ΑΠΟΨΕΙΣ

Κορονοϊός

 23/11/2020 22:00

Ασφαλώς είναι απαραίτητο να σχεδιάζουμε τι θα γίνει όταν αρχίσει να κυκλοφορεί εμβόλιο ή να κυκλοφορούν εμβόλια. Αλλά ίσως είναι ανεπίκαιρη η ασχολία μ’ αυτό. Αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα μας σοβαρότερα θέματα. Με μεγάλη δυσκολία -θα είναι όπως δείχνει η κατάσταση- ανόητο, θα ανοίξει η αγορά, η εστίαση, τα σχολεία. 

Λογικά πρέπει να περιοριστούμε μέχρι τα Φώτα μέσα και να μείνουμε στην ίδια κατάσταση. Πέρασαν αρκετές μέρες και η περιώνυμη καμπύλη (δηλαδή ο κινούμενος μέσος των 15 ημερών) δεν επιπεδοποιείται ή επιπεδώνετε. Τι έκφραση και αυτή… Θέλουν να πουν ότι η καμπύλη θα γίνει παράλληλη με τον οριζόντιο άξονα (δηλαδή την ημερομηνία). Θα ισορροπήσει ίσως. Πράγματι είναι αξιοπερίεργο πως κάτι λάθος διαδίδεται και χρησιμοποιείται σε σχέση με το σωστό. Συμβαίνει συχνά.

Στη Θεσσαλονίκη (και την Κεντρική Μακεδονία) παρά τα μέτρα και τις απαγορεύσεις η κατάσταση χειροτερεύει αντί να καλυτερεύει. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν δεν ήταν τα μέτρα θα ήμασταν χειρότερα. Αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν αν. Πιθανολογούμε όπως άλλωστε όλοι. Προβλέψεις και θεωρίες πολλές.

Η πραγματικότητα διάσπασης της καθημερινότητας αμείλικτη. Θα άκουγα ευχάριστα αν άνοιγαν τα μικρά καταστήματα που έχουν και λίγους υπαλλήλους και σχετικά μικρή κίνηση. Αν δηλαδή δεν άνοιγαν τα πολυκαταστήματα που μπορούν να δουλέψουν ηλεκτρονικά. Είναι απαραίτητο να δουλέψει η αγορά. Να ανοίξουν τα εστιατόρια. Γιατί αλλιώς θα έχουμε εκτός από την υγειονομική βόμβα και οικονομική. Δύσκολες αποφάσεις που με ξεπερνούν. Ας τις φορτωθεί η κυβέρνηση. Ευτυχώς δεν είχαμε ΔΕΘ και δυστυχώς κουβαλήθηκαν φοιτητές και φοιτήτριες. Θα έπρεπε να κλείσουν τα λύκεια νωρίς (και τα γυμνάσια) και να λειτουργεί η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ίσως χειρότερο από τα υγειονομικά θέματα είναι ότι θα μείνουν αμόρφωτα τα παιδιά. Εμβόλιο για τον κορονοϊό θα βρούμε. Για την άγνοια και την ημιμάθεια δεν θα βρούμε. Θα μείνει για πάντα. Αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν 30 θέσεις την εβδομάδα (5 για κάθε τάξη) αν η πρώτη πήγαινε 3 ημέρες, 3 η δευτέρα και 3 η τρίτη και οι άλλες από 2 ημέρες σχολείο θα καλύπταμε 3 τάξεις την μέρα και πιθανόν στο ενδιάμεσο να γινόταν και τηλεκπαίδευση.

Ποιος ξέρει τι θα ήταν καλύτερο; Κανείς. Ευκαιρία μπορεί να γίνει η χρήση του συστήματος ασύγχρονης εξ αποστάσεως -ουσιαστικό εργαλείο για την εκπαίδευση. Ευκαιρία είναι να εξοικειωθούν με τα ηλεκτρονικά μέσα μαθητές και εκπαιδευτικοί. Όπως λένε και οι Αμερικάνοι «οι γονείς σε πανικό…».

Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί γρήγορα εμβόλιο και 2 Μαΐου το Πάσχα θα γιορτάσουμε. Γιατί νωρίτερα δύσκολο…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22 Νοεμβρίου 2020

Δημοφιλείς Απόψεις