ΔΙΕΘΝΗ

Ξεφεύγει η κατάσταση με τον κοροναϊό στην Κίνα-Αυξάνεται η μεταδοτικότητά του (βίντεο)

Συνολικά 56 οι θάνατοι στην Κίνα-Επιβεβαιώνονται περιστατικά σε ΗΠΑ, Καναδά και Ιαπωνία-«Καθαροί» οι Κινέζοι τουρίστες στη Ρωσία

 26/01/2020 09:30

Ξεφεύγει η κατάσταση με τον κοροναϊό στην Κίνα-Αυξάνεται η μεταδοτικότητά του (βίντεο)
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενισχύεται η ικανότητα μετάδοσης του κοροναϊού και ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ενώ πάνω από 2.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τη νόσο και 56 έχασαν τη ζωή τους εντός της κινεζικής επικράτειας.

Ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Μα Σιαογουέι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι τα στοιχεία που γνωρίζουν οι αρχές για τον ιό είναι περιορισμένα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίοδος επώασης του κοροναϊού μπορεί να κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες και ότι ο ιός είναι μολυσματικός κατά την επώαση, το οποίο δεν ίσχυε με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (σ.σ. SARS), έναν άλλο κοροναϊό που επίσης ξεκίνησε από την Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2002 και το 2003.

Οι προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωσή του, που περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής περιορισμούς στις μετακινήσεις και τα ταξίδια και ακυρώσεις μεγάλων γεγονότων, θα ενταθούν, δήλωσε ο Μα στο πλήθος των δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί για να ενημερωθούν την δεύτερη ημέρα των αργιών για το κινεζικό νέο έτος.

Ο ιός που θεωρείται ότι ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης χρονιάς από αγορά θαλασσινών στην κεντρική κινεζική πόλη Ουχάν όπου πωλούνταν παρανόμως άγρια ζώα, έχει εξαπλωθεί σε κινεζικές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Πεκίνο και η Σανγκάη, καθώς και στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Γαλλία και τον Καναδά.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύεται σε όλη τη χώρα η εμπορία αγρίων ζώων σε αγορές, εστιατόρια και πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. Τα άγρια ζώα, και συχνά θηράματα λαθροκυνηγών, που πωλούνται στοιβαγμένα στις κινεζικές αγορές θεωρούνται δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την επώαση ιών και την εύκολη μετάδοσή τους στους ανθρώπους. Φίδια, παγώνια, κροκόδειλοι και άλλα είδη διατίθενται προς πώληση στην Taobao, την ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου που διαχειρίζεται η Alibaba.

Σήμερα, η Κίνα επιβεβαίωσε 1.975 περιπτώσεις ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό έως τις 25 Ιανουαρίου, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 56, όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο CCTV.

Η επιδημία έχει οδηγήσει σε εκτεταμένους περιορισμούς στις μετακινήσεις εντός της Κίνας, με την Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, να τελεί ουσιαστικά σε καραντίνα, καθώς επιτρέπεται να κυκλοφορούν οχήματα μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι υγειονομικές αρχές στο Πεκίνο καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις χειραψίες, σε μήνυμα που εστάλη σε χρήστες κινητών τηλεφώνων σήμερα το πρωί. Παράλληλα, το Πεκίνο θα καθυστερήσει την επανέναρξη λειτουργίας παιδικών σταθμών, σχολείων και πανεπιστημίων, όπως ανέφερε σήμερα το κρατικό Εθνικό Ραδιόφωνο της Κίνας (CNR) στην επίσημη ιστοσελίδα του. Στόχος είναι να αποτραπεί η εξάπλωση του κοροναϊού της Ουχάν, σύμφωνα με το CNR. Τα σχολεία είναι ήδη κλειστά λόγω των αργιών της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Παράλληλα, οι τοπικές αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν ότι δεν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της πόλης, όπως ανέφερε το CNR.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει στις ΗΠΑ το προσωπικό του από το προξενείο της Ουχάν και θα προσφέρει περιορισμένο αριθμό θέσεων σε ιδιώτες Αμερικανούς υπηκόους σε πτήση της 28ης Ιανουαρίου προς το Σαν Φρανσίσκο.

Την ίδια ώρα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές για να προγραμματιστεί μια πτήση τσάρτερ για όσους Ιάπωνες υπηκόους επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από την Ουχάν.

Η επαρχία Γκουανγκντόνγκ (σ.σ. νότος), η πλέον πυκνοκατοικημένη στην Κίνα, επέβαλε σήμερα στους 110 και πλέον εκατομμύρια κατοίκους της να φορούν αναπνευστικές μάσκες, επιχειρώντας να εμποδίσει τη μετάδοση του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Το εν λόγω μέτρο είναι ήδη υποχρεωτικό στην Ουχάν (σ.σ. κεντρική Κίνα), όπου ξεκίνησε η επιδημία. Μια άλλη επαρχία, η Τσιανγκσί (κεντρικά), όπως και πολλές μεγάλες πόλεις έλαβαν ανάλογα μέτρα.

Επιπλέον, στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, οι αρχές αποφάσισαν να καθυστερήσουν την έναρξη λειτουργίας των νηπιαγωγείων, σχολείων και πανεπιστημίων, μετέδωσε το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο CNR.

Τα μέτρα στοχεύουν στην αποτροπή της μετάδοσης του κοροναϊού της Ουχάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα σχολεία είχαν κλείσει λόγω των εορτών της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Ειδικότερα στην πόλη Τιανζίν, στη βόρεια Κίνα, θα ανασταλούν τα υπεραστικά δρομολόγια λεωφορείων από τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού, ανέφερε σήμερα η επίσημη εφημερίδα People's Daily.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται την απόφαση που έλαβε η Δημοτική Επιτροπή Μεταφορών της Τιαντζίν, δεν αναφέρει πότε θα επανέλθουν τα δρομολόγια.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε σήμερα ξημερώματα πως ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από τον ιό ανέρχεται σε 56, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 1.975 κρούσματα μέχρι και το Σάββατο.

Επίσης, οι αρχές της πόλης Σαντόου, στο νότιο τμήμα της Κίνας, αναθεώρησαν σήμερα την απόφαση να αποκλειστεί η πρόσβαση στην περιοχή, αφού νωρίτερα ήταν η πρώτη πόλη στη χώρα που ανακοινώνει μια τέτοια ενέργεια έξω από την περιοχή που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού.

Σε ανακοίνωση, οι αρχές της πόλης των 5,6 εκατ. κατοίκων διευκρίνισαν ότι τα δρομολόγια των δημόσιων μέσων μεταφοράς θα ανασταλούν προσωρινά προκειμένου να γίνει απολύμανση αλλά ότι δεν θα απαγορευθεί η είσοδος οχημάτων και πολιτών στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να εξηγούν για ποιο λόγο έγινε η αλλαγή αυτή

Η Σαντόου απέχει πάνω από 1.000 χιλιόμετρα από την Ουχάν, την πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου ιού και τελεί ουσιαστικά σε καραντίνα από την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, το πρώτο «ύποπτο» κρούσμα του νέου κοροναϊού εντοπίστηκε στο Τορόντο του Καναδά, σε έναν άνδρα που επέστρεψε από την Κίνα, ανακοίνωσαν χθες οι αρχές του Οντάριο.

«Έχουμε το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού εδώ» στο Τορόντο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Εϊλίν ντε Βίλα, επικεφαλής της υγειονομικής αρχής της μητρόπολης του Οντάριο.

Ο ασθενής, ένας άνδρας στην ηλικία των 50 ετών, διέμεινε στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε αυτός ο νέος ιός τον Δεκέμβριο. Επέστρεψε στον Καναδά στις 22 Ιανουαρίου και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Σάνιμπρουκ στο Τορόντο την επόμενη μέρα, δήλωσε η Μπάρμαρα Γέϊφ, αξιωματούχος στον τομέα υγείας της επαρχίας του Οντάριο.

Ο άνδρας τέθηκε σε απομόνωση. Δείγματα θα σταλούν σε ένα εργαστήριο στο Ουίνιπεγκ για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τον κινεζικό κοροναϊό, ανέφεραν οι αρχές.

Εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εκκενώσει το προσωπικό από το αμερικανικό προξενείο της κινεζική πόλης Ουχάν.

Παράλληλα ανέφερε ότι θα προσφέρει ένα περιορισμένο αριθμό θέσεων σε ιδιώτες Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται στην πόλη, σε μια απευθείας πτήση από την Ουχάν στο Σαν Φρανσίσκο που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Ο αριθμός των θέσεων «είναι εξαιρετικά περιορισμένος και εάν δεν υπάρξει η δυνατότητα να μεταφερθούν όλοι όσοι εκφράσουν ενδιαφέρον, θα δοθεί προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κοροναϊό», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Αυστραλία, έχουν ανακοινώσει ότι εξετάζουν την πιθανότητα να απομακρύνουν τους πολίτες τους από την Ουχάν.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση ότι προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες και παρέχει βοήθεια στην αμερικανική κυβέρνηση για να διευκολύνει την εκκένωση.

Στο Χονγκ Κονγκ, κλείνουν από σήμερα τα δημοφιλή θεματικά πάρκα Disneyland και Ocean Park για την αποτροπή εξάπλωσης του θανατηφόρου κοροναϊού, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Τα ξενοδοχεία που βρίσκονται εντός της Hong Kong Disneyland θα συνεχίζουν να λειτουργούν, πρόσθεσε το δίκτυο.

Η κυβέρνηση της Σανγκάης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι από χθες Σάββατο ανεστάλη η λειτουργία του θεματικού πάρκου της Disneyland στην πόλη.

Οι επταήμερες γιορτές της κινεζικής πρωτοχρονιάς ξεκίνησαν στην Κίνα την Παρασκευή, μια χρονική περίοδος όπου τα θεματικά πάρκα κατακλύζονται με τουρίστες.

Παράλληλα στη Ρωσία, οι Κινέζοι τουρίστες, που μεταφέρθηκαν χθες από ξενοδοχείο της Μόσχας σε νοσοκομείο, βρέθηκαν αρνητικοί στον νέο κοροναϊό, όπως ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας Υγείας της πόλης στο πρακτορείο Tass.

«Όλοι οι Κινέζοι τουρίστες, που μεταφέρθηκαν χθες σε νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων, εξετάστηκαν. Τα εργαστηριακά τεστ για τον κοροναϊό 2019-CoV είναι αρνητικά», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Δεν εντοπίστηκε ο ιός».

Όλοι οι ασθενείς θα πάρουν εξιτήριο εκτός από μία γυναίκα που διαγνώστηκε με γρίπη τύπου Α. «Λαμβάνει την απαιτούμενη θεραπεία...Ανταποκρίνεται καλά και σύντομα θα λάβει εξιτήριο», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ο ανταποκριτής του BBC, Στίβεν Μακ Ντόνελ, δημοσίευσε βίντεο από τον έλεγχο που πέρασε ο ίδιος και το συνεργείο του στην επαρχία Χουμπέι:

Εκτός των παραπάνω, η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα το τέταρτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κινεζικού κοροναϊού, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το κρούσμα επιβεβαιώθηκε σε έναν κάτοικο της Ουχάν, ηλικίας 40 ετών, που μετέβη στην Ιαπωνία την 22α Ιανουαρίου για διακοπές, προσθέτει το NHK.Ο άνδρας νοσηλεύεται στην επαρχία Άιτσι, στην κεντρική Ιαπωνία, και βγήκε θετικός στον ιό, συμπληρώνεται στο ρεπορτάζ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές για να κανονιστεί μια πτήση τσάρτερ για οποιονδήποτε Γιαπωνέζο υπήκοο θέλει να επιστρέψει από την Ουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία.

Στην Ευρώπη και τη Γαλλία ειδικότερα, κινεζικές οργανώσεις με έδρα το Παρίσι ακύρωσαν την παρέλαση για την κινεζική Πρωτοχρονιά λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, όπως γνωστοποίησε η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, Αν Ινταλγκό.

«Συναντήθηκα με την κινεζική κοινότητα στο Παρίσι. Είναι πολύ συναισθηματικά φορτισμένοι και ανήσυχοι, για αυτό και αποφάσισαν να ακυρώσουν την παρέλαση που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα στην Πλατεία Δημοκρατίας» εξήγησε η Ινταλγκό στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

«Δεν έχουν διάθεση να γιορτάσουν αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε.

Η πόλη του Μπορντό στη νοτιοδυτική Γαλλία ακύρωσε επίσης χθες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την κινεζική Πρωτοχρονιά προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο μετάδοσης αλλά και ως ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα στην Κίνα, ανακοίνωσε ο δήμαρχός της.

Δείτε εικόνες από την Κίνα σε ρεπορτάζ του γαλλικού δικτύου France 24:

Ενισχύεται η ικανότητα μετάδοσης του κοροναϊού και ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ενώ πάνω από 2.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τη νόσο και 56 έχασαν τη ζωή τους εντός της κινεζικής επικράτειας.

Ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Μα Σιαογουέι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι τα στοιχεία που γνωρίζουν οι αρχές για τον ιό είναι περιορισμένα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίοδος επώασης του κοροναϊού μπορεί να κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες και ότι ο ιός είναι μολυσματικός κατά την επώαση, το οποίο δεν ίσχυε με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (σ.σ. SARS), έναν άλλο κοροναϊό που επίσης ξεκίνησε από την Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2002 και το 2003.

Οι προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωσή του, που περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής περιορισμούς στις μετακινήσεις και τα ταξίδια και ακυρώσεις μεγάλων γεγονότων, θα ενταθούν, δήλωσε ο Μα στο πλήθος των δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί για να ενημερωθούν την δεύτερη ημέρα των αργιών για το κινεζικό νέο έτος.

Ο ιός που θεωρείται ότι ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης χρονιάς από αγορά θαλασσινών στην κεντρική κινεζική πόλη Ουχάν όπου πωλούνταν παρανόμως άγρια ζώα, έχει εξαπλωθεί σε κινεζικές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Πεκίνο και η Σανγκάη, καθώς και στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Γαλλία και τον Καναδά.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύεται σε όλη τη χώρα η εμπορία αγρίων ζώων σε αγορές, εστιατόρια και πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. Τα άγρια ζώα, και συχνά θηράματα λαθροκυνηγών, που πωλούνται στοιβαγμένα στις κινεζικές αγορές θεωρούνται δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την επώαση ιών και την εύκολη μετάδοσή τους στους ανθρώπους. Φίδια, παγώνια, κροκόδειλοι και άλλα είδη διατίθενται προς πώληση στην Taobao, την ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου που διαχειρίζεται η Alibaba.

Σήμερα, η Κίνα επιβεβαίωσε 1.975 περιπτώσεις ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό έως τις 25 Ιανουαρίου, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 56, όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο CCTV.

Η επιδημία έχει οδηγήσει σε εκτεταμένους περιορισμούς στις μετακινήσεις εντός της Κίνας, με την Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, να τελεί ουσιαστικά σε καραντίνα, καθώς επιτρέπεται να κυκλοφορούν οχήματα μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι υγειονομικές αρχές στο Πεκίνο καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις χειραψίες, σε μήνυμα που εστάλη σε χρήστες κινητών τηλεφώνων σήμερα το πρωί. Παράλληλα, το Πεκίνο θα καθυστερήσει την επανέναρξη λειτουργίας παιδικών σταθμών, σχολείων και πανεπιστημίων, όπως ανέφερε σήμερα το κρατικό Εθνικό Ραδιόφωνο της Κίνας (CNR) στην επίσημη ιστοσελίδα του. Στόχος είναι να αποτραπεί η εξάπλωση του κοροναϊού της Ουχάν, σύμφωνα με το CNR. Τα σχολεία είναι ήδη κλειστά λόγω των αργιών της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Παράλληλα, οι τοπικές αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν ότι δεν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της πόλης, όπως ανέφερε το CNR.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει στις ΗΠΑ το προσωπικό του από το προξενείο της Ουχάν και θα προσφέρει περιορισμένο αριθμό θέσεων σε ιδιώτες Αμερικανούς υπηκόους σε πτήση της 28ης Ιανουαρίου προς το Σαν Φρανσίσκο.

Την ίδια ώρα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές για να προγραμματιστεί μια πτήση τσάρτερ για όσους Ιάπωνες υπηκόους επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από την Ουχάν.

Η επαρχία Γκουανγκντόνγκ (σ.σ. νότος), η πλέον πυκνοκατοικημένη στην Κίνα, επέβαλε σήμερα στους 110 και πλέον εκατομμύρια κατοίκους της να φορούν αναπνευστικές μάσκες, επιχειρώντας να εμποδίσει τη μετάδοση του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Το εν λόγω μέτρο είναι ήδη υποχρεωτικό στην Ουχάν (σ.σ. κεντρική Κίνα), όπου ξεκίνησε η επιδημία. Μια άλλη επαρχία, η Τσιανγκσί (κεντρικά), όπως και πολλές μεγάλες πόλεις έλαβαν ανάλογα μέτρα.

Επιπλέον, στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, οι αρχές αποφάσισαν να καθυστερήσουν την έναρξη λειτουργίας των νηπιαγωγείων, σχολείων και πανεπιστημίων, μετέδωσε το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο CNR.

Τα μέτρα στοχεύουν στην αποτροπή της μετάδοσης του κοροναϊού της Ουχάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα σχολεία είχαν κλείσει λόγω των εορτών της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Ειδικότερα στην πόλη Τιανζίν, στη βόρεια Κίνα, θα ανασταλούν τα υπεραστικά δρομολόγια λεωφορείων από τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού, ανέφερε σήμερα η επίσημη εφημερίδα People's Daily.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται την απόφαση που έλαβε η Δημοτική Επιτροπή Μεταφορών της Τιαντζίν, δεν αναφέρει πότε θα επανέλθουν τα δρομολόγια.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε σήμερα ξημερώματα πως ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από τον ιό ανέρχεται σε 56, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 1.975 κρούσματα μέχρι και το Σάββατο.

Επίσης, οι αρχές της πόλης Σαντόου, στο νότιο τμήμα της Κίνας, αναθεώρησαν σήμερα την απόφαση να αποκλειστεί η πρόσβαση στην περιοχή, αφού νωρίτερα ήταν η πρώτη πόλη στη χώρα που ανακοινώνει μια τέτοια ενέργεια έξω από την περιοχή που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού.

Σε ανακοίνωση, οι αρχές της πόλης των 5,6 εκατ. κατοίκων διευκρίνισαν ότι τα δρομολόγια των δημόσιων μέσων μεταφοράς θα ανασταλούν προσωρινά προκειμένου να γίνει απολύμανση αλλά ότι δεν θα απαγορευθεί η είσοδος οχημάτων και πολιτών στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να εξηγούν για ποιο λόγο έγινε η αλλαγή αυτή

Η Σαντόου απέχει πάνω από 1.000 χιλιόμετρα από την Ουχάν, την πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου ιού και τελεί ουσιαστικά σε καραντίνα από την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, το πρώτο «ύποπτο» κρούσμα του νέου κοροναϊού εντοπίστηκε στο Τορόντο του Καναδά, σε έναν άνδρα που επέστρεψε από την Κίνα, ανακοίνωσαν χθες οι αρχές του Οντάριο.

«Έχουμε το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού εδώ» στο Τορόντο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Εϊλίν ντε Βίλα, επικεφαλής της υγειονομικής αρχής της μητρόπολης του Οντάριο.

Ο ασθενής, ένας άνδρας στην ηλικία των 50 ετών, διέμεινε στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε αυτός ο νέος ιός τον Δεκέμβριο. Επέστρεψε στον Καναδά στις 22 Ιανουαρίου και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Σάνιμπρουκ στο Τορόντο την επόμενη μέρα, δήλωσε η Μπάρμαρα Γέϊφ, αξιωματούχος στον τομέα υγείας της επαρχίας του Οντάριο.

Ο άνδρας τέθηκε σε απομόνωση. Δείγματα θα σταλούν σε ένα εργαστήριο στο Ουίνιπεγκ για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τον κινεζικό κοροναϊό, ανέφεραν οι αρχές.

Εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εκκενώσει το προσωπικό από το αμερικανικό προξενείο της κινεζική πόλης Ουχάν.

Παράλληλα ανέφερε ότι θα προσφέρει ένα περιορισμένο αριθμό θέσεων σε ιδιώτες Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται στην πόλη, σε μια απευθείας πτήση από την Ουχάν στο Σαν Φρανσίσκο που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Ο αριθμός των θέσεων «είναι εξαιρετικά περιορισμένος και εάν δεν υπάρξει η δυνατότητα να μεταφερθούν όλοι όσοι εκφράσουν ενδιαφέρον, θα δοθεί προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κοροναϊό», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Αυστραλία, έχουν ανακοινώσει ότι εξετάζουν την πιθανότητα να απομακρύνουν τους πολίτες τους από την Ουχάν.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση ότι προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες και παρέχει βοήθεια στην αμερικανική κυβέρνηση για να διευκολύνει την εκκένωση.

Στο Χονγκ Κονγκ, κλείνουν από σήμερα τα δημοφιλή θεματικά πάρκα Disneyland και Ocean Park για την αποτροπή εξάπλωσης του θανατηφόρου κοροναϊού, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Τα ξενοδοχεία που βρίσκονται εντός της Hong Kong Disneyland θα συνεχίζουν να λειτουργούν, πρόσθεσε το δίκτυο.

Η κυβέρνηση της Σανγκάης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι από χθες Σάββατο ανεστάλη η λειτουργία του θεματικού πάρκου της Disneyland στην πόλη.

Οι επταήμερες γιορτές της κινεζικής πρωτοχρονιάς ξεκίνησαν στην Κίνα την Παρασκευή, μια χρονική περίοδος όπου τα θεματικά πάρκα κατακλύζονται με τουρίστες.

Παράλληλα στη Ρωσία, οι Κινέζοι τουρίστες, που μεταφέρθηκαν χθες από ξενοδοχείο της Μόσχας σε νοσοκομείο, βρέθηκαν αρνητικοί στον νέο κοροναϊό, όπως ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας Υγείας της πόλης στο πρακτορείο Tass.

«Όλοι οι Κινέζοι τουρίστες, που μεταφέρθηκαν χθες σε νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων, εξετάστηκαν. Τα εργαστηριακά τεστ για τον κοροναϊό 2019-CoV είναι αρνητικά», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Δεν εντοπίστηκε ο ιός».

Όλοι οι ασθενείς θα πάρουν εξιτήριο εκτός από μία γυναίκα που διαγνώστηκε με γρίπη τύπου Α. «Λαμβάνει την απαιτούμενη θεραπεία...Ανταποκρίνεται καλά και σύντομα θα λάβει εξιτήριο», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ο ανταποκριτής του BBC, Στίβεν Μακ Ντόνελ, δημοσίευσε βίντεο από τον έλεγχο που πέρασε ο ίδιος και το συνεργείο του στην επαρχία Χουμπέι:

Εκτός των παραπάνω, η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα το τέταρτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κινεζικού κοροναϊού, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το κρούσμα επιβεβαιώθηκε σε έναν κάτοικο της Ουχάν, ηλικίας 40 ετών, που μετέβη στην Ιαπωνία την 22α Ιανουαρίου για διακοπές, προσθέτει το NHK.Ο άνδρας νοσηλεύεται στην επαρχία Άιτσι, στην κεντρική Ιαπωνία, και βγήκε θετικός στον ιό, συμπληρώνεται στο ρεπορτάζ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές για να κανονιστεί μια πτήση τσάρτερ για οποιονδήποτε Γιαπωνέζο υπήκοο θέλει να επιστρέψει από την Ουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία.

Στην Ευρώπη και τη Γαλλία ειδικότερα, κινεζικές οργανώσεις με έδρα το Παρίσι ακύρωσαν την παρέλαση για την κινεζική Πρωτοχρονιά λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, όπως γνωστοποίησε η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, Αν Ινταλγκό.

«Συναντήθηκα με την κινεζική κοινότητα στο Παρίσι. Είναι πολύ συναισθηματικά φορτισμένοι και ανήσυχοι, για αυτό και αποφάσισαν να ακυρώσουν την παρέλαση που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα στην Πλατεία Δημοκρατίας» εξήγησε η Ινταλγκό στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

«Δεν έχουν διάθεση να γιορτάσουν αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε.

Η πόλη του Μπορντό στη νοτιοδυτική Γαλλία ακύρωσε επίσης χθες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την κινεζική Πρωτοχρονιά προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο μετάδοσης αλλά και ως ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα στην Κίνα, ανακοίνωσε ο δήμαρχός της.

Δείτε εικόνες από την Κίνα σε ρεπορτάζ του γαλλικού δικτύου France 24:

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία