ΑΠΟΨΕΙΣ

Κι αν αύριο πεθάνουμε όλοι;

 02/06/2021 11:00

Έκπληκτοι οι Έλληνες εντυπωσιάστηκαν για πρώτη φορά θετικά από κάτι που έκανε το κράτος συνολικά, όταν διαπίστωσαν ότι το σύστημα των εμβολιασμών δούλευε. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Είχαν εντυπωσιαστεί και με τους διασώστες μετά από σεισμούς αλλά εκεί ήταν διάχυτος ο ηρωισμός που συνεπαίρνει τη φύση των ανθρώπων.

Στους εμβολιασμούς όμως ήταν η πρώτη φορά που οι Έλληνες αισθάνθηκαν ότι υπάρχει ένας μηχανισμός που δουλεύει.

Κι αυτό είναι το μεγάλο όνειρο του νεοέλληνα που ήταν βέβαιος ότι «δεν υπάρχει κράτος» κι όλα είναι «μπάχαλο». Βεβαίως η επιτυχία επί της διαδικασίας, αποτιμάται με πολύ συγκεκριμένους αριθμούς επί της ουσίας.

Οι αριθμοί λένε ότι το σύστημα, το οποίο όλοι θαύμασαν, θα μπορούσε να δεχτεί πάνω από 120.000 την ημέρα, για μία εβδομάδα, έπεσε κάτω από τις 100.000. Δηλαδή σχεδόν 150.000 λιγότερα εμβόλια για τις συγκεκριμένες μέρες και πάνω από 500.000 σε μηνιαίο επίπεδο, το 2,5% των δόσεων που απαιτούνται για το σύνολο του πληθυσμού.

Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί αν η αντιπολίτευση δεν τα βλέπει αυτά. Υπάρχουν δύο απαντήσεις: Η πρώτη είναι ότι όντως δεν τα βλέπει. Η δεύτερη είναι ότι θεωρεί ότι η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς που θα επιφέρει καθυστέρηση στη συλλογική ανοσία χαλάει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, άρα την βολεύει.

Όπως την βόλευαν και οι διαδηλώσεις του Φεβρουαρίου γιατί ενίσχυαν τη διασπορά της νόσου καθιστώντας δύσκολη την διαχείριση του συστήματος υγείας.

Στόχος είναι η αποτυχία της κυβέρνησης που θα φέρει την αγανάκτηση στην κοινωνία κι όχι η αποκάλυψη των αδυναμιών του συστήματος για τις οποίες μπορεί να ζητηθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Μάλλον αυτά τα ταπεινά δεν τους ενδιαφέρουν.

Ενδιαφέρουν όμως τους πολίτες. Μας ενδιαφέρουν όλους. Προφανώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα έχει κάνει όλα σωστά. Αλλά όπως προκύπτει και από το προηγούμενο παράδειγμα, κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να ψάχνει τα λάθη. Αντί να αναδείξουν το προφανές, αναδεικνύουν το ακατάληπτο που σκέφτηκε μία ένωση πληροφορικών για έλλειψη ασφάλειας στο σύστημα που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν προσωπικά δεδομένα.

Ακατάληπτο διότι ελάχιστοι μπορούσαν να το παρακολουθήσουν. Και αναπόδεικτο. Διότι αν συνέβαινε, θα μπορούσαν να αποκαλύψουν διάφορα προσωπικά δεδομένα. Το ΑΦΜ του Πιερρακάκη, για παράδειγμα, ή τον ΑΜΚΑ του Κικίλια.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να το καταλάβουν στην αντιπολίτευση ότι ανάμεσα σε αυτόν που προσφέρει μία δύσκολη αισιοδοξία για φως στην άκρη του τούνελ και σε αυτόν που προειδοποιεί ότι αύριο θα πεθάνουμε όλοι, ο μέσος λογικός άνθρωπος, προτιμά αυτόν που του λέει ότι θα ζήσει.

Αλλά αν είναι να πεθάνουμε όλοι μαζί, τι σημασία έχει αν θα μας κυβερνά ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης;

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Μαΐου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις