ΑΠΟΨΕΙΣ

Κορoνοϊός και επιχειρήσεις (μισθώματα, αξιόγραφα και ενισχύσεις: 12+1 ερωτήματα)

 17/02/2021 15:55

Η πανδημία καλά κρατεί. Ετοιμαζόμαστε(;) για τη διαχείριση του (δυστυχώς με βεβαιότητα αναμενομένου) «τρίτου κύματος». Πλήττεται, βαρύτατα, η δημόσια υγεία. Αντίστοιχα (και) η εθνική οικονομία˙ κατ΄ αναπόδραστη συνέπεια: και οι επιχειρήσεις. Ένα νέο πακέτο μέτρων (ν. 4772/2021-ΦΕΚ Α’17/05.02.2021) αφορά τα μισθώματα των πληττομένων επιχειρήσεων, τα αξιόγραφα που έχουν εκδοθεί από αυτές καθώς και την ενίσχυσή τους.

Ας εστιάσουμε στις σημαντικότερες ρυθμίσεις του.

Α. Μισθώματα

Ερώτημα 1ο: Ποιες επιχειρήσεις απαλλάσσονται ολοσχερώς από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος και για ποιους μήνες;

Οι επιχειρήσεις (η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί ή απαγορευθεί ή, έστω, πλήττονται λόγω της πανδημίας) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021. Ορίζονται ανά κλάδο και ανά μήνα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Ερώτημα 2ο: Ποια η φορολογική αντιμετώπιση του τμήματος του μηνιαίου μισθώματος που δεν εισπράττεται λόγω της πανδημίας;

Όταν, λόγω της πανδημίας, υπάρχει πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ή μειωμένη καταβολή μισθώματος (κατά 40% από το νόμο ή κατά, τουλάχιστον, 30% ύστερα από συμφωνία εκμισθωτή-μισθωτή) το ποσό του μισθώματος που δεν εισπράττεται, δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ερώτημα 3ο: Επί φυσικών προσώπων-εκμισθωτών σε ποιες περιπτώσεις μειώνονται φορολογικές τους υποχρεώσεις και σε ποιες αναλαμβάνει το Δημόσιο να καταβάλει ποσοστό του μισθώματος που δεν εισέπραξαν;

Τα φυσικά πρόσωπα-εκμισθωτές που, λόγω της πανδημίας, εισπράττουν (κατά τα άνω-Ερώτ. 2ο) μειωμένο μίσθωμα, έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού 12% των μισθωμάτων (έως και τον 10/20) πριν την ως άνω μείωση, από φορολογικές οφειλές από τις 31.7.2020 και μετά. Στα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα-εκμισθωτές για τον Νοέμβριο του 2020 και έπειτα θα καταβληθεί από το Δημόσιο, αντί της έκπτωσης, το 50% των μισθωμάτων των μηνών αυτών. Ειδικά για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021: το 80% των μισθωμάτων των μηνών αυτών.

Ερώτημα 4ο: Επί νομικών προσώπων-εκμισθωτών σε ποιες περιπτώσεις αναλαμβάνει το Δημόσιο να καταβάλει ποσοστό του μισθώματος που δεν εισέπραξαν;

Στα νομικά πρόσωπα-εκμισθωτές που, λόγω της πανδημίας, δεν εισπράττουν μίσθωμα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 θα καταβληθεί από το Δημόσιο το 60% των μισθωμάτων των μηνών αυτών.

Ερώτημα 5ο: Κινδυνεύουν από κατασχέσεις οι καταβολές του Δημοσίου σε φυσικά και νομικά πρόσωπα-εκμισθωτές που αφορούν ποσοστά των μισθωμάτων που δεν εισπράττονται λόγω πανδημίας;

Οι καταβολές αυτές δεν αποτελούν εισόδημα, δεν υπόκεινται σε οποιεσδήποτε φορολογικές επιβαρύνσεις τέλη, εισφορές ή κρατήσεις. Είναι ανεκχώρητες και ακατάσχετες, δεν υπόκειται σε συμψηφισμούς.

Β. Αξιόγραφα

Ερώτημα 6ο: Αναστέλλεται η προθεσμία εξόφλησης αξιογράφων; Ποιων επιχειρήσεων; Ποιων αξιογράφων; Για πόσο χρόνο; Με ποιες προϋποθέσεις;

Οι πληγείσες επιχειρήσεις (όπως προσδιορίζονται κατά ΚΑΔ με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών), οι οποίες εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα 10-12/2020 κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019, δικαιούνται να αναστείλουν κατά 75 ημέρες τις προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των αξιογράφων που οι ίδιες εξέδωσαν (από 25.1.21 έως 28.2.21).

Ερώτημα 7ο: Τι συμβαίνει με τις «σφραγισμένες» επιταγές του Ιανουαρίου του 2021; Ποια η αντιμετώπισή τους;

Τα αξιόγραφα που οφείλονται από πληττόμενες επιχειρήσεις (Ερώτ. 6ο), επί των οποίων έχει βεβαιωθεί ή πρόκειται να βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα από την 2η.1.2021 έως τη δημοσίευση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, δεν καταχωρίζονται σε (ή αν καταχωρίστηκαν διαγράφονται από) αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς. Αρκεί όμως να εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η δυνατότητα έκδοσης διαταγής πληρωμής, λήψης μέτρων και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Ερώτημα 8ο: Ποιους κομιστές αξιογράφων αφορά η παράταση εξόφλησης ΦΠΑ;

Για τους κομιστές αξιογράφων οι οποίοι: (α) δεν εντάσσονται σε πληττόμενους (ή ευνοημένους-βάσει ΚΑΔ) λόγω της πανδημίας κλάδους και (β) το σύνολο της αξίας των αξιογράφων που κατέχουν ως κομιστές και αναστέλλεται η εξόφλησή τους υπερβαίνει το 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου εργασιών του προηγουμένου φορολογικού έτους παρατείνεται μέχρι 31.5.21 η προθεσμία εξόφλησης: (α) των βεβαιωμένων οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α.-οι οποίες έληξαν από 1.1.2021-31.1.2021 και (β) των προθεσμιών καταβολής Φ.Π.Α-με ημερομηνία υποβολής την 31.1.2021 και την 28.2.2021.

Ερώτημα 9ο: Ποιους κομιστές αξιογράφων αφορά η παράταση εξόφλησης των δικών τους αξιογράφων; Ποιας διάρκειας η παράταση;

Για τους κομιστές αξιογράφων οι οποίοι: (α) δεν εντάσσονται σε πληττόμενους (οι ευνοημένους-βάσει ΚΑΔ) λόγω της πανδημίας κλάδους και (β) το σύνολο της αξίας των αξιογράφων που κατέχουν ως κομιστές και αναστέλλεται η εξόφλησή τους υπερβαίνει το 50% του μέσου μηνιαίου κύκλου εργασιών του προηγουμένου φορολογικού έτους δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς μη εξοφληθέντα αξιόγραφα που εκδόθηκαν από τους ίδιους εφόσον βεβαιωθεί η αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα από την 2.1.2021 έως 28.2.21. Αρκεί όμως να εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Ερώτημα 10ο: Δικαιούνται ο υπόχρεος για την πληρωμή αξιογράφου και ο κομιστής του να συμφωνήσουν εξόφληση στην ημερομηνία έκδοσης/λήξης του;

Φυσικά.

Ερώτημα 11ο: Τι συμβαίνει με τις προθεσμίες εξόφλησης αξιογράφων που έχουν ήδη παραταθεί;

Με διάφορα νομοθετήματα έχουν παραταθεί οι προθεσμίες εξόφλησης αξιογράφων. Οι τεθείσες προθεσμίες εξόφλησης της 30.9.20 και της 31.10.20 παρατείνονται περαιτέρω έως την 30.4.21. Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία (30.4.21) αναστέλλονται η έκδοση διαταγής πληρωμής, καθώς και η λήψη πάσης φύσεως μέτρων ή η διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Ερώτημα 12ο: Τι συμβαίνει με τις επιταγές που «σφραγίσθηκαν» ή συναλλαγματικές που δεν πληρώθηκαν από 1.11.20 και εντεύθεν;

Αξιόγραφα που εκδόθηκαν από συγκεκριμένες επιχειρήσεις επί των οποίων (αξιογράφων) έχει βεβαιωθεί ή πρόκειται να βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα από την 1η Νοεμβρίου 2020 και εντεύθεν, δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν έως τις 30 Απριλίου 2021. Για τις απαιτήσεις που απορρέουν από αυτά, η έκδοση διαταγής πληρωμής καθώς και η λήψη πάσης φύσεως μέτρων & η διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης αναστέλλονται έως τις 30 Απριλίου 2021.

Τα αντίστοιχα ισχύουν και για τα αξιόγραφα τα οποία καταλαμβάνονται από (νομοθετική) παράταση της προθεσμίας εξόφλησης έως την 31.12.20. Η εν λόγω προθεσμία παρατείνεται περαιτέρω έως την 30.4.21.

Γ. Ενισχύσεις επιχειρήσεων με τη μορφή παγίων δαπανών

Ερώτημα 13ο: Σε τι συνίσταται και ποιους αφορά η ενίσχυση επιχειρήσεων με τη μορφή πάγιων δαπανών;

Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, είναι δυνατό να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών, στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων. Αναμένεται κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για τις σχετικές λεπτομέρειες.

Οι επιχειρήσεις πλήττονται βαρύτατα. Με στοχευμένες ρυθμίσεις επιχειρείται η υποβοήθησή τους. Δεν μοιάζει όμως αρκετή η απαλλαγή τους από τμήμα των οφειλομένων μισθωμάτων. Ούτε η χρονική μετάθεση υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο ή εκείνων που απορρέουν από αξιόγραφα.

Έχουμε πολλά επενδύσει, όλοι μας, στο εμβόλιο για τη διαχείριση (και) της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Δεν φαίνεται, επί του παρόντος τουλάχιστον, να αποδίδουν οι σχετικές «επενδύσεις». Θα πρέπει, κατά τούτο, άλλα δραστικότερα (και περισσότερο άμεσα) μέτρα να επιλεγούν και εφαρμοστούν.

Πριν είναι αργά.

*Σε πλήρη μορφη το άρθρο που δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Φεβρουαρίου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις