ΔΙΕΘΝΗ

Κορονοϊός: Επτά οι νεκροί στη βόρεια Ιταλία σύμφωνα με την κρατική RAI

Πριν λίγο, πέθανε στη Λομβαρδία ένας άνδρας 62 ετών, ο οποίος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση - Η Νότια Κορέα η σημαντικότερη εστία της επιδημίας εκτός Κίνας - Πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Αφγανιστάν, Κουβέιτ και Μπαχρέιν

 24/02/2020 10:19

Κορονοϊός: Επτά οι νεκροί στη βόρεια Ιταλία σύμφωνα με την κρατική RAI
Φωτογραφία αρχείου

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση RAI, ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό στην Ιταλία ανήλθε στους επτά.

Πριν λίγο, πέθανε στην Λομβαρδία ένας άνδρας 62 ετών, ο οποίος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση.


Νωρίτερα

Η Πολιτική Προστασία της Ιταλίας διευκρίνισε νωρίτερα σημερα το απόγευμα ότι από λάθος, νωρίτερα, μεταδόθηκε η είδηση του θανάτου μιας ηλικιωμένης ασθενούς στην πόλη Κρέμα της Βόρειας Ιταλίας.

Κατά συνέπεια, οι νεκροί από τον κοροναϊό, στην χώρα, μέχρι αυτή την στιγμή είναι έξι και όχι επτά.

Στο μεταξύ, οι απώλειες του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου του Μιλάνου έφτασαν το 6%. Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται, τέλος, στις σιδηροδρομικές συνδέσεις σε όλη την χώρα, εξαιτίας και ελέγχων που πραγματοποιούνται στους επιβάτες, από τις ιατρικές αρχές.

Τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία έχουν φθάσει τα 230

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι υπάρχει και έβδομος νεκρός. Πρόκειται για έναν άνδρα 84 ετών από την ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου. Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ο έκτος θάνατος από τον κορονοϊό: επρόκειτο για μια γυναίκα με ογκολογικά προβλήματα από την πόλη Κρέμα της Λομβαρδίας.

Στο μεταξύ, οι ποδοσφαιρικές ομάδες ζητούν να παίξουν τα επόμενα ματς στον ιταλικό Βορρά κεκλεισμένων των θυρών.

Και σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, τέλος, κλέφτες άρχισαν να παρουσιάζονται σε σπίτια ηλικιωμένων, λέγοντας ότι πρέπει να επισκεφθούν τους πολίτες. "Μην ανοίγετε σε κανέναν", λέει σε έκκλησή του ο Ερυθρός Σταυρός.

Νωρίτερα

Έκτος νεκρός στην Ιταλία από την επιδημία του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RAI.

Σύμφωνα με το RAI, o ασθενής ήταν καρκινοπαθής από την πόλη Μπρέσια της βόρειας Ιταλίας.

Νωρίτερα 

Τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία είναι πλέον 203, από τα οποία περισσότερα από 180 μόνο στη Λομβαρδία. Πέμπτος ασθενής που είχε μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό πέθανε στη βόρεια Ιταλία, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Στο μεταξύ, ένας άνδρας 85 ετών υπέκυψε σήμερα το πρωί στο Μπέργκαμο της βόρειας Ιταλίας.

Οι γιατροί έκαναν γνωστό ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν βεβαρημένη.

Και οι τέσσερις νεκροί από τον κοροναϊό στην Ιταλία ήταν ηλικιωμένοι και με προβλήματα υγείας, τονίζουν οι ιταλικές αρχές.

Αργότερα αναμένεται νέα ενημέρωση από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, που είναι σε διαρκή συνεργασία με την κυβέρνηση της Ρώμης. 

«Η Ιταλία έσφαλε που δεν έλεγξε τους επιβάτες τράνζιτ από την Κίνα» λέει μέλος του ΠΟΥ

«Η Ιταλία έσφαλε που δεν έλεγξε τους επιβάτες τράνζιτ από την Κίνα», δήλωσε ο Βάλτερ Ριτσιάρντι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να μπλοκάρει μόνο τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα, αλλά όχι και τις πτήσεις τράνζιτ. Με τον τρόπο αυτό, δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με πολλές αφίξεις επιβατών.

«Η Ιταλία πληρώνει το ότι δεν έβαλε αμέσως σε καραντίνα όλους όσοι έφτασαν από την Κίνα», συμπλήρωσε ο Ριτσιάρντι. Θεωρεί ότι το μέτρο απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων από τις κινεζικές πόλεις δεν μπορούσε να περιορίσει από μόνο του τη διάδοση του κοροναϊού.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από σήμερα τίθεται σε ισχύ στην Ιταλία η αναστολή των σχολικών εκδρομών εντός και εκτός της χώρας. Η απόφαση ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Κόντε πριν από δυο ημέρες.

Η Κίνα χαλαρώνει περιορισμούς, καθώς πολλές περιοχές έχουν πάψει να έχουν νέα κρούσματα

Οι φόβοι για μια πανδημία του νέου κοροναϊού εντάθηκαν σήμερα μετά μια αιφνίδια αύξηση στα νέα κρούσματα που αναφέρθηκαν στο Ιράν, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα, αλλά η Κίνα χαλάρωσε περιορισμούς στις μετακινήσεις σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, καθώς εκεί μειώθηκαν οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων.

Η αύξηση των κρουσμάτων εκτός της ηπειρωτικής Κίνας πυροδότησε απότομη πτώση στις ασιατικές μετοχές και των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ουόλ Στριτ καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν και το κορεατικό γουόν έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο.

"Υπάρχουν πολλά άσχημα νέα στο μέτωπο του κοροναϊού", αναφέρει σε υπόμνημά του ο Σέιν Όλιβερ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων που εδρεύει στο Σίδνεϊ AMP.

Η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Κορέας, η Νταεγκού, απομονώθηκε σε μεγάλο βαθμό καθώς ο αριθμός των προσβληθέντων σε αυτήν αυξήθηκε γρήγορα, με τις αεροπορικές εταιρείες Asiana Airlines και Korean Air να αναστέλλουν τις πτήσεις τους στην πόλη ως τις 9 Μαρτίου και τις 28 Μαρτίου αντίστοιχα.

"Αν δεν μπορέσουμε να εμποδίσουμε την εξάπλωση στην περιοχή της Νταεγκού με αποτελεσματικό τρόπο, υπάρχουν πολλές πιθανότητες αυτό να οδηγήσει σε μια μετάδοση σε πανεθνικό επίπεδο", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Κιμ Κανγκ-Λιπ.

Στη Νότια Κορέα οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι διαγνώσθηκαν άλλα 70 κρούσματα του νέου κοροναϊού, με τα οποία ανέρχονται σε συνολικά 833 τα κρούσματα του ιού στη χώρα.

Την ίδια ώρα στο Ιράν, το οποίο ανακοίνωσε τα δύο πρώτα κρούσματά του την Τετάρτη, αυξήθηκαν σήμερα στους 12 οι νεκροί από τον νέο κοροναϊό, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 61. Οι περισσότεροι από τους προσβληθέντες βρίσκονται στην ιερή πόλη για τους σιίτες Κομ.

Το Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο του κρούσμα, ενώ περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στη Μέση Ανατολή, με το Μπαχρέιν να αναφέρει το πρώτο του κρούσμα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, και το Κουβέιτ να αναφέρει τρία κρούσματα σε ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στο Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Ιράκ, η Τουρκία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν επέβαλαν ταξιδιωτικούς και μεταναστευτικούς περιορισμούς στο Ιράν.

Στην Ευρώπη, ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι θα μιλήσει στους ευρωπαίους ομολόγους του σύντομα για να συζητήσουν ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης μιας πιθανής επιδημίας στην Ευρώπη, μετά την καταγραφή και τέταρτου θανάτου από τον νέο κοροναϊό στην Ιταλία, η οποία έχει τώρα 203 κρούσματα, από μόλις 3 που είχε καταγράψει πριν από την Παρασκευή.

"Σήμερα δεν υπάρχει επιδημία στη Γαλλία. Αλλά υπάρχει μια προβληματική κατάσταση προ των θυρών, στην Ιταλία, την οποία παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή", δήλωσε ο Βεράν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το βράδυ.

"Σοβαρή και περίπλοκη"

Στην ηπειρωτική Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός στα τέλη του περασμένου έτους, περισσότερες από 20 αρμόδιες επαρχιακές αρχές, μεταξύ αυτών του Πεκίνου και της Σανγκάης, ανέφεραν ότι είναι μηδενικός ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και το γεγονός αυτό είναι το πιο θετικό στοιχείο που είχαν από τότε που ξέσπασε ο νέος κοροναϊός.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τις επιχειρήσεις να επαναλάβουν τη λειτουργία τους, αν και όπως σημείωσε η επιδημία είναι ακόμη "σοβαρή και περίπλοκη και η πρόληψη και η εργασία για τον έλεγχό της βρίσκονται στο πιο δύσκολο και κρίσιμο στάδιο".

Οι επαρχίες Γιουνάν, Γκουανγκντόνγκ, Σανσί και Γκουιτσού μείωσαν τα μέτρα ανταπόκρισης στην έκτακτη ανάγκη από τον νέο κοροναϊό από το υψηλότερο σε σοβαρότητα επίπεδο, μετά τις επαρχίες Γκανσού και Λιαονίνγκ, ώστε να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Με εξαίρεση στην κεντρική Κίνα την επαρχία Χουμπέι, το κέντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, στην ηπειρωτική Κίνα αναφέρθηκαν 11 νέα κρούσματα, ο χαμηλότερος αριθμός από τότε που οι εθνικές υγειονομικές αρχές άρχισαν να δημοσιεύουν πανεθνικά στοιχεία στις 20 Ιανουαρίου.

Στην πρωτεύουσα της Χουμπέι Ουχάν, την πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία τελεί ουσιαστικά υπό αποκλεισμό για εβδομάδες, οι αρχές έφτασαν στο σημείο να ανακοινώσουν ότι θα επιτρέπεται η αποχώρηση υγιών ανθρώπων από την πόλη υπό όρους και μόνον για κρίσιμης σημασίας υποθέσεις, αλλά λίγο αργότερα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ανακαλούν την απόφασή τους αυτή.

Ο κοροναϊός έχει προσβάλλει σχεδόν 77.000 ανθρώπους και προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2.500 στην Κίνα, κυρίως στην Χουμπέι.

Η Κίνα ανέφερε 409 νέα κρούσματα στην ηπειρωτική χώρα, τα οποία μειώθηκαν από 648 που ήταν χθες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 77.150 από χθες 23 Φεβρουαρίου. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 150 σε 2.592.

Ο πρόεδρος Σι δήλωσε εξάλλου χθες, Κυριακή, ότι το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού θα έχει ένα σχετικά μεγάλο, αλλά βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στην οικονομία και η κυβέρνηση θα εντείνει την προσαρμογή των πολιτικών της για να βοηθήσει να αμβλυνθεί το πλήγμα.

Επίσης στην Κίνα διατέθηκαν 99,5 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 13,08 δισεκατομμύρια ευρώ) για τον έλεγχο του ξεσπάσματος, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Αποκλεισμός πόλεων

Εκτός ηπειρωτικής Κίνας, το ξέσπασμα της ασθένειας Covid-19 έχει επεκταθεί σε περίπου 29 άλλες χώρες και περιοχές, με τον απολογισμό των νεκρών να ανέρχεται σε περίπου δύο δεκάδες, σύμφωνα με υπολογισμό του Reuters.

Η Ιταλία έχει αποκλείσει τις χειρότερα πληγείσες πόλεις και απαγορεύσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις στο μεγαλύτερο μέρος του βορρά της, ενώ σταμάτησε το καρναβάλι της Βενετίας, όπου εντοπίστηκαν δύο κρούσματα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το μεγαλύτερο ξέσπασμα του νέου κοροναϊού στην Ευρώπη. Σήμερα εξάλλου ανακοινώθηκε και τέταρτος θάνατος στην Ιταλία, στο βόρειο τμήμα της, από τον νέο κοροναϊό, ενώ η χώρα μετρά 203 κρούσματα.

Η Αυστρία ανέστειλε τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Ιταλία μέσω Άλπεων για περίπου τέσσερις ώρες, αφού δύο επιβάτες παρουσίασαν συμπτώματα πυρετού. Στο τρένο, το οποίο μετέφερε περίπου 300 επιβάτες από την Βενετία στο Μόναχο στη Γερμανία επετράπη να συνεχίσει αφότου οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι δύο που παρουσίασαν πυρετό βγήκαν αρνητικές για τον νέο κοροναϊό.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ δήλωσε ότι μια δύναμη κρούσης για τον κοροναϊό θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει αν θα εισαχθούν μεθοριακοί έλεγχοι με την Ιταλία, ενώ ο γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει τον λόγο να κλείσουν τα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία παρά την εξάπλωση του κοροναϊού.

"Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα είχε νόημα καθώς η κυκλοφορία του ιού δεν περιορίζεται μόνο στα διοικητικά σύνορα", δήλωσε ο υφυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό BFM.

Στη Νότια Κορέα την ίδια ώρα οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι τα καταγεγραμμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού ανέρχονται πλέον σε συνολικά 833, καθώς 231 άνθρωποι μολύνθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός μέχρι στιγμής, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον, έπειτα από δύο νέους θανάτους, σε 7. Οι περισσότεροι ασθενείς στη χώρα συνδέονται με την "Εκκλησία Σιντσεοντζί του Ιησού" στην πόλη Νταεγκού, στο νότιο τμήμα της Νότιας Κορέας.

Στην πόλη αυτή και σε άλλες, οι πολίτες συρρέουν στα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία για να αγοράσουν μάσκες και προμήθειες.

Τέλος η Ιαπωνία ανακοίνωσε αργά χθες Κυριακή ότι έχει καταγράψει 773 κρούσματα, ως επί το πλείστον στο κρουαζιερόπλοιο το οποίο βρίσκεται σε καραντίνα αγκυροβολημένο ανοιχτά της Γιοκοχάμα. Ένας τρίτος επιβάτης του πλοίου, ένας 80χρονος Ιάπωνας πέθανε χθες.

Δεν κλείνουν τα σύνορα Γαλλίας - Ιταλίας, λέει ο Γάλλος υφυπουργός μεταφορών

Ο Γάλλος υφυπουργός μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει τον λόγο να κλείσουν τα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία παρά την εξάπλωση του κοροναϊού.

"Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα είχε νόημα καθώς η κυκλοφορία του ιού δεν περιορίζεται μόνο στα διοικητικά σύνορα", δήλωσε ο υφυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό BFM.

Τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία -στην ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο- αυξήθηκαν το Σάββατο σε τουλάχιστον 150, ενώ καταγράφηκαν και τρεις θάνατοι, οδηγώντας την κυβέρνηση της Ρώμης να αποκλείσει τις περισσότερο πληγείσες περιοχές στον βορρά, της Λομβαρδίας και του Βένετο.

Κίνα: 150 νέοι θάνατοι, 409 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα 

Ο απολογισμός της επιδημίας πνευμονίας που προκάλεσε ο κοροναϊός ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσας της κεντρικής κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, έφθασε ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής τους 2.592 νεκρούς στην ηπειρωτική Κίνα, αυξημένος κατά 150 θανάτους από την προηγουμένη, με όλα τα θύματα πλην ενός να καταγράφονται στη Χουμπέι, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Ο αριθμός σηματοδοτεί επιδείνωση της κατάστασης ως προς τη θνησιμότητα του COVID-19, καθώς χθες Κυριακή ανακοινώθηκαν 97 θάνατοι.

Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας έκανε επίσης λόγο για 409 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, στην συντριπτική πλειονότητά τους στη Χουμπέι, κάτι που αυξάνει σε τουλάχιστον 77.150 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό. Πάντως, ο αριθμός τους είναι μειωμένος από τα 649 κρούσματα που καταγράφηκαν το Σάββατο. Στο ημερήσιο δελτίο της για την επιδημιολογική κατάσταση, η Επιτροπή επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν ξεπέρασε αυτόν των νέων κρουσμάτων για έκτη συναπτή ημέρα, με τους ασθενείς που πήραν εξιτήριο να ανέρχεται σε 1.846. Συνολικά, 24.734 ασθενείς έχουν βγει από τα νοσοκομεία. 

Στο μεταξύ, η ανακοίνωση του δήμου της Ουχάν ότι θα επιτρέπεται στο εξής σε μη μόνιμους κατοίκους, σε στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών και άλλους να εγκαταλείπουν την πόλη υπό όρους έγινε χωρίς να έχει ληφθεί άδεια και ανακαλείται, γνωστοποίησαν οι τοπικές αρχές. 

Νότια Κορέα: 231 νέα κρούσματα και δύο νέοι θάνατοι 

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι 70 νέα κρούσματα του κοροναϊού καταγράφηκαν σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 833, γεγονός που καθιστά τη χώρα τη μεγαλύτερη εστία μόλυνσης παγκοσμίως μετά την Κίνα.

Ο νέος απολογισμός, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κορεατικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ανεβάζει σε 231 τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό μέχρι στιγμής.

Σήμερα το πρωί η ίδια πηγή είχε κάνει λόγο για 161 νέα κρούσματα και δύο νέους νεκρούς. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε επτά.

Η Νότια Κορέα αντιμετώπισε ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, με περισσότερα από 700 νέα να καταγράφονται σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Οι περισσότεροι ασθενείς συνδέονται με την "Εκκλησία Σιντσεοντζί του Ιησού" στην πόλη Νταεγκού, στο νότιο τμήμα της Νότιας Κορέας. 

Ιράν: Στους 12 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών

Στους 12 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό στο Ιράν, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Isna.

"Ο υπουργός Υγείας της χώρας ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο 12 ανθρώπων και την μόλυνση 47 άλλων από τον ιό στη χώρα", μετέδωσε το πρακτορείο.

Ο προηγούμενος απολογισμός ήταν 8 νεκροί. 

Το Αφγανιστάν κατέγραψε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα

Ο υπουργός Δημόσιας Υγείας του Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού.

Ο Φεροζουντίν Φερόζ, ο υπουργός Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καμπούλ ότι βρέθηκε θετικός στον ιό ένας από τους τρεις πιθανόν μολυσμένους με τον ιό, στη δυτική επαρχία Χεράτ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η επαρχία, η οποία συνορεύει με το Ιράν και όπου δεκάδες κρούσματα της νόσου έχουν καταγραφεί, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό 12 άνθρωποι. 

Πρώτα κρούσματα σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν σε ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί το Ιράν

Το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν επιβεβαίωσαν σήμερα τα πρώτα κρούσματα του νέου κοροναϊού σε ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί το Ιράν, το οποίο έχει καταγράψει 47 κρούσματα εκ των οποίων 12 θανατηφόρα, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης των χωρών αυτών.

Το Κουβέιτ εντόπισε τον covid-19 σε τρεις ανθρώπους μεταξύ των 700 που αναχώρησαν το Σάββατο από την πόλη Μασχάντ στο βορειοανατολικό Ιράν, μετέδωσε το πρακτορείο ΚUNA.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας διευκρίνισε ότι πρόκειται για έναν 53χρονο Κουβεϊτιανό, έναν 61χρονο Σαουδάραβα και έναν 21χρονο η εθνικότητα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Κουβεϊτιανός και ο Σαουδάραβας δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ ο τρίτος ασθενής έχει κάποια αρχικά συμπτώματα.

Στο γειτονικό Μπαχρέιν το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ένας πολίτης της χώρας που επέστρεψε από το Ιράν διαγνώστηκε με τον covid-19 και πρόσθεσε ότι «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή ο ασθενής».

Στο μεταξύ η Qatar Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητεί από τους επιβάτες της που επιστρέφουν από το Ιράν και τη Νότια Κορέα να παραμένουν στο σπίτι τους ή σε εγκαταστάσεις καραντίνας επί 14 ημέρες. Το Κατάρ δεν έχει καταγράψει ακόμη κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Η Kuwait Airways και η Iraqi Airways ανέστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα όλες τις πτήσεις τους προς και από το Ιράν, ενώ η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε στους πολίτες και τους κατοίκους της να μεταβαίνουν στο Ιράν.

Εξάλλου οι αρχές του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι κλείνουν το πέρασμα Σαφουάν με το Κουβέιτ για τους ταξιδιώτες έπειτα από αίτημα της γειτονικής χώρας, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης που βρίσκεται το πέρασμα χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Παράλληλα η Βαγδάτη παρέτεινε το Σάββατο την απαγόρευση εισόδου στη χώρα όλων των μη Ιρακινών από το Ιράν.

Το Ιράν έχει επιβεβαιώσει συνολικά 47 κρούσματα του covid-19, εκ των οποίων 12 θανατηφόρα, με τα περισσότερα να έχουν καταγραφεί στην ιερή πόλη των σιιτών Κομ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο και επίκεντρο του τουρισμού και των επιχειρήσεων στον Κόλπο έχει καταγράψει 13 κρούσματα, με τα δύο τελευταία να αφορούν έναν Ιρανό τουρίστα και τη σύζυγό του.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση RAI, ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό στην Ιταλία ανήλθε στους επτά.

Πριν λίγο, πέθανε στην Λομβαρδία ένας άνδρας 62 ετών, ο οποίος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση.


Νωρίτερα

Η Πολιτική Προστασία της Ιταλίας διευκρίνισε νωρίτερα σημερα το απόγευμα ότι από λάθος, νωρίτερα, μεταδόθηκε η είδηση του θανάτου μιας ηλικιωμένης ασθενούς στην πόλη Κρέμα της Βόρειας Ιταλίας.

Κατά συνέπεια, οι νεκροί από τον κοροναϊό, στην χώρα, μέχρι αυτή την στιγμή είναι έξι και όχι επτά.

Στο μεταξύ, οι απώλειες του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου του Μιλάνου έφτασαν το 6%. Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται, τέλος, στις σιδηροδρομικές συνδέσεις σε όλη την χώρα, εξαιτίας και ελέγχων που πραγματοποιούνται στους επιβάτες, από τις ιατρικές αρχές.

Τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία έχουν φθάσει τα 230

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι υπάρχει και έβδομος νεκρός. Πρόκειται για έναν άνδρα 84 ετών από την ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου. Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ο έκτος θάνατος από τον κορονοϊό: επρόκειτο για μια γυναίκα με ογκολογικά προβλήματα από την πόλη Κρέμα της Λομβαρδίας.

Στο μεταξύ, οι ποδοσφαιρικές ομάδες ζητούν να παίξουν τα επόμενα ματς στον ιταλικό Βορρά κεκλεισμένων των θυρών.

Και σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, τέλος, κλέφτες άρχισαν να παρουσιάζονται σε σπίτια ηλικιωμένων, λέγοντας ότι πρέπει να επισκεφθούν τους πολίτες. "Μην ανοίγετε σε κανέναν", λέει σε έκκλησή του ο Ερυθρός Σταυρός.

Νωρίτερα

Έκτος νεκρός στην Ιταλία από την επιδημία του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RAI.

Σύμφωνα με το RAI, o ασθενής ήταν καρκινοπαθής από την πόλη Μπρέσια της βόρειας Ιταλίας.

Νωρίτερα 

Τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία είναι πλέον 203, από τα οποία περισσότερα από 180 μόνο στη Λομβαρδία. Πέμπτος ασθενής που είχε μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό πέθανε στη βόρεια Ιταλία, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Στο μεταξύ, ένας άνδρας 85 ετών υπέκυψε σήμερα το πρωί στο Μπέργκαμο της βόρειας Ιταλίας.

Οι γιατροί έκαναν γνωστό ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν βεβαρημένη.

Και οι τέσσερις νεκροί από τον κοροναϊό στην Ιταλία ήταν ηλικιωμένοι και με προβλήματα υγείας, τονίζουν οι ιταλικές αρχές.

Αργότερα αναμένεται νέα ενημέρωση από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, που είναι σε διαρκή συνεργασία με την κυβέρνηση της Ρώμης. 

«Η Ιταλία έσφαλε που δεν έλεγξε τους επιβάτες τράνζιτ από την Κίνα» λέει μέλος του ΠΟΥ

«Η Ιταλία έσφαλε που δεν έλεγξε τους επιβάτες τράνζιτ από την Κίνα», δήλωσε ο Βάλτερ Ριτσιάρντι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να μπλοκάρει μόνο τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα, αλλά όχι και τις πτήσεις τράνζιτ. Με τον τρόπο αυτό, δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με πολλές αφίξεις επιβατών.

«Η Ιταλία πληρώνει το ότι δεν έβαλε αμέσως σε καραντίνα όλους όσοι έφτασαν από την Κίνα», συμπλήρωσε ο Ριτσιάρντι. Θεωρεί ότι το μέτρο απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων από τις κινεζικές πόλεις δεν μπορούσε να περιορίσει από μόνο του τη διάδοση του κοροναϊού.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από σήμερα τίθεται σε ισχύ στην Ιταλία η αναστολή των σχολικών εκδρομών εντός και εκτός της χώρας. Η απόφαση ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Κόντε πριν από δυο ημέρες.

Η Κίνα χαλαρώνει περιορισμούς, καθώς πολλές περιοχές έχουν πάψει να έχουν νέα κρούσματα

Οι φόβοι για μια πανδημία του νέου κοροναϊού εντάθηκαν σήμερα μετά μια αιφνίδια αύξηση στα νέα κρούσματα που αναφέρθηκαν στο Ιράν, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα, αλλά η Κίνα χαλάρωσε περιορισμούς στις μετακινήσεις σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, καθώς εκεί μειώθηκαν οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων.

Η αύξηση των κρουσμάτων εκτός της ηπειρωτικής Κίνας πυροδότησε απότομη πτώση στις ασιατικές μετοχές και των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ουόλ Στριτ καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν και το κορεατικό γουόν έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο.

"Υπάρχουν πολλά άσχημα νέα στο μέτωπο του κοροναϊού", αναφέρει σε υπόμνημά του ο Σέιν Όλιβερ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων που εδρεύει στο Σίδνεϊ AMP.

Η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Κορέας, η Νταεγκού, απομονώθηκε σε μεγάλο βαθμό καθώς ο αριθμός των προσβληθέντων σε αυτήν αυξήθηκε γρήγορα, με τις αεροπορικές εταιρείες Asiana Airlines και Korean Air να αναστέλλουν τις πτήσεις τους στην πόλη ως τις 9 Μαρτίου και τις 28 Μαρτίου αντίστοιχα.

"Αν δεν μπορέσουμε να εμποδίσουμε την εξάπλωση στην περιοχή της Νταεγκού με αποτελεσματικό τρόπο, υπάρχουν πολλές πιθανότητες αυτό να οδηγήσει σε μια μετάδοση σε πανεθνικό επίπεδο", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Κιμ Κανγκ-Λιπ.

Στη Νότια Κορέα οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι διαγνώσθηκαν άλλα 70 κρούσματα του νέου κοροναϊού, με τα οποία ανέρχονται σε συνολικά 833 τα κρούσματα του ιού στη χώρα.

Την ίδια ώρα στο Ιράν, το οποίο ανακοίνωσε τα δύο πρώτα κρούσματά του την Τετάρτη, αυξήθηκαν σήμερα στους 12 οι νεκροί από τον νέο κοροναϊό, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 61. Οι περισσότεροι από τους προσβληθέντες βρίσκονται στην ιερή πόλη για τους σιίτες Κομ.

Το Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο του κρούσμα, ενώ περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στη Μέση Ανατολή, με το Μπαχρέιν να αναφέρει το πρώτο του κρούσμα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, και το Κουβέιτ να αναφέρει τρία κρούσματα σε ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στο Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Ιράκ, η Τουρκία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν επέβαλαν ταξιδιωτικούς και μεταναστευτικούς περιορισμούς στο Ιράν.

Στην Ευρώπη, ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι θα μιλήσει στους ευρωπαίους ομολόγους του σύντομα για να συζητήσουν ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης μιας πιθανής επιδημίας στην Ευρώπη, μετά την καταγραφή και τέταρτου θανάτου από τον νέο κοροναϊό στην Ιταλία, η οποία έχει τώρα 203 κρούσματα, από μόλις 3 που είχε καταγράψει πριν από την Παρασκευή.

"Σήμερα δεν υπάρχει επιδημία στη Γαλλία. Αλλά υπάρχει μια προβληματική κατάσταση προ των θυρών, στην Ιταλία, την οποία παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή", δήλωσε ο Βεράν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το βράδυ.

"Σοβαρή και περίπλοκη"

Στην ηπειρωτική Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός στα τέλη του περασμένου έτους, περισσότερες από 20 αρμόδιες επαρχιακές αρχές, μεταξύ αυτών του Πεκίνου και της Σανγκάης, ανέφεραν ότι είναι μηδενικός ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και το γεγονός αυτό είναι το πιο θετικό στοιχείο που είχαν από τότε που ξέσπασε ο νέος κοροναϊός.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τις επιχειρήσεις να επαναλάβουν τη λειτουργία τους, αν και όπως σημείωσε η επιδημία είναι ακόμη "σοβαρή και περίπλοκη και η πρόληψη και η εργασία για τον έλεγχό της βρίσκονται στο πιο δύσκολο και κρίσιμο στάδιο".

Οι επαρχίες Γιουνάν, Γκουανγκντόνγκ, Σανσί και Γκουιτσού μείωσαν τα μέτρα ανταπόκρισης στην έκτακτη ανάγκη από τον νέο κοροναϊό από το υψηλότερο σε σοβαρότητα επίπεδο, μετά τις επαρχίες Γκανσού και Λιαονίνγκ, ώστε να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Με εξαίρεση στην κεντρική Κίνα την επαρχία Χουμπέι, το κέντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, στην ηπειρωτική Κίνα αναφέρθηκαν 11 νέα κρούσματα, ο χαμηλότερος αριθμός από τότε που οι εθνικές υγειονομικές αρχές άρχισαν να δημοσιεύουν πανεθνικά στοιχεία στις 20 Ιανουαρίου.

Στην πρωτεύουσα της Χουμπέι Ουχάν, την πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία τελεί ουσιαστικά υπό αποκλεισμό για εβδομάδες, οι αρχές έφτασαν στο σημείο να ανακοινώσουν ότι θα επιτρέπεται η αποχώρηση υγιών ανθρώπων από την πόλη υπό όρους και μόνον για κρίσιμης σημασίας υποθέσεις, αλλά λίγο αργότερα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ανακαλούν την απόφασή τους αυτή.

Ο κοροναϊός έχει προσβάλλει σχεδόν 77.000 ανθρώπους και προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2.500 στην Κίνα, κυρίως στην Χουμπέι.

Η Κίνα ανέφερε 409 νέα κρούσματα στην ηπειρωτική χώρα, τα οποία μειώθηκαν από 648 που ήταν χθες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 77.150 από χθες 23 Φεβρουαρίου. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 150 σε 2.592.

Ο πρόεδρος Σι δήλωσε εξάλλου χθες, Κυριακή, ότι το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού θα έχει ένα σχετικά μεγάλο, αλλά βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στην οικονομία και η κυβέρνηση θα εντείνει την προσαρμογή των πολιτικών της για να βοηθήσει να αμβλυνθεί το πλήγμα.

Επίσης στην Κίνα διατέθηκαν 99,5 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 13,08 δισεκατομμύρια ευρώ) για τον έλεγχο του ξεσπάσματος, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Αποκλεισμός πόλεων

Εκτός ηπειρωτικής Κίνας, το ξέσπασμα της ασθένειας Covid-19 έχει επεκταθεί σε περίπου 29 άλλες χώρες και περιοχές, με τον απολογισμό των νεκρών να ανέρχεται σε περίπου δύο δεκάδες, σύμφωνα με υπολογισμό του Reuters.

Η Ιταλία έχει αποκλείσει τις χειρότερα πληγείσες πόλεις και απαγορεύσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις στο μεγαλύτερο μέρος του βορρά της, ενώ σταμάτησε το καρναβάλι της Βενετίας, όπου εντοπίστηκαν δύο κρούσματα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το μεγαλύτερο ξέσπασμα του νέου κοροναϊού στην Ευρώπη. Σήμερα εξάλλου ανακοινώθηκε και τέταρτος θάνατος στην Ιταλία, στο βόρειο τμήμα της, από τον νέο κοροναϊό, ενώ η χώρα μετρά 203 κρούσματα.

Η Αυστρία ανέστειλε τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Ιταλία μέσω Άλπεων για περίπου τέσσερις ώρες, αφού δύο επιβάτες παρουσίασαν συμπτώματα πυρετού. Στο τρένο, το οποίο μετέφερε περίπου 300 επιβάτες από την Βενετία στο Μόναχο στη Γερμανία επετράπη να συνεχίσει αφότου οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι δύο που παρουσίασαν πυρετό βγήκαν αρνητικές για τον νέο κοροναϊό.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ δήλωσε ότι μια δύναμη κρούσης για τον κοροναϊό θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει αν θα εισαχθούν μεθοριακοί έλεγχοι με την Ιταλία, ενώ ο γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει τον λόγο να κλείσουν τα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία παρά την εξάπλωση του κοροναϊού.

"Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα είχε νόημα καθώς η κυκλοφορία του ιού δεν περιορίζεται μόνο στα διοικητικά σύνορα", δήλωσε ο υφυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό BFM.

Στη Νότια Κορέα την ίδια ώρα οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι τα καταγεγραμμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού ανέρχονται πλέον σε συνολικά 833, καθώς 231 άνθρωποι μολύνθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός μέχρι στιγμής, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον, έπειτα από δύο νέους θανάτους, σε 7. Οι περισσότεροι ασθενείς στη χώρα συνδέονται με την "Εκκλησία Σιντσεοντζί του Ιησού" στην πόλη Νταεγκού, στο νότιο τμήμα της Νότιας Κορέας.

Στην πόλη αυτή και σε άλλες, οι πολίτες συρρέουν στα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία για να αγοράσουν μάσκες και προμήθειες.

Τέλος η Ιαπωνία ανακοίνωσε αργά χθες Κυριακή ότι έχει καταγράψει 773 κρούσματα, ως επί το πλείστον στο κρουαζιερόπλοιο το οποίο βρίσκεται σε καραντίνα αγκυροβολημένο ανοιχτά της Γιοκοχάμα. Ένας τρίτος επιβάτης του πλοίου, ένας 80χρονος Ιάπωνας πέθανε χθες.

Δεν κλείνουν τα σύνορα Γαλλίας - Ιταλίας, λέει ο Γάλλος υφυπουργός μεταφορών

Ο Γάλλος υφυπουργός μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει τον λόγο να κλείσουν τα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία παρά την εξάπλωση του κοροναϊού.

"Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα είχε νόημα καθώς η κυκλοφορία του ιού δεν περιορίζεται μόνο στα διοικητικά σύνορα", δήλωσε ο υφυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό BFM.

Τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία -στην ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο- αυξήθηκαν το Σάββατο σε τουλάχιστον 150, ενώ καταγράφηκαν και τρεις θάνατοι, οδηγώντας την κυβέρνηση της Ρώμης να αποκλείσει τις περισσότερο πληγείσες περιοχές στον βορρά, της Λομβαρδίας και του Βένετο.

Κίνα: 150 νέοι θάνατοι, 409 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα 

Ο απολογισμός της επιδημίας πνευμονίας που προκάλεσε ο κοροναϊός ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσας της κεντρικής κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, έφθασε ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής τους 2.592 νεκρούς στην ηπειρωτική Κίνα, αυξημένος κατά 150 θανάτους από την προηγουμένη, με όλα τα θύματα πλην ενός να καταγράφονται στη Χουμπέι, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Ο αριθμός σηματοδοτεί επιδείνωση της κατάστασης ως προς τη θνησιμότητα του COVID-19, καθώς χθες Κυριακή ανακοινώθηκαν 97 θάνατοι.

Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας έκανε επίσης λόγο για 409 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, στην συντριπτική πλειονότητά τους στη Χουμπέι, κάτι που αυξάνει σε τουλάχιστον 77.150 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό. Πάντως, ο αριθμός τους είναι μειωμένος από τα 649 κρούσματα που καταγράφηκαν το Σάββατο. Στο ημερήσιο δελτίο της για την επιδημιολογική κατάσταση, η Επιτροπή επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν ξεπέρασε αυτόν των νέων κρουσμάτων για έκτη συναπτή ημέρα, με τους ασθενείς που πήραν εξιτήριο να ανέρχεται σε 1.846. Συνολικά, 24.734 ασθενείς έχουν βγει από τα νοσοκομεία. 

Στο μεταξύ, η ανακοίνωση του δήμου της Ουχάν ότι θα επιτρέπεται στο εξής σε μη μόνιμους κατοίκους, σε στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών και άλλους να εγκαταλείπουν την πόλη υπό όρους έγινε χωρίς να έχει ληφθεί άδεια και ανακαλείται, γνωστοποίησαν οι τοπικές αρχές. 

Νότια Κορέα: 231 νέα κρούσματα και δύο νέοι θάνατοι 

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι 70 νέα κρούσματα του κοροναϊού καταγράφηκαν σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 833, γεγονός που καθιστά τη χώρα τη μεγαλύτερη εστία μόλυνσης παγκοσμίως μετά την Κίνα.

Ο νέος απολογισμός, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κορεατικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ανεβάζει σε 231 τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό μέχρι στιγμής.

Σήμερα το πρωί η ίδια πηγή είχε κάνει λόγο για 161 νέα κρούσματα και δύο νέους νεκρούς. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε επτά.

Η Νότια Κορέα αντιμετώπισε ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, με περισσότερα από 700 νέα να καταγράφονται σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Οι περισσότεροι ασθενείς συνδέονται με την "Εκκλησία Σιντσεοντζί του Ιησού" στην πόλη Νταεγκού, στο νότιο τμήμα της Νότιας Κορέας. 

Ιράν: Στους 12 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών

Στους 12 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό στο Ιράν, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Isna.

"Ο υπουργός Υγείας της χώρας ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο 12 ανθρώπων και την μόλυνση 47 άλλων από τον ιό στη χώρα", μετέδωσε το πρακτορείο.

Ο προηγούμενος απολογισμός ήταν 8 νεκροί. 

Το Αφγανιστάν κατέγραψε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα

Ο υπουργός Δημόσιας Υγείας του Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού.

Ο Φεροζουντίν Φερόζ, ο υπουργός Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καμπούλ ότι βρέθηκε θετικός στον ιό ένας από τους τρεις πιθανόν μολυσμένους με τον ιό, στη δυτική επαρχία Χεράτ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η επαρχία, η οποία συνορεύει με το Ιράν και όπου δεκάδες κρούσματα της νόσου έχουν καταγραφεί, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό 12 άνθρωποι. 

Πρώτα κρούσματα σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν σε ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί το Ιράν

Το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν επιβεβαίωσαν σήμερα τα πρώτα κρούσματα του νέου κοροναϊού σε ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί το Ιράν, το οποίο έχει καταγράψει 47 κρούσματα εκ των οποίων 12 θανατηφόρα, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης των χωρών αυτών.

Το Κουβέιτ εντόπισε τον covid-19 σε τρεις ανθρώπους μεταξύ των 700 που αναχώρησαν το Σάββατο από την πόλη Μασχάντ στο βορειοανατολικό Ιράν, μετέδωσε το πρακτορείο ΚUNA.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας διευκρίνισε ότι πρόκειται για έναν 53χρονο Κουβεϊτιανό, έναν 61χρονο Σαουδάραβα και έναν 21χρονο η εθνικότητα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Κουβεϊτιανός και ο Σαουδάραβας δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ ο τρίτος ασθενής έχει κάποια αρχικά συμπτώματα.

Στο γειτονικό Μπαχρέιν το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ένας πολίτης της χώρας που επέστρεψε από το Ιράν διαγνώστηκε με τον covid-19 και πρόσθεσε ότι «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή ο ασθενής».

Στο μεταξύ η Qatar Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητεί από τους επιβάτες της που επιστρέφουν από το Ιράν και τη Νότια Κορέα να παραμένουν στο σπίτι τους ή σε εγκαταστάσεις καραντίνας επί 14 ημέρες. Το Κατάρ δεν έχει καταγράψει ακόμη κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Η Kuwait Airways και η Iraqi Airways ανέστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα όλες τις πτήσεις τους προς και από το Ιράν, ενώ η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε στους πολίτες και τους κατοίκους της να μεταβαίνουν στο Ιράν.

Εξάλλου οι αρχές του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι κλείνουν το πέρασμα Σαφουάν με το Κουβέιτ για τους ταξιδιώτες έπειτα από αίτημα της γειτονικής χώρας, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης που βρίσκεται το πέρασμα χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Παράλληλα η Βαγδάτη παρέτεινε το Σάββατο την απαγόρευση εισόδου στη χώρα όλων των μη Ιρακινών από το Ιράν.

Το Ιράν έχει επιβεβαιώσει συνολικά 47 κρούσματα του covid-19, εκ των οποίων 12 θανατηφόρα, με τα περισσότερα να έχουν καταγραφεί στην ιερή πόλη των σιιτών Κομ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο και επίκεντρο του τουρισμού και των επιχειρήσεων στον Κόλπο έχει καταγράψει 13 κρούσματα, με τα δύο τελευταία να αφορούν έναν Ιρανό τουρίστα και τη σύζυγό του.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία