ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Κόντρες και "καυτοί" διάλογοι στη σύσκεψη για το VAR

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο ορισμός του Σιδηρόπουλου στο ντέρμπι ΠΑΟΚ - Άρης

 19/09/2019 18:19

Κόντρες και "καυτοί" διάλογοι στη σύσκεψη για το VAR

Ευρεία σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης με θέμα «εφαρμογή του συστήματος VAR στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο», πραγματοποιήθηκε σήμερα στη ΓΓΑ. Εκ μέρους των διεθνών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών συμμετείχαν οι Χούμπελ (εντεταλμένος εκπρόσωπος FIFA/UEFA), Γεωργίου (μάνατζερ εθνικών ομοσπονδιών UEFA) και Φαν ντε Ροστ (επικεφαλής για το VAR στη FIFA). Την ΕΠΟ εκπροσώπησαν οι Γραμμένος (πρόεδρος) και Δέδες (εκτελεστικός γραμματέας), ενώ εκ μέρους της ΚΕΔ συμμετείχαν οι Περέιρα και Μάριν. Το «παρών» έδωσαν επίσης η Super League (Λυσάνδρου, Λάιος), εκπρόσωποι των 14 ΠΑΕ, ο πρόεδρος της ΔΕΑΒ, εκπρόσωποι της υπεύθυνης εταιρείας για το VAR στην Ελλάδα, εκπρόσωποι της NOVA, της ΕΡΤ και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το θέμα ορισμού του Σιδηρόπουλου στο ντέρμπι ΠΑΟΚ - Άρης δημιούργησε ένταση όταν ο εκπρόσωπος των κιτρινόμαυρων διερωτήθηκε τους λόγους για τους οποίους δεν ορίστηκε ξένος διαιτητής στην αναμέτρηση, με τον Θεόδωρο Καρυπίδη να αποκαλύπτει ότι είχε διαβεβαίωση για το αντίθετο από την ΕΠΟ. Η πλευρά του Πανιωνίου ζήτησε ν` αλλάξει η διαδικασία ορισμού των διαιτητών από την ΚΕΔ, ενώ κριτική στην ανάδοχο εταιρεία του VAR άσκησε η Super League. Ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, Κώστας Καραπαπάς, αναφέρθηκε στο VAR υποστηρίζοντας ότι το «χειρίζονται άχρηστοι άνθρωποι ή εντολοδόχοι», το PAOK TV όπου αναρωτήθηκε για το εάν «μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη και αποτελεσματική λειτουργία του VAR όταν δεν υπάρχουν ενιαίες συνθήκες παραγωγής και κάλυψης μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης;», ενώ επιτέθηκε και στον Μέλο Περέιρα κατηγορώντας τον για επιλεκτικούς ορισμούς διαιτητών σε αγώνες, λέγοντας ότι όλοι γνώριζαν τον ορισμό του Σιδηρόπουλου από την περασμένη Δευτέρα. Αναφορικά με το θέμα του PAOK TV, απάντηση έδωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Χρυσόστομος Γκαγκάτσης λέγοντας ότι η παραγωγή γίνεται από ανεξάρτητη εταιρία που καλύπτει αγώνες Champions League και Europa League στην Ελλάδα.

Για τα αποτελέσματα της σύσκεψης μίλησαν οι κ. Χούμπελ, Περέιρα και Παπαδόπουλος, με τον κ. Χούμπελ να συγχαίρει τον υφυπουργό Αθλητισμού για την πρωτοβουλία να συγκαλέσει την ευρεία σύσκεψη.

Χούμπελ: "Το ελληνικό ποδόσφαιρο προσπαθεί ενωμένο να βαδίσει στο μέλλον"

Την ικανοποίησή του από τη σύσκεψη εξέφρασε ο εκπρόσωπος της FIFA/UEFA, Χέρμπερτ Χούμπελ. «Εξ ονόματος της FIFA και της UEFA, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό για αυτή την πρωτοβουλία που έλαβε για την σημερινή συνάντηση. Ήταν μια πολύ μακρά συζήτηση και καταλήξαμε σε συμπεράσματα. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μια κοινή προσπάθεια από όλους και το ελληνικό ποδόσφαιρο προσπαθεί ενωμένο να βαδίσει στο μέλλον. Συγχαίρω τον υπουργό δημόσια για αυτή του την πρωτοβουλία», δήλωσε ο κ. Χούμπελ με την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Περέιρα: "Δεν μπορώ να πω δημόσια για το θέμα του βαν στο Καραϊσκάκης"

O πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ, Βίτορ Μέλο Περέιρα, είπε ότι το VAR είναι ακόμη καινούργιο και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ενώ αρνήθηκε να μιλήσει για την καθυστερημένη είσοδο του βαν στο «Γ. Καραϊσκάκης» (Ολυμπιακός-Αστέρας), όμως οι αποφάσεις μέχρι τώρα είναι θετικές, γεγονός που συμβάλλει στην επιστροφή του κόσμου στο γήπεδο.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συνάντηση. Ήταν θετική η παρουσία όλων των εμπλεκομένων, των ομάδων, των εταιριών, των τηλεοράσεων και της ΚΕΔ. Ήταν μια ανοιχτή συζήτηση με αρκετές ιδέες. Η κατάληξη ήταν ικανοποιητική. Βλέπουμε θετική χρησιμοποίηση του VAR. Πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση είναι ένα project που τώρα ξεκίνησε είναι σε εξέλιξη, όλα μαθαίνουν πράγματα. Από τους ποδοσφαιριστές, μέχρι από τους διαιτητές. Το είδαμε σε τρεις αγωνιστικές και πιστεύω μέσα από τις αποφάσεις που ελήφθησαν έδωσε ώθηση στους φιλάθλους να επιστρέψουν στα γήπεδα», είπε ο Μέλο Περέιρα, ενώ σχετικά με το βαν και την καθυστερημένη έλευσή του είπε πως «δεν μπορώ να το πω δημόσια. Έχουμε να χειριστούμε ένα project. Μαθαίνουμε, με πολλές τεχνολογίες και τεχνικούς να εμπλέκονται, οπότε το σημαντικό είναι για μας το αποτέλεσμα: λιγότερα λάθη και περισσότερο δίκαια αποτελέσματα».

Παπαδόπουλος: "Ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακό ασχολήθηκε περισσότερο με το ΠΑΟΚ - Άρης, παρά με το δικό τους ντέρμπι"

Ο αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ και μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ, Δημοκράτης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην στάση που κράτησε ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, Κώστας Καραπαπάς. «Έγινε το εξής απίστευτο. Ενώ την Κυριακή έχει Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού ασχολήθηκε περισσότερο με το ΠΑΟΚ-Άρης, παρά με το δικό τους παιχνίδι. Δεν ξέρω για ποιον λόγο. Για τον διαιτητή, εστίασε στον διαιτητή και πήρε τις κατάλληλες απαντήσεις νομίζω από τον κ.Περέιρα. Ότι έχει έτσι αποφασίσει να είναι Έλληνας διαιτητής. Έχει αποφασίσει στους αγώνες των τεσσάρων μεγάλων ομάδων, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ να παίζουν ξένοι διαιτητές. Από εκεί και πέρα η απόφασή του είναι αυτή. Είμαστε 100% υπέρ του VAR. Ο πρόεδρός μας ο κ.Σαββίδης από το 2017 έχει πει ότι θέλει το VAR. Μάλιστα ήταν διατεθειμένος να το πληρώσει κιόλας αν υπήρχε τρόπος για να έρθει. Ήρθε δύο χρόνια μετά, αλλά έχω την εντύπωση πως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Μπορεί να έγιναν και κάποια λάθη, στις πρώτες αγωνιστικές, αλλά όσο περνάει ο καιρός θα προχωράμε πολύ σωστά. Ο ΠΑΟΚ πάντως είναι υπέρ του VAR 100%. Είναι θέμα χρόνου και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση 100%. Έχουν γίνει φάσεις αμφισβητούμενες οι οποίες κρίθηκαν από το VAR. Απ’ ό,τι είπε κι ο πρόεδρος ο κ. Γραμμένος, σε 16 τέτοιες φάσεις, στις πρώτες τρεις αγωνιστικές, ήταν λανθασμένες και πάρθηκαν σωστές αποφάσεις από VAR».

Τα ίδια και τα ίδια... VAR-εθήκαμε!

H NOVA, μέσα από άρθρο της στο site του σταθμού, αναφέρθηκε στην λειτουργία του VAR, προτείνοντας η τηλεοπτική παραγωγή να είναι διαφορετική από αυτήν που θα χρησιμοποιούν οι διαιτητές. Καλεί παράλληλα την ΚΕΔ να βάλει τις δικές της κάμερες και τους δικούς της εικονολήπτες και να είναι η μόνη υπεύθυνη για την εικόνα που θα βλέπουν οι διαιτητές.

«Μετά από χρόνια συζήτησης για το αν η τεχνολογία πρέπει να γίνει μέρος του ποδοσφαίρου, το εγχείρημα του VAR έφτασε και στην Ελλάδα. Η Ελλάδα όμως, στο κομμάτι ποδοσφαίρου είναι μία… ειδική περίπτωση: Η καχυποψία, το παρασκήνιο, η επικοινωνιακή καταιγίδα ανάλογα το βραχυπρόθεσμο συμφέρον, η έλλειψη κοινών στόχων, η περιορισμένη αγάπη για τη… μπάλα, είναι έννοιες που κυριαρχούν σε βάρος του αθλήματος και των ανθρώπων και εταιρειών που συνδέονται μ’ αυτό.

Στις πρώτες τρεις αγωνιστικές της Superleague το μόνο βέβαιο είναι ότι το VAR χρησιμοποιήθηκε είτε από ανθρώπους που δεν έχουν επαρκή γνώση για το πως εφαρμόζεται (σε επίπεδο πρωτοκόλλου, τεχνικών προδιαγραφών κλπ), είτε από εκείνους που δεν αρέσκονται στην αλήθεια των ευθυνών τους, όπως για παράδειγμα η ανακοίνωση της ΚΕΔ μετά το πέρας της 1ης αγωνιστικής που κάνει λόγο για "τεχνική δυσλειτουργία" στον αγώνα της πρώτης αγωνιστικής Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης, χωρίς να ξεκαθαρίζει ως οφείλει επακριβώς τον υπαίτιο δίνοντας έτσι τροφή για περαιτέρω φήμες και σενάρια συνομωσιών… Αποτελεί ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι το τοπίο πρόκειται να διαφοροποιηθεί. Όσο οι αγωνιστικές θα… κυλούν, όσο θα πλησιάζουμε προς το τέλος, όσο η βαθμολογία θα διαμορφώνεται, τόσο η πόλωση θα γίνεται μεγαλύτερη.

Στόχος του VAR είναι να γίνει το παιγνίδι περισσότερο δίκαιο. Για την Ελλάδα στόχος ήταν παράλληλα να περιοριστούν οι φωνές καχυποψίας. Μάταια… Έτσι φτάσαμε στα αποκυήματα της φαντασίας για τον τρόπο λειτουργίας, για τα replay που κρύβονται από τον τηλεοπτικό μεταδότη, για την εικόνα που "ελέγχεται" και όλα τα παρεμφερή αλλά άσχετα με την παγκόσμια πραγματικότητα. Η Nova από τη δική της πλευρά, δεν περιορίστηκε στην τυπική εντολή πρωτοκόλλου που προτείνει για καλή χρήση του VAR τις έξι κάμερες. Στη μεγάλη πλειοψηφία των αγώνων και σίγουρα σε εκείνους που προκαλούν τη συζήτηση, η τηλεοπτική παραγωγή πραγματοποιείται με πολύ περισσότερες κάμερες και λήψεις, τις οποίες και διαθέτει αυτούσιες στους διαιτητές. Το "δηλητήριο" που χρόνια τώρα φροντίζουν οι ίδιες οι ομάδες να μεταφέρουν μέσω των κονδυλοφόρων τους, έχει ποτίσει βαθιά τους φιλάθλους. Ακόμα και σε μία περίπτωση που όλοι γνωρίζουν ότι η εμπλοκή του τηλεοπτικού μεταδότη στη λειτουργία του VAR εξαντλείται στη διάθεση στους λειτουργούς του εν λόγω συστήματος του πρωτογενούς τηλεοπτικού σήματος που προκύπτει απ’ όλες τις κάμερες.

Μια λύση υπάρχει για να σταματήσει η καχυποψία και η σπέκουλα γύρω από την εμπλοκή του όποιου τηλεοπτικού μεταδότη στην λειτουργία του VAR! H τηλεοπτική παραγωγή να είναι διαφορετική από την παραγωγή που θα χρησιμοποιούν οι διαιτητές για τις ανάγκες του VAR. Να αναλάβει η ΚΕΔ να βάλει τις δικές της κάμερες και τους δικούς της εικονολήπτες και να είναι η μόνη υπεύθυνη για την εικόνα που θα βλέπουν οι διαιτητές. Μόνο έτσι θα σταματήσει κάθε καχυποψία για την εμπλοκή του τηλεοπτικού μεταδότη. Και επειδή τα ντέρμπι ήδη ξεκίνησαν (και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει ντέρμπι στην Ελλάδα) ας μην χρονοτριβούμε άλλο...», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ευρεία σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης με θέμα «εφαρμογή του συστήματος VAR στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο», πραγματοποιήθηκε σήμερα στη ΓΓΑ. Εκ μέρους των διεθνών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών συμμετείχαν οι Χούμπελ (εντεταλμένος εκπρόσωπος FIFA/UEFA), Γεωργίου (μάνατζερ εθνικών ομοσπονδιών UEFA) και Φαν ντε Ροστ (επικεφαλής για το VAR στη FIFA). Την ΕΠΟ εκπροσώπησαν οι Γραμμένος (πρόεδρος) και Δέδες (εκτελεστικός γραμματέας), ενώ εκ μέρους της ΚΕΔ συμμετείχαν οι Περέιρα και Μάριν. Το «παρών» έδωσαν επίσης η Super League (Λυσάνδρου, Λάιος), εκπρόσωποι των 14 ΠΑΕ, ο πρόεδρος της ΔΕΑΒ, εκπρόσωποι της υπεύθυνης εταιρείας για το VAR στην Ελλάδα, εκπρόσωποι της NOVA, της ΕΡΤ και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το θέμα ορισμού του Σιδηρόπουλου στο ντέρμπι ΠΑΟΚ - Άρης δημιούργησε ένταση όταν ο εκπρόσωπος των κιτρινόμαυρων διερωτήθηκε τους λόγους για τους οποίους δεν ορίστηκε ξένος διαιτητής στην αναμέτρηση, με τον Θεόδωρο Καρυπίδη να αποκαλύπτει ότι είχε διαβεβαίωση για το αντίθετο από την ΕΠΟ. Η πλευρά του Πανιωνίου ζήτησε ν` αλλάξει η διαδικασία ορισμού των διαιτητών από την ΚΕΔ, ενώ κριτική στην ανάδοχο εταιρεία του VAR άσκησε η Super League. Ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, Κώστας Καραπαπάς, αναφέρθηκε στο VAR υποστηρίζοντας ότι το «χειρίζονται άχρηστοι άνθρωποι ή εντολοδόχοι», το PAOK TV όπου αναρωτήθηκε για το εάν «μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη και αποτελεσματική λειτουργία του VAR όταν δεν υπάρχουν ενιαίες συνθήκες παραγωγής και κάλυψης μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης;», ενώ επιτέθηκε και στον Μέλο Περέιρα κατηγορώντας τον για επιλεκτικούς ορισμούς διαιτητών σε αγώνες, λέγοντας ότι όλοι γνώριζαν τον ορισμό του Σιδηρόπουλου από την περασμένη Δευτέρα. Αναφορικά με το θέμα του PAOK TV, απάντηση έδωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Χρυσόστομος Γκαγκάτσης λέγοντας ότι η παραγωγή γίνεται από ανεξάρτητη εταιρία που καλύπτει αγώνες Champions League και Europa League στην Ελλάδα.

Για τα αποτελέσματα της σύσκεψης μίλησαν οι κ. Χούμπελ, Περέιρα και Παπαδόπουλος, με τον κ. Χούμπελ να συγχαίρει τον υφυπουργό Αθλητισμού για την πρωτοβουλία να συγκαλέσει την ευρεία σύσκεψη.

Χούμπελ: "Το ελληνικό ποδόσφαιρο προσπαθεί ενωμένο να βαδίσει στο μέλλον"

Την ικανοποίησή του από τη σύσκεψη εξέφρασε ο εκπρόσωπος της FIFA/UEFA, Χέρμπερτ Χούμπελ. «Εξ ονόματος της FIFA και της UEFA, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό για αυτή την πρωτοβουλία που έλαβε για την σημερινή συνάντηση. Ήταν μια πολύ μακρά συζήτηση και καταλήξαμε σε συμπεράσματα. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μια κοινή προσπάθεια από όλους και το ελληνικό ποδόσφαιρο προσπαθεί ενωμένο να βαδίσει στο μέλλον. Συγχαίρω τον υπουργό δημόσια για αυτή του την πρωτοβουλία», δήλωσε ο κ. Χούμπελ με την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Περέιρα: "Δεν μπορώ να πω δημόσια για το θέμα του βαν στο Καραϊσκάκης"

O πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ, Βίτορ Μέλο Περέιρα, είπε ότι το VAR είναι ακόμη καινούργιο και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ενώ αρνήθηκε να μιλήσει για την καθυστερημένη είσοδο του βαν στο «Γ. Καραϊσκάκης» (Ολυμπιακός-Αστέρας), όμως οι αποφάσεις μέχρι τώρα είναι θετικές, γεγονός που συμβάλλει στην επιστροφή του κόσμου στο γήπεδο.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συνάντηση. Ήταν θετική η παρουσία όλων των εμπλεκομένων, των ομάδων, των εταιριών, των τηλεοράσεων και της ΚΕΔ. Ήταν μια ανοιχτή συζήτηση με αρκετές ιδέες. Η κατάληξη ήταν ικανοποιητική. Βλέπουμε θετική χρησιμοποίηση του VAR. Πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση είναι ένα project που τώρα ξεκίνησε είναι σε εξέλιξη, όλα μαθαίνουν πράγματα. Από τους ποδοσφαιριστές, μέχρι από τους διαιτητές. Το είδαμε σε τρεις αγωνιστικές και πιστεύω μέσα από τις αποφάσεις που ελήφθησαν έδωσε ώθηση στους φιλάθλους να επιστρέψουν στα γήπεδα», είπε ο Μέλο Περέιρα, ενώ σχετικά με το βαν και την καθυστερημένη έλευσή του είπε πως «δεν μπορώ να το πω δημόσια. Έχουμε να χειριστούμε ένα project. Μαθαίνουμε, με πολλές τεχνολογίες και τεχνικούς να εμπλέκονται, οπότε το σημαντικό είναι για μας το αποτέλεσμα: λιγότερα λάθη και περισσότερο δίκαια αποτελέσματα».

Παπαδόπουλος: "Ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακό ασχολήθηκε περισσότερο με το ΠΑΟΚ - Άρης, παρά με το δικό τους ντέρμπι"

Ο αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ και μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ, Δημοκράτης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην στάση που κράτησε ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, Κώστας Καραπαπάς. «Έγινε το εξής απίστευτο. Ενώ την Κυριακή έχει Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού ασχολήθηκε περισσότερο με το ΠΑΟΚ-Άρης, παρά με το δικό τους παιχνίδι. Δεν ξέρω για ποιον λόγο. Για τον διαιτητή, εστίασε στον διαιτητή και πήρε τις κατάλληλες απαντήσεις νομίζω από τον κ.Περέιρα. Ότι έχει έτσι αποφασίσει να είναι Έλληνας διαιτητής. Έχει αποφασίσει στους αγώνες των τεσσάρων μεγάλων ομάδων, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ να παίζουν ξένοι διαιτητές. Από εκεί και πέρα η απόφασή του είναι αυτή. Είμαστε 100% υπέρ του VAR. Ο πρόεδρός μας ο κ.Σαββίδης από το 2017 έχει πει ότι θέλει το VAR. Μάλιστα ήταν διατεθειμένος να το πληρώσει κιόλας αν υπήρχε τρόπος για να έρθει. Ήρθε δύο χρόνια μετά, αλλά έχω την εντύπωση πως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Μπορεί να έγιναν και κάποια λάθη, στις πρώτες αγωνιστικές, αλλά όσο περνάει ο καιρός θα προχωράμε πολύ σωστά. Ο ΠΑΟΚ πάντως είναι υπέρ του VAR 100%. Είναι θέμα χρόνου και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση 100%. Έχουν γίνει φάσεις αμφισβητούμενες οι οποίες κρίθηκαν από το VAR. Απ’ ό,τι είπε κι ο πρόεδρος ο κ. Γραμμένος, σε 16 τέτοιες φάσεις, στις πρώτες τρεις αγωνιστικές, ήταν λανθασμένες και πάρθηκαν σωστές αποφάσεις από VAR».

Τα ίδια και τα ίδια... VAR-εθήκαμε!

H NOVA, μέσα από άρθρο της στο site του σταθμού, αναφέρθηκε στην λειτουργία του VAR, προτείνοντας η τηλεοπτική παραγωγή να είναι διαφορετική από αυτήν που θα χρησιμοποιούν οι διαιτητές. Καλεί παράλληλα την ΚΕΔ να βάλει τις δικές της κάμερες και τους δικούς της εικονολήπτες και να είναι η μόνη υπεύθυνη για την εικόνα που θα βλέπουν οι διαιτητές.

«Μετά από χρόνια συζήτησης για το αν η τεχνολογία πρέπει να γίνει μέρος του ποδοσφαίρου, το εγχείρημα του VAR έφτασε και στην Ελλάδα. Η Ελλάδα όμως, στο κομμάτι ποδοσφαίρου είναι μία… ειδική περίπτωση: Η καχυποψία, το παρασκήνιο, η επικοινωνιακή καταιγίδα ανάλογα το βραχυπρόθεσμο συμφέρον, η έλλειψη κοινών στόχων, η περιορισμένη αγάπη για τη… μπάλα, είναι έννοιες που κυριαρχούν σε βάρος του αθλήματος και των ανθρώπων και εταιρειών που συνδέονται μ’ αυτό.

Στις πρώτες τρεις αγωνιστικές της Superleague το μόνο βέβαιο είναι ότι το VAR χρησιμοποιήθηκε είτε από ανθρώπους που δεν έχουν επαρκή γνώση για το πως εφαρμόζεται (σε επίπεδο πρωτοκόλλου, τεχνικών προδιαγραφών κλπ), είτε από εκείνους που δεν αρέσκονται στην αλήθεια των ευθυνών τους, όπως για παράδειγμα η ανακοίνωση της ΚΕΔ μετά το πέρας της 1ης αγωνιστικής που κάνει λόγο για "τεχνική δυσλειτουργία" στον αγώνα της πρώτης αγωνιστικής Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης, χωρίς να ξεκαθαρίζει ως οφείλει επακριβώς τον υπαίτιο δίνοντας έτσι τροφή για περαιτέρω φήμες και σενάρια συνομωσιών… Αποτελεί ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι το τοπίο πρόκειται να διαφοροποιηθεί. Όσο οι αγωνιστικές θα… κυλούν, όσο θα πλησιάζουμε προς το τέλος, όσο η βαθμολογία θα διαμορφώνεται, τόσο η πόλωση θα γίνεται μεγαλύτερη.

Στόχος του VAR είναι να γίνει το παιγνίδι περισσότερο δίκαιο. Για την Ελλάδα στόχος ήταν παράλληλα να περιοριστούν οι φωνές καχυποψίας. Μάταια… Έτσι φτάσαμε στα αποκυήματα της φαντασίας για τον τρόπο λειτουργίας, για τα replay που κρύβονται από τον τηλεοπτικό μεταδότη, για την εικόνα που "ελέγχεται" και όλα τα παρεμφερή αλλά άσχετα με την παγκόσμια πραγματικότητα. Η Nova από τη δική της πλευρά, δεν περιορίστηκε στην τυπική εντολή πρωτοκόλλου που προτείνει για καλή χρήση του VAR τις έξι κάμερες. Στη μεγάλη πλειοψηφία των αγώνων και σίγουρα σε εκείνους που προκαλούν τη συζήτηση, η τηλεοπτική παραγωγή πραγματοποιείται με πολύ περισσότερες κάμερες και λήψεις, τις οποίες και διαθέτει αυτούσιες στους διαιτητές. Το "δηλητήριο" που χρόνια τώρα φροντίζουν οι ίδιες οι ομάδες να μεταφέρουν μέσω των κονδυλοφόρων τους, έχει ποτίσει βαθιά τους φιλάθλους. Ακόμα και σε μία περίπτωση που όλοι γνωρίζουν ότι η εμπλοκή του τηλεοπτικού μεταδότη στη λειτουργία του VAR εξαντλείται στη διάθεση στους λειτουργούς του εν λόγω συστήματος του πρωτογενούς τηλεοπτικού σήματος που προκύπτει απ’ όλες τις κάμερες.

Μια λύση υπάρχει για να σταματήσει η καχυποψία και η σπέκουλα γύρω από την εμπλοκή του όποιου τηλεοπτικού μεταδότη στην λειτουργία του VAR! H τηλεοπτική παραγωγή να είναι διαφορετική από την παραγωγή που θα χρησιμοποιούν οι διαιτητές για τις ανάγκες του VAR. Να αναλάβει η ΚΕΔ να βάλει τις δικές της κάμερες και τους δικούς της εικονολήπτες και να είναι η μόνη υπεύθυνη για την εικόνα που θα βλέπουν οι διαιτητές. Μόνο έτσι θα σταματήσει κάθε καχυποψία για την εμπλοκή του τηλεοπτικού μεταδότη. Και επειδή τα ντέρμπι ήδη ξεκίνησαν (και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει ντέρμπι στην Ελλάδα) ας μην χρονοτριβούμε άλλο...», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία