ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Α. Γεωργιάδης: Η ΕΛΒΟ αναγεννάται

Κλεισμένο από τώρα το 93% του χώρου στο υπό κατασκευή Thess Intec στην Περαία-Κατασκευάζονται τα δύο hubs της Pfizer

 19/05/2021 13:25

Α. Γεωργιάδης: Η ΕΛΒΟ αναγεννάται
Από την επίσκεψη στην ΕΛΒΟ Intimenews.gr

Σοφία Χριστοφορίδου

Οι μεγάλες επενδύσεις που υλοποιούνται αυτό το διάστημα στη Θεσσαλονίκη με ιδιωτικά κεφάλαια αλλά και με προγράμματα του δημοσίου, ήταν στην ατζέντα του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης ο οποιός επισκέφθηκε την περιοχή. Ο κ. Γεωργιάδης, βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Pfizer η οποία υλοποιεί μια επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, στον πολυχώρο καινοτομίας Thess Intec στην Περαία, στη Νέα Μηχανιώνα όπου ανακοίνωσε τη δημιουργία μαρίνας 200 θέσεων, στο Ωραιόκαστρο για την ανάπλαση της περιοχής Αλώνια, αλλά και στην ΕΛΒΟ στην Σίνδο για την οποία τόνισε πως «αναγεννάται».

Μετά τις ανακοινώσεις που έκανε από τη Μηχανιώνα για τη δημιουργία της μαρίνας 200 θέσεων βρέθηκε στο Thess Intec για το οποίο είπε πως ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισε η Θεσσαλονίκη είναι ήδη στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας, αλλά δεν έχει τη μάζα, τον όγκο, για να ανταγωνιστεί άλλες πόλεις. Επισήμανε τη στήριξη του πρωθυπουργού, αλλά και του ιδίου, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για τον σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς. 

thess-intec-georgiadis-efthimiadis.jpg


«Τρέξαμε εξαιρετικά γρήγορα. Για κανένα άλλο έργο δεν έγινε τόσο γρήγορα η επίλυση των προβλημάτων» είπε κάνοντας γνωστό ότι αυτό το διάστημα ετοιμάζονται οι περιβαλλοντικές μελέτες και ότι με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και με χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια, θα αποτελέσει έναν πόλο ανάπτυξης και προόδου για όλη την περιοχή. «Θα είμαστε δίπλα σας να κόψουμε κορδέλες, όχι σε μουσαμάδες αλλά σε πραγματικό έργο» σχολίασε με νόημα. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ του Thess Intec, Νίκος Ευθυμιάδης, έκανε γνωστό ότι αυτό το διάστημα γίνονται τροποποιήσεις στις μελέτες για τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, τέλος του μήνα θα υποβληθεί το τελικό σχέδιο στην πολεοδομία, ενώ υπάρχουν δεσμευτικές δηλώσεις από φορείς, ινστιτούτα και εταιρείες για την κάλυψη του 93% του χώρου που θα οικοδομηθεί στην πρώτη φάση του έργου.

«Δεν κάνουμε πολύ θόρυβο, αλλά είναι ίσως από τα μεγαλύτερα έργα στην Ελλάδα. Γιατί δεν χρειαζόμαστε τόσο ουρανοξύστες και υποδομές όσο ανθρώπους που να μένουν εδώ, επιστήμονες και startups. Η πρόοδος θα προκύψει από το βαθμό που ώριμες και νεοφυείς επιχειρήσεις θα συμπράξουν στον ίδιο χώρο. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Thess Intec είναι ότι θα εκπαιδεύσει στελέχη επιχειρήσεων, γιατί η Pfizer μάς πήρε όλα τα καλά στελέχη με μια γυροβολιά και πρέπει να προετοιμάσουμε την επόμενη γενιά».

Επίσκεψη και στη Pfizer

georgiadis-pfizer-thessaloniki.jpg



Στη συνέχεια ο Α. Γεωργιάδης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ η επένδυση στο δεύτερο hub της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής του δεύτερου hub της εταιρείας στην πόλη, Αντώνης Χατζημανωλάκης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο αμερικανικός κολοσσός «κοιτάζει» πάντα την Ελλάδα και «αν βρεθούν τα κατάλληλα κίνητρα θα προχωρήσει και σε άλλες επενδύσεις».

Ο κ. Χατζημανωλάκης, επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα «κουμπώσει» με το ψηφιακό hub, η δημιουργία του οποίου είχε προηγηθεί, αναφέρθηκε στη νέα επένδυση, με την ευκαιρία της επίσκεψης του υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, στον νέο χώρο, όπου πρόκειται να εγκατασταθούν και οι δύο δομές, αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η Pfizer, με 60 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, προχωρά σε δεύτερη εμβληματική επένδυση στη Θεσσαλονίκη», επισήμανε και πρόσθεσε πως, στο πλαίσιο και της πολύ καλής συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, οι επενδύσεις αυτές θα βοηθήσουν -μεταξύ άλλων- την Ελλάδα να αναστρέψει το brain drain (μετανάστευση εξειδικευμένου δυναμικού στο εξωτερικό) και να το μετατρέψει σε brain gain (προσέλκυση εργαζομένων υψηλής στάθμης στην Ελλάδα).

Τα δύο hubs θα εγκατασταθούν σε τέσσερα κτίρια του εμπορικού κέντρου East Plaza, συνολικού εμβαδού 6500 τετραγωνικών, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στο οποίο οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και προχωρούν πυρετωδώς.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα της «μετακόμισης» των δύο hub στις νέες εγκαταστάσεις (οι εργαζόμενοι της Pfizer εργάζονται προσωρινά στο κτήριο Zeda), ο επικεφαλής του Ψηφιακού Κέντρου, Νίκο Γκαριμπόλντι (Nico Gariboldi), γνωστοποίησε ότι «είναι πιθανό μετά το καλοκαίρι, τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο, το πρώτο hub να μετακινηθεί στο "East Plaza" και στην αρχή του 2022 οι πρώτοι άνθρωποι να εργάζονται ήδη εκεί». Το δεύτερο hub εκτιμάται ότι θα μετακινηθεί στον ίδιο χώρο το 2022-2023.

Ο κ. Γκαριμπόλντι εξήρε την καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς και πανεπιστήμια, καθώς και το υψηλό επίπεδο του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού, ενώ πρόσθεσε ότι η λειτουργία του hub προσελκύει στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενους από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ελβετία.

Από την πλευρά του, ο Α. Γεωργιάδης υπενθύμισε όλο το ιστορικό της έλευσης της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας ότι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός της εταιρείας ήταν η δημιουργία 200 θέσεων εργασίας στην πόλη, αποφάσισε να διπλασιάσει αυτόν τον αριθμό, όταν διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού και στη συνέχεια να τον αυξήσει περαιτέρω, στα 700 άτομα.

«Ως υπουργός Ανάπτυξης νιώθω περήφανος που επί των ημερών μου δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη κάτι, που θα μείνει στις επόμενες γενιές. Η παρουσία μιας εταιρείας αυτού του κύρους και του μεγέθους στη Θεσσαλονίκη, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, καθιστά την πόλη διεθνές κέντρο στην τεχνολογία», σημείωσε, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην προοπτική που δημιουργείται για το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης, όχι μόνο λόγω των προσλήψεων, αλλά και χάρη στην αναβάθμιση δεξιοτήτων, που προσφέρει η περαιτέρω εκπαίδευσή τους από την ίδια τη Pfizer.

«Θέλω μια καινούργια Ελλάδα, προόδου, καινοτομίας, που παράγει θέσεις εργασίας και δεν κοιτάζει μόνο πώς ο ένας θα κατηγορήσει τον άλλον», κατέληξε ο υπουργός.


Α. Γεωργιάδης: «Η ΕΛΒΟ αναγεννάται»

«Ένα εργοστάσιο, που κάποτε ήταν σπουδαίο, αλλά πέρασε σταδιακά σε μεγάλη παρακμή, με την προσπάθεια αυτή, αναγεννάται» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από το εργοστάσιο της ΕΛΒΟ στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, έπειτα από τη συνάντησή του με εκπροσώπους της εταιρείας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε με επιτυχία το διαγωνισμό, «που στο παρελθόν είχε πολλές φορές διεξαχθεί, χωρίς επιτυχία, από την προηγούμενη κυβέρνηση». Πρόσθεσε, ότι η νέα διοίκηση της εταιρίας ΕΛΒΟ 2020 Α.Ε. έχει ξεκινήσει την ανακαίνιση του χώρου και τις πρώτες προσλήψεις, καθώς και τη δημιουργία business plan για να αναπτυχθεί το εργοστάσιο.

Τον υπουργό υποδέχθηκαν ο εκ των μετόχων, αναπληρωτής γενικός διευθυντής και διευθυντής μάρκετινγκ, Αριστείδης Γλύνης και ο εκπρόσωπος της Ισραηλινής κοινοπραξίας (SK Group-Plasan) που συμμετέχει στο εταιρικό σχήμα, Βασίλης Καραγιάννης και τον ξενάγησαν στο χώρο. Ο κ. Γεωργιάδης επικοινώνησε και με τη διευθύνουσα σύμβουλο της ΕΛΒΟ, που βρίσκεται στο Ισραήλ και αργότερα στις δηλώσεις του τόνισε:

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι, γιατί πιστεύουμε ότι το εργοστάσιο αυτό ενισχύει την ιδιαιτέρως σημαντική για την Ελλάδα, στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί μια παραγωγική μονάδα που θα προσφέρει θέσεις εργασίας, εξαγωγές και σημαντική μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα».

Τις ευχαριστίες του προς την ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε ο κ. Γλύνης και πρόσθεσε: "Η ΕΛΒΟ είναι πολύ γνωστή, θεωρούμε ότι μπορούμε να μεταφέρουμε τεχνολογία, μπορούμε να κάνουμε την ΕΛΒΟ μια πύλη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και τη γύρω περιοχή, μια πύλη που μπορεί να αναπτύξει και την ελληνική αμυντική βιομηχανία και όχι μόνο και θεωρούμε ότι είναι απόδειξη της αγαστής στρατηγικής σχέσης που έχει η Ελλάδα με το Ισραήλ".

Τον υπουργό συνόδευαν οι βουλευτές Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου και Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, οι αντιδήμαρχοι του δήμου Ωραιοκάστρου,Σοφία Δημητριάδου και Νίκος Σαραμουρτσής, κ.α.


Επίσκεψη Α. Γεωργιάδη στον δήμο Ωραιοκάστρου


Νωρίτερα ο Α. Γεωργιάδης έγινε δεκτός στο δημαρχείο Ωραιοκάστρου από τον δήμαρχο, Παντελή Τσακίρη, και συνομίλησε μαζί του για ζητήματα που αφορούν αναπλάσεις στα όρια του δήμου, όπως η μελέτη ανάπλασης του δημαρχείου και της ανάπλασης έκτασης για εμπορικές και άλλες χρήσεις στη θέση "Αλώνια" του δήμου Ωραιοκάστρου.

Ο Α.  Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι επιχορηγείται η Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του υπουργείου, με δύο εκατομμύρια ευρώ, για την ωρίμανση μελετών έργων ΟΤΑ που έχουν υποβληθεί και έτσι γίνεται η αρχή με την πρόταση του δήμου Ωραιοκάστρου για την αξιοποίηση της θέσης "Αλώνια".

Από την πλευρά του ο κ. Τσακίρης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό, αναφέροντας ότι τα χρήματα που δίνονται στη ΜΟΔ για να τρέξει τις σχετικές μελέτες ανάπλασης για το δήμο του, θα συμβάλλουν ώστε να προχωρήσουν τα χρήσιμα έργα που περιλαμβάνονται στην πρόταση του δήμου, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Οι δύο βουλευτές κ.κ. Καράογλου και Βαρτζόπουλος επεσήμαναν την πρωτοποριακή διάσταση του εγχειρήματος, να επιχορηγείται η ΜΟΔ για να ωριμάσει έργα δήμων, ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία απορρόφησης πόρων. Ο υπουργός άκουσε και τον εκπρόσωπο παράταξης της αντιπολίτευσης στο δήμο, που ζήτησε να υπάρχει επικοινωνία ώστε να ξεπερνιούνται, όπου προκύπτουν, γραφειοκρατικά προβλήματα.


Οι μεγάλες επενδύσεις που υλοποιούνται αυτό το διάστημα στη Θεσσαλονίκη με ιδιωτικά κεφάλαια αλλά και με προγράμματα του δημοσίου, ήταν στην ατζέντα του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης ο οποιός επισκέφθηκε την περιοχή. Ο κ. Γεωργιάδης, βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Pfizer η οποία υλοποιεί μια επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, στον πολυχώρο καινοτομίας Thess Intec στην Περαία, στη Νέα Μηχανιώνα όπου ανακοίνωσε τη δημιουργία μαρίνας 200 θέσεων, στο Ωραιόκαστρο για την ανάπλαση της περιοχής Αλώνια, αλλά και στην ΕΛΒΟ στην Σίνδο για την οποία τόνισε πως «αναγεννάται».

Μετά τις ανακοινώσεις που έκανε από τη Μηχανιώνα για τη δημιουργία της μαρίνας 200 θέσεων βρέθηκε στο Thess Intec για το οποίο είπε πως ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισε η Θεσσαλονίκη είναι ήδη στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας, αλλά δεν έχει τη μάζα, τον όγκο, για να ανταγωνιστεί άλλες πόλεις. Επισήμανε τη στήριξη του πρωθυπουργού, αλλά και του ιδίου, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για τον σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς. 

thess-intec-georgiadis-efthimiadis.jpg


«Τρέξαμε εξαιρετικά γρήγορα. Για κανένα άλλο έργο δεν έγινε τόσο γρήγορα η επίλυση των προβλημάτων» είπε κάνοντας γνωστό ότι αυτό το διάστημα ετοιμάζονται οι περιβαλλοντικές μελέτες και ότι με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και με χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια, θα αποτελέσει έναν πόλο ανάπτυξης και προόδου για όλη την περιοχή. «Θα είμαστε δίπλα σας να κόψουμε κορδέλες, όχι σε μουσαμάδες αλλά σε πραγματικό έργο» σχολίασε με νόημα. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ του Thess Intec, Νίκος Ευθυμιάδης, έκανε γνωστό ότι αυτό το διάστημα γίνονται τροποποιήσεις στις μελέτες για τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, τέλος του μήνα θα υποβληθεί το τελικό σχέδιο στην πολεοδομία, ενώ υπάρχουν δεσμευτικές δηλώσεις από φορείς, ινστιτούτα και εταιρείες για την κάλυψη του 93% του χώρου που θα οικοδομηθεί στην πρώτη φάση του έργου.

«Δεν κάνουμε πολύ θόρυβο, αλλά είναι ίσως από τα μεγαλύτερα έργα στην Ελλάδα. Γιατί δεν χρειαζόμαστε τόσο ουρανοξύστες και υποδομές όσο ανθρώπους που να μένουν εδώ, επιστήμονες και startups. Η πρόοδος θα προκύψει από το βαθμό που ώριμες και νεοφυείς επιχειρήσεις θα συμπράξουν στον ίδιο χώρο. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Thess Intec είναι ότι θα εκπαιδεύσει στελέχη επιχειρήσεων, γιατί η Pfizer μάς πήρε όλα τα καλά στελέχη με μια γυροβολιά και πρέπει να προετοιμάσουμε την επόμενη γενιά».

Επίσκεψη και στη Pfizer

georgiadis-pfizer-thessaloniki.jpg



Στη συνέχεια ο Α. Γεωργιάδης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ η επένδυση στο δεύτερο hub της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής του δεύτερου hub της εταιρείας στην πόλη, Αντώνης Χατζημανωλάκης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο αμερικανικός κολοσσός «κοιτάζει» πάντα την Ελλάδα και «αν βρεθούν τα κατάλληλα κίνητρα θα προχωρήσει και σε άλλες επενδύσεις».

Ο κ. Χατζημανωλάκης, επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα «κουμπώσει» με το ψηφιακό hub, η δημιουργία του οποίου είχε προηγηθεί, αναφέρθηκε στη νέα επένδυση, με την ευκαιρία της επίσκεψης του υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, στον νέο χώρο, όπου πρόκειται να εγκατασταθούν και οι δύο δομές, αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η Pfizer, με 60 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, προχωρά σε δεύτερη εμβληματική επένδυση στη Θεσσαλονίκη», επισήμανε και πρόσθεσε πως, στο πλαίσιο και της πολύ καλής συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, οι επενδύσεις αυτές θα βοηθήσουν -μεταξύ άλλων- την Ελλάδα να αναστρέψει το brain drain (μετανάστευση εξειδικευμένου δυναμικού στο εξωτερικό) και να το μετατρέψει σε brain gain (προσέλκυση εργαζομένων υψηλής στάθμης στην Ελλάδα).

Τα δύο hubs θα εγκατασταθούν σε τέσσερα κτίρια του εμπορικού κέντρου East Plaza, συνολικού εμβαδού 6500 τετραγωνικών, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στο οποίο οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και προχωρούν πυρετωδώς.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα της «μετακόμισης» των δύο hub στις νέες εγκαταστάσεις (οι εργαζόμενοι της Pfizer εργάζονται προσωρινά στο κτήριο Zeda), ο επικεφαλής του Ψηφιακού Κέντρου, Νίκο Γκαριμπόλντι (Nico Gariboldi), γνωστοποίησε ότι «είναι πιθανό μετά το καλοκαίρι, τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο, το πρώτο hub να μετακινηθεί στο "East Plaza" και στην αρχή του 2022 οι πρώτοι άνθρωποι να εργάζονται ήδη εκεί». Το δεύτερο hub εκτιμάται ότι θα μετακινηθεί στον ίδιο χώρο το 2022-2023.

Ο κ. Γκαριμπόλντι εξήρε την καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς και πανεπιστήμια, καθώς και το υψηλό επίπεδο του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού, ενώ πρόσθεσε ότι η λειτουργία του hub προσελκύει στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενους από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ελβετία.

Από την πλευρά του, ο Α. Γεωργιάδης υπενθύμισε όλο το ιστορικό της έλευσης της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας ότι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός της εταιρείας ήταν η δημιουργία 200 θέσεων εργασίας στην πόλη, αποφάσισε να διπλασιάσει αυτόν τον αριθμό, όταν διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού και στη συνέχεια να τον αυξήσει περαιτέρω, στα 700 άτομα.

«Ως υπουργός Ανάπτυξης νιώθω περήφανος που επί των ημερών μου δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη κάτι, που θα μείνει στις επόμενες γενιές. Η παρουσία μιας εταιρείας αυτού του κύρους και του μεγέθους στη Θεσσαλονίκη, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, καθιστά την πόλη διεθνές κέντρο στην τεχνολογία», σημείωσε, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην προοπτική που δημιουργείται για το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης, όχι μόνο λόγω των προσλήψεων, αλλά και χάρη στην αναβάθμιση δεξιοτήτων, που προσφέρει η περαιτέρω εκπαίδευσή τους από την ίδια τη Pfizer.

«Θέλω μια καινούργια Ελλάδα, προόδου, καινοτομίας, που παράγει θέσεις εργασίας και δεν κοιτάζει μόνο πώς ο ένας θα κατηγορήσει τον άλλον», κατέληξε ο υπουργός.


Α. Γεωργιάδης: «Η ΕΛΒΟ αναγεννάται»

«Ένα εργοστάσιο, που κάποτε ήταν σπουδαίο, αλλά πέρασε σταδιακά σε μεγάλη παρακμή, με την προσπάθεια αυτή, αναγεννάται» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από το εργοστάσιο της ΕΛΒΟ στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, έπειτα από τη συνάντησή του με εκπροσώπους της εταιρείας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε με επιτυχία το διαγωνισμό, «που στο παρελθόν είχε πολλές φορές διεξαχθεί, χωρίς επιτυχία, από την προηγούμενη κυβέρνηση». Πρόσθεσε, ότι η νέα διοίκηση της εταιρίας ΕΛΒΟ 2020 Α.Ε. έχει ξεκινήσει την ανακαίνιση του χώρου και τις πρώτες προσλήψεις, καθώς και τη δημιουργία business plan για να αναπτυχθεί το εργοστάσιο.

Τον υπουργό υποδέχθηκαν ο εκ των μετόχων, αναπληρωτής γενικός διευθυντής και διευθυντής μάρκετινγκ, Αριστείδης Γλύνης και ο εκπρόσωπος της Ισραηλινής κοινοπραξίας (SK Group-Plasan) που συμμετέχει στο εταιρικό σχήμα, Βασίλης Καραγιάννης και τον ξενάγησαν στο χώρο. Ο κ. Γεωργιάδης επικοινώνησε και με τη διευθύνουσα σύμβουλο της ΕΛΒΟ, που βρίσκεται στο Ισραήλ και αργότερα στις δηλώσεις του τόνισε:

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι, γιατί πιστεύουμε ότι το εργοστάσιο αυτό ενισχύει την ιδιαιτέρως σημαντική για την Ελλάδα, στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί μια παραγωγική μονάδα που θα προσφέρει θέσεις εργασίας, εξαγωγές και σημαντική μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα».

Τις ευχαριστίες του προς την ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε ο κ. Γλύνης και πρόσθεσε: "Η ΕΛΒΟ είναι πολύ γνωστή, θεωρούμε ότι μπορούμε να μεταφέρουμε τεχνολογία, μπορούμε να κάνουμε την ΕΛΒΟ μια πύλη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και τη γύρω περιοχή, μια πύλη που μπορεί να αναπτύξει και την ελληνική αμυντική βιομηχανία και όχι μόνο και θεωρούμε ότι είναι απόδειξη της αγαστής στρατηγικής σχέσης που έχει η Ελλάδα με το Ισραήλ".

Τον υπουργό συνόδευαν οι βουλευτές Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου και Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, οι αντιδήμαρχοι του δήμου Ωραιοκάστρου,Σοφία Δημητριάδου και Νίκος Σαραμουρτσής, κ.α.


Επίσκεψη Α. Γεωργιάδη στον δήμο Ωραιοκάστρου


Νωρίτερα ο Α. Γεωργιάδης έγινε δεκτός στο δημαρχείο Ωραιοκάστρου από τον δήμαρχο, Παντελή Τσακίρη, και συνομίλησε μαζί του για ζητήματα που αφορούν αναπλάσεις στα όρια του δήμου, όπως η μελέτη ανάπλασης του δημαρχείου και της ανάπλασης έκτασης για εμπορικές και άλλες χρήσεις στη θέση "Αλώνια" του δήμου Ωραιοκάστρου.

Ο Α.  Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι επιχορηγείται η Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του υπουργείου, με δύο εκατομμύρια ευρώ, για την ωρίμανση μελετών έργων ΟΤΑ που έχουν υποβληθεί και έτσι γίνεται η αρχή με την πρόταση του δήμου Ωραιοκάστρου για την αξιοποίηση της θέσης "Αλώνια".

Από την πλευρά του ο κ. Τσακίρης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό, αναφέροντας ότι τα χρήματα που δίνονται στη ΜΟΔ για να τρέξει τις σχετικές μελέτες ανάπλασης για το δήμο του, θα συμβάλλουν ώστε να προχωρήσουν τα χρήσιμα έργα που περιλαμβάνονται στην πρόταση του δήμου, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Οι δύο βουλευτές κ.κ. Καράογλου και Βαρτζόπουλος επεσήμαναν την πρωτοποριακή διάσταση του εγχειρήματος, να επιχορηγείται η ΜΟΔ για να ωριμάσει έργα δήμων, ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία απορρόφησης πόρων. Ο υπουργός άκουσε και τον εκπρόσωπο παράταξης της αντιπολίτευσης στο δήμο, που ζήτησε να υπάρχει επικοινωνία ώστε να ξεπερνιούνται, όπου προκύπτουν, γραφειοκρατικά προβλήματα.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία