ΑΠΟΨΕΙΣ

Κονταίνοντας τον υποψήφιο του Μητσοτάκη

 07/11/2018 12:00

Ακόμη μία προαναγγελθείσα «προθεσμία» για την ανακοίνωση του υποψηφίου που θα στηρίξει η ΝΔ στο δήμο Θεσσαλονίκης πέρασε άκαρπη. Δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία. Κι είναι απολύτως εύλογο, διότι δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει από τώρα.

Διότι άλλη λογική θα υπηρετεί η επιλογή αν οι δημοτικές εκλογές γίνουν μαζί με τις βουλευτικές, άλλη αν γίνουν ξεχωριστά. Στη δεύτερη δε περίπτωση, άλλα κριτήρια θα πληροί ο υποψήφιος αν προηγηθούν οι βουλευτικές και άλλα αν προηγηθούν οι δημοτικές.

Ποιος ο λόγος λοιπόν να αποφασίσει από τώρα και μάλιστα επτά μήνες πριν από τις εκλογές, τη στιγμή που δεν το έχει κάνει κανένας άλλος; Διότι μέχρι σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν Μπουτάρη, αλλά αυτός δεν ανακοίνωσε αν θα είναι υποψήφιος.

Η συζήτηση για τον υποψήφιο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη μεταφέρει το διάλογο για τις εκλογές στο εσωτερικό της ΝΔ και δημιουργεί εσωστρέφεια, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κερδίσει τη Θεσσαλονίκη και η μόνη δυνατότητα που έχει να αποκομίσει κάτι είναι να χάσει η ΝΔ, και για την ακρίβεια ο Μητσοτάκης.

Οι προσωπικές ήττες για τον Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ λίγα πρόσωπα. Προφανώς σε αυτές τις υποψηφιότητες θα επενδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα τις διευκολύνει να υπάρξουν.

Η πρώτη τέτοια περίπτωση είναι ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος ως υποψήφιος θα απευθυνθεί στην κοινωνική βάση της ΝΔ, «κονταίνοντας» τον επίσημο υποψήφιο. Με την πρόσφατη συνάντησή τους, ο κ. Μπουτάρης γελοιοποίησε μεν τη φιλολογία περί «ακροδεξιάς συνωμοσίας», που εκ του ΣΥΡΙΖΑ εκπορεύτηκε για τον κ. Ψωμιάδη και τη Νεοδημοκρατική καταγωγή του, συγχρόνως όμως διέγραψε όλα τα «ηθικά» κωλύματα της υποψηφιότητας του πρώην περιφερειάρχη, νομιμοποιώντας την πολιτικά. Η υποψηφιότητα του κ. Ψωμιάδη δεν είναι η μόνη που διευκολύνει αυτήν την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να φανεί αν και η επόμενη νομιμοποιηθεί πολιτικά διά του κ. Μπουτάρη (ο οποίος εκών - άκων συμπορεύεται πλήρως με τον ΣΥΡΙΖΑ, -όπως και με κάθε προηγούμενη κυβέρνηση) και αν στηριχτεί πολιτικά στην εκμετάλλευση του κλίματος δυσφορίας, που έχει καλλιεργηθεί για την καθυστέρηση στην απόφαση της ΝΔ για το δήμο Θεσσαλονίκης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 4 Νοεμβρίου 2018

Δημοφιλείς Απόψεις