ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοινωνικά φροντιστήρια: «Ανάσα» για εκατοντάδες οικογένειες

Η ενεργειακή κρίση επέφερε νέο πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οπότε γονείς αναζητούν δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία

 28/09/2022 09:00

Κοινωνικά φροντιστήρια: «Ανάσα» για εκατοντάδες οικογένειες

Φανή Σοβιτσλή

Τάξεις μέσα σε αίθουσες ναών και τμήματα σε υφιστάμενα σχολεία της πόλης, στήνονται και φέτος από την εκκλησία και τους Δήμους σε μία προσπάθεια να παρέχουν δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα σε παιδιά αδύναμων -και όχι μόνο- οικογενειών. Στην αρχή ήταν η οικονομική κρίση, στη συνέχεια η πανδημία που συμπίεσε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, στερώντας στα παιδιά και το φυσικό τους περιβάλλον και σήμερα ήρθε η ενεργειακή κρίση.

Το κόστος για θέρμανση και ρεύμα, που ανεβάζει στα ύψη τις δαπάνες των νοικοκυριών, οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος των φροντιστηρίων, που έχει αυξηθεί εξίσου με όλα τα άλλα, τόσο για τα σχολικά μαθήματα, όσο και για τις ξένες γλώσσες.

Κανείς δεν πίστευε ότι πριν από 40 χρόνια, όταν η Μητρόπολη Νεαπολέως-Σταυρουπόλεως πήρε την πρωτοβουλία να στήσει τάξεις ενισχυτικής διδασκαλίας, μέσα σε ναούς, για παιδιά μερίδας οικογενειών με οικονομικές δυσκολίες, σήμερα και από την αρχή της οικονομικής κρίσης αυτό θα αποτελούσε τον… κανόνα, για την εκκλησία και για πολλούς δήμους. Σήμερα, πλην της Μητρόπολης, πολλοί είναι οι Δήμοι στη Θεσσαλονίκη που προχωρούν στη δημιουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας στα υφιστάμενα σχολεία το απόγευμα ή προγραμματίζουν να το κάνουν, καθώς διαπιστώνουν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και προοδευτικά θα αυξάνεται όσο πλησιάζει ο χειμώνας και οι λογαριασμοί θα «γονατίζουν» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Τα μαθήματα παραδίδουν καθηγητές και δάσκαλοι, εθελοντικά, ενώ αυτή την περίοδο αρχίζουν οι εγγραφές αλλά και οι συνεννοήσεις με τους καθηγητές που θα διδάξουν τρέχον σχολικό έτος.

Θα αυξηθεί η ζήτηση λόγω της νέας κρίσης

Όπως εξήγησε στη «ΜτΚ» ο πατέρας Ιάκωβος από τη Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως και φέτος θα λειτουργήσουν τμήματα κοινωνικού φροντιστηρίου, καθώς ειδικά φέτος οι ανάγκες των οικογενειών να καλύψουν τα έξοδα είναι μεγαλύτερες, λόγω της ενεργειακής κρίσης. «Η κατάσταση με τα ευάλωτα νοικοκυριά ασφαλώς έχει αλλάξει, γιατί τα έξοδα θα είναι μεγαλύτερα φέτος, αλλά η Μητρόπολη τρέχει αυτό το πρόγραμμα εδώ και 40 χρόνια, γιατί πάντοτε υπήρχαν οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος ενός ιδιωτικού φροντιστηρίου» ανέφερε ο ίδιος.

Ο πατέρας Ιάκωβος εξήγησε ότι φέτος στις δέκα ενορίες της Μητρόπολη θα στηθούν τάξεις για παιδιά γυμνασίου και λυκείου, όπου πέρυσι συμμετείχαν 60-70 παιδιά σε κάθε μία από αυτές. «Στηρίζουμε με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια και θα δούμε πως θα καλύψουμε την ζήτηση που φέτος θα είναι αυξημένη, εξαιτίας του αρνητικού κλίματος που επηρεάζει τα οικονομικά των οικογενειών» τόνισε ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει ήδη δίκτυο εθελοντών καθηγητών που θα προφέρει τις υπηρεσίες του, ενώ γίνονται συζητήσεις και με άλλους, λόγω της αύξησης των μαθητών στα τμήματα.

Πάντως υπεύθυνοι της Μητρόπολης εκτιμούν ότι τουλάχιστον στις ενορίες της δυτικής Θεσσαλονίκης υπήρχε πάντα και συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη προσφορά από καθηγητές όλων των ειδικοτήτων που βοηθούν τους μαθητές να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και ταυτόχρονα να προετοιμάσουν όσα παιδιά βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Για αύξηση της ζήτησης των φροντιστηρίων κοινωνικής αλληλεγγύης ή μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας την τρέχουσα χρονιά κάνει λόγο και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νεάπολης-Συκεών Μιχάλης Βουλγαρίδης. «Είμαστε ένας από τους Δήμους που στεκόμαστε αρωγοί στο παιδί και την οικογένεια εδώ και πολλά χρόνια. Πολύ δε περισσότερο φέτος που η ενεργειακή κρίση δεν επιτρέπει στους γονείς να ξοδέψουν πολλά για τη φροντιστηριακή κάλυψη των παιδιών τους» τόνισε ο αντιδήμαρχος, γνωστοποιώντας ότι το πρόγραμμα θα τρέξει και φέτος, ενώ είπε πως άρχισαν ήδη οι εγγραφές.

«Την άλλη εβδομάδα θα στείλουμε και το σχετικό έγγραφο στα σχολεία του Δήμου, προκειμένου να ενημερωθούν τα παιδιά και να δηλώσουν συμμετοχή όσα ενδιαφέρονται» σημείωσε ο κ. Βουλγαρίδης, ενώ πρόσθεσε πως ο δήμος ετοιμάζεται να δημιουργήσει και νέα τμήματα από αυτά που λειτούργησε πέρσι, καθώς εκτιμάται ότι οι μαθητές που πέρσι ήταν 100 θα αυξηθούν. «Οι δυνατότητες των γονιών είναι πολύ περιορισμένες για να πληρώσουν τον ιδιώτη, ειδικά τη φετινή χρονιά που είναι εξαιρετικά δύσκολη» επισήμανε ο αντιδήμαρχος.

Σχολικά μαθήματα και ξένες γλώσσες

Δωρεάν πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας υλοποιεί κάθε χρόνο και ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος άνοιξε ήδη την σχετική πλατφόρμα για τα μαθήματα της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Το πρόγραμμα αφορά σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν σε σχολεία της δικαιοδοσίας του, ενώ μέχρι και πέρσι, εκτός από τα μαθήματα όλων των τάξεων δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου προσφέρονταν ξένες γλώσσες.

Και φέτος το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας στηρίζεται στην προσφορά εθελοντικής εργασίας από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές της πόλης καθώς και εκπαιδευτικούς εν ενεργεία ή σε συνταξιοδότηση αλλά και από πολίτες που επιθυμούν να εργαστούν εθελοντικά. Την οργάνωση έχει αναλάβει το τμήμα προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης, της διεύθυνσης Παιδείας του κεντρικού δήμου, ενώ τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Εγνατίας 132) και στο Κοινωνικό Πνευματικό Κέντρο «Πορτοκαλιάν» (Σπάρτης 6Α).

Σκοπός του προγράμματος είναι η υποστήριξη μαθητών, των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθήματα όλων των τάξεων Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου καθώς και Ξένων Γλωσσών.

Η υποβολή των αιτήσεων και δικαιολογητικών από μαθητές, γονείς και κηδεμόνες που άρχισε στις 10 Σεπτεμβρίου, γίνεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα: https://opengov.thessaloniki.gr/opengov/eservices/reenforcement/student/.

Πληροφορίες για τις αιτήσεις μαθητών δίνονται στα τηλέφωνα 2313-318661 (ώρες: 7 π.μ. - 3 μ.μ.) και 2310-848734, 2310-274696 (ώρες: 4 μ.μ. - 9 μ.μ.).

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: Ενισχυτική διδασκαλία 2022-2023 (thessaloniki.gr), ενώ όσοι επιθυμούν να εργαστούν εθελοντικά στη γραμματειακή υποστήριξη του προγράμματος υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: Ενισχυτική διδασκαλία 2022-2023 (thessaloniki.gr).

Πληροφορίες για τις αιτήσεις εκπαιδευτικών και της γραμματειακής υποστήριξης δίνονται στα τηλέφωνα 2313-318661 (ώρες: 7 π.μ. - 3 μ.μ.) και 2310-848734, 2310-274696 (ώρες: 4 μ.μ. - 9 μ.μ.).

Αλληλέγγυα παιδεία

Πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από μαθητές και γονείς άνοιξε προ ημερών και ο δήμος Παύλου Μελά που και φέτος θα στήσει τάξεις ενισχυτικής διδασκαλίας. Το κοινωνικό φροντιστήριο της περιόδου 2022-2023 αφορά σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα λειτουργήσει υπό την εποπτεία της Κοινωνικής Πολιτικής και τη διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, τμήμα Πρόνοιας. «Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Παύλου Μελά αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της αλληλέγγυας παιδείας που γεννήθηκε μέσα στην κρίση και υποστηρίζεται εξ’ ολοκλήρου από το τμήμα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης» τόνισε η αντιδήμαρχος Χαρά Αμανατίδου, προσθέτοντας ότι η δημοτική αρχή βρίσκεται στο πλευρό των παιδιών και των γονιών τους που αυτή τη δύσκολη συγκυρία αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ιδιωτικά φροντιστήρια.

Η κ. Αμανατίδου εξήγησε ότι η λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου στοχεύει στη δωρεάν παροχή εκπαιδευτικής αρωγής σε:

*Μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σχολική τους επίδοση.

*Απόφοιτους Λυκείου που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

*Μαθητές δημοτικών σχολείων που αντιμετωπίζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (π.χ. δυσλεξία, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητα, κ.λπ.) ή με ενδείξεις μαθησιακών δυσκολιών.

* Παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας που χρήζουν λογοθεραπευτικής παρέμβασης μέσω εξατομικευμένου προγράμματος και δομημένων δραστηριοτήτων.

«Στόχος της δράσης είναι να καταστεί εφικτή, με αξιοπρεπείς όρους, η ισότητα στην πρόοδο και την παρεχόμενη παιδεία. Επίσης, βασικοί στόχοι αποτελούν η μέγιστη δυνατή κατανόηση και εμπέδωση της σχολικής ύλης, η βοήθεια σε εκπαιδευτικά θέματα για την άνοδο της επίδοσης, η ακαδημαϊκή επιτυχία των μαθητών καθώς και η εξασφάλιση ενός υποστηρικτικού πλαισίου για μαθητές που αντιμετωπίζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες» ανέφερε η αντιδήμαρχος.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο θα λειτουργεί βάσει ειδικού κανονισμού που αποδέχονται και υπογράφουν οι γονείς -κηδεμόνες εξασφαλίζοντας την ομαλή και βέλτιστη πραγματοποίηση των μαθημάτων. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές -κάτοικοι του δήμου Παύλου Μελά που φοιτούν σε σχολεία του δήμου και η ένταξή τους στο πρόγραμμα εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των γονέων - κηδεμόνων τους το οποίο συνεκτιμάται με την οικογενειακή κατάσταση (πολυτεκνία, μονογονεϊκότητα), την ανεργία των γονέων, κοινωνικά προβλήματα και αναπηρία.

«Ομπρέλα» για παιδιά που ζουν στο περιθώριο

Ο δήμος Παύλου Μελά όμως, εκτός από τα κοινωνικά φροντιστήρια ανοίγει «ομπρέλα» προσφέροντας μαθησιακή στήριξη και σε άλλα παιδιά. Η κατάθεση αιτήσεων για εγγραφή στη Δομή Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας «Παιδική Ομπρέλα», για το σχολικό έτος 2022-2023, άρχισε τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου και παρέχει δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Μαθηματικά και στα Φιλολογικά μαθήματα και προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις σε Ανώτατα Ιδρύματα.

Παράλληλα, στήνονται ολιγομελή τμήματα και εξατομικευμένη διδασκαλία σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε μαθητή, ενώ παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό και σημειώσεων και σε ηλεκτρονική μορφή.

Στην «Ομπρέλα» οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν συμβουλευτική στήριξη, μαθησιακή στήριξη για παιδιά δημοτικού και σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες από δασκάλα ειδικής αγωγής, υπηρεσίες ψυχολόγου με ατομικές συνεδρίες στα παιδιά και συμβουλευτική σε γονείς-κηδεμόνες, υπηρεσίες Λογοθεραπευτή, αξιολόγηση και θεραπευτικό πρόγραμμα.

Ακόμη, παρέχεται διατροφολόγος με ατομικές συνεδρίες διατροφής σε παιδιά και συμβουλευτική σε γονείς-κηδεμόνες και υπηρεσίες Φυσικοθεραπευτή με εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αμανατίδου οι ωφελούμενοι θα πρέπει να είναι: Παιδιά με αναπηρία οποιασδήποτε μορφής (σωματική, ψυχική, νοητική, αισθητηριακή), παιδιά με προβλήματα εξάρτησης από ουσίες ή απεξαρτημένα παιδιά, ανήλικοι με παραβατική συμπεριφορά, ή φυλακισμένοι και αποφυλακισμένοι, παιδιά θύματα ενδοοικογενειακής βίας, θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, παιδιά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, οικονομικών μεταναστών και παιδιά προσφύγων και αιτούντων άσυλο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.09.2022

Τάξεις μέσα σε αίθουσες ναών και τμήματα σε υφιστάμενα σχολεία της πόλης, στήνονται και φέτος από την εκκλησία και τους Δήμους σε μία προσπάθεια να παρέχουν δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα σε παιδιά αδύναμων -και όχι μόνο- οικογενειών. Στην αρχή ήταν η οικονομική κρίση, στη συνέχεια η πανδημία που συμπίεσε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, στερώντας στα παιδιά και το φυσικό τους περιβάλλον και σήμερα ήρθε η ενεργειακή κρίση.

Το κόστος για θέρμανση και ρεύμα, που ανεβάζει στα ύψη τις δαπάνες των νοικοκυριών, οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος των φροντιστηρίων, που έχει αυξηθεί εξίσου με όλα τα άλλα, τόσο για τα σχολικά μαθήματα, όσο και για τις ξένες γλώσσες.

Κανείς δεν πίστευε ότι πριν από 40 χρόνια, όταν η Μητρόπολη Νεαπολέως-Σταυρουπόλεως πήρε την πρωτοβουλία να στήσει τάξεις ενισχυτικής διδασκαλίας, μέσα σε ναούς, για παιδιά μερίδας οικογενειών με οικονομικές δυσκολίες, σήμερα και από την αρχή της οικονομικής κρίσης αυτό θα αποτελούσε τον… κανόνα, για την εκκλησία και για πολλούς δήμους. Σήμερα, πλην της Μητρόπολης, πολλοί είναι οι Δήμοι στη Θεσσαλονίκη που προχωρούν στη δημιουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας στα υφιστάμενα σχολεία το απόγευμα ή προγραμματίζουν να το κάνουν, καθώς διαπιστώνουν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και προοδευτικά θα αυξάνεται όσο πλησιάζει ο χειμώνας και οι λογαριασμοί θα «γονατίζουν» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Τα μαθήματα παραδίδουν καθηγητές και δάσκαλοι, εθελοντικά, ενώ αυτή την περίοδο αρχίζουν οι εγγραφές αλλά και οι συνεννοήσεις με τους καθηγητές που θα διδάξουν τρέχον σχολικό έτος.

Θα αυξηθεί η ζήτηση λόγω της νέας κρίσης

Όπως εξήγησε στη «ΜτΚ» ο πατέρας Ιάκωβος από τη Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως και φέτος θα λειτουργήσουν τμήματα κοινωνικού φροντιστηρίου, καθώς ειδικά φέτος οι ανάγκες των οικογενειών να καλύψουν τα έξοδα είναι μεγαλύτερες, λόγω της ενεργειακής κρίσης. «Η κατάσταση με τα ευάλωτα νοικοκυριά ασφαλώς έχει αλλάξει, γιατί τα έξοδα θα είναι μεγαλύτερα φέτος, αλλά η Μητρόπολη τρέχει αυτό το πρόγραμμα εδώ και 40 χρόνια, γιατί πάντοτε υπήρχαν οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος ενός ιδιωτικού φροντιστηρίου» ανέφερε ο ίδιος.

Ο πατέρας Ιάκωβος εξήγησε ότι φέτος στις δέκα ενορίες της Μητρόπολη θα στηθούν τάξεις για παιδιά γυμνασίου και λυκείου, όπου πέρυσι συμμετείχαν 60-70 παιδιά σε κάθε μία από αυτές. «Στηρίζουμε με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια και θα δούμε πως θα καλύψουμε την ζήτηση που φέτος θα είναι αυξημένη, εξαιτίας του αρνητικού κλίματος που επηρεάζει τα οικονομικά των οικογενειών» τόνισε ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει ήδη δίκτυο εθελοντών καθηγητών που θα προφέρει τις υπηρεσίες του, ενώ γίνονται συζητήσεις και με άλλους, λόγω της αύξησης των μαθητών στα τμήματα.

Πάντως υπεύθυνοι της Μητρόπολης εκτιμούν ότι τουλάχιστον στις ενορίες της δυτικής Θεσσαλονίκης υπήρχε πάντα και συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη προσφορά από καθηγητές όλων των ειδικοτήτων που βοηθούν τους μαθητές να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και ταυτόχρονα να προετοιμάσουν όσα παιδιά βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Για αύξηση της ζήτησης των φροντιστηρίων κοινωνικής αλληλεγγύης ή μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας την τρέχουσα χρονιά κάνει λόγο και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νεάπολης-Συκεών Μιχάλης Βουλγαρίδης. «Είμαστε ένας από τους Δήμους που στεκόμαστε αρωγοί στο παιδί και την οικογένεια εδώ και πολλά χρόνια. Πολύ δε περισσότερο φέτος που η ενεργειακή κρίση δεν επιτρέπει στους γονείς να ξοδέψουν πολλά για τη φροντιστηριακή κάλυψη των παιδιών τους» τόνισε ο αντιδήμαρχος, γνωστοποιώντας ότι το πρόγραμμα θα τρέξει και φέτος, ενώ είπε πως άρχισαν ήδη οι εγγραφές.

«Την άλλη εβδομάδα θα στείλουμε και το σχετικό έγγραφο στα σχολεία του Δήμου, προκειμένου να ενημερωθούν τα παιδιά και να δηλώσουν συμμετοχή όσα ενδιαφέρονται» σημείωσε ο κ. Βουλγαρίδης, ενώ πρόσθεσε πως ο δήμος ετοιμάζεται να δημιουργήσει και νέα τμήματα από αυτά που λειτούργησε πέρσι, καθώς εκτιμάται ότι οι μαθητές που πέρσι ήταν 100 θα αυξηθούν. «Οι δυνατότητες των γονιών είναι πολύ περιορισμένες για να πληρώσουν τον ιδιώτη, ειδικά τη φετινή χρονιά που είναι εξαιρετικά δύσκολη» επισήμανε ο αντιδήμαρχος.

Σχολικά μαθήματα και ξένες γλώσσες

Δωρεάν πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας υλοποιεί κάθε χρόνο και ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος άνοιξε ήδη την σχετική πλατφόρμα για τα μαθήματα της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Το πρόγραμμα αφορά σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν σε σχολεία της δικαιοδοσίας του, ενώ μέχρι και πέρσι, εκτός από τα μαθήματα όλων των τάξεων δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου προσφέρονταν ξένες γλώσσες.

Και φέτος το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας στηρίζεται στην προσφορά εθελοντικής εργασίας από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές της πόλης καθώς και εκπαιδευτικούς εν ενεργεία ή σε συνταξιοδότηση αλλά και από πολίτες που επιθυμούν να εργαστούν εθελοντικά. Την οργάνωση έχει αναλάβει το τμήμα προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης, της διεύθυνσης Παιδείας του κεντρικού δήμου, ενώ τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Εγνατίας 132) και στο Κοινωνικό Πνευματικό Κέντρο «Πορτοκαλιάν» (Σπάρτης 6Α).

Σκοπός του προγράμματος είναι η υποστήριξη μαθητών, των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθήματα όλων των τάξεων Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου καθώς και Ξένων Γλωσσών.

Η υποβολή των αιτήσεων και δικαιολογητικών από μαθητές, γονείς και κηδεμόνες που άρχισε στις 10 Σεπτεμβρίου, γίνεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα: https://opengov.thessaloniki.gr/opengov/eservices/reenforcement/student/.

Πληροφορίες για τις αιτήσεις μαθητών δίνονται στα τηλέφωνα 2313-318661 (ώρες: 7 π.μ. - 3 μ.μ.) και 2310-848734, 2310-274696 (ώρες: 4 μ.μ. - 9 μ.μ.).

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: Ενισχυτική διδασκαλία 2022-2023 (thessaloniki.gr), ενώ όσοι επιθυμούν να εργαστούν εθελοντικά στη γραμματειακή υποστήριξη του προγράμματος υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: Ενισχυτική διδασκαλία 2022-2023 (thessaloniki.gr).

Πληροφορίες για τις αιτήσεις εκπαιδευτικών και της γραμματειακής υποστήριξης δίνονται στα τηλέφωνα 2313-318661 (ώρες: 7 π.μ. - 3 μ.μ.) και 2310-848734, 2310-274696 (ώρες: 4 μ.μ. - 9 μ.μ.).

Αλληλέγγυα παιδεία

Πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από μαθητές και γονείς άνοιξε προ ημερών και ο δήμος Παύλου Μελά που και φέτος θα στήσει τάξεις ενισχυτικής διδασκαλίας. Το κοινωνικό φροντιστήριο της περιόδου 2022-2023 αφορά σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα λειτουργήσει υπό την εποπτεία της Κοινωνικής Πολιτικής και τη διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, τμήμα Πρόνοιας. «Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Παύλου Μελά αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της αλληλέγγυας παιδείας που γεννήθηκε μέσα στην κρίση και υποστηρίζεται εξ’ ολοκλήρου από το τμήμα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης» τόνισε η αντιδήμαρχος Χαρά Αμανατίδου, προσθέτοντας ότι η δημοτική αρχή βρίσκεται στο πλευρό των παιδιών και των γονιών τους που αυτή τη δύσκολη συγκυρία αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ιδιωτικά φροντιστήρια.

Η κ. Αμανατίδου εξήγησε ότι η λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου στοχεύει στη δωρεάν παροχή εκπαιδευτικής αρωγής σε:

*Μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σχολική τους επίδοση.

*Απόφοιτους Λυκείου που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

*Μαθητές δημοτικών σχολείων που αντιμετωπίζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (π.χ. δυσλεξία, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητα, κ.λπ.) ή με ενδείξεις μαθησιακών δυσκολιών.

* Παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας που χρήζουν λογοθεραπευτικής παρέμβασης μέσω εξατομικευμένου προγράμματος και δομημένων δραστηριοτήτων.

«Στόχος της δράσης είναι να καταστεί εφικτή, με αξιοπρεπείς όρους, η ισότητα στην πρόοδο και την παρεχόμενη παιδεία. Επίσης, βασικοί στόχοι αποτελούν η μέγιστη δυνατή κατανόηση και εμπέδωση της σχολικής ύλης, η βοήθεια σε εκπαιδευτικά θέματα για την άνοδο της επίδοσης, η ακαδημαϊκή επιτυχία των μαθητών καθώς και η εξασφάλιση ενός υποστηρικτικού πλαισίου για μαθητές που αντιμετωπίζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες» ανέφερε η αντιδήμαρχος.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο θα λειτουργεί βάσει ειδικού κανονισμού που αποδέχονται και υπογράφουν οι γονείς -κηδεμόνες εξασφαλίζοντας την ομαλή και βέλτιστη πραγματοποίηση των μαθημάτων. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές -κάτοικοι του δήμου Παύλου Μελά που φοιτούν σε σχολεία του δήμου και η ένταξή τους στο πρόγραμμα εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των γονέων - κηδεμόνων τους το οποίο συνεκτιμάται με την οικογενειακή κατάσταση (πολυτεκνία, μονογονεϊκότητα), την ανεργία των γονέων, κοινωνικά προβλήματα και αναπηρία.

«Ομπρέλα» για παιδιά που ζουν στο περιθώριο

Ο δήμος Παύλου Μελά όμως, εκτός από τα κοινωνικά φροντιστήρια ανοίγει «ομπρέλα» προσφέροντας μαθησιακή στήριξη και σε άλλα παιδιά. Η κατάθεση αιτήσεων για εγγραφή στη Δομή Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας «Παιδική Ομπρέλα», για το σχολικό έτος 2022-2023, άρχισε τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου και παρέχει δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Μαθηματικά και στα Φιλολογικά μαθήματα και προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις σε Ανώτατα Ιδρύματα.

Παράλληλα, στήνονται ολιγομελή τμήματα και εξατομικευμένη διδασκαλία σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε μαθητή, ενώ παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό και σημειώσεων και σε ηλεκτρονική μορφή.

Στην «Ομπρέλα» οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν συμβουλευτική στήριξη, μαθησιακή στήριξη για παιδιά δημοτικού και σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες από δασκάλα ειδικής αγωγής, υπηρεσίες ψυχολόγου με ατομικές συνεδρίες στα παιδιά και συμβουλευτική σε γονείς-κηδεμόνες, υπηρεσίες Λογοθεραπευτή, αξιολόγηση και θεραπευτικό πρόγραμμα.

Ακόμη, παρέχεται διατροφολόγος με ατομικές συνεδρίες διατροφής σε παιδιά και συμβουλευτική σε γονείς-κηδεμόνες και υπηρεσίες Φυσικοθεραπευτή με εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αμανατίδου οι ωφελούμενοι θα πρέπει να είναι: Παιδιά με αναπηρία οποιασδήποτε μορφής (σωματική, ψυχική, νοητική, αισθητηριακή), παιδιά με προβλήματα εξάρτησης από ουσίες ή απεξαρτημένα παιδιά, ανήλικοι με παραβατική συμπεριφορά, ή φυλακισμένοι και αποφυλακισμένοι, παιδιά θύματα ενδοοικογενειακής βίας, θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, παιδιά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, οικονομικών μεταναστών και παιδιά προσφύγων και αιτούντων άσυλο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.09.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία