Κι άλλα απόρρητα έγγραφα του Wikileaks

 03/09/2011 00:00

Κι άλλα απόρρητα έγγραφα του Wikileaks

Τι φέρεται να δήλωνε στους Αμερικανούς ο Απόστολος Τζιτζικώστας για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.



Τις επαφές αμερικανών αξιωματούχων με έλληνες πολιτικούς, στις οποίες συζητούσαν τις πολιτικές εξελίξεις, αποκαλύπτουν έγγραφα που δημοσιεύθηκαν μέσω του Wikileaks και παρουσιάστηκαν στην ιστοσελίδα ThePressProject.
Επίσης στα έγγραφα, τα οποία φέρεται να έστελνε η αμερικανική πρεσβεία προς την Ουάσιγκτον, γίνεται αναφορά στις απόψεις πολλών πολιτικών προσώπων και αναλύσεις για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, ενώ θίγονται θέματα όπως οι σχέσεις της Ελλάδας με Τουρκία, η ονομασία των Σκοπίων, η οικονομική κατάσταση, το εκπαιδευτικό σύστημα, οι εξοπλισμοί κ.ά. Τα περισσότερα αφορούν την περίοδο όπου πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ελλάδα ήταν οι Τσάρλς Ρις και Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ενώ γίνονται αναφορές στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, τους Δημήτρη Δρούτσα και Ντόρα Μπακογιάννη, όταν βρίσκονταν στο υπουργείο Εξωτερικών, κ.ά.  
Αναφέρεται συνάντηση και συζήτηση με τους τότε βουλευτές της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα, Απόστολο Τζιτζικώστα και Έλσα Παπαδημητρίου, μετά τις ευρωεκλογές του 2009. Στο επίκεντρο βρέθηκε η κυβερνητική ατζέντα με τους βουλευτές να αναφέρονται στις μεταρρυθμίσεις. “Ο καθένας από τους βουλευτές ήταν πρόθυμος να δείξει πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή παρέμενε βιώσιμη και δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις. Σημείωσαν πως η κυβέρνηση θα πιέσει για την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της διογκωμένης γραφειοκρατίας στο δημόσιο και των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων όπως ο ΟΣΕ”, υπογραμμίζεται.
Σύμφωνα με το έγγραφο οι κύριοι Σταϊκούρας και Τζιτζικώστας φέρονται να μην έδιναν πολλές πιθανότητες στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, εκτιμώντας πως ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα επιχειρούσε να ανακτήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη του λαού στην κυβέρνησή του και να φθάσει ως τον επόμενο Μάρτιο και τις προεδρικές εκλογές.  
Γίνεται αναφορά ότι ο κ. Τζιτζικώστας εκλέγεται στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης, στην ανησυχία του για την αύξηση των ποσοστών του ΛΑΟΣ ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και στην εκτίμησή του πως ο κ. Καραμανλής (για τις στενές σχέσεις με τον οποίο το έγγραφο σημειώνει πως “υπερηφανεύθηκε”) θα ήθελε να είναι ο πρώτος μετά τη μεταπολίτευση πρωθυπουργός που θα κέρδιζε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Αντίθετα η κυρία Παπαδημητρίου είχε εκτιμήσει ως πιο πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο.
“Πράγματι υπήρξε μια θεσμική συνάντηση με αμερικανούς αξιωματούχους στη Βουλή στο πλαίσιο της ιδιότητάς μου ως μέλους της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν θέματα τρέχουσας πολιτικής και σε καμία περίπτωση δεν έκανα αναφορά σε οτιδήποτε που θα μπορούσε να ζημιώσει την κυβέρνηση και τη χώρα”, σχολίασε στη “Μ” ο κ. Τζιτζικώστας.

Συζητήσεις για την παιδεία
Έγγραφο αναφέρεται σε περιεχόμενο συζήτησης που φέρεται να είχε η υπουργός Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου με αμερικανό αξιωματούχο, που άσκησε πιέσεις για την αδειοδότηση και αναγνώριση των πτυχίων των αμερικανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα και τη χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους τους. Σύμφωνα με το έγγραφο, ο αμερικανός αξιωματούχος “στο θέμα της αδειοδότησης των σχετιζόμενων με τις ΗΠΑ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων άσκησε ισχυρές πιέσεις για την αδειοδότηση του κολεγίου Ανατόλια και του κολεγίου Deree και την αναγνώριση των πτυχίων τους από την ελληνική κυβέρνηση”.
Το έγγραφο επικαλείται την πρόθεση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει δικαιώματα στους αποφοίτους τέτοιων σχολών (όπως η δυνατότητα διορισμού στο δημόσιο), αρκεί να συνδεθούν με αντίστοιχες της Ε.Ε. Επίσης παροτρύνθηκε η ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει τη δημιουργία τζαμιού στη χώρα και μεταφέρεται επισήμανση της υπουργού, σύμφωνα με την οποία “διαμορφώνονται σχέδια για την κατασκευή περισσότερων από ένα τζαμιών στην Αθήνα, για τη διευκόλυνση μουσουλμάνων διαφορετικών δογμάτων”. Στο επίκεντρο της συζήτησης, σύμφωνα με το έγγραφο, βρέθηκε και ο ρόλος που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν για τη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στη χώρα. Η κυρία Διαμαντοπούλου φέρεται επίσης να εκτιμά ότι το άνοιγμα μιας συζήτησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα προκαλούσε κοινωνικές αλλά και εσωκομματικές εντάσεις.
Σε άλλο έγγραφο αναφέρεται συνάντηση και ενημέρωση από τον καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη, στις οποίες ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων.

Οικονομική κατάσταση και εθνικά θέματα
Σε έγγραφο, πριν την επίσκεψη του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στις ΗΠΑ, γίνεται εκτενής αναφορά στην οικονομική κατάσταση της χώρας που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όπως σημειώνεται, το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου παρέλαβε μια οικονομία σε δεινή κατάσταση λόγω της αδυναμίας της χώρας για δεκαετίες να υιοθετήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, έναν διογκωμένο δημόσιο τομέα, αλλά και εξαιτίας χρόνιας κακοδιαχείρισης. Επισημαίνεται ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Όπως προστίθεται στην πολιτική εκτίμηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης θα απαιτηθούν δύσκολα πολιτικά βήματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν τον πρωθυπουργό να κάνει τολμηρές κινήσεις εξωτερικής πολιτικής σε θέματα όπως της ονομασίας των Σκοπίων, το Κυπριακό, αλλά και η αύξηση της ελληνικής συνεισφοράς στο Αφγανιστάν.

Για τον πρωθυπουργό
Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 και την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην πρωθυπουργία σε έγγραφο αναφέρεται πως ο νέος πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου έχει αμερικανίδα μητέρα, έχει ζήσει και σπουδάσει στις ΗΠΑ, έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών σε προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έχει δημιουργήσει καλή φήμη στη διεθνή κοινότητα ως εποικοδομητικός συνομιλητής. Προστίθεται πως πρέπει να χρησιμοποιήσει προσεκτική ρητορική στο εσωτερικό για να αποφύγει τον χαρακτηρισμό “αμερικανάκι” που του αποδίδουν επικριτές του.

Επαφές με ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους
Σε άλλο έγγραφο φέρεται αμερικανός αξιωματούχος να είχε επαφές στην Ελλάδα με πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους καθώς και στελέχη του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. Σε αυτές συζήτησαν θέματα διεθνούς πολιτικής όπως οι εξελίξεις στο Ιράν.

Για τον ΛΑΟΣ
Έγγραφο επικαλείται αναφορές της ευρωβουλευτού του ΛΑΟΣ Νίκης Τζαβέλα μετά τις ευρωεκλογές του 2009 σύμφωνα με τις οποίες ο Γιώργος Καρατζαφέρης “κατανοεί ότι η αυξανόμενη πολιτική δημοτικότητα του ΛΑΟΣ σημαίνει ότι το κόμμα θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη μέχρι τώρα υπερεθνικιστική και αντισημιτική ρητορική". Σύμφωνα με την Τζαβέλλα, ο Καρατζαφέρης θέλησε να κάνει θετικά βήματα προς την εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας, αποζητά όλο και περισσότερες επαφές με αμερικανούς αξιωματούχους και μείωσε τη σκληρή στάση του κατά των μεταναστών.

Για τα F-16
Σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς, έγγραφο αναφέρεται σε απόφαση του ΚΥΣΕΑ να μην ασκήσει την επιλογή του να αυξήσει κατά δέκα επιπλέον αεροσκάφη την απόφαση που έλαβε τον Ιούλιο του 2005 να αποκτήσει 30 αεροσκάφη F-16 Block 52. Το έγγραφο επικαλείται δημοσιεύματα βάσει των οποίων “η νεοδιορισθείσα ΥΠΕΞ Μπακογιάννη έδωσε σκληρή μάχη για τα F-16 αλλά ακυρώθηκε από τον πρωθυπουργό Καραμανλή”. Προστίθεται επίσης πως η πλειοψηφία του τοπικού Τύπου συνδέει την απόφαση με τη συνεχιζόμενη διαμάχη αναφορικά με το αν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις παρακολουθήσεις ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων.
Το σχόλιο του συντάκτη του εγγράφου είναι πως “εμπορική και πολιτική πίεση στην Ελλάδα από τις χώρες των Eurofighter ήταν ισχυρή, ένας παράγοντας που βάρυνε ιδιαίτερα σε αυτή την απόφαση, όπως και η γενική ελληνική λαϊκή επιθυμία να διατηρηθεί μια φιλοευρωπαϊκή ταυτότητα. Αυτού λεχθέντος, οι ευρέως διατυμπανισμένοι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονταν στην παρακολούθηση ανωτάτων ελλήνων αξιωματούχων δημιούργησαν ένα περιβάλλον στο οποίο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εγκριθούν τα επιπλέον F-16. Τελικά, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι υπολόγισε ότι η οικονομική και στρατιωτική λογική αύξησης του στόλου των F-16 σε αυτό το χρονικό σημείο παραγκωνίζεται από το πολιτικό ρίσκο μιας τέτοιας πράξης. Δεν έχουμε, επ’ ουδενί, παραχωρήσει την επόμενη πώληση μαχητικών αεροσκαφών στους Ευρωπαίους και συγκεντρώνουμε τα ισχυρά οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά επιχειρήματα υπέρ των αμερικανών ανταγωνιστών”.

Μουσουλμανική μειονότητα
Σε έγγραφο γίνεται αναφορά στον ισχυρό ρόλο του γενικού τούρκου προξένου στη Θράκη μεταξύ της μουσουλμανικής μειονότητας, ενώ προσδιορίζεται πληθυσμιακά η μειονότητα από 90 ως 140 χιλιάδες και αναφέρεται πως είναι εγκατεστημένη στη Θράκη αλλά και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου κοντά στην Τουρκία. Σημειώνεται επίσης η αποστολή του μουσουλμάνου βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ από την αμερικανική πρεσβεία στο πρόγραμμα διεθνών επισκεπτών του 2005 με τίτλο “Νέοι Μουσουλμάνοι Ηγέτες”.  


Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Εκτενείς αναφορές φέρεται να γίνονται στην παρέμβαση του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία στο Αιγαίο. Γίνονταν αναφορές στις αντιδράσεις καθώς και στο ιστορικό αναφορικά με το Δικαστήριο της Χάγης όπως και στην απειλή του casus belli από την Τουρκία σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.
“Ο Παπανδρέου, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Καραμανλή στις 7 Ιουνίου για να συζητήσουν τα ζητήματα του Αιγαίου, ειπώθηκε πως υποστήριξε την επέκταση των κυριαρχικών υδάτων της Ελλάδας σύμφωνα με διεθνή συνθήκη, προτού Ελλάδα και Τουρκία λάβουν οποιαδήποτε απόφαση να εμπλέξουν το Διεθνές Δικαστήριο”, αναφέρεται συγκεκριμένα σε έγγραφο. Σε σχόλιο του συντάκτη γίνεται επίκληση δημοσιευμάτων, τα οποία ερμήνευσαν τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου (τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης) ως πρόταση επέκτασης στα 12 μίλια και την απέδιδαν στην ανάγκη ενίσχυσης των χαμηλών δημοσκοπικών ποσοστών του. Στο ίδιο έγγραφο ο κ. Δρούτσας, ως σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, εμφανίζεται να διευκρινίζει πως ο κ. Παπανδρέου ουδέποτε αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο όριο.
 

Τι φέρεται να δήλωνε στους Αμερικανούς ο Απόστολος Τζιτζικώστας για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.



Τις επαφές αμερικανών αξιωματούχων με έλληνες πολιτικούς, στις οποίες συζητούσαν τις πολιτικές εξελίξεις, αποκαλύπτουν έγγραφα που δημοσιεύθηκαν μέσω του Wikileaks και παρουσιάστηκαν στην ιστοσελίδα ThePressProject.
Επίσης στα έγγραφα, τα οποία φέρεται να έστελνε η αμερικανική πρεσβεία προς την Ουάσιγκτον, γίνεται αναφορά στις απόψεις πολλών πολιτικών προσώπων και αναλύσεις για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, ενώ θίγονται θέματα όπως οι σχέσεις της Ελλάδας με Τουρκία, η ονομασία των Σκοπίων, η οικονομική κατάσταση, το εκπαιδευτικό σύστημα, οι εξοπλισμοί κ.ά. Τα περισσότερα αφορούν την περίοδο όπου πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ελλάδα ήταν οι Τσάρλς Ρις και Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ενώ γίνονται αναφορές στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, τους Δημήτρη Δρούτσα και Ντόρα Μπακογιάννη, όταν βρίσκονταν στο υπουργείο Εξωτερικών, κ.ά.  
Αναφέρεται συνάντηση και συζήτηση με τους τότε βουλευτές της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα, Απόστολο Τζιτζικώστα και Έλσα Παπαδημητρίου, μετά τις ευρωεκλογές του 2009. Στο επίκεντρο βρέθηκε η κυβερνητική ατζέντα με τους βουλευτές να αναφέρονται στις μεταρρυθμίσεις. “Ο καθένας από τους βουλευτές ήταν πρόθυμος να δείξει πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή παρέμενε βιώσιμη και δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις. Σημείωσαν πως η κυβέρνηση θα πιέσει για την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της διογκωμένης γραφειοκρατίας στο δημόσιο και των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων όπως ο ΟΣΕ”, υπογραμμίζεται.
Σύμφωνα με το έγγραφο οι κύριοι Σταϊκούρας και Τζιτζικώστας φέρονται να μην έδιναν πολλές πιθανότητες στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, εκτιμώντας πως ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα επιχειρούσε να ανακτήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη του λαού στην κυβέρνησή του και να φθάσει ως τον επόμενο Μάρτιο και τις προεδρικές εκλογές.  
Γίνεται αναφορά ότι ο κ. Τζιτζικώστας εκλέγεται στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης, στην ανησυχία του για την αύξηση των ποσοστών του ΛΑΟΣ ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και στην εκτίμησή του πως ο κ. Καραμανλής (για τις στενές σχέσεις με τον οποίο το έγγραφο σημειώνει πως “υπερηφανεύθηκε”) θα ήθελε να είναι ο πρώτος μετά τη μεταπολίτευση πρωθυπουργός που θα κέρδιζε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Αντίθετα η κυρία Παπαδημητρίου είχε εκτιμήσει ως πιο πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο.
“Πράγματι υπήρξε μια θεσμική συνάντηση με αμερικανούς αξιωματούχους στη Βουλή στο πλαίσιο της ιδιότητάς μου ως μέλους της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν θέματα τρέχουσας πολιτικής και σε καμία περίπτωση δεν έκανα αναφορά σε οτιδήποτε που θα μπορούσε να ζημιώσει την κυβέρνηση και τη χώρα”, σχολίασε στη “Μ” ο κ. Τζιτζικώστας.

Συζητήσεις για την παιδεία
Έγγραφο αναφέρεται σε περιεχόμενο συζήτησης που φέρεται να είχε η υπουργός Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου με αμερικανό αξιωματούχο, που άσκησε πιέσεις για την αδειοδότηση και αναγνώριση των πτυχίων των αμερικανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα και τη χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους τους. Σύμφωνα με το έγγραφο, ο αμερικανός αξιωματούχος “στο θέμα της αδειοδότησης των σχετιζόμενων με τις ΗΠΑ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων άσκησε ισχυρές πιέσεις για την αδειοδότηση του κολεγίου Ανατόλια και του κολεγίου Deree και την αναγνώριση των πτυχίων τους από την ελληνική κυβέρνηση”.
Το έγγραφο επικαλείται την πρόθεση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει δικαιώματα στους αποφοίτους τέτοιων σχολών (όπως η δυνατότητα διορισμού στο δημόσιο), αρκεί να συνδεθούν με αντίστοιχες της Ε.Ε. Επίσης παροτρύνθηκε η ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει τη δημιουργία τζαμιού στη χώρα και μεταφέρεται επισήμανση της υπουργού, σύμφωνα με την οποία “διαμορφώνονται σχέδια για την κατασκευή περισσότερων από ένα τζαμιών στην Αθήνα, για τη διευκόλυνση μουσουλμάνων διαφορετικών δογμάτων”. Στο επίκεντρο της συζήτησης, σύμφωνα με το έγγραφο, βρέθηκε και ο ρόλος που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν για τη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στη χώρα. Η κυρία Διαμαντοπούλου φέρεται επίσης να εκτιμά ότι το άνοιγμα μιας συζήτησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα προκαλούσε κοινωνικές αλλά και εσωκομματικές εντάσεις.
Σε άλλο έγγραφο αναφέρεται συνάντηση και ενημέρωση από τον καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη, στις οποίες ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων.

Οικονομική κατάσταση και εθνικά θέματα
Σε έγγραφο, πριν την επίσκεψη του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στις ΗΠΑ, γίνεται εκτενής αναφορά στην οικονομική κατάσταση της χώρας που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όπως σημειώνεται, το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου παρέλαβε μια οικονομία σε δεινή κατάσταση λόγω της αδυναμίας της χώρας για δεκαετίες να υιοθετήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, έναν διογκωμένο δημόσιο τομέα, αλλά και εξαιτίας χρόνιας κακοδιαχείρισης. Επισημαίνεται ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Όπως προστίθεται στην πολιτική εκτίμηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης θα απαιτηθούν δύσκολα πολιτικά βήματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν τον πρωθυπουργό να κάνει τολμηρές κινήσεις εξωτερικής πολιτικής σε θέματα όπως της ονομασίας των Σκοπίων, το Κυπριακό, αλλά και η αύξηση της ελληνικής συνεισφοράς στο Αφγανιστάν.

Για τον πρωθυπουργό
Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 και την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην πρωθυπουργία σε έγγραφο αναφέρεται πως ο νέος πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου έχει αμερικανίδα μητέρα, έχει ζήσει και σπουδάσει στις ΗΠΑ, έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών σε προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έχει δημιουργήσει καλή φήμη στη διεθνή κοινότητα ως εποικοδομητικός συνομιλητής. Προστίθεται πως πρέπει να χρησιμοποιήσει προσεκτική ρητορική στο εσωτερικό για να αποφύγει τον χαρακτηρισμό “αμερικανάκι” που του αποδίδουν επικριτές του.

Επαφές με ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους
Σε άλλο έγγραφο φέρεται αμερικανός αξιωματούχος να είχε επαφές στην Ελλάδα με πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους καθώς και στελέχη του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. Σε αυτές συζήτησαν θέματα διεθνούς πολιτικής όπως οι εξελίξεις στο Ιράν.

Για τον ΛΑΟΣ
Έγγραφο επικαλείται αναφορές της ευρωβουλευτού του ΛΑΟΣ Νίκης Τζαβέλα μετά τις ευρωεκλογές του 2009 σύμφωνα με τις οποίες ο Γιώργος Καρατζαφέρης “κατανοεί ότι η αυξανόμενη πολιτική δημοτικότητα του ΛΑΟΣ σημαίνει ότι το κόμμα θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη μέχρι τώρα υπερεθνικιστική και αντισημιτική ρητορική". Σύμφωνα με την Τζαβέλλα, ο Καρατζαφέρης θέλησε να κάνει θετικά βήματα προς την εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας, αποζητά όλο και περισσότερες επαφές με αμερικανούς αξιωματούχους και μείωσε τη σκληρή στάση του κατά των μεταναστών.

Για τα F-16
Σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς, έγγραφο αναφέρεται σε απόφαση του ΚΥΣΕΑ να μην ασκήσει την επιλογή του να αυξήσει κατά δέκα επιπλέον αεροσκάφη την απόφαση που έλαβε τον Ιούλιο του 2005 να αποκτήσει 30 αεροσκάφη F-16 Block 52. Το έγγραφο επικαλείται δημοσιεύματα βάσει των οποίων “η νεοδιορισθείσα ΥΠΕΞ Μπακογιάννη έδωσε σκληρή μάχη για τα F-16 αλλά ακυρώθηκε από τον πρωθυπουργό Καραμανλή”. Προστίθεται επίσης πως η πλειοψηφία του τοπικού Τύπου συνδέει την απόφαση με τη συνεχιζόμενη διαμάχη αναφορικά με το αν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις παρακολουθήσεις ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων.
Το σχόλιο του συντάκτη του εγγράφου είναι πως “εμπορική και πολιτική πίεση στην Ελλάδα από τις χώρες των Eurofighter ήταν ισχυρή, ένας παράγοντας που βάρυνε ιδιαίτερα σε αυτή την απόφαση, όπως και η γενική ελληνική λαϊκή επιθυμία να διατηρηθεί μια φιλοευρωπαϊκή ταυτότητα. Αυτού λεχθέντος, οι ευρέως διατυμπανισμένοι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονταν στην παρακολούθηση ανωτάτων ελλήνων αξιωματούχων δημιούργησαν ένα περιβάλλον στο οποίο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εγκριθούν τα επιπλέον F-16. Τελικά, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι υπολόγισε ότι η οικονομική και στρατιωτική λογική αύξησης του στόλου των F-16 σε αυτό το χρονικό σημείο παραγκωνίζεται από το πολιτικό ρίσκο μιας τέτοιας πράξης. Δεν έχουμε, επ’ ουδενί, παραχωρήσει την επόμενη πώληση μαχητικών αεροσκαφών στους Ευρωπαίους και συγκεντρώνουμε τα ισχυρά οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά επιχειρήματα υπέρ των αμερικανών ανταγωνιστών”.

Μουσουλμανική μειονότητα
Σε έγγραφο γίνεται αναφορά στον ισχυρό ρόλο του γενικού τούρκου προξένου στη Θράκη μεταξύ της μουσουλμανικής μειονότητας, ενώ προσδιορίζεται πληθυσμιακά η μειονότητα από 90 ως 140 χιλιάδες και αναφέρεται πως είναι εγκατεστημένη στη Θράκη αλλά και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου κοντά στην Τουρκία. Σημειώνεται επίσης η αποστολή του μουσουλμάνου βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ από την αμερικανική πρεσβεία στο πρόγραμμα διεθνών επισκεπτών του 2005 με τίτλο “Νέοι Μουσουλμάνοι Ηγέτες”.  


Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Εκτενείς αναφορές φέρεται να γίνονται στην παρέμβαση του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία στο Αιγαίο. Γίνονταν αναφορές στις αντιδράσεις καθώς και στο ιστορικό αναφορικά με το Δικαστήριο της Χάγης όπως και στην απειλή του casus belli από την Τουρκία σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.
“Ο Παπανδρέου, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Καραμανλή στις 7 Ιουνίου για να συζητήσουν τα ζητήματα του Αιγαίου, ειπώθηκε πως υποστήριξε την επέκταση των κυριαρχικών υδάτων της Ελλάδας σύμφωνα με διεθνή συνθήκη, προτού Ελλάδα και Τουρκία λάβουν οποιαδήποτε απόφαση να εμπλέξουν το Διεθνές Δικαστήριο”, αναφέρεται συγκεκριμένα σε έγγραφο. Σε σχόλιο του συντάκτη γίνεται επίκληση δημοσιευμάτων, τα οποία ερμήνευσαν τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου (τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης) ως πρόταση επέκτασης στα 12 μίλια και την απέδιδαν στην ανάγκη ενίσχυσης των χαμηλών δημοσκοπικών ποσοστών του. Στο ίδιο έγγραφο ο κ. Δρούτσας, ως σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, εμφανίζεται να διευκρινίζει πως ο κ. Παπανδρέου ουδέποτε αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο όριο.
 

Επιλέξτε Κατηγορία