ΑΠΟΨΕΙΣ

Κόμματα

 10/05/2022 19:00

Σήμερα ξεκινούν -ή συνεχίζονται, οι διαδικασίες του Μάϊου για τα τρία μεγαλύτερα ελληνικά κόμματα. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ψηφίζει συνέδρους για το συνέδριο, το όνομα και τα διάφορα περιφερειακά όργανα. Δυστυχώς λίγη δημόσια συζήτηση έγινε σχετικά. Θα οδηγηθεί σε ένα συνέδριο και στην ανάγκη να προτείνει προγραμματικές θέσεις χωρίς οι 250 χιλιάδες που ψήφισαν για τον επικεφαλής να έχουν την δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων. Ακόμη και για τις προτάσεις ονόματος ο διάλογος (υπέρ/κατά, πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα) είναι στοιχειώδης. Εξαντλείται -ο διάλογος- σε απόψεις ονόματος από κεντρικά στελέχη με ελάχιστη δικαιολόγηση.

Σχετικά με τις υποψηφιότητες: απορώ γιατί ένα κόμμα που εγκαινίασε τον διάλογο μέσω νέων μορφών επικοινωνίας δεν άνοιξε έναν ευρύ διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων. Έτσι οι συνήθεις πρακτικές και κανάλια επικοινωνίας διατηρήθηκαν. Με αβέβαια αποτελέσματα.

Αλλά όταν λειτουργούν έτσι τα κόμματα η κοινωνία μαθαίνει λάθος. Λειτουργεί και αυτή έτσι για κάθε θέμα και πρόβλημα. Οι άλλοι θεσμοί (Δήμοι, Περιφέρειες, Συνδικάτα) λειτουργούν έτσι και αυτοί. Και εν μέσω της αποδρομής του κορονοϊού που είναι ακόμη εδώ! -μην ξεχνιόμαστε!- το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ψηφίζει. Πόσοι και τι θα ψηφίσουν θα μετρηθεί. Και μετά το συνέδριο του θα δείξει αν μπορεί να μετατραπεί σε κόμμα που θα κερδίζει από την συμμετοχή ή θα αναζητά απλά ψηφοφόρους.

Ιδιαίτερα τώρα που το κεντρικό πολιτικό θέμα θα είναι η μετατροπή της ΕΕ σε πολιτικό θεσμό (αρχίζοντας από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την εκλογή της Ευρωβουλής και του επικεφαλής της ΕΕ) η λειτουργία και συγκρότηση ευρωπαϊκών κομμάτων είναι το κύριο αιτούμενο. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με κεντρική αναφορά στο ευρωπαϊκό κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας μπορεί να παίξει ρόλο αν γίνει κόμμα ανοικτό που προσδοκά την συμμετοχή του πολίτη στην διαμόρφωση της πολιτικής του και στην υπόδειξη των υποψηφίων του.

Ακολουθεί την άλλη Κυριακή η ψηφοφορία που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς αναφορά σε ευρωπαϊκό κόμμα το μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά είναι να ψηφίσουν περισσότεροι αριθμητικά από ότι θα ψηφίσουν σήμερα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Και εκεί είναι συζητήσιμο πως όσοι ψηφίσουν θα έχουν πληροφορηθεί για τους υποψηφίους και τις απόψεις τους για την λειτουργία τους στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την Παρασκευή γίνεται το συνέδριο της ΝΔ. Εκεί, προφανώς, θα τεθεί το νέο, αναμορφωμένο πλαίσιο κυβερνητικής πολιτικής. Και παράλληλα οι προσδοκίες ανάκαμψης. Απαιτούνται μέτρα και πολιτικές πρώτα για την επισήμανση όσων έχουν ανάγκη (όλοι φυσικά λένε ότι έχουν ανάγκη αλλά το Κράτος οφείλει να βρει αυτούς που έχουν ανάγκη!) γιατί είναι πράγματι παράλογο να έχει το 60% των Ελλήνων εισόδημα κάτω από 15 χιλιάδες τον χρόνο! Κάτι δεν πάει καλά!

Οφείλει το κράτος να βρει ποιοι έχουν ανάγκη γιατί όταν μοιράζεις από λίγα σε πολλούς ούτε αυτούς που έχουν ανάγκη πραγματικά δεν ικανοποιείς, ούτε αυτούς που τα λίγα που τους δίνεις είναι σταγόνα δεν ικανοποιείς. Δηλαδή δεν ευχαριστείς κανέναν και διαμορφώνεις μια κοινωνία με λαθρεπιβάτες. Σαν τους επιβάτες των λεωφορείων που λίγοι -προς τιμήν τους- πληρώνουν εισιτήριο βλέποντας την πλειονότητα να κινείται λαθραία…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 08.05.2022

Δημοφιλείς Απόψεις