ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλείνει η Μόρια - Τι ανακοίνωσε για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση

Νέα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο- Η αντίδραση των κομμάτων

 20/11/2019 12:40

Κλείνει η Μόρια - Τι ανακοίνωσε για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση
Φωτογραφία αρχείου

Το συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό αλλά και οι δράσεις ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, παρουσιάστηκαν σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, η κυβέρνηση έχει χαράξει και ακολουθεί διαφορετική πολιτική. «Επιδιώκουμε, κατ’ αρχήν τη διεθνοποίηση του ζητήματος και τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες, στη Γ.Σ. του Ο.Η.Ε. και στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Επισημαίνουμε την ανάγκη υπευθυνότητας και αλληλεγγύης, ενίσχυσης του ρόλου της Frontex, αλλαγής του πλαισίου του Δουβλίνου, διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, αλλά και δίκαιης κατανομής των βαρών» είπε, τονίζοντας πως στο εσωτερικό η πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε τέσσερις βραχίονες. Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, τις αυξημένες επιστροφές μεταναστών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Μήνυμα σε όσους σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα

Όπως ανέφερε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήδη έχει ψηφιστεί ο νόμος για την επίσπευση και την αυστηροποίηση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και η κυβέρνηση προχωρά στη χωροθέτηση κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. «Πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν ή σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα, την ώρα που ξέρουν πως δεν δικαιούνται άσυλο. Να καταλάβουν -όπως τόνισε κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός- πως αν δώσουν τα λεφτά τους σε ένα διακινητή για τους φέρει στην Ελλάδα, στο τέλος θα τα χάσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανή προτεραιότητα στην παρούσα φάση σε επίπεδο διαχείρισης της κρίσης αποτελεί, η αποσυμφόρηση των νησιών.

Γενικότερα, το Σχέδιο προβλέπει, όπως είπε, δύο φάσεις υλοποίησης:

Βραχυπρόθεσμα τον έλεγχο και την ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα υλοποιείται αριθμός δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή.

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη φάση και στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται ήδη, όπως έχει προγραμματιστεί με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις όπου απαιτείται, και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα.

Μεταφορά 20.000 μεταναστών από τη νησιά στην ενδοχώρα

Στόχος, σύμφωνα με τον Υφυπουργό είναι η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:

1η: Ασυνόδευτα παιδιά

Σήμερα, την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, σας ανακοινώνουμε μια ειδική δράση. Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θα γίνουν ανακοινώσεις από τον ίδιον τον πρωθυπουργό.

2η: ΜΚΟ

Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

3η: Άσυλο και Επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε νησιά

Ο σχεδιασμός προβλέπει:

Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+ ανθρώπων.

Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+

Στη Λέρο, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+

Ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε και στην εξασφάλιση – στεγανοποίηση των διόδων των μεταναστών, με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Όπως είπε, «το νομικό πλαίσιο είναι σε εξέλιξη, η ενίσχυση σε προσωπικό έχει προγραμματιστεί με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά, έχουν ήδη διατεθεί (στις 8/11/2019) 14 εκατ. ευρώ για την επίλυση άμεσων αναγκών, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την απεμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης -ΕΣΟΘΕ (το έργο ξεκίνησε το 2014 και η αρχική πρόβλεψη είναι να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2022, κάτι που δεν είναι αποδεκτό), ενώ με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, η Ένωση Εφοπλιστών προσφέρει, 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο Λ.Σ., τα οποία πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την εκπλήρωση της αποστολής τους, ενώ η παράδοσή τους θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες, και πολλά άλλα».

Στήριξη τοπικών κοινωνιών – Παρατείνεται ως το τέλος του 2020 ο μειωμένος ΦΠΑ

Αναφορικά με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στις εξής ενέργειες:

1. Στην παράταση – έως 31.12.2020 – των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.

2. Στη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.

3. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.

4. Τέλος, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. 

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης του επιχειρησιακού της σχεδίου αναφορικά με το μεταναστευτικό- προσφυγικό ήρθε η αντίδραση των κομμάτων. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ: Το μπάχαλο που προκάλεσε η κυβέρνηση

«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν το μπάχαλο που προκάλεσε στο προσφυγικό», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του θέματος. Σχολιάζοντας τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν, τονίζει ότι με αυτά «ούτε η κατάσταση στα νησιά θα βελτιωθεί, ούτε προφανώς οι συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα γίνουν καλύτερες».

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης, αφού ήρθε αντιμέτωπος μετεκλογικά με τον χυδαίο λαϊκισμό που ο ίδιος καλλιέργησε και τον οποίο θερίζει τώρα με τις αντιδράσεις βουλευτών, δημάρχων και περιφερειαρχών της ΝΔ, επιβεβαιώνει σήμερα το μπάχαλο που δημιούργησε ανακοινώνοντας για πολλοστή φορά «σχέδιο» διαχείρισης».

Τον επικρίνει για την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για καθυστέρηση 4 μηνών του προγράμματος μετεγκαταστάσεων «προκαλώντας χάος στα νησιά με τους αιτούντες άσυλο να εκτοξεύονται από τις 15.000 στις αρχές Ιουλίου στις 37.000 σήμερα». Τον επικρίνει επίσης ότι «μπροστά στο αδιέξοδο ανέθεσε διαδοχικά σε τέσσερις διαφορετικούς υπουργούς τη διαχείρισή του ζητήματος», για να σχολιάσει ότι μετά από αυτά, «τώρα έρχεται να κάνει την «τελευταία μετεγκατάσταση προσφύγων» και με φωτογραφίες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κερδίσει χρόνο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «με τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ούτε η κατάσταση στα νησιά θα βελτιωθεί, ούτε προφανώς οι συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα γίνουν καλύτερες».

Πιο συγκεκριμένα, σχολιάζει επί των μέτρων:

«H κυβέρνηση υπόσχεται πως σε 7-8 μήνες θα έχει την κατάσταση υπό έλεγχο. Το μόνο πρακτικό όμως που υποσχέθηκε είναι το νέο ΚΥΤ Σάμου, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει και έπρεπε να είχε παραδοθεί τέλος Αυγούστου.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η λύση είναι τα κλειστά Κέντρα Κράτησης των 5.000 ανθρώπων. Μετατρέπει δηλαδή τα νησιά σε φυλακές όπου θα κρατούνται όλοι οι αιτούντες άσυλο, οικογένειες και ανήλικοι. Η κράτηση μετατρέπεται έτσι από έσχατο μέτρο σε γενικό κανόνα. Παραβιάζονται δηλαδή βασικές διατάξεις του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, αλλά επιπλέον, γεμίζοντας φυλακές τα νησιά μας δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος εντάσεων.

Ενημερωθήκαμε ακόμα για την πρόθεση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το δόγμα της γενικευμένης αποτροπής και για τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων. Απέφυγε, για ακόμα μια φορά, ο Υφυπουργός να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση το σχέδιό της για την αποτροπή στη θάλασσα. Ή κάτι κρύβουν ή είναι όντως τόσο επικίνδυνοι».

«Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να τάζει», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι πρέπει επίσης «να σταματήσει να επαναλαμβάνει μονότονα το δόγμα της περιόδου 2012-2014: να κάνει δηλαδή τον βίο αβίωτο σε πρόσφυγες και μετανάστες, να διασύρει τη χώρα διεθνώς και τελικά να μην έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση «επιτέλους» να προχωρήσει άμεσα στις προσλήψεις χειριστών ασύλου και διερμηνέων, να μεταφέρει άμεσα τις 20.000 από τα νησιά στην ενδοχώρα, σε ξενοδοχεία και λοιπές δομές, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά οι υπηρεσίες και να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Επίσης την καλεί να πιέσει τη Ε.Ε. ώστε να επιβάλλει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας και, συγχρόνως, να αποδεχθούν τα κράτη μέλη έναν δίκαιο καταμερισμό του αντικειμενικού βάρους. «Και, επιτέλους, ας σταματήσει τα λόγια και ας προχωρήσει σε πράξεις, σεβόμενη πάντα το διεθνές δίκαιο», καταλήγει.

Το ΚΚΕ 

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ για το προσφυγικό ζήτημα ενισχύουν ακόμα περισσότερο τον εγκλωβισμό και την καταστολή των αιτούντων άσυλο, όπως και την ταλαιπωρία του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού. Καλλιεργούν και τροφοδοτούν το ρατσισμό και τις ξενοφοβικές αντιδράσεις. Είναι μέτρα επικίνδυνα τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τον ελληνικό λαό, τα οποία μάταια προσπαθούν να διαχειριστούν το αίσχος που δημιουργεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει αυτή της ΝΔ» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Προσθέτει ότι «τα κυβερνητικά μέτρα σκοπεύουν να γεμίσουν τα πέντε νησιά με τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης, δηλαδή hotspot-φυλακές, τύπου Αμυγδαλέζας, χωρητικότητας πάνω από 5.000 ανθρώπους το κάθε ένα, πολύ μεγαλύτερα από τη σημερινή χωρητικότητά τους».

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «τη στιγμή που οι δομές αιτούντων άσυλο έχουν τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, που ένα βρέφος πέθανε από αφυδάτωση στη Μόρια, που η πλειοψηφία των παιδιών προσφύγων δεν έχει ακόμη καμία πρόσβαση στην εκπαίδευση, η κυβέρνηση προκαλεί ισχυριζόμενη ότι τιμάει τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού με τη δημιουργία Εθνικού Συντονιστή για τα ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία θα εγκλωβίζει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης!» ενώ τα κυβερνητικά μέτρα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες «αυτά είναι πραγματικός εμπαιγμός για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα αυτών των περιοχών».

«Τα απαράδεκτα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να απαντηθούν από το μαζικό κίνημα. Να αυξηθεί η αλληλεγγύη και η πάλη για:

- Να κλείσουν όλα τα hotspots και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο - φυλακή. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της ΕΕ. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανήλικους.

- Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες πολέμων, χώρες που ζουν κάτω από κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων.

- Να εξασφαλιστεί δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην εκπαίδευση.

- Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.


Η Ελληνική Λύση

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τα μέτρα που εξήγγειλε σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος, ασκεί με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

«Μέσα σε 10 ημέρες η κυβέρνηση ανέτρεψε τα προηγούμενα μέτρα και ενώ μας έλεγαν ότι όλοι οι λαθροεισβολείς θα πάνε στην ηπειρωτική Ελλάδα, ξαφνικά ανακοινώνουν ότι θα κάνουν κλειστού τύπου hot spots -όπως λένε οι ίδιοι- στα νησιά και πάλι. Αυτό αποδεικνύει, ότι δεν έχουν σχέδιο και πηγαίνουν στα τυφλά. Πηγαίνουν ευθεία στα βράχια», αναφέρει η Ελληνική Λύση.

«Η μοναδική λύση -αν η Νέα Δημοκρατία μας ακούσει- είναι τα ακατοίκητα νησιά. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ακούσει την Ελληνική Λύση και κάποιους εκ των συμβούλων του, που του το πρότειναν.

Ακατοίκητα νησιά - διακοπή χορήγησης επιδομάτων - κλείσιμο των ΜΚΟ για να τελειώσει αυτή η ιστορία που διαλύει τη χώρα, διαφορετικά η Νέα Δημοκρατία θα είναι σαν να συνεργεί -ως ηθικός αυτουργός- σε ένα έγκλημα, γιατί κάθε εβδομάδα σχεδιάζουν, αλλά ποτέ δε μπορούν να εφαρμόσουν κάτι λογικό!

Και ο "φερετζές" στην ιστορία αυτή που εκτυλίσσεται με την ανικανότητα της κυβέρνησης, είναι ότι σε κάθε hot spot αποφάσισε η κυβέρνηση να κάνει τζαμιά!

Ενώ, λοιπόν, η Ελλάδα γιορτάζει με την κ. Αγγελοπούλου το 1821 και την έξοδο από τη χώρα των ισλαμιστών - Μουσουλμάνων, η Νέα Δημοκρατία βάζει τα τζαμιά στην Ελλάδα. Νέα τζαμιά και εν λειτουργία πλέον», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό αλλά και οι δράσεις ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, παρουσιάστηκαν σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, η κυβέρνηση έχει χαράξει και ακολουθεί διαφορετική πολιτική. «Επιδιώκουμε, κατ’ αρχήν τη διεθνοποίηση του ζητήματος και τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες, στη Γ.Σ. του Ο.Η.Ε. και στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Επισημαίνουμε την ανάγκη υπευθυνότητας και αλληλεγγύης, ενίσχυσης του ρόλου της Frontex, αλλαγής του πλαισίου του Δουβλίνου, διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, αλλά και δίκαιης κατανομής των βαρών» είπε, τονίζοντας πως στο εσωτερικό η πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε τέσσερις βραχίονες. Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, τις αυξημένες επιστροφές μεταναστών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Μήνυμα σε όσους σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα

Όπως ανέφερε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήδη έχει ψηφιστεί ο νόμος για την επίσπευση και την αυστηροποίηση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και η κυβέρνηση προχωρά στη χωροθέτηση κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. «Πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν ή σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα, την ώρα που ξέρουν πως δεν δικαιούνται άσυλο. Να καταλάβουν -όπως τόνισε κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός- πως αν δώσουν τα λεφτά τους σε ένα διακινητή για τους φέρει στην Ελλάδα, στο τέλος θα τα χάσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανή προτεραιότητα στην παρούσα φάση σε επίπεδο διαχείρισης της κρίσης αποτελεί, η αποσυμφόρηση των νησιών.

Γενικότερα, το Σχέδιο προβλέπει, όπως είπε, δύο φάσεις υλοποίησης:

Βραχυπρόθεσμα τον έλεγχο και την ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα υλοποιείται αριθμός δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή.

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη φάση και στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται ήδη, όπως έχει προγραμματιστεί με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις όπου απαιτείται, και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα.

Μεταφορά 20.000 μεταναστών από τη νησιά στην ενδοχώρα

Στόχος, σύμφωνα με τον Υφυπουργό είναι η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:

1η: Ασυνόδευτα παιδιά

Σήμερα, την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, σας ανακοινώνουμε μια ειδική δράση. Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θα γίνουν ανακοινώσεις από τον ίδιον τον πρωθυπουργό.

2η: ΜΚΟ

Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

3η: Άσυλο και Επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε νησιά

Ο σχεδιασμός προβλέπει:

Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+ ανθρώπων.

Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+

Στη Λέρο, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+

Ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε και στην εξασφάλιση – στεγανοποίηση των διόδων των μεταναστών, με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Όπως είπε, «το νομικό πλαίσιο είναι σε εξέλιξη, η ενίσχυση σε προσωπικό έχει προγραμματιστεί με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά, έχουν ήδη διατεθεί (στις 8/11/2019) 14 εκατ. ευρώ για την επίλυση άμεσων αναγκών, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την απεμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης -ΕΣΟΘΕ (το έργο ξεκίνησε το 2014 και η αρχική πρόβλεψη είναι να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2022, κάτι που δεν είναι αποδεκτό), ενώ με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, η Ένωση Εφοπλιστών προσφέρει, 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο Λ.Σ., τα οποία πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την εκπλήρωση της αποστολής τους, ενώ η παράδοσή τους θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες, και πολλά άλλα».

Στήριξη τοπικών κοινωνιών – Παρατείνεται ως το τέλος του 2020 ο μειωμένος ΦΠΑ

Αναφορικά με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στις εξής ενέργειες:

1. Στην παράταση – έως 31.12.2020 – των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.

2. Στη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.

3. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.

4. Τέλος, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. 

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης του επιχειρησιακού της σχεδίου αναφορικά με το μεταναστευτικό- προσφυγικό ήρθε η αντίδραση των κομμάτων. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ: Το μπάχαλο που προκάλεσε η κυβέρνηση

«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν το μπάχαλο που προκάλεσε στο προσφυγικό», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του θέματος. Σχολιάζοντας τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν, τονίζει ότι με αυτά «ούτε η κατάσταση στα νησιά θα βελτιωθεί, ούτε προφανώς οι συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα γίνουν καλύτερες».

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης, αφού ήρθε αντιμέτωπος μετεκλογικά με τον χυδαίο λαϊκισμό που ο ίδιος καλλιέργησε και τον οποίο θερίζει τώρα με τις αντιδράσεις βουλευτών, δημάρχων και περιφερειαρχών της ΝΔ, επιβεβαιώνει σήμερα το μπάχαλο που δημιούργησε ανακοινώνοντας για πολλοστή φορά «σχέδιο» διαχείρισης».

Τον επικρίνει για την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για καθυστέρηση 4 μηνών του προγράμματος μετεγκαταστάσεων «προκαλώντας χάος στα νησιά με τους αιτούντες άσυλο να εκτοξεύονται από τις 15.000 στις αρχές Ιουλίου στις 37.000 σήμερα». Τον επικρίνει επίσης ότι «μπροστά στο αδιέξοδο ανέθεσε διαδοχικά σε τέσσερις διαφορετικούς υπουργούς τη διαχείρισή του ζητήματος», για να σχολιάσει ότι μετά από αυτά, «τώρα έρχεται να κάνει την «τελευταία μετεγκατάσταση προσφύγων» και με φωτογραφίες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κερδίσει χρόνο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «με τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ούτε η κατάσταση στα νησιά θα βελτιωθεί, ούτε προφανώς οι συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα γίνουν καλύτερες».

Πιο συγκεκριμένα, σχολιάζει επί των μέτρων:

«H κυβέρνηση υπόσχεται πως σε 7-8 μήνες θα έχει την κατάσταση υπό έλεγχο. Το μόνο πρακτικό όμως που υποσχέθηκε είναι το νέο ΚΥΤ Σάμου, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει και έπρεπε να είχε παραδοθεί τέλος Αυγούστου.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η λύση είναι τα κλειστά Κέντρα Κράτησης των 5.000 ανθρώπων. Μετατρέπει δηλαδή τα νησιά σε φυλακές όπου θα κρατούνται όλοι οι αιτούντες άσυλο, οικογένειες και ανήλικοι. Η κράτηση μετατρέπεται έτσι από έσχατο μέτρο σε γενικό κανόνα. Παραβιάζονται δηλαδή βασικές διατάξεις του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, αλλά επιπλέον, γεμίζοντας φυλακές τα νησιά μας δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος εντάσεων.

Ενημερωθήκαμε ακόμα για την πρόθεση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το δόγμα της γενικευμένης αποτροπής και για τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων. Απέφυγε, για ακόμα μια φορά, ο Υφυπουργός να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση το σχέδιό της για την αποτροπή στη θάλασσα. Ή κάτι κρύβουν ή είναι όντως τόσο επικίνδυνοι».

«Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να τάζει», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι πρέπει επίσης «να σταματήσει να επαναλαμβάνει μονότονα το δόγμα της περιόδου 2012-2014: να κάνει δηλαδή τον βίο αβίωτο σε πρόσφυγες και μετανάστες, να διασύρει τη χώρα διεθνώς και τελικά να μην έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση «επιτέλους» να προχωρήσει άμεσα στις προσλήψεις χειριστών ασύλου και διερμηνέων, να μεταφέρει άμεσα τις 20.000 από τα νησιά στην ενδοχώρα, σε ξενοδοχεία και λοιπές δομές, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά οι υπηρεσίες και να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Επίσης την καλεί να πιέσει τη Ε.Ε. ώστε να επιβάλλει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας και, συγχρόνως, να αποδεχθούν τα κράτη μέλη έναν δίκαιο καταμερισμό του αντικειμενικού βάρους. «Και, επιτέλους, ας σταματήσει τα λόγια και ας προχωρήσει σε πράξεις, σεβόμενη πάντα το διεθνές δίκαιο», καταλήγει.

Το ΚΚΕ 

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ για το προσφυγικό ζήτημα ενισχύουν ακόμα περισσότερο τον εγκλωβισμό και την καταστολή των αιτούντων άσυλο, όπως και την ταλαιπωρία του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού. Καλλιεργούν και τροφοδοτούν το ρατσισμό και τις ξενοφοβικές αντιδράσεις. Είναι μέτρα επικίνδυνα τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τον ελληνικό λαό, τα οποία μάταια προσπαθούν να διαχειριστούν το αίσχος που δημιουργεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει αυτή της ΝΔ» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Προσθέτει ότι «τα κυβερνητικά μέτρα σκοπεύουν να γεμίσουν τα πέντε νησιά με τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης, δηλαδή hotspot-φυλακές, τύπου Αμυγδαλέζας, χωρητικότητας πάνω από 5.000 ανθρώπους το κάθε ένα, πολύ μεγαλύτερα από τη σημερινή χωρητικότητά τους».

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «τη στιγμή που οι δομές αιτούντων άσυλο έχουν τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, που ένα βρέφος πέθανε από αφυδάτωση στη Μόρια, που η πλειοψηφία των παιδιών προσφύγων δεν έχει ακόμη καμία πρόσβαση στην εκπαίδευση, η κυβέρνηση προκαλεί ισχυριζόμενη ότι τιμάει τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού με τη δημιουργία Εθνικού Συντονιστή για τα ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία θα εγκλωβίζει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης!» ενώ τα κυβερνητικά μέτρα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες «αυτά είναι πραγματικός εμπαιγμός για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα αυτών των περιοχών».

«Τα απαράδεκτα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να απαντηθούν από το μαζικό κίνημα. Να αυξηθεί η αλληλεγγύη και η πάλη για:

- Να κλείσουν όλα τα hotspots και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο - φυλακή. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της ΕΕ. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανήλικους.

- Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες πολέμων, χώρες που ζουν κάτω από κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων.

- Να εξασφαλιστεί δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην εκπαίδευση.

- Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.


Η Ελληνική Λύση

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τα μέτρα που εξήγγειλε σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος, ασκεί με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

«Μέσα σε 10 ημέρες η κυβέρνηση ανέτρεψε τα προηγούμενα μέτρα και ενώ μας έλεγαν ότι όλοι οι λαθροεισβολείς θα πάνε στην ηπειρωτική Ελλάδα, ξαφνικά ανακοινώνουν ότι θα κάνουν κλειστού τύπου hot spots -όπως λένε οι ίδιοι- στα νησιά και πάλι. Αυτό αποδεικνύει, ότι δεν έχουν σχέδιο και πηγαίνουν στα τυφλά. Πηγαίνουν ευθεία στα βράχια», αναφέρει η Ελληνική Λύση.

«Η μοναδική λύση -αν η Νέα Δημοκρατία μας ακούσει- είναι τα ακατοίκητα νησιά. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ακούσει την Ελληνική Λύση και κάποιους εκ των συμβούλων του, που του το πρότειναν.

Ακατοίκητα νησιά - διακοπή χορήγησης επιδομάτων - κλείσιμο των ΜΚΟ για να τελειώσει αυτή η ιστορία που διαλύει τη χώρα, διαφορετικά η Νέα Δημοκρατία θα είναι σαν να συνεργεί -ως ηθικός αυτουργός- σε ένα έγκλημα, γιατί κάθε εβδομάδα σχεδιάζουν, αλλά ποτέ δε μπορούν να εφαρμόσουν κάτι λογικό!

Και ο "φερετζές" στην ιστορία αυτή που εκτυλίσσεται με την ανικανότητα της κυβέρνησης, είναι ότι σε κάθε hot spot αποφάσισε η κυβέρνηση να κάνει τζαμιά!

Ενώ, λοιπόν, η Ελλάδα γιορτάζει με την κ. Αγγελοπούλου το 1821 και την έξοδο από τη χώρα των ισλαμιστών - Μουσουλμάνων, η Νέα Δημοκρατία βάζει τα τζαμιά στην Ελλάδα. Νέα τζαμιά και εν λειτουργία πλέον», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία