ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κορονοϊός: “Λουκέτο” σε όλους, ανεξαιρέτως, τους δημοτικούς χώρους και δομές για παιδιά και ηλικιωμένους

Οι δήμοι, εντός και εκτός Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, έθεσαν ήδη σε εφαρμογή τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού

 11/03/2020 16:02

Κορονοϊός: “Λουκέτο” σε όλους, ανεξαιρέτως, τους δημοτικούς χώρους και δομές για παιδιά και ηλικιωμένους

Φανή Σοβιτσλή

«Λουκέτο» σε όλους ανεξαιρέτως τους δημοτικούς χώρους, προνοιακών δομών και δομών παιδικής προστασίας, όπως παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς και αναστολή λειτουργίας των προγραμμάτων άθλησης, κολύμβησης και πολτισμού, βάζουν οι δήμοι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό.

Τις αποφάσεις υπέγραψαν οι δήμαρχοι, συντασσόμενοι απόλυτα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, αλλά και τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Μάλιστα στο δήμο Θέρμης ο δήμαρχος, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, εκτός από τα μέτρα που ανακοίνωσε για κλείσιμο όλων των δημοτικών χώρων και δομών, έστειλε και επιστολή στους δημότες για τον κορονοϊό, ζητώντας ευαισθητοποίηση, υπεύθυνη και αλληλέγγυα στάση σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης.

dhmarxos-thermis.jpg

Ο κ. Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε «ο δήμος Θέρμης όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας εφαρμόζει τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και έχει προχωρήσει σε προληπτικά μέτρα για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου».

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του, ο δήμαρχος τόνισε ότι ο δήμος Θέρμης «θα συνεχίσει να συμβάλλει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων του στην κοινή εθνική προσπάθεια, ενώ ο ίδιος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το συντομότερο δυνατό να επανέρθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς η κοινωνική. Ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών και των επιστημόνων που έχουν την κύρια ευθύνη, έχει αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην κατά το δυνατό μεγαλύτερη προστασία της υγείας των κατοίκων στο Δήμο Θέρμης».

Στο πλαίσιο αυτό, εφάρμοσε κάθε οδηγία για τήρηση κανόνων υγιεινής σε όλα τα δημοτικά κτήρια συμπεριλαμβανομένων των σχολικών κτηρίων, των αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και των κτηρίων πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Με πρωτοβουλία του δήμου, σε όλους αυτούς τους χώρους θα πραγματοποιηθεί σχολαστικός καθαρισμός και απολυμάνσεις από εξειδικευμένα συνεργεία. Ταυτόχρονα ανέστειλε κάθε είδους κοινωνική δραστηριότητα που πιθανόν να δημιουργούσε συνθήκες μετάδοσης του συγκεκριμένου ιού ειδικά στις ειδικές ομάδες (π.χ. ομάδες τρίτης ηλικίας).

Στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη

Μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στα σχολεία και τους δημοτικούς χώρους, έλαβε ήδη και ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη.

Επίσης με απόφαση του δημάρχου, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, αναστέλλεται από σήμερα η λειτουργία όλων των δημοτικών χώρων και προγραμμάτων άθλησης, κολύμβησης, πολιτιστικών, προνοιακών δομών, παιδικών σταθμών και λοιπών χώρων, σύμφωνα και με το πνεύμα της εξαγγελίας του Υπουργείου. Η απόφαση του δημάρχου ισχύει μέχρις εκδόσεως νεότερης απόφασης και μετά από στάθμιση των δεδομένων που θα επικρατήσουν στη χώρα μας το προσεχές διάστημα.

Όλα τα παραπάνω κρίνονται επιβεβλημένα για λόγους προφύλαξης και των εργαζομένων αλλά και των πολιτών και επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής υπευθυνότητας.

apolimansi-soyper.jpg

Στο διάστημα αυτό ο δήμος θα προβεί σε σχολαστική απολύμανση όλων των παραπάνω χώρων ώστε κατά την επαναλειτουργία τους να λειτουργήσουν με συνθήκες υγιεινής καθαριότητας.

Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Λαμβάνοντας υπόψη την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των σχολικών δομών ο δήμος αποφάσισε:

*Την αναστολή λειτουργίας όλων των δημοτικών αθλητικών και πολιτιστικών τμημάτων παιδιών και ενηλίκων, την παράταση της αναστολής λειτουργίας όλων των δημοτικών θεάτρων, κινηματογράφων καθώς και όλων των διοργανώσεων που αυτές φιλοξενούν έως και τις 24 Μαρτίου 2020.

*Την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας ΚΑΠΗ, την αναστολή της λειτουργίας όλων των Κέντρων δημιουργικής απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), και ΚΔΑπ (ΑμΕα), του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), την αναστολή της λειτουργίας των προγραμμάτων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης που διεξάγονταν στο 30ο Γυμνάσιο – Εσπερινό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων και την αναστολή λειτουργίας των Δημοτικών Ωδείων

Ήδη ολοκληρώθηκαν οι καθαρισμοί και οι απολυμάνσεις σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στα κλειστά γυμναστήρια αυτών και σε όλους τους υπόλοιπους δημοτικούς αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους.

Κλειστές αθλητικές δομές, βιβλιοθήκες και θέατρα στο Δήμο Καλαμαριάς

Η Αντιδημαρχία Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης σε συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων και των χθεσινών αποφάσεων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση και στο πλαίσιο διατύπωσης οδηγιών και λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διάδοσης του COVID-19, προχώρησε σε μία ακόμη σύσκεψη με ειδικούς επιστήμονες.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Γιαννακός, ο καθηγητής βιολογίας του ΑΠΘ κ. Ζ. Σκούρας, ο στρατιωτικός ιατρός παθολόγος-λοιμωξιολόγος κ. Ε. Ψωμάς και ο ιατρός παθολόγος κ. Δ. Κυρατζής, ενώ παρενέβη τηλεφωνικά ο δήμαρχος κ. Γ. Δαρδαμανέλης.

Οι παραβρισκόμενοι προσέγγισαν με την εξειδικευμένη γνώση τους το θέμα και επισήμαναν για ακόμη μία φορά την σημασία της ατομικής και συλλογικής ευθύνης του καθένα μας, ενώ αναγνώρισαν την αξία των προληπτικών μέτρων που πολύ έγκαιρα και άμεσα έχει λάβει η Αντιδημαρχία όλο το προηγούμενο διάστημα.

Δεδομένης λοιπόν της κατάστασης θα παραμείνουν κλειστές οι αθλητικές δομές, οι βιβλιοθήκες και τα θέατρα στο Δήμο Καλαμαριάς, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί καμία προγραμματισμένη εκδήλωση έως τις 24 Μαρτίου.

Επιπλέον συνεχίζονται οι εργασίες απολυμάνσεων και στους χώρους που στεγάζουν τις διοικητικές υπηρεσίες των κτιρίων της Αντιδημαρχίας. Προσβλέπουμε στην επαγρύπνηση και τη συνεργασία όλων των πολιτών, στη συμμόρφωση και τις οδηγίες των αρμοδίων οργάνων (1135 ΕΟΔΥ) με την ελπίδα να περάσει όσο γίνεται πιο ανώδυνα αυτή η έκτακτη κατάσταση.

Δήμος Ωραιοκάστρου

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοτικών χώρων άθλησης και πολιτισμού στον δήμο Ωραιοκάστρου από σήμερα κι έως τις 24 Μαρτίου 2020, έπειτα από σχετική απόφαση του δημάρχου Παντελή Τσακίρη, η οποία ελήφθη στο πλαίσιο των προτεινόμενων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Κατόπιν της απόφασης αυτής, κατά το χρονικό διάστημα 11-24 Μαρτίου 2020 κανένας χώρος -είτε εντός σχολικών συγκροτημάτων είτε εντός αθλητικών εγκαταστάσεων είτε εντός οποιουδήποτε άλλου δημοτικού κτιρίου- δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τους συλλόγους και τους φορείς του δήμου Ωραιοκάστρου.

Μέσα σε αυτό το διάστημα των δύο εβδομάδων ο δήμος πρόκειται να προχωρήσει σε σχολαστική απολύμανση των δημοτικών κτιρίων και των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σε εφαρμογή της ΚΥΑ για την προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, κλειστά από τις 11 έως και τις 24 Μαρτίου παραμένουν εκτός από τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια, τα λύκεια και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

Μέτρα και στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου ανακοινώνει ότι, σε εφαρμογή της ΚΥΑ για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού, και με στόχο την προστασία του τοπικού πληθυσμού, από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες αναστέλλει τη λειτουργία:

- των προγραμμάτων “Άθληση για όλους” που αναπτύσσονται στους κλειστούς και ανοιχτούς δημοτικούς αθλητικούς χώρους και τα γυμναστήρια του δήμου

- των Επιμορφωτικών Προγραμμάτων της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης

- των μαθημάτων του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης

- του Κοινωνικού Φροντιστηρίου

- των Αναγνωστηρίων των Δημοτικών Βιβλιοθηκών και της Λέσχης Ανάγνωσης

Παράλληλα για τις επόμενες δύο εβδομάδες αναστέλλεται κάθε δράση στα Πολιτιστικά Κέντρα του Δήμου (εκδηλώσεις, ημερίδες, κ.α.), ενώ κλειστός θα παραμείνει και ο Δημοτικός Κινηματογράφος.

Επίσης αναστέλλεται κάθε δράση που πραγματοποιείται από πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους στα σχολεία και σε δημοτικά κτίρια.

Κλειστά θα παραμείνουν κατά το ίδιο διάστημα:

-τα σχολεία όλων των βαθμίδων

- οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί

- ο Βρεφονηπιακός σταθμός Ελευθερίου Κορδελιού

- το ΚΔΑΠ Ευόσμου

- το ΚΔΑΠ Ελευθερίου Κορδελιού

- ενώ για τις επόμενες 4 εβδομάδες δεν θα λειτουργήσουν όλα τα ΚΑΠΗ του Δήμου

Στο δήμο Παύλου Μελά

Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και την απόφαση της Πολιτείας για το κλείσιμο κάθε δομής όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε όλη τη χώρα, ως μέτρο κατά της διασποράς του κορονοϊού, με απόφαση του δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη, τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα πρόληψης και αναστολή δραστηριοτήτων και λειτουργίας δομών και συγκεκριμένα:

•ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ

•Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί

•Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια

•ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ της ΙΡΙΣ

•Σχολές Γονέων, Κοινωνικό Φροντιστήριο, Μαθήματα εκμάθησης Αγγλικής και Γερμανικής Γλώσσας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής

•Δημοτικά Ωδεία Σταυρούπολης και Πολίχνης της ΙΡΙΣ

•Σχολή Χορού, Εικαστικό Εργαστήρι και άλλες δραστηριότητες της ΙΡΙΣ

•Κέντρα Δια Βίου Μάθησης του Τμήματος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης

•Προγράμματα Άθλησης για Όλους (Μαζικός Αθλητισμός) και όλες οι δραστηριότητες στο Γυμναστήριο της υπόγειας διάβασης

•Δημοτικές Βιβλιοθήκες Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας

•Θεατρική ομάδα Δήμου Παύλου Μελά, Σεμινάρια της Φωτογραφικής Λέσχης Όψεις, Τμήματα Φιλαρμονικής ΔΕ Πολίχνης και Ευκαρπίας

Επίσης, αποφασίστηκε η άρση παραχώρησης χρήσης όλων των χώρων, είτε εντός των σχολικών συγκροτημάτων είτε εντός άλλων δημοτικών κτιρίων, δημοτικών αθλητικών και πολιτιστικών χώρων, με την αναβολή όλων των δραστηριοτήτων τους που έχουν προγραμματιστεί εντός των χώρων αυτών.

«Σφράγισε» όλους τους ανοιχτούς και κλειστούς αθλητικούς χώρους ο δήμος Νεάπολης-Συκεών

Σε νέα επιπλέον μέτρα ως συμβολή στην περαιτέρω ενίσχυση της πρόληψης της εξάπλωσης των κρουσμάτων, αλλά και της θωράκισης της κοινωνίας απέναντι στο νέο ιό του κοροναϊού, προχώρησε σήμερα ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα ήδη ληφθέντα από χθες το απόγευμα.

Μετά από διαδοχικές επαφές και επικοινωνία με τις τοπικές Ενώσεις των ομαδικών αθλημάτων και τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες τους, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης προχώρησε στο κλείσιμο όλων των ανοιχτών αθλητικών χώρων, γηπέδων και Γυμναστηρίων αναστέλλοντας κάθε αθλητική δραστηριότητα προπονήσεων και αγώνων εντός αυτών.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών απευθύνει έκκληση στους γονείς των μικρών αθλητών για την παραμονή τους στις κατοικίες τους ακολουθώντας με αυστηρότητα τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Να σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα, αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπ. Υγείας Βασίλη Κικίλια για το κλείσιμο των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια, κ.λπ.) για 14 ημέρες, όπως επίσης και των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης προχώρησε σε μια σειρά μέτρων προστασίας της κοινότητας, μεταξύ των οποίων και η αναβολή της παρέλασης της 25ης Μαρτίου για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Συγκεκριμένα:

► ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ έως τις 31 Μαρτίου 2020

  • Η λειτουργία όλων των Τμημάτων ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ,
  • Η λειτουργία των ΚΗΦΗ,
  • Η λειτουργία όλων των Δημοτικών Ωδείων, των θεατρικών και καλλιτεχνικών τμημάτων,
  • Η λειτουργία όλων των Γυμναστηρίων, των αιθουσών γυμναστικής και του Δημοτικού Κολυμβητηρίου,
  • Η παραχώρηση χρήσης όλων των χώρων, είτε εντός των σχολικών συγκροτημάτων είτε εντός άλλων δημοτικών κτιρίων, που χρησιμοποιούνται από κάθε σύλλογο και φορέα του δήμου, με την παράλληλη αναβολή όλων των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων τους που έχουν προγραμματίσει εντός των χώρων αυτών.
  • Όλες οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της «Γιορτής Παιδείας και Πολιτισμού»,
  • Ο 5ος Λαϊκός Δρόμος «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΦΑΛΗΣ» που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 5 Απριλίου,
  • Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου για τον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
  • Όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, που λαμβάνουν χώρα στα δημοτικά αθλητικά γυμναστήρια και γήπεδα, των ακαδημιών που δεν συμμετέχουν στα επίσημα πρωταθλήματα των ομοσπονδιών.

► ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ έως τις 31 Μαρτίου 2020:

Στο μεταξύ, σε αντίθεση με τα κυλικεία των ΚΑΠΗ που παραμένουν κλειστά, τα τρία δημοτικά πολυϊατρεία και τα έξι δημοτικά ιατρεία, που λειτουργούν στα ΚΑΠΗ, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, καθώς η επίσκεψη σε αυτά γίνεται με ραντεβού και δεν υπάρχει συνωστισμός στους χώρους αναμονής. Επίσης, κανονικά λειτουργεί και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» παρέχοντας κατ’ οίκον τις απαραίτητες υπηρεσίες στους ωφελούμενους, έτσι ώστε αυτοί να παραμένουν στην κατοικία τους και να μην εκτίθενται στον κίνδυνο του κοροναϊού.

«Λουκέτο» σε όλους ανεξαιρέτως τους δημοτικούς χώρους, προνοιακών δομών και δομών παιδικής προστασίας, όπως παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς και αναστολή λειτουργίας των προγραμμάτων άθλησης, κολύμβησης και πολτισμού, βάζουν οι δήμοι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό.

Τις αποφάσεις υπέγραψαν οι δήμαρχοι, συντασσόμενοι απόλυτα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, αλλά και τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Μάλιστα στο δήμο Θέρμης ο δήμαρχος, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, εκτός από τα μέτρα που ανακοίνωσε για κλείσιμο όλων των δημοτικών χώρων και δομών, έστειλε και επιστολή στους δημότες για τον κορονοϊό, ζητώντας ευαισθητοποίηση, υπεύθυνη και αλληλέγγυα στάση σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης.

dhmarxos-thermis.jpg

Ο κ. Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε «ο δήμος Θέρμης όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας εφαρμόζει τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και έχει προχωρήσει σε προληπτικά μέτρα για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου».

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του, ο δήμαρχος τόνισε ότι ο δήμος Θέρμης «θα συνεχίσει να συμβάλλει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων του στην κοινή εθνική προσπάθεια, ενώ ο ίδιος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το συντομότερο δυνατό να επανέρθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς η κοινωνική. Ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών και των επιστημόνων που έχουν την κύρια ευθύνη, έχει αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην κατά το δυνατό μεγαλύτερη προστασία της υγείας των κατοίκων στο Δήμο Θέρμης».

Στο πλαίσιο αυτό, εφάρμοσε κάθε οδηγία για τήρηση κανόνων υγιεινής σε όλα τα δημοτικά κτήρια συμπεριλαμβανομένων των σχολικών κτηρίων, των αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και των κτηρίων πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Με πρωτοβουλία του δήμου, σε όλους αυτούς τους χώρους θα πραγματοποιηθεί σχολαστικός καθαρισμός και απολυμάνσεις από εξειδικευμένα συνεργεία. Ταυτόχρονα ανέστειλε κάθε είδους κοινωνική δραστηριότητα που πιθανόν να δημιουργούσε συνθήκες μετάδοσης του συγκεκριμένου ιού ειδικά στις ειδικές ομάδες (π.χ. ομάδες τρίτης ηλικίας).

Στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη

Μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στα σχολεία και τους δημοτικούς χώρους, έλαβε ήδη και ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη.

Επίσης με απόφαση του δημάρχου, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, αναστέλλεται από σήμερα η λειτουργία όλων των δημοτικών χώρων και προγραμμάτων άθλησης, κολύμβησης, πολιτιστικών, προνοιακών δομών, παιδικών σταθμών και λοιπών χώρων, σύμφωνα και με το πνεύμα της εξαγγελίας του Υπουργείου. Η απόφαση του δημάρχου ισχύει μέχρις εκδόσεως νεότερης απόφασης και μετά από στάθμιση των δεδομένων που θα επικρατήσουν στη χώρα μας το προσεχές διάστημα.

Όλα τα παραπάνω κρίνονται επιβεβλημένα για λόγους προφύλαξης και των εργαζομένων αλλά και των πολιτών και επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής υπευθυνότητας.

apolimansi-soyper.jpg

Στο διάστημα αυτό ο δήμος θα προβεί σε σχολαστική απολύμανση όλων των παραπάνω χώρων ώστε κατά την επαναλειτουργία τους να λειτουργήσουν με συνθήκες υγιεινής καθαριότητας.

Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Λαμβάνοντας υπόψη την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των σχολικών δομών ο δήμος αποφάσισε:

*Την αναστολή λειτουργίας όλων των δημοτικών αθλητικών και πολιτιστικών τμημάτων παιδιών και ενηλίκων, την παράταση της αναστολής λειτουργίας όλων των δημοτικών θεάτρων, κινηματογράφων καθώς και όλων των διοργανώσεων που αυτές φιλοξενούν έως και τις 24 Μαρτίου 2020.

*Την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας ΚΑΠΗ, την αναστολή της λειτουργίας όλων των Κέντρων δημιουργικής απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), και ΚΔΑπ (ΑμΕα), του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), την αναστολή της λειτουργίας των προγραμμάτων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης που διεξάγονταν στο 30ο Γυμνάσιο – Εσπερινό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων και την αναστολή λειτουργίας των Δημοτικών Ωδείων

Ήδη ολοκληρώθηκαν οι καθαρισμοί και οι απολυμάνσεις σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στα κλειστά γυμναστήρια αυτών και σε όλους τους υπόλοιπους δημοτικούς αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους.

Κλειστές αθλητικές δομές, βιβλιοθήκες και θέατρα στο Δήμο Καλαμαριάς

Η Αντιδημαρχία Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης σε συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων και των χθεσινών αποφάσεων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση και στο πλαίσιο διατύπωσης οδηγιών και λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διάδοσης του COVID-19, προχώρησε σε μία ακόμη σύσκεψη με ειδικούς επιστήμονες.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Γιαννακός, ο καθηγητής βιολογίας του ΑΠΘ κ. Ζ. Σκούρας, ο στρατιωτικός ιατρός παθολόγος-λοιμωξιολόγος κ. Ε. Ψωμάς και ο ιατρός παθολόγος κ. Δ. Κυρατζής, ενώ παρενέβη τηλεφωνικά ο δήμαρχος κ. Γ. Δαρδαμανέλης.

Οι παραβρισκόμενοι προσέγγισαν με την εξειδικευμένη γνώση τους το θέμα και επισήμαναν για ακόμη μία φορά την σημασία της ατομικής και συλλογικής ευθύνης του καθένα μας, ενώ αναγνώρισαν την αξία των προληπτικών μέτρων που πολύ έγκαιρα και άμεσα έχει λάβει η Αντιδημαρχία όλο το προηγούμενο διάστημα.

Δεδομένης λοιπόν της κατάστασης θα παραμείνουν κλειστές οι αθλητικές δομές, οι βιβλιοθήκες και τα θέατρα στο Δήμο Καλαμαριάς, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί καμία προγραμματισμένη εκδήλωση έως τις 24 Μαρτίου.

Επιπλέον συνεχίζονται οι εργασίες απολυμάνσεων και στους χώρους που στεγάζουν τις διοικητικές υπηρεσίες των κτιρίων της Αντιδημαρχίας. Προσβλέπουμε στην επαγρύπνηση και τη συνεργασία όλων των πολιτών, στη συμμόρφωση και τις οδηγίες των αρμοδίων οργάνων (1135 ΕΟΔΥ) με την ελπίδα να περάσει όσο γίνεται πιο ανώδυνα αυτή η έκτακτη κατάσταση.

Δήμος Ωραιοκάστρου

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοτικών χώρων άθλησης και πολιτισμού στον δήμο Ωραιοκάστρου από σήμερα κι έως τις 24 Μαρτίου 2020, έπειτα από σχετική απόφαση του δημάρχου Παντελή Τσακίρη, η οποία ελήφθη στο πλαίσιο των προτεινόμενων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Κατόπιν της απόφασης αυτής, κατά το χρονικό διάστημα 11-24 Μαρτίου 2020 κανένας χώρος -είτε εντός σχολικών συγκροτημάτων είτε εντός αθλητικών εγκαταστάσεων είτε εντός οποιουδήποτε άλλου δημοτικού κτιρίου- δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τους συλλόγους και τους φορείς του δήμου Ωραιοκάστρου.

Μέσα σε αυτό το διάστημα των δύο εβδομάδων ο δήμος πρόκειται να προχωρήσει σε σχολαστική απολύμανση των δημοτικών κτιρίων και των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σε εφαρμογή της ΚΥΑ για την προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, κλειστά από τις 11 έως και τις 24 Μαρτίου παραμένουν εκτός από τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια, τα λύκεια και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

Μέτρα και στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου ανακοινώνει ότι, σε εφαρμογή της ΚΥΑ για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού, και με στόχο την προστασία του τοπικού πληθυσμού, από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες αναστέλλει τη λειτουργία:

- των προγραμμάτων “Άθληση για όλους” που αναπτύσσονται στους κλειστούς και ανοιχτούς δημοτικούς αθλητικούς χώρους και τα γυμναστήρια του δήμου

- των Επιμορφωτικών Προγραμμάτων της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης

- των μαθημάτων του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης

- του Κοινωνικού Φροντιστηρίου

- των Αναγνωστηρίων των Δημοτικών Βιβλιοθηκών και της Λέσχης Ανάγνωσης

Παράλληλα για τις επόμενες δύο εβδομάδες αναστέλλεται κάθε δράση στα Πολιτιστικά Κέντρα του Δήμου (εκδηλώσεις, ημερίδες, κ.α.), ενώ κλειστός θα παραμείνει και ο Δημοτικός Κινηματογράφος.

Επίσης αναστέλλεται κάθε δράση που πραγματοποιείται από πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους στα σχολεία και σε δημοτικά κτίρια.

Κλειστά θα παραμείνουν κατά το ίδιο διάστημα:

-τα σχολεία όλων των βαθμίδων

- οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί

- ο Βρεφονηπιακός σταθμός Ελευθερίου Κορδελιού

- το ΚΔΑΠ Ευόσμου

- το ΚΔΑΠ Ελευθερίου Κορδελιού

- ενώ για τις επόμενες 4 εβδομάδες δεν θα λειτουργήσουν όλα τα ΚΑΠΗ του Δήμου

Στο δήμο Παύλου Μελά

Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και την απόφαση της Πολιτείας για το κλείσιμο κάθε δομής όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε όλη τη χώρα, ως μέτρο κατά της διασποράς του κορονοϊού, με απόφαση του δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη, τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα πρόληψης και αναστολή δραστηριοτήτων και λειτουργίας δομών και συγκεκριμένα:

•ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ

•Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί

•Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια

•ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ της ΙΡΙΣ

•Σχολές Γονέων, Κοινωνικό Φροντιστήριο, Μαθήματα εκμάθησης Αγγλικής και Γερμανικής Γλώσσας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής

•Δημοτικά Ωδεία Σταυρούπολης και Πολίχνης της ΙΡΙΣ

•Σχολή Χορού, Εικαστικό Εργαστήρι και άλλες δραστηριότητες της ΙΡΙΣ

•Κέντρα Δια Βίου Μάθησης του Τμήματος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης

•Προγράμματα Άθλησης για Όλους (Μαζικός Αθλητισμός) και όλες οι δραστηριότητες στο Γυμναστήριο της υπόγειας διάβασης

•Δημοτικές Βιβλιοθήκες Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας

•Θεατρική ομάδα Δήμου Παύλου Μελά, Σεμινάρια της Φωτογραφικής Λέσχης Όψεις, Τμήματα Φιλαρμονικής ΔΕ Πολίχνης και Ευκαρπίας

Επίσης, αποφασίστηκε η άρση παραχώρησης χρήσης όλων των χώρων, είτε εντός των σχολικών συγκροτημάτων είτε εντός άλλων δημοτικών κτιρίων, δημοτικών αθλητικών και πολιτιστικών χώρων, με την αναβολή όλων των δραστηριοτήτων τους που έχουν προγραμματιστεί εντός των χώρων αυτών.

«Σφράγισε» όλους τους ανοιχτούς και κλειστούς αθλητικούς χώρους ο δήμος Νεάπολης-Συκεών

Σε νέα επιπλέον μέτρα ως συμβολή στην περαιτέρω ενίσχυση της πρόληψης της εξάπλωσης των κρουσμάτων, αλλά και της θωράκισης της κοινωνίας απέναντι στο νέο ιό του κοροναϊού, προχώρησε σήμερα ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα ήδη ληφθέντα από χθες το απόγευμα.

Μετά από διαδοχικές επαφές και επικοινωνία με τις τοπικές Ενώσεις των ομαδικών αθλημάτων και τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες τους, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης προχώρησε στο κλείσιμο όλων των ανοιχτών αθλητικών χώρων, γηπέδων και Γυμναστηρίων αναστέλλοντας κάθε αθλητική δραστηριότητα προπονήσεων και αγώνων εντός αυτών.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών απευθύνει έκκληση στους γονείς των μικρών αθλητών για την παραμονή τους στις κατοικίες τους ακολουθώντας με αυστηρότητα τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Να σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα, αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπ. Υγείας Βασίλη Κικίλια για το κλείσιμο των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια, κ.λπ.) για 14 ημέρες, όπως επίσης και των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης προχώρησε σε μια σειρά μέτρων προστασίας της κοινότητας, μεταξύ των οποίων και η αναβολή της παρέλασης της 25ης Μαρτίου για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Συγκεκριμένα:

► ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ έως τις 31 Μαρτίου 2020

  • Η λειτουργία όλων των Τμημάτων ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ,
  • Η λειτουργία των ΚΗΦΗ,
  • Η λειτουργία όλων των Δημοτικών Ωδείων, των θεατρικών και καλλιτεχνικών τμημάτων,
  • Η λειτουργία όλων των Γυμναστηρίων, των αιθουσών γυμναστικής και του Δημοτικού Κολυμβητηρίου,
  • Η παραχώρηση χρήσης όλων των χώρων, είτε εντός των σχολικών συγκροτημάτων είτε εντός άλλων δημοτικών κτιρίων, που χρησιμοποιούνται από κάθε σύλλογο και φορέα του δήμου, με την παράλληλη αναβολή όλων των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων τους που έχουν προγραμματίσει εντός των χώρων αυτών.
  • Όλες οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της «Γιορτής Παιδείας και Πολιτισμού»,
  • Ο 5ος Λαϊκός Δρόμος «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΦΑΛΗΣ» που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 5 Απριλίου,
  • Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου για τον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
  • Όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, που λαμβάνουν χώρα στα δημοτικά αθλητικά γυμναστήρια και γήπεδα, των ακαδημιών που δεν συμμετέχουν στα επίσημα πρωταθλήματα των ομοσπονδιών.

► ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ έως τις 31 Μαρτίου 2020:

Στο μεταξύ, σε αντίθεση με τα κυλικεία των ΚΑΠΗ που παραμένουν κλειστά, τα τρία δημοτικά πολυϊατρεία και τα έξι δημοτικά ιατρεία, που λειτουργούν στα ΚΑΠΗ, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, καθώς η επίσκεψη σε αυτά γίνεται με ραντεβού και δεν υπάρχει συνωστισμός στους χώρους αναμονής. Επίσης, κανονικά λειτουργεί και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» παρέχοντας κατ’ οίκον τις απαραίτητες υπηρεσίες στους ωφελούμενους, έτσι ώστε αυτοί να παραμένουν στην κατοικία τους και να μην εκτίθενται στον κίνδυνο του κοροναϊού.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία