ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κοινωνικά παντοπωλεία: Στην ουρά για ένα καλάθι με τρόφιμα

Αυξάνει σταθερά ο αριθμός των οικογενειών που καταφεύγει στις δημοτικές δομές λόγω ακρίβειας

 24/11/2022 07:00

Κοινωνικά παντοπωλεία: Στην ουρά για ένα καλάθι με τρόφιμα

Φανή Σοβιτσλή

«Καταφύγιο» στα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων βρίσκουν και πάλι εκατοντάδες ευάλωτες οικογένειες της Θεσσαλονίκης, καθώς η νέα κρίση στην ενέργεια που έφερε μεγάλη ακρίβεια… γονατίζει τα νοικοκυριά που δίνουν αγώνα να γεμίσουν έστω και με τα στοιχειώδη το καλάθι του μήνα με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. 

Ο αριθμός των οικογενειών που καταφεύγουν στις δημοτικές ακόμη και στις ενοριακές δομές, όπου λειτουργούν συσσίτια, αυξάνει διαρκώς, αφού εκτός από τους βασικούς ωφελούμενους που με βάση συγκεκριμένα κριτήρια εξυπηρετούνται κάθε εβδομάδα ή δύο φορές το μήνα από τα κοινωνικά παντοπωλεία, λαμβάνοντας επιπλέον και γεύματα δεκατιανού για τα παιδιά, στη λίστα προστίθενται και νέοι που ζητούν τρόφιμα ακόμη και καυσόξυλα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Οι αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής, που έχουν την εποπτεία των δομών, σχεδόν, σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς διαπιστώνουν αύξηση στη ζήτηση που φτάνει έως και 30% τους τελευταίους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι καταβάλλουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καταφέρουν να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση σε καλάθια και πακέτα με τρόφιμα, ενώ διαρκώς χτυπούν τις πόρτες τοπικών επιχειρήσεων προκειμένου να εξασφαλίσουν δωροεπιταγές για τους πολίτες που δεν είναι ενταγμένοι στη λίστα των ωφελούμενων.

Οι δήμοι πάντως εκτιμούν ότι ο χειμώνας θα είναι από τους δυσκολότερους των τελευταίων χρόνων και ότι ο αριθμός των πολιτών θα αυξηθεί και άλλο τους επόμενους μήνες, λόγω της ανιούσας που έχει πάρει η ακρίβεια.

«Η κατάσταση μέρα με τη μέρα γίνεται δυσκολότερη, αφού εκτός από τις 200 βασικές οικογένειες ωφελούμενων στο κοινωνικό παντοπωλείο έχουμε και έξτρα αριθμό πολιτών που έρχονται και ζητούν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αύξηση που φτάνει το 10% μέχρι στιγμής» λέει στη «ΜτΚ» η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Καλαμαριάς Εύα Ντόντη.

ntonti.jpg

Αναφέρει μάλιστα ότι η αύξηση αυτή αφορά και στο συσσίτιο του δήμου, όπου ετοιμάζονται καθημερινά 140 μερίδες φαγητού και πρόκειται να αυξηθεί στις 200, αλλά και στο δεκατιανό γεύμα που παρέχει ο δήμος για παιδιά δημοτικού ευάλωτων οικογενειών. «Είναι πολύ δύσκολο να καλύψουμε όλες αυτές τις ανάγκες, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε. 

Γινόμαστε… ζητιάνοι αναγκαστικά στις τοπικές επιχειρήσεις για να καλύψουμε τη ζήτηση που αυξάνει διαρκώς» σημειώνει η κ. Ντόντη, ενώ προσθέτει ότι η φτώχεια πολλών νοικοκυριών φαίνεται και από το γεγονός ότι μας ζητούν μέχρι και καυσόξυλα, τους κορμούς και τα κλαδιά δένδρων που αποψιλώνει η υπηρεσία Πρασίνου, για να τα χρησιμοποιήσουν το χειμώνα.

Μεταφέρουν πακέτα για να μην ταλαιπωρούν τους πολίτες

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη όπου η υπηρεσία κοινωνικής πολιτικής δουλεύει νυχθημερόν για να καλύψεις τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Ελένη Γιαννούδη, η ζήτηση στο κοινωνικό παντοπωλείο έχει αυξηθεί στο 20%, γεγονός που, όπως λέει, «μας αναγκάζει να δίνουμε καθημερινό αγώνα για να καλύψουμε τις ανάγκες».

giannoudi.jpg

Η κ. Γιαννούδη τονίζει μάλιστα ότι κάθε μήνα ο δήμος προσφέρει καλάθια με τρόφιμα σε περίπου 300 ευάλωτες οικογένειες και επειδή η έδρα του παντοπωλείου βρίσκεται στην Πυλαία, οι άνθρωποι αναγκάζονται να έρχονται με την αστική συγκοινωνία για να τα παραλάβουν. «Ωστόσο φροντίσαμε να τους απαλλάξουμε από την ταλαιπωρία και η υπηρεσία μεταφέρει τα τρόφιμα σε κάθε μία από τις δημοτικές ενότητες, όπου έχουμε ωφελούμενους» σημειώνει η αντιδήμαρχος.

Είπε ακόμη πως τον περασμένο μήνα τροποποιήθηκε ο κανονισμός λειτουργίας του παντοπωλείου βάση του οποίου οι αιτήσεις θα κατατίθενται τον Σεπτέμβριο κάθε έτους ενώ θα υπάρχει διαρκώς η δυνατότητα υποβολής κατ’ εξαίρεση αίτησης σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Σταθερή αύξηση στη ζήτηση καταγράφεται και στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, παρά το ισχυρό πλέγμα κοινωνικών δομών και το συσσίτιο της μητρόπολης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως. 

«Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης διαθέτουμε κάθε μήνα σε δεκάδες οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα» αναφέρει ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου, ενώ σημειώνει πως αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει η υποβολή νέων αιτήσεων. 

«Χειμώνα ακόμη δεν είδαμε και εκτιμώ ότι η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη, λόγω της ακρίβειας. Τα νοικοκυριά πιέζονται και εμείς ως δήμος καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει «θα φανεί το επόμενο διάστημα αν θα έχουμε εκρηκτική αύξηση των πολιτών που χρειάζονται τρόφιμα για να ανταπεξέλθουν στο κύμα ακρίβειας».

Η ζήτηση αυξήθηκε στο 30%

Στο δήμο Παύλου Μελά, εκτός από το κοινωνικό παντοπωλείο, από όπου καλύπτονται οι ανάγκες σε τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης 110-130 οικογενειών, υπάρχει και η «Κουζίνα της Καρδιάς μας», μία νέα δομή από την οποία καθημερινά παραλαμβάνουν μαγειρεμένο φαγητό περί τα 80 άτομα. «Η κρίση στην ενέργεια έφερε μεγάλη ακρίβεια σε όλα τα αγαθά και αυτό οδηγεί περισσότερους στην πόρτα των κοινωνικών μας δομών» τονίζει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου.

amanatidou.jpg

Αναφέρει ότι η αύξηση της ζήτησης αγγίζει πλέον το 30% και αυτό, όπως λέει, χωρίς να έχει έρθει ακόμη ο βαρύς χειμώνας.

«Έχουμε και πολλές νέες οικογένειες που ζητούν βοήθεια για να βγάλουν το μήνα μέσα από τα πακέτα του παντοπωλείου και παλεύουμε να τους εξυπηρετήσουμε» σημειώνει η κ. Αμανατίδου, ενώ προσθέτει ότι το πλέγμα των κοινωνικών υπηρεσιών περιλαμβάνει και το δεκατιανό γεύμα σε 150 μαθητές δημοτικού σχολείου. Παράλληλα, ο δήμος παρέχει 100 μερίδες ημερησίως από το συσσίτιό του, όπου και σε αυτό αναμένεται αύξηση των πολιτών που προσέρχονται για μια μερίδα φαγητό.

Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, που έχει εξίσου μεγάλο πλέγμα κοινωνικών δομών η κατάσταση είναι παρόμοια και αναμένεται να επιδεινωθεί μέσα στο χειμώνα. 

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει σταθερή αύξηση και προσπαθούμε να καλύψουμε τη ζήτηση. Έχουμε 400 οικογένειες που φροντίζουμε να έχουν κάθε μήνα γεμάτο το καλάθι τους, ωστόσο και τα περιθώρια του δήμου είναι πλέον περιορισμένα» αναφέρει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου, εξηγώντας ότι και οι προμηθευτές έχουν αυξήσει τις τιμές σε όλα τα βασικά προϊόντα και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος να «στεγνώσει» το δημοτικό ταμείο.

alexiadou.jpg

Εκτός όμως από το κοινωνικό παντοπωλείο, ο δήμος λειτουργεί και συσσίτιο, από όπου παίρνουν ημερησίως φαγητό 50-60 άτομα, ενώ είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί και αυτός ο αριθμός.

Στο δήμο Ωραιοκάστρου πακέτα με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης έχουν ζητήσει να παραλάβουν από το κοινωνικό παντοπωλείο περί τις 100 οικογένειες. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία οι ωφελούμενοι έχουν αυξηθεί και αυτή την περίοδο έχουν προκύψει πολλές νέες οικογένειες και μεμονωμένοι πολίτες που όμως ο δήμος αδυνατεί να τους καλύψει άμεσα.

Πάντως το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Ωραιοκάστρου απευθύνεται συχνά και σε τοπικές επιχειρήσεις, ώστε μέσα από χορηγίες να καλυφθούν οι ανάγκες των νοικοκυριών, καθώς στόχος της δημοτικής αρχής είναι να μη μείνει κανείς αβοήθητος.

Ξεπερνά το 30% η αύξηση στη ζήτηση στον κεντρικό δήμο

Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια στα αγαθά έχει χτυπήσει και δεκάδες εκατοντάδες νοικοκυριά στο δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία πέρσι σημειώθηκε αύξηση 20% στις αιτήσεις για ένταξη στο κοινωνικό παντοπωλείο, ενώ για τη φετινή χρονιά οι αιτήσεις αναμένεται να φτάσουν ίσως και να ξεπεράσουν το 30%.

Υπεύθυνοι της υπηρεσίας αναφέρουν ότι αιτία της αύξησης δεν είναι άλλη από το κύμα ακρίβειας που γονατίζει τα νοικοκυριά, οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ενόψει του χειμώνα.

«Ως δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για να καλύψουμε τις ανάγκες των πολιτών και να μειώσουμε τα έξοδά τους είτε αφορά οικογένειες είναι μονοπρόσωπα νοικοκυριά», ανέφερε προ ημερών σε δηλώσεις του ο Σωκράτης Δημητριάδης, που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στο τιμόνι της κοινωνικής πολιτικής.

Δήλωσε μάλιστα ότι προς το παρόν στο κοινωνικό παντοπωλείο υπάρχει επάρκεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ ο δήμος φροντίζει να εφοδιάζεται για τους επόμενους δύσκολους μήνες του χειμώνα, είτε μέσω χορηγιών, είτε μέσω προγραμμάτων.

Πακέτο από τα συσσίτια της Μητρόπολης

Στην Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως οι εθελοντές δίνουν κάθε μέρα μάχη για να προλάβουν να ετοιμάσουν καθημερινά πάνω από 8.000 μερίδες φαγητού, στο πλαίσιο των ενοριακών συσσιτίων, ενώ αποστέλλουν και εκατοντάδες πακέτα με τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη σε οικογένειες.

Στην ενορία του Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού στον Εύοσμο, μια από τις μεγαλύτερες ενορίες στη δυτική Θεσσαλονίκη οι ανάγκες έγιναν μεγαλύτερες, λόγω και της πανδημικής κρίσης, ενώ μοιράζονται μηνιαίως περίπου 400 δέματα αγάπης, ούτως ώστε οι οικογένειες να καλύψουν τις ανάγκες σε φαγητό, καθώς και κολατσιό σε εκατοντάδες παιδιά άπορων οικογενειών.

Στο δήμο Λαγκαδά τα παιδιά δίνουν το παράδειγμα

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των μαθητών του 2ου δημοτικού σχολείου Λαγκαδά στη δράση «Για τον μήνα Οκτώβριο μαζεύουμε» της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο τη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Λαγκαδά.

Οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου απέδειξαν ότι αντιλαμβάνονται τις δύσκολες μέρες που βιώνουν αρκετοί δημότες στον Δήμο Λαγκαδά και προσέφεραν σήμερα Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 ό,τι μπορούσαν ώστε να ενισχυθεί η δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Τα είδη παρέλαβαν η υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Λαγκαδά Γεωργία Λιάντζη και η συντονίστρια του Κοινωνικού Παντοπωλείου Μελίνα Καρεκλάκη, παρουσία του Δημάρχου Λαγκαδά Ιωάννη Ταχματζίδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες δράσεις παράδοσης ειδών στο Κοινωνικό Παντοπωλείο θα γίνουν το επόμενο διάστημα και από μαθητές άλλων σχολικών μονάδων του δήμου Λαγκαδά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.11.2022

«Καταφύγιο» στα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων βρίσκουν και πάλι εκατοντάδες ευάλωτες οικογένειες της Θεσσαλονίκης, καθώς η νέα κρίση στην ενέργεια που έφερε μεγάλη ακρίβεια… γονατίζει τα νοικοκυριά που δίνουν αγώνα να γεμίσουν έστω και με τα στοιχειώδη το καλάθι του μήνα με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. 

Ο αριθμός των οικογενειών που καταφεύγουν στις δημοτικές ακόμη και στις ενοριακές δομές, όπου λειτουργούν συσσίτια, αυξάνει διαρκώς, αφού εκτός από τους βασικούς ωφελούμενους που με βάση συγκεκριμένα κριτήρια εξυπηρετούνται κάθε εβδομάδα ή δύο φορές το μήνα από τα κοινωνικά παντοπωλεία, λαμβάνοντας επιπλέον και γεύματα δεκατιανού για τα παιδιά, στη λίστα προστίθενται και νέοι που ζητούν τρόφιμα ακόμη και καυσόξυλα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Οι αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής, που έχουν την εποπτεία των δομών, σχεδόν, σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς διαπιστώνουν αύξηση στη ζήτηση που φτάνει έως και 30% τους τελευταίους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι καταβάλλουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καταφέρουν να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση σε καλάθια και πακέτα με τρόφιμα, ενώ διαρκώς χτυπούν τις πόρτες τοπικών επιχειρήσεων προκειμένου να εξασφαλίσουν δωροεπιταγές για τους πολίτες που δεν είναι ενταγμένοι στη λίστα των ωφελούμενων.

Οι δήμοι πάντως εκτιμούν ότι ο χειμώνας θα είναι από τους δυσκολότερους των τελευταίων χρόνων και ότι ο αριθμός των πολιτών θα αυξηθεί και άλλο τους επόμενους μήνες, λόγω της ανιούσας που έχει πάρει η ακρίβεια.

«Η κατάσταση μέρα με τη μέρα γίνεται δυσκολότερη, αφού εκτός από τις 200 βασικές οικογένειες ωφελούμενων στο κοινωνικό παντοπωλείο έχουμε και έξτρα αριθμό πολιτών που έρχονται και ζητούν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αύξηση που φτάνει το 10% μέχρι στιγμής» λέει στη «ΜτΚ» η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Καλαμαριάς Εύα Ντόντη.

ntonti.jpg

Αναφέρει μάλιστα ότι η αύξηση αυτή αφορά και στο συσσίτιο του δήμου, όπου ετοιμάζονται καθημερινά 140 μερίδες φαγητού και πρόκειται να αυξηθεί στις 200, αλλά και στο δεκατιανό γεύμα που παρέχει ο δήμος για παιδιά δημοτικού ευάλωτων οικογενειών. «Είναι πολύ δύσκολο να καλύψουμε όλες αυτές τις ανάγκες, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε. 

Γινόμαστε… ζητιάνοι αναγκαστικά στις τοπικές επιχειρήσεις για να καλύψουμε τη ζήτηση που αυξάνει διαρκώς» σημειώνει η κ. Ντόντη, ενώ προσθέτει ότι η φτώχεια πολλών νοικοκυριών φαίνεται και από το γεγονός ότι μας ζητούν μέχρι και καυσόξυλα, τους κορμούς και τα κλαδιά δένδρων που αποψιλώνει η υπηρεσία Πρασίνου, για να τα χρησιμοποιήσουν το χειμώνα.

Μεταφέρουν πακέτα για να μην ταλαιπωρούν τους πολίτες

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη όπου η υπηρεσία κοινωνικής πολιτικής δουλεύει νυχθημερόν για να καλύψεις τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Ελένη Γιαννούδη, η ζήτηση στο κοινωνικό παντοπωλείο έχει αυξηθεί στο 20%, γεγονός που, όπως λέει, «μας αναγκάζει να δίνουμε καθημερινό αγώνα για να καλύψουμε τις ανάγκες».

giannoudi.jpg

Η κ. Γιαννούδη τονίζει μάλιστα ότι κάθε μήνα ο δήμος προσφέρει καλάθια με τρόφιμα σε περίπου 300 ευάλωτες οικογένειες και επειδή η έδρα του παντοπωλείου βρίσκεται στην Πυλαία, οι άνθρωποι αναγκάζονται να έρχονται με την αστική συγκοινωνία για να τα παραλάβουν. «Ωστόσο φροντίσαμε να τους απαλλάξουμε από την ταλαιπωρία και η υπηρεσία μεταφέρει τα τρόφιμα σε κάθε μία από τις δημοτικές ενότητες, όπου έχουμε ωφελούμενους» σημειώνει η αντιδήμαρχος.

Είπε ακόμη πως τον περασμένο μήνα τροποποιήθηκε ο κανονισμός λειτουργίας του παντοπωλείου βάση του οποίου οι αιτήσεις θα κατατίθενται τον Σεπτέμβριο κάθε έτους ενώ θα υπάρχει διαρκώς η δυνατότητα υποβολής κατ’ εξαίρεση αίτησης σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Σταθερή αύξηση στη ζήτηση καταγράφεται και στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, παρά το ισχυρό πλέγμα κοινωνικών δομών και το συσσίτιο της μητρόπολης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως. 

«Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης διαθέτουμε κάθε μήνα σε δεκάδες οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα» αναφέρει ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου, ενώ σημειώνει πως αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει η υποβολή νέων αιτήσεων. 

«Χειμώνα ακόμη δεν είδαμε και εκτιμώ ότι η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη, λόγω της ακρίβειας. Τα νοικοκυριά πιέζονται και εμείς ως δήμος καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει «θα φανεί το επόμενο διάστημα αν θα έχουμε εκρηκτική αύξηση των πολιτών που χρειάζονται τρόφιμα για να ανταπεξέλθουν στο κύμα ακρίβειας».

Η ζήτηση αυξήθηκε στο 30%

Στο δήμο Παύλου Μελά, εκτός από το κοινωνικό παντοπωλείο, από όπου καλύπτονται οι ανάγκες σε τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης 110-130 οικογενειών, υπάρχει και η «Κουζίνα της Καρδιάς μας», μία νέα δομή από την οποία καθημερινά παραλαμβάνουν μαγειρεμένο φαγητό περί τα 80 άτομα. «Η κρίση στην ενέργεια έφερε μεγάλη ακρίβεια σε όλα τα αγαθά και αυτό οδηγεί περισσότερους στην πόρτα των κοινωνικών μας δομών» τονίζει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου.

amanatidou.jpg

Αναφέρει ότι η αύξηση της ζήτησης αγγίζει πλέον το 30% και αυτό, όπως λέει, χωρίς να έχει έρθει ακόμη ο βαρύς χειμώνας.

«Έχουμε και πολλές νέες οικογένειες που ζητούν βοήθεια για να βγάλουν το μήνα μέσα από τα πακέτα του παντοπωλείου και παλεύουμε να τους εξυπηρετήσουμε» σημειώνει η κ. Αμανατίδου, ενώ προσθέτει ότι το πλέγμα των κοινωνικών υπηρεσιών περιλαμβάνει και το δεκατιανό γεύμα σε 150 μαθητές δημοτικού σχολείου. Παράλληλα, ο δήμος παρέχει 100 μερίδες ημερησίως από το συσσίτιό του, όπου και σε αυτό αναμένεται αύξηση των πολιτών που προσέρχονται για μια μερίδα φαγητό.

Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, που έχει εξίσου μεγάλο πλέγμα κοινωνικών δομών η κατάσταση είναι παρόμοια και αναμένεται να επιδεινωθεί μέσα στο χειμώνα. 

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει σταθερή αύξηση και προσπαθούμε να καλύψουμε τη ζήτηση. Έχουμε 400 οικογένειες που φροντίζουμε να έχουν κάθε μήνα γεμάτο το καλάθι τους, ωστόσο και τα περιθώρια του δήμου είναι πλέον περιορισμένα» αναφέρει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου, εξηγώντας ότι και οι προμηθευτές έχουν αυξήσει τις τιμές σε όλα τα βασικά προϊόντα και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος να «στεγνώσει» το δημοτικό ταμείο.

alexiadou.jpg

Εκτός όμως από το κοινωνικό παντοπωλείο, ο δήμος λειτουργεί και συσσίτιο, από όπου παίρνουν ημερησίως φαγητό 50-60 άτομα, ενώ είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί και αυτός ο αριθμός.

Στο δήμο Ωραιοκάστρου πακέτα με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης έχουν ζητήσει να παραλάβουν από το κοινωνικό παντοπωλείο περί τις 100 οικογένειες. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία οι ωφελούμενοι έχουν αυξηθεί και αυτή την περίοδο έχουν προκύψει πολλές νέες οικογένειες και μεμονωμένοι πολίτες που όμως ο δήμος αδυνατεί να τους καλύψει άμεσα.

Πάντως το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Ωραιοκάστρου απευθύνεται συχνά και σε τοπικές επιχειρήσεις, ώστε μέσα από χορηγίες να καλυφθούν οι ανάγκες των νοικοκυριών, καθώς στόχος της δημοτικής αρχής είναι να μη μείνει κανείς αβοήθητος.

Ξεπερνά το 30% η αύξηση στη ζήτηση στον κεντρικό δήμο

Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια στα αγαθά έχει χτυπήσει και δεκάδες εκατοντάδες νοικοκυριά στο δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία πέρσι σημειώθηκε αύξηση 20% στις αιτήσεις για ένταξη στο κοινωνικό παντοπωλείο, ενώ για τη φετινή χρονιά οι αιτήσεις αναμένεται να φτάσουν ίσως και να ξεπεράσουν το 30%.

Υπεύθυνοι της υπηρεσίας αναφέρουν ότι αιτία της αύξησης δεν είναι άλλη από το κύμα ακρίβειας που γονατίζει τα νοικοκυριά, οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ενόψει του χειμώνα.

«Ως δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για να καλύψουμε τις ανάγκες των πολιτών και να μειώσουμε τα έξοδά τους είτε αφορά οικογένειες είναι μονοπρόσωπα νοικοκυριά», ανέφερε προ ημερών σε δηλώσεις του ο Σωκράτης Δημητριάδης, που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στο τιμόνι της κοινωνικής πολιτικής.

Δήλωσε μάλιστα ότι προς το παρόν στο κοινωνικό παντοπωλείο υπάρχει επάρκεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ ο δήμος φροντίζει να εφοδιάζεται για τους επόμενους δύσκολους μήνες του χειμώνα, είτε μέσω χορηγιών, είτε μέσω προγραμμάτων.

Πακέτο από τα συσσίτια της Μητρόπολης

Στην Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως οι εθελοντές δίνουν κάθε μέρα μάχη για να προλάβουν να ετοιμάσουν καθημερινά πάνω από 8.000 μερίδες φαγητού, στο πλαίσιο των ενοριακών συσσιτίων, ενώ αποστέλλουν και εκατοντάδες πακέτα με τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη σε οικογένειες.

Στην ενορία του Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού στον Εύοσμο, μια από τις μεγαλύτερες ενορίες στη δυτική Θεσσαλονίκη οι ανάγκες έγιναν μεγαλύτερες, λόγω και της πανδημικής κρίσης, ενώ μοιράζονται μηνιαίως περίπου 400 δέματα αγάπης, ούτως ώστε οι οικογένειες να καλύψουν τις ανάγκες σε φαγητό, καθώς και κολατσιό σε εκατοντάδες παιδιά άπορων οικογενειών.

Στο δήμο Λαγκαδά τα παιδιά δίνουν το παράδειγμα

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των μαθητών του 2ου δημοτικού σχολείου Λαγκαδά στη δράση «Για τον μήνα Οκτώβριο μαζεύουμε» της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο τη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Λαγκαδά.

Οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου απέδειξαν ότι αντιλαμβάνονται τις δύσκολες μέρες που βιώνουν αρκετοί δημότες στον Δήμο Λαγκαδά και προσέφεραν σήμερα Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 ό,τι μπορούσαν ώστε να ενισχυθεί η δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Τα είδη παρέλαβαν η υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Λαγκαδά Γεωργία Λιάντζη και η συντονίστρια του Κοινωνικού Παντοπωλείου Μελίνα Καρεκλάκη, παρουσία του Δημάρχου Λαγκαδά Ιωάννη Ταχματζίδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες δράσεις παράδοσης ειδών στο Κοινωνικό Παντοπωλείο θα γίνουν το επόμενο διάστημα και από μαθητές άλλων σχολικών μονάδων του δήμου Λαγκαδά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.11.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία