το ίδιο και ο χρόνος κατά τον οποίο θα ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. 

Καταληκτικά, ο υπουργός σημείωσε ότι τα δεδομένα μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά δεν μας οδηγούν σε κανέναν εφησυχασμό.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναστολές εργασίας σε εστίαση και διασκέδαση

Ουσιαστικά το «κλείσιμο» στον τομέα της νυχτερινής διασκέδασης (μπαρ, κλαμπ, μπουζούκια), έθεσε επί τάπητος ξανά τις αναστολές εργασίας. Μάλιστα μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη (29/12) οι ακυρώσεις των κρατήσεων για την Πρωτοχρονιά άρχισαν να πέφτουν «βροχή». Συγκεκριμένα, οι ανακοινώσεις του υπουργού, Θάνου Πλεύρη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των επιχειρηματιών της εστίασης που περίμεναν αυτές τις ημέρες για να γεμίσουν τα ταμεία τους. Ηδη ακυρώθηκαν πολλές κρατήσεις για την Πρωτοχρονιά, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς όπως η Αράχωβα.

Η απόφαση για ρεβεγιόν την παραμονή Πρωτοχρονιάς έως τις 02:00 τα ξημερώματα, αλλά χωρίς μουσική, δεν φαίνεται να αντισταθμίζει τις απώλειες, αφού ο φόβος της μετάλλαξης Όμικρον φέρνει επιπλέον ακυρώσεις. Οι επιχειρήσεις πλέον ζητούν επιτακτικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση όπως μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% και δυνατότητα να προχωρούν σε αναστολές εργασίας, όπως και νέες επιστρεπτέες προκαταβολές.

Οσον αφορά συγκεκριμένα τις αναστολές εργασίας, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο εκ νέου εφαρμογής αυτού του μέτρου, επισημαίνοντας πως οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα υπάρξουν ενδείξεις για τον αντίκτυπο των νέων περιοριστικών μέτρων.

«Και το 2022 η κυβέρνηση θα βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κ. Σταϊκούρας είπε χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία δύο χρόνια το οικονομικό επιτελείο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί με ψυχραιμία. Η οικονομία είναι ακόμη ανοιχτή. Προς το παρόν δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη τα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να δούμε τον αντίκτυπό τους μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα». Εξήγησε δε πως «αν το πρόβλημα εξαντληθεί σε 2 -3 εβδομάδες, είναι πολύ διαφορετικό από το να κρατήσει 2-3 μήνες».

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα στήριξης που ζητεί η αγορά (μείωση ενοικίων, περαιτέρω μείωση ΦΠΑ κλπ) τόνισε ότι προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των θέσεων εργασίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα μπορούσαν να επιστρέψουν είναι οι αναστολές και η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. «Τα γρήγορα αντανακλαστικά πρέπει να υπάρχουν στην αναστολή εργασίας. Για τα υπόλοιπα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση» ανέφερε.

Όσον αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί κι άλλο το ποσό της επιστροφής των ενισχύσεων μέσα στο 2022, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση, έχουμε μάθει να μην αποκλείουμε τίποτα». Στο σκέλος της ενέργειας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «η κυβέρνηση και το 2022 θα συνεχίσει να βοηθά νοικοκυριά και επιχειρήσεις με αυτά τα μέτρα που ξέρουμε έως τώρα και άλλα που θα ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα».

Εφιαλτική πρόβλεψη Σαρηγιάννη για 60.000 κρούσματα στην έναρξη του 2022

Δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα! Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναλύοντας στην εκπομπή «Live News» του MEGA, την επιδημιολογική κατάσταση του κορονοϊού στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας και η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα οδηγήσει σε εκτόξευση περίπου στις 60.000 κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του 2022. «Τα μέτρα θα αρχίσουν να δίνουν αποτέλεσμα μετά από μια εβδομάδα. Τότε θα δούμε μια επιβράδυνση της ξέφρενης πορείας της Όμικρον» ανέφερε αρχικά ο κ. Σαρηγιάννης και προέβλεψε ότι τις πρώτες μέρες του 2022 θα δούμε νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων: «Μπορεί να δούμε να ανεβαίνουν κι άλλο τα κρούσματα.

Με την τάση που έχουμε τώρα μπορεί να φτάσουμε και τις 60.000. Αν γίνει αυτό από τις 22-23 Ιανουαρίου θα δούμε και αποκλιμάκωση. Το πρόβλημα σε αυτό θα είναι η επιβάρυνση του ΕΣΥ. Παρά την ηπιότητα της νοσηρότητας της νόσησης από την Όμικρον όταν οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι ένα μικρό ποσοστό θα χρειαστεί και νοσηλεία».

Τι ισχύει για την καραντίνα

Στις πέντε ημέρες μειώνεται η καραντίνα για τους νοσούντες με τη μετάλλαξη Όμικρον που εμφανίζουν καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία συνεδρίασε εκτάκτως χθες.

Οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούν να επιστρέφουν μόνο με αρνητικό τεστ, ενώ μετά τη λήξη της καραντίνας, ο ασθενής θα φορά υποχρεωτική μάσκα παντού.

Μετά το πέρας των 5 ημερών, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς θα πρέπει να προχωρούν σε απομόνωση και μάσκα για τουλάχιστον 5 μέρες ακόμη παντού.

Οι κανόνες απομόνωσης είναι για άτομα που έχουν μολυνθεί, για τα άτομα που είναι ανεμβολίαστα, μερικώς εμβολιασμένα, πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση.

Ο χρόνος έναρξης της απομόνωσης ξεκινά την ημέρα που θα βγει κάποιος θετικός.

Ένας ασθενής θα πρέπει να μπαίνει σε απομόνωση για πέντε ημέρες, αντί για 10 που συνιστούσαν προηγουμένως.

Στο τέλος των 5 ημερών, εάν δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να φοράει μάσκα παντού, ακόμα και στο σπίτι γύρω από άλλους, για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

«Τα δεδομένα ακόμα για την νόσο που προκαλεί η Όμικρον σε συγκεκριμένες ηλικίες δεν είναι πλήρη, αλλά η λογική λέει πως ο πλήρως εμβολιασμένος ακόμα και με συννοσηρότητες θα έχει ηπιότερη νόσηση. Από περιστατικά που μας αναφέρονται στα νοσοκομεία για άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα, φαίνεται ότι η νόσηση είναι ήπια», εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα πως «αν κάποιος έχει τα παραμικρά συμπτώματα που συνάδουν με κοινό κρυολόγημα, να σκεφτεί την Όμικρον και να αποφύγει την επαφή με άλλους».

Αντιπαραβάλλοντας τον τρόπο αναχαίτισης της Όμικρον μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας, ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος περιέγραψε ότι «στις χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασθέντων και 3ης δόσης, ίσως η επίπτωση στο σύστημα υγείας να είναι μικρότερη, ειδικά αν η Όμικρον προκαλεί πιο ήπια νόσο». «Αλλά, δυστυχώς εάν στην Ελλάδα έχουμε πολλούς που θα νοσήσουν, ίσως έχουμε και πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε μικρό διάστημα. Και αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε» παρατήρησε στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Μόσιαλος, καταλήγοντας πως «για να μπορέσουμε να ελέγξουμε το κύμα προέχουν 3 πράγματα: αύξηση των εμβολιασμών, τρίτη δόση για όσους δεν την έχουν κάνει ακόμη και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».


Με ταχύτητα φωτός αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες του 2021 καταγράφοντας καθημερινά μαύρο ρεκόρ. Ήδη τις τελευταίες δύο ημέρες 28 και 29 Δεκεμβρίου οι μολύνσεις που καταγράφηκαν ξεπέρασαν τις 50.000, προκαλώντας κυριολεκτικά ζαλάδα. Χθες καταγράφηκαν 28.828 νέες μολύνσεις, από τις οποίες οι 12.848 εντοπίστηκαν στην Αττική και οι 3.496 στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, 23 ακόμα υγειονομικές περιφέρειες καταγράφηκαν με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Έτσι οι περιορισμοί ήρθαν νωρίτερα με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να βρίσκονται σε αναβρασμό. 

Από σήμερα το πρωί, στις 06:00, τίθενται σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της υπερ-μεταδοτικής παραλλαγής «Όμικρον» του SARS-CoV-2. 

Το πρωί της Πέμπτης, δημοσιεύτηκε και η ΚΥΑ, στην οποία περιγράφονται τα μέτρα που πάρθηκαν κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και τα οποία ισχύουν από σήμερα, στις 6.00.

Δείτε αναλυτικά τα έκτακτα μέτρα κατά του κορονοϊού σύμφωνα με την ΚΥΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εξειδίκευση των μέτρων που έκανε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης:

- Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις παραπάνω απαγορεύσεις. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.

- Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.

- Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

- Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

- Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Σημειώνεται πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε την Τετάρτη και εισηγήθηκε τα μέτρα περιορισμού να τεθούν σε εφαρμογή από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου, και όχι από 3 Ιανουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί.

Τα μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα έως και 16 Ιανουαρίου.

Περαιτέρω, κατά την εξειδίκευση των μέτρων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι στο ΕΣΥ κατά βάση νοσηλεύονται ασθενείς με τη μετάλλαξη «Δέλτα» και βρίσκεται σε πίεση, και υπολογίζοντας όλους τους παράγοντες, όπως την υπερ-μετάδοση της «Όμικρον» έχει επέλθει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα να στηρίξει το σύστημα αν χρειαστεί.

Στην κοινότητα η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι κυρίαρχη, σημείωσε ο κ. Πλεύρης και κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εμβολιαστούν.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη «Όμικρον» και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού το τελευταίο διάστημα έχει ανέβει κατά 10 μονάδες. Το ποσοστό άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού υπερβαίνει το 90%.

Ο υπουργός επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά.

Συνέστησε ότι όποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως φορέας. Στα οικογενειακά τραπέζια θα πρέπει να γίνονται τεστ.

«Το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού θα επανεξεταστεί»

Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στα εμβόλια εξήγησε πως υπάρχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη και για την 3η αναμνηστική δόση και αυτό φρενάρει τις πολλές νοσηλείες στα νοσοκομεία. Έπειτα γνωστοποίησε ότι το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας θα επανεξεταστεί. Το ίδιο και ο χρόνος κατά τον οποίο θα ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. 

Καταληκτικά, ο υπουργός σημείωσε ότι τα δεδομένα μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά δεν μας οδηγούν σε κανέναν εφησυχασμό.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναστολές εργασίας σε εστίαση και διασκέδαση

Ουσιαστικά το «κλείσιμο» στον τομέα της νυχτερινής διασκέδασης (μπαρ, κλαμπ, μπουζούκια), έθεσε επί τάπητος ξανά τις αναστολές εργασίας. Μάλιστα μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη (29/12) οι ακυρώσεις των κρατήσεων για την Πρωτοχρονιά άρχισαν να πέφτουν «βροχή». Συγκεκριμένα, οι ανακοινώσεις του υπουργού, Θάνου Πλεύρη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των επιχειρηματιών της εστίασης που περίμεναν αυτές τις ημέρες για να γεμίσουν τα ταμεία τους. Ηδη ακυρώθηκαν πολλές κρατήσεις για την Πρωτοχρονιά, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς όπως η Αράχωβα.

Η απόφαση για ρεβεγιόν την παραμονή Πρωτοχρονιάς έως τις 02:00 τα ξημερώματα, αλλά χωρίς μουσική, δεν φαίνεται να αντισταθμίζει τις απώλειες, αφού ο φόβος της μετάλλαξης Όμικρον φέρνει επιπλέον ακυρώσεις. Οι επιχειρήσεις πλέον ζητούν επιτακτικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση όπως μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% και δυνατότητα να προχωρούν σε αναστολές εργασίας, όπως και νέες επιστρεπτέες προκαταβολές.

Οσον αφορά συγκεκριμένα τις αναστολές εργασίας, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο εκ νέου εφαρμογής αυτού του μέτρου, επισημαίνοντας πως οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα υπάρξουν ενδείξεις για τον αντίκτυπο των νέων περιοριστικών μέτρων.

«Και το 2022 η κυβέρνηση θα βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κ. Σταϊκούρας είπε χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία δύο χρόνια το οικονομικό επιτελείο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί με ψυχραιμία. Η οικονομία είναι ακόμη ανοιχτή. Προς το παρόν δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη τα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να δούμε τον αντίκτυπό τους μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα». Εξήγησε δε πως «αν το πρόβλημα εξαντληθεί σε 2 -3 εβδομάδες, είναι πολύ διαφορετικό από το να κρατήσει 2-3 μήνες».

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα στήριξης που ζητεί η αγορά (μείωση ενοικίων, περαιτέρω μείωση ΦΠΑ κλπ) τόνισε ότι προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των θέσεων εργασίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα μπορούσαν να επιστρέψουν είναι οι αναστολές και η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. «Τα γρήγορα αντανακλαστικά πρέπει να υπάρχουν στην αναστολή εργασίας. Για τα υπόλοιπα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση» ανέφερε.

Όσον αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί κι άλλο το ποσό της επιστροφής των ενισχύσεων μέσα στο 2022, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση, έχουμε μάθει να μην αποκλείουμε τίποτα». Στο σκέλος της ενέργειας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «η κυβέρνηση και το 2022 θα συνεχίσει να βοηθά νοικοκυριά και επιχειρήσεις με αυτά τα μέτρα που ξέρουμε έως τώρα και άλλα που θα ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα».

Εφιαλτική πρόβλεψη Σαρηγιάννη για 60.000 κρούσματα στην έναρξη του 2022

Δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα! Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναλύοντας στην εκπομπή «Live News» του MEGA, την επιδημιολογική κατάσταση του κορονοϊού στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας και η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα οδηγήσει σε εκτόξευση περίπου στις 60.000 κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του 2022. «Τα μέτρα θα αρχίσουν να δίνουν αποτέλεσμα μετά από μια εβδομάδα. Τότε θα δούμε μια επιβράδυνση της ξέφρενης πορείας της Όμικρον» ανέφερε αρχικά ο κ. Σαρηγιάννης και προέβλεψε ότι τις πρώτες μέρες του 2022 θα δούμε νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων: «Μπορεί να δούμε να ανεβαίνουν κι άλλο τα κρούσματα.

Με την τάση που έχουμε τώρα μπορεί να φτάσουμε και τις 60.000. Αν γίνει αυτό από τις 22-23 Ιανουαρίου θα δούμε και αποκλιμάκωση. Το πρόβλημα σε αυτό θα είναι η επιβάρυνση του ΕΣΥ. Παρά την ηπιότητα της νοσηρότητας της νόσησης από την Όμικρον όταν οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι ένα μικρό ποσοστό θα χρειαστεί και νοσηλεία».

Τι ισχύει για την καραντίνα

Στις πέντε ημέρες μειώνεται η καραντίνα για τους νοσούντες με τη μετάλλαξη Όμικρον που εμφανίζουν καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία συνεδρίασε εκτάκτως χθες.

Οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούν να επιστρέφουν μόνο με αρνητικό τεστ, ενώ μετά τη λήξη της καραντίνας, ο ασθενής θα φορά υποχρεωτική μάσκα παντού.

Μετά το πέρας των 5 ημερών, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς θα πρέπει να προχωρούν σε απομόνωση και μάσκα για τουλάχιστον 5 μέρες ακόμη παντού.

Οι κανόνες απομόνωσης είναι για άτομα που έχουν μολυνθεί, για τα άτομα που είναι ανεμβολίαστα, μερικώς εμβολιασμένα, πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση.

Ο χρόνος έναρξης της απομόνωσης ξεκινά την ημέρα που θα βγει κάποιος θετικός.

Ένας ασθενής θα πρέπει να μπαίνει σε απομόνωση για πέντε ημέρες, αντί για 10 που συνιστούσαν προηγουμένως.

Στο τέλος των 5 ημερών, εάν δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να φοράει μάσκα παντού, ακόμα και στο σπίτι γύρω από άλλους, για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

«Τα δεδομένα ακόμα για την νόσο που προκαλεί η Όμικρον σε συγκεκριμένες ηλικίες δεν είναι πλήρη, αλλά η λογική λέει πως ο πλήρως εμβολιασμένος ακόμα και με συννοσηρότητες θα έχει ηπιότερη νόσηση. Από περιστατικά που μας αναφέρονται στα νοσοκομεία για άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα, φαίνεται ότι η νόσηση είναι ήπια», εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα πως «αν κάποιος έχει τα παραμικρά συμπτώματα που συνάδουν με κοινό κρυολόγημα, να σκεφτεί την Όμικρον και να αποφύγει την επαφή με άλλους».

Αντιπαραβάλλοντας τον τρόπο αναχαίτισης της Όμικρον μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας, ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος περιέγραψε ότι «στις χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασθέντων και 3ης δόσης, ίσως η επίπτωση στο σύστημα υγείας να είναι μικρότερη, ειδικά αν η Όμικρον προκαλεί πιο ήπια νόσο». «Αλλά, δυστυχώς εάν στην Ελλάδα έχουμε πολλούς που θα νοσήσουν, ίσως έχουμε και πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε μικρό διάστημα. Και αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε» παρατήρησε στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Μόσιαλος, καταλήγοντας πως «για να μπορέσουμε να ελέγξουμε το κύμα προέχουν 3 πράγματα: αύξηση των εμβολιασμών, τρίτη δόση για όσους δεν την έχουν κάνει ακόμη και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία