ΑΠΟΨΕΙΣ

Κυριάκο, τρέξε…

 03/05/2021 16:00

Το επόμενο δίμηνο θα κρίνει το restart τόσο της κυβέρνησης όσο και της οικονομίας της χώρας. Όσο και αν όλοι μας έχουμε βαρεθεί να ακούμε για τις κρίσιμες ημέρες που έρχονται, αυτή τη φορά όντως οι επόμενες 60 ημέρες θα είναι καθοριστικές. Όχι για την πανδημία, αλλά για την επανεκκίνηση που θα δοθεί μετά το φετινό Πάσχα, που μπορεί φέτος να φέρει μία κανονική Ανάσταση.

Ο δρόμος μέχρι εκεί θα είναι δύσβατος. Ιδιαίτερα στην οικονομία, όπου από τον Μάιο ξεκινούν ουσιαστικά όλες οι οικονομικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα οι τόσο κρίσιμοι για την Ελλάδα τομείς του λιανεμπορίου και της εστίασης. Εκεί πραγματικά το μεγάλο στοίχημα αλλά και ερωτηματικό είναι το ποιοι θα καταφέρουν να επανα-ξεκινήσουν.

Τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο οι εμβολιασμοί θα φέρουν μεγαλύτερη κινητικότητα και περισσότερες μετακινήσεις και μένει να δούμε που θα οδηγήσει η καθημερινή συνύπαρξη ενός όλο και αυξανόμενου ποσοστού εμβολιασμένων πολιτών με τους ανεμβολίαστους (που δε θα είναι και λίγοι) και πόσο θα αντέξει το ήδη επιβαρημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εδώ χρειάζεται προσοχή: γιατί ακούω ήδη από τώρα τους εμβολιασμένους να μιλούν για την απόλυτη ελευθερία χωρίς μάσκες. Και αυτό θα είναι τεράστιο λάθος.

Κρίσιμη θα είναι σίγουρα και η κυβερνητική συμπεριφορά. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια μπετόν αρμέ κυβέρνηση, ένα κυβερνητικό σχήμα με ορμή, που ξέρει τι θέλει, γνωρίζει που πάει και δεν υποχωρεί εύκολα στις οποίες αντιδράσεις του κόσμου. Πρώτο κρας τεστ θα είναι το νομοσχέδιο με τα εργασιακά, ένα δεύτερο η εφαρμογή της απόφασης για το πανεπιστημιακό άσυλο, ένα τρίτο θα είναι σίγουρα η πορεία των περίφημων επενδύσεων που ήταν το προεκλογικό σύνθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά η πανδημία δυσκόλεψε πολύ.

Μεταρρυθμίσεις λοιπόν. Τολμηρές, θαρραλέες και χωρίς πισωγυρίσματα. Γιατί η δικαιολογία της κούρασης του κόσμου είναι εύκολη και μπορεί να οδηγήσει στο φρενάρισμα μέτρων που έπρεπε να γίνουν χτες. Όμως η Ελλάδα που το 2019 βγήκε από μια δεκαετή δημοσιονομική κρίση και που το 2021 αγκομαχά όπως και όλος ο πλανήτης λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας μπορεί να πάρει μπροστά μόνο με αποφασιστικές κινήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει ουκ ολίγες φορές ότι είναι ένας αποφασιστικός ηγέτης. Δεν ισχύει το ίδιο για πολλούς από τους υπουργούς και βουλευτές του, αλλά και κάποια στελέχη της ΝΔ. Που είτε κοιτούν πως θα επανεκλεγούν και πως θα αποφύγουν τις συγκρούσεις και όχι πως θα λάβουν δύσκολες και με κόστος αποφάσεις είτε ζουν σε άλλες εποχές. Γι’ αυτό μετά την πανδημία ένας στοχευμένος ανασχηματισμός δε θα έβλαπτε καθόλου.

Χρόνος για χάσιμο αλλά και για μακριά διακυβέρνησης πλέον δεν υπάρχει. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός πρέπει να βιαστεί και να τρέξει…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Απριλίου-2 Μαΐου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις