ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καζάνι που «βράζει» η Κεντρική Μακεδονία

Άναψε «φωτιές» το μπάρμπεκιου χοιρινού με μπόλικο αλκοόλ έξω από το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου

 11/11/2019 07:00

Καζάνι που «βράζει» η Κεντρική Μακεδονία

Βαγγέλης Στολάκης

«Μπαρούτι» μυρίζει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που, όπως δηλώνουν και τα πιο επίσημα χείλη, έχει φτάσει τα όριά της σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που υποδέχεται από τη νησιωτική Ελλάδα. Οι κάτοικοι διαφόρων περιοχών της δεύτερης μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας είναι έτοιμοι να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και προειδοποιούν τους δημάρχους πως θα βγουν στους δρόμους με όπλα εάν η κυβέρνηση μεταφέρει και άλλους πρόσφυγες-μετανάστες στις περιοχές τους. Την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» του μεταναστευτικού, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατοίκων που στήνουν «μπλόκα» στα πούλμαν που μεταφέρουν κόσμο δημιουργεί νέα προβλήματα. Ανησυχία προκαλούν και τα fake news, που βγάζουν στους δρόμους πολίτες.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του δημάρχου Βόλβης Διαμαντή Λιάμα, στην περιοχή του οποίου «στήθηκε» το πρώτο μπλόκο κατοίκων απέναντι σε πούλμαν που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες στα Νέα Βρασνά. «Ο κόσμος παραμένει στα μπλόκα. Δυστυχώς τα Βρασνά έγιναν παράδειγμα για όλη τη χώρα, κάτι που, όπως τόνιζα στους πολίτες, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει», τονίζει ο κ. Λιάμας στη «ΜτΚ» και συμπληρώνει ότι «έπρεπε να διαχειριστούν ορισμένοι κάτοικοι με καλύτερο τρόπο το ζήτημα». Ο ίδιος δεν κρύβει μάλιστα την ανησυχία του μήπως επικρατήσουν ορισμένες ακραίες φωνές ανάμεσα σε εκείνους που διαδηλώνουν κατά των προσφύγων. Υπενθυμίζεται πως στην περιοχή των Νέων Βρασνών κάτοικοι που αντιδρούν στην εγκατάσταση νέων προσφύγων-μεταναστών στην περιοχή απέτρεψαν τη φιλοξενία των τελευταίων σε δωμάτια ξενοδοχείων, που ήρθαν σε συμφωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

«Φοβόμαστε μήπως αιφνιδιαστούμε. Δεν παραμένουμε στα μπλόκα, αλλά κυκλοφορούμε ανά ομάδες προκειμένου να σιγουρευτούμε ότι δεν θα έρθουν κι άλλοι» σχολιάζει ο κ. Γιάννης Γαλανόπουλος, κάτοικος της περιοχής, ο οποίος συμπληρώνει πως από την παρουσία περίπου 250 προσφύγων και μεταναστών στην παραλιακή ζώνη των Βρασνών έχει υποβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής. «Νοιαζόμαστε για τον τόπο μας. Θέλουμε να τον υπερασπιστούμε» σχολιάζει. Ο ίδιος αρνείται πάντως πως υπήρξαν περιστατικά εκφοβισμού ξενοδόχων της περιοχής που θέλησαν να φιλοξενήσουν στις εγκαταστάσεις τους πρόσφυγες και μετανάστες. «Δεν ισχύει τίποτα. Δεν τους πείραξε κανένας. Απλά έχασαν χιλιάδες ευρώ που θα έπαιρναν» τονίζει. Στα Νέα Βρασνά η τοπική κοινωνία είναι χωρισμένη στα δυο. «Καθημερινά σχεδόν μας βρίζουν και φωνάζουν. Κάνουμε καταγγελίες στην αστυνομία συνεχώς» σχολιάζει από την πλευρά του στη «ΜτΚ» ο Χρήστος Ζαχόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταλυμάτων «Ξένιος Ζευς Παραλίας Βρασνών», που συμπληρώνει πως στα «μπλόκα» των Νέων Βρασνών συμμετέχουν και πολίτες εκτός περιοχής.

Το μπάρμπεκιου άναψε «φωτιές»

Οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας ανησυχούν πλέον διπλά. Από τη μία δεν ενημερώνονται, όπως ισχυρίζονται, από την κυβέρνηση για τη μεταφορά προσφύγων στις περιοχές τους και από την άλλη φοβούνται τις αντιδράσεις του κόσμου. «Οι αντιδράσεις μάς προβληματίζουν. Ελπίζω να μη δημιουργηθεί κοινωνική αναταραχή» σχολιάζει στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης, εκεί όπου βρίσκεται η δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου και όπου σήμερα Κυριακή έχει προγραμματιστεί να διοργανωθεί το περιβόητο μπάρμπεκιου χοιρινού, συνοδευόμενο από μπόλικο αλκοόλ, όπως υπογραμμίζουν οι διοργανωτές. Το μπάρμπεκιου που διοργανώνει η κίνηση «Ενωμένοι Μακεδόνες», η οποία στο παρελθόν πρωτοστάτησε και στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, δημιούργησε μείζον πολιτικό θέμα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ τη διοργάνωση καταδίκασαν σχεδόν όλα τα κόμματα. 

Στο σχετικό κάλεσμά της η οργάνωση καλεί τον κόσμο να ψήσει χοιρινό και να καταναλώσει αλκοόλ δίπλα από το hot spot στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου. «Απέναντι στο διεθνιστικό και ισλαμικό λαθροεποικισμό της πατρίδας μας και της Ευρώπης... απαντάμε με... άφθονο χοιρινό κρέας, με άφθονο αλκοόλ, με άφθονο τρολάρισμα και αγωνιστική δράση» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα. Μιλώντας στη «ΜτΚ», ο επικεφαλής της κίνησης Δημήτρης Ζιαμπάζης κάνει λόγο για «ειρηνική διαμαρτυρία, που σκοπό έχει να συσπειρώσει τον κόσμο, για να στείλουμε ένα μήνυμα κατά της γκετοποίησης της περιοχής μας».

«Η εκδήλωση έχει τύχει θερμής υποστήριξης από τον κόσμο. Θα κάνουμε το μπάρμπεκιου σε ασφαλές σημείο. Δεν προκαλούμε εμείς, αυτοί προκαλούν, που έχουν υποβαθμίσει την περιοχή μας. Δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν οι κοπέλες» τονίζει. Λέει δε, ο κ. Ζιαμπάζης, πως αντίστοιχοι «ακτιβισμοί» έχουν πραγματοποιηθεί σε Γαλλία, Βέλγιο και Ηνωμένο Βασίλειο. «Θέλουμε να προστατεύσουμε την κουλτούρα, την πολιτιστική και πολιτισμική μας ταυτότητα» συμπληρώνει ο κ. Ζιαμπάζης και ζητά να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε «ομογάλακτες περιοχές». 

Ζητά μάλιστα από τους πρόσφυγες-μετανάστες «να σέβονται την εθνική μας κυριαρχία». Οι Ενωμένοι Μακεδόνες αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Οι περισσότεροι παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες δεν προέρχονται από χώρες εμπόλεμης κατάστασης. Διαθέτουν τεράστια ποσά στους δουλεμπόρους, για να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, είτε καθαρά για τυχοδιωκτικό σκοπό είτε όπως προβλέπουν κάποια διεθνιστικά σενάρια για τον εποικισμό και την πληθυσμιακή και πολιτισμική αλλοίωση της Ευρώπης, υποβοηθούμενοι από τις ΜΚΟ της υποκριτικής και επιλεκτικής ψευτοφιλανθρωπίας». Η κίνηση ζητά τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων.

naousa.jpg

Ένας από τους διαμαρτυρόμενους στη Νάουσα, ο οποίος φόρεσε στολή, πήρε ασπίδα και ακόντιο και βγήκε στο δρόμο, για να σταματήσει, όπως τελικά αποδείχτηκε, ένα πούλμαν με ηλικιωμένες Ελληνίδες που πήγαιναν εκδρομή!

Πληροφορίες βγάζουν κόσμο στους δρόμους

Οι αντιδράσεις του κόσμου και οι συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας είναι αλυσιδωτές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πολίτες λαμβάνουν πληροφορίες για υποτιθέμενες μεταφορές προσφύγων-μεταναστών σε συγκεκριμένες περιοχές μέσω social media και κυρίως viber, και οργανώνουν τις κινητοποιήσεις τους με τον ίδιο τρόπο. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που πέφτουν θύματα των fake news και της παραπληροφόρησης, και βγαίνουν άδικα στους δρόμους. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Καλαμαριάς, εκεί όπου το βράδυ της περασμένης Κυριακής μία ανεπιβεβαίωτη πληροφορία πως μεταφέρονται πρόσφυγες-μετανάστες στο πρώην νοσοκομείο «Παναγία» έβγαλε κατοίκους στο δρόμο. «Η πληροφορία διακινήθηκε μέσω sms. Πολλοί το έγραψαν στο facebook, ενώ και δημοτικοί σύμβουλοι αναρωτιόνταν λίγες ημέρες πριν αν οι εργασίες που γίνονται στο κτίριο από την ιδιοκτήτρια εταιρεία γίνονται για να μεταφερθούν πρόσφυγες» λέει στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης. Ο κ. Δαρδαμανέλης κάνει λόγο για «εξαγριωμένο πλήθος» και συμπληρώνει πως «ο κόσμος είναι προβληματισμένος».

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων σε Κιλκίς, Σκύδρα, Γιαννιτσά, Νάουσα αλλά και σε νησιωτικές περιοχές, εκεί όπου οι πρόσφυγες-μετανάστες που φιλοξενούνται στις δομές έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη δυναμική των μονάδων. Στη Νάουσα ένα από τα fake news ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει περίπου εκατό άτομα τρεις φορές μέσα στην εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως ένας από τους διαμαρτυρόμενους φόρεσε στολή, πήρε ασπίδα και ακόντιο, και μπήκε μπροστά από την ομάδα που βγήκε στο δρόμο, για να σταματήσει, όπως τελικά αποδείχτηκε, ένα πούλμαν με ηλικιωμένες Ελληνίδες που πήγαιναν εκδρομή. «Σε αυτές τις συγκεντρώσεις μπορούμε να βρούμε ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στα συλλαλητήρια εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και εθνικιστικά στοιχεία. Δεν πρόκειται για καινούργιες προσωπικότητες, αλλά για καινούργιο τρόπο να εξαπλώνονται. Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει μια ειλικρινή κουβέντα με τις τοπικές κοινωνίες. Για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια θα συνεχίσει κόσμος να έρχεται» αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της προηγούμενης κυβέρνησης, που ασχολήθηκε με το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Στο ακριτικό χωριό Σταθμός Μουριών του νομού Κιλκίς οι κάτοικοι καταγγέλλουν κλοπές, παρενοχλήσεις, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών από πλευράς μερίδας των 300 προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της περιοχής. Το χωριό διαθέτει 450 μόνιμους κατοίκων, με το δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη να κάνει λόγο στη «ΜτΚ» για «πρόβλημα αλλοίωσης πληθυσμού». Πρόσφατα, μάλιστα, μια επιτροπή κατοίκων επισκέφθηκε τον κ. Κυριακίδη στο γραφείο του και τον ενημέρωσε πως οι κάτοικοι είναι ένα βήμα πριν από τις πεζές περιπολίες, ενώ δεν αποκλείουν να πάρουν και τις καραμπίνες. «Δεν τάσσομαι υπέρ αυτών των πρακτικών. Μας προβληματίζουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακίδης.

Καταλήψεις μαθητών και μαχαιρώματα προσφύγων

Στο χορό των κινητοποιήσεων στα Γιαννιτσά μπήκαν και οι μαθητές του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ, οι οποίοι την περασμένη Πέμπτη πραγματοποίησαν πορεία και στη συνέχεια κατάληψη. «Απελάστε τους λαθραίους μετανάστες από την Ελλάδα - Κλείστε τα σύνορα» ήταν ένα από τα συνθήματα που έφεραν τα πανό που κρατούσαν. Στο μεταξύ, θύμα ρατσιστικής επίθεσης έπεσε ένας 12χρονος Ιρανός στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Το προσφυγόπουλο πήγαινε στο σχολείο του όταν του επιτέθηκαν και τον μαχαίρωσαν δύο άγνωστοι. Το επεισόδιο ερευνά το τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας της ΕΛ.ΑΣ., ενώ το απόγευμα της Παρασκευής στις 6 η «Πόλη Αλλιώς» διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Κυρίζογλου: «Αντίθετοι με τις ακραίες φωνές»

«Ισόρροπη και αναλογική κατανομή» προσφύγων σε όλη τη χώρα ζητά ο απερχόμενος πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου. «Ζητούμε ταυτόχρονα να γίνει κοινή συνάντηση - σύσκεψη όλων των δημάρχων και περιφερειαρχών με τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς που χειρίζονται το ζήτημα. Έτσι ώστε να μην πληροφορούμαστε από τις εφημερίδες και τα ΜΜΕ, αλλά σωστά και υπεύθυνα ποιο είναι το εθνικό και στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης διοίκησης και διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος. Επίσης να μαθαίνουν και να ενημερώνονται έγκαιρα και υπεύθυνα οι δήμαρχοι και οι δημοτικές αρχές κατά τόπους» σχολιάζει ο κ. Κυρίζογλου. Αναφορικά με τις αντιδράσεις του κόσμου, ο κ. Κυρίζογλου αναφέρει πως ορισμένες είναι δικαιολογημένες. Ξεκαθαρίζει ωστόσο πως «Οι ακραίες φωνές μίσους και ρατσιστικού περιεχομένου μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους».

Από την πλευρά της, η συντονίστρια του προσφυγικού-μεταναστευτικού της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μελίνα Δερμεντζοπούλου αναφέρει στη «ΜτΚ» πως η περιφέρεια διεκδικεί την τήρηση του κανόνα που τέθηκε από την κυβέρνηση, δηλαδή 1% του πληθυσμού της κάθε περιοχής. «Αγγίζουμε το ποσοστό αυτό. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το 2015 επωμίστηκε το μεγαλύτερο φορτίο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Διεκδικούμε ενημέρωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση» λέει η κ. Δερμεντζοπούλου, που εκτιμά βάσει των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει πως στην ΠΚΜ φιλοξενούνται περίπου 16.000 πρόσφυγες και μετανάστες. «Σεβόμαστε απόλυτα τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών, στις οποίες δηλώνουμε συμπαράσταση αλλά οι ακραίες αντιδράσεις μας βρίσκουν αντίθετους» τονίζει η κ. Δερμεντζοπούλου, η οποία προσεχώς θα δημιουργήσει δομή καταγραφής προσφύγων και μεταναστών.

«Άλλους» πρόσφυγες βλέπουν στον Έβρο

Ανησυχία όμως επικρατεί και στο νομό Έβρου, εκεί όπου οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, όπως δηλώνει στη «ΜτΚ» ο δάσκαλος Σαράντης Σαραντίδης, δεν σταμάτησαν ποτέ. Όπως τονίζει, καθημερινά περισσότεροι από 200 μετανάστες πατούν στο ελληνικό έδαφος, περνούν από τον Έβρο και κρύβονται μέσα σε δασικές περιοχές. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει αλλάξει ο πληθυσμός των προσφύγων-μεταναστών. «Παλιά έρχονταν γυναίκες, άνδρες και παιδιά όλων των ηλικιών. Πλέον βλέπουμε μόνο άνδρες νεαρής ηλικίας. Όλοι δηλώνουν πρόσφυγες. Έχουμε βρει εκατοντάδες πεταμένα διαβατήρια και χαρτιά.

Φροντίζουν πριν περάσουν να απαλλαγούν από τα χαρτιά τους» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο κ. Σαραντίδης. «Πηδάνε τον φράχτη, έρχονται με σακίδια και πολλά χρήματα» λέει ο δάσκαλος που κατοικεί στην περιοχή της Νέας Βύσσας, του επονομαζόμενου «χωριού του φράχτη». Ο ίδιος κάνει λόγο για παραβατικές συμπεριφορές. Λέει πως δάσκαλοι έχουν καταγγείλει ότι μετανάστες επιχείρησαν να κλέψουν τα οχήματά τους, ότι απείλησαν κυνηγούς μέσα στο δάσος κρατώντας ρόπαλα και τσεκούρια και πως πραγματοποιούν καθιστικές διαμαρτυρίες. Αναφορικά με τους μόνιμους κατοίκους και τη συμπεριφορά τους απέναντι στους πρόσφυγες, λέει πως «ο κόσμος δεν έχει αντιδράσει, αλλά έχει αρχίσει να σκέφτεται. Δεν θέλουμε να γίνουμε κι εμείς ένας καταυλισμός» καταλήγει ο κ. Σαραντίδης.

Πολιτική αποσυμφόρησης των νησιών

Την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, χαρακτηρίζοντάς το ζήτημα εθνικής σημασίας. Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε πως πρώτον τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια και δεύτερον ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας. 

Παράλληλα, όπως είπε, προωθείται η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο. Για το πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες υλοποιήθηκε ακόμη ένα σημαντικό κύμα μεταφοράς 1.100 προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, ενώ από τον Ιούλιο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν μεταφορές της τάξης των 6.500 ατόμων. Όπως είπε ο κ. Πέτσας, στόχος είναι να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10 Νοεμβρίου 2019

«Μπαρούτι» μυρίζει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που, όπως δηλώνουν και τα πιο επίσημα χείλη, έχει φτάσει τα όριά της σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που υποδέχεται από τη νησιωτική Ελλάδα. Οι κάτοικοι διαφόρων περιοχών της δεύτερης μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας είναι έτοιμοι να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και προειδοποιούν τους δημάρχους πως θα βγουν στους δρόμους με όπλα εάν η κυβέρνηση μεταφέρει και άλλους πρόσφυγες-μετανάστες στις περιοχές τους. Την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» του μεταναστευτικού, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατοίκων που στήνουν «μπλόκα» στα πούλμαν που μεταφέρουν κόσμο δημιουργεί νέα προβλήματα. Ανησυχία προκαλούν και τα fake news, που βγάζουν στους δρόμους πολίτες.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του δημάρχου Βόλβης Διαμαντή Λιάμα, στην περιοχή του οποίου «στήθηκε» το πρώτο μπλόκο κατοίκων απέναντι σε πούλμαν που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες στα Νέα Βρασνά. «Ο κόσμος παραμένει στα μπλόκα. Δυστυχώς τα Βρασνά έγιναν παράδειγμα για όλη τη χώρα, κάτι που, όπως τόνιζα στους πολίτες, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει», τονίζει ο κ. Λιάμας στη «ΜτΚ» και συμπληρώνει ότι «έπρεπε να διαχειριστούν ορισμένοι κάτοικοι με καλύτερο τρόπο το ζήτημα». Ο ίδιος δεν κρύβει μάλιστα την ανησυχία του μήπως επικρατήσουν ορισμένες ακραίες φωνές ανάμεσα σε εκείνους που διαδηλώνουν κατά των προσφύγων. Υπενθυμίζεται πως στην περιοχή των Νέων Βρασνών κάτοικοι που αντιδρούν στην εγκατάσταση νέων προσφύγων-μεταναστών στην περιοχή απέτρεψαν τη φιλοξενία των τελευταίων σε δωμάτια ξενοδοχείων, που ήρθαν σε συμφωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

«Φοβόμαστε μήπως αιφνιδιαστούμε. Δεν παραμένουμε στα μπλόκα, αλλά κυκλοφορούμε ανά ομάδες προκειμένου να σιγουρευτούμε ότι δεν θα έρθουν κι άλλοι» σχολιάζει ο κ. Γιάννης Γαλανόπουλος, κάτοικος της περιοχής, ο οποίος συμπληρώνει πως από την παρουσία περίπου 250 προσφύγων και μεταναστών στην παραλιακή ζώνη των Βρασνών έχει υποβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής. «Νοιαζόμαστε για τον τόπο μας. Θέλουμε να τον υπερασπιστούμε» σχολιάζει. Ο ίδιος αρνείται πάντως πως υπήρξαν περιστατικά εκφοβισμού ξενοδόχων της περιοχής που θέλησαν να φιλοξενήσουν στις εγκαταστάσεις τους πρόσφυγες και μετανάστες. «Δεν ισχύει τίποτα. Δεν τους πείραξε κανένας. Απλά έχασαν χιλιάδες ευρώ που θα έπαιρναν» τονίζει. Στα Νέα Βρασνά η τοπική κοινωνία είναι χωρισμένη στα δυο. «Καθημερινά σχεδόν μας βρίζουν και φωνάζουν. Κάνουμε καταγγελίες στην αστυνομία συνεχώς» σχολιάζει από την πλευρά του στη «ΜτΚ» ο Χρήστος Ζαχόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταλυμάτων «Ξένιος Ζευς Παραλίας Βρασνών», που συμπληρώνει πως στα «μπλόκα» των Νέων Βρασνών συμμετέχουν και πολίτες εκτός περιοχής.

Το μπάρμπεκιου άναψε «φωτιές»

Οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας ανησυχούν πλέον διπλά. Από τη μία δεν ενημερώνονται, όπως ισχυρίζονται, από την κυβέρνηση για τη μεταφορά προσφύγων στις περιοχές τους και από την άλλη φοβούνται τις αντιδράσεις του κόσμου. «Οι αντιδράσεις μάς προβληματίζουν. Ελπίζω να μη δημιουργηθεί κοινωνική αναταραχή» σχολιάζει στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης, εκεί όπου βρίσκεται η δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου και όπου σήμερα Κυριακή έχει προγραμματιστεί να διοργανωθεί το περιβόητο μπάρμπεκιου χοιρινού, συνοδευόμενο από μπόλικο αλκοόλ, όπως υπογραμμίζουν οι διοργανωτές. Το μπάρμπεκιου που διοργανώνει η κίνηση «Ενωμένοι Μακεδόνες», η οποία στο παρελθόν πρωτοστάτησε και στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, δημιούργησε μείζον πολιτικό θέμα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ τη διοργάνωση καταδίκασαν σχεδόν όλα τα κόμματα. 

Στο σχετικό κάλεσμά της η οργάνωση καλεί τον κόσμο να ψήσει χοιρινό και να καταναλώσει αλκοόλ δίπλα από το hot spot στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου. «Απέναντι στο διεθνιστικό και ισλαμικό λαθροεποικισμό της πατρίδας μας και της Ευρώπης... απαντάμε με... άφθονο χοιρινό κρέας, με άφθονο αλκοόλ, με άφθονο τρολάρισμα και αγωνιστική δράση» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα. Μιλώντας στη «ΜτΚ», ο επικεφαλής της κίνησης Δημήτρης Ζιαμπάζης κάνει λόγο για «ειρηνική διαμαρτυρία, που σκοπό έχει να συσπειρώσει τον κόσμο, για να στείλουμε ένα μήνυμα κατά της γκετοποίησης της περιοχής μας».

«Η εκδήλωση έχει τύχει θερμής υποστήριξης από τον κόσμο. Θα κάνουμε το μπάρμπεκιου σε ασφαλές σημείο. Δεν προκαλούμε εμείς, αυτοί προκαλούν, που έχουν υποβαθμίσει την περιοχή μας. Δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν οι κοπέλες» τονίζει. Λέει δε, ο κ. Ζιαμπάζης, πως αντίστοιχοι «ακτιβισμοί» έχουν πραγματοποιηθεί σε Γαλλία, Βέλγιο και Ηνωμένο Βασίλειο. «Θέλουμε να προστατεύσουμε την κουλτούρα, την πολιτιστική και πολιτισμική μας ταυτότητα» συμπληρώνει ο κ. Ζιαμπάζης και ζητά να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε «ομογάλακτες περιοχές». 

Ζητά μάλιστα από τους πρόσφυγες-μετανάστες «να σέβονται την εθνική μας κυριαρχία». Οι Ενωμένοι Μακεδόνες αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Οι περισσότεροι παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες δεν προέρχονται από χώρες εμπόλεμης κατάστασης. Διαθέτουν τεράστια ποσά στους δουλεμπόρους, για να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, είτε καθαρά για τυχοδιωκτικό σκοπό είτε όπως προβλέπουν κάποια διεθνιστικά σενάρια για τον εποικισμό και την πληθυσμιακή και πολιτισμική αλλοίωση της Ευρώπης, υποβοηθούμενοι από τις ΜΚΟ της υποκριτικής και επιλεκτικής ψευτοφιλανθρωπίας». Η κίνηση ζητά τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων.

naousa.jpg

Ένας από τους διαμαρτυρόμενους στη Νάουσα, ο οποίος φόρεσε στολή, πήρε ασπίδα και ακόντιο και βγήκε στο δρόμο, για να σταματήσει, όπως τελικά αποδείχτηκε, ένα πούλμαν με ηλικιωμένες Ελληνίδες που πήγαιναν εκδρομή!

Πληροφορίες βγάζουν κόσμο στους δρόμους

Οι αντιδράσεις του κόσμου και οι συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας είναι αλυσιδωτές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πολίτες λαμβάνουν πληροφορίες για υποτιθέμενες μεταφορές προσφύγων-μεταναστών σε συγκεκριμένες περιοχές μέσω social media και κυρίως viber, και οργανώνουν τις κινητοποιήσεις τους με τον ίδιο τρόπο. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που πέφτουν θύματα των fake news και της παραπληροφόρησης, και βγαίνουν άδικα στους δρόμους. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Καλαμαριάς, εκεί όπου το βράδυ της περασμένης Κυριακής μία ανεπιβεβαίωτη πληροφορία πως μεταφέρονται πρόσφυγες-μετανάστες στο πρώην νοσοκομείο «Παναγία» έβγαλε κατοίκους στο δρόμο. «Η πληροφορία διακινήθηκε μέσω sms. Πολλοί το έγραψαν στο facebook, ενώ και δημοτικοί σύμβουλοι αναρωτιόνταν λίγες ημέρες πριν αν οι εργασίες που γίνονται στο κτίριο από την ιδιοκτήτρια εταιρεία γίνονται για να μεταφερθούν πρόσφυγες» λέει στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης. Ο κ. Δαρδαμανέλης κάνει λόγο για «εξαγριωμένο πλήθος» και συμπληρώνει πως «ο κόσμος είναι προβληματισμένος».

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων σε Κιλκίς, Σκύδρα, Γιαννιτσά, Νάουσα αλλά και σε νησιωτικές περιοχές, εκεί όπου οι πρόσφυγες-μετανάστες που φιλοξενούνται στις δομές έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη δυναμική των μονάδων. Στη Νάουσα ένα από τα fake news ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει περίπου εκατό άτομα τρεις φορές μέσα στην εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως ένας από τους διαμαρτυρόμενους φόρεσε στολή, πήρε ασπίδα και ακόντιο, και μπήκε μπροστά από την ομάδα που βγήκε στο δρόμο, για να σταματήσει, όπως τελικά αποδείχτηκε, ένα πούλμαν με ηλικιωμένες Ελληνίδες που πήγαιναν εκδρομή. «Σε αυτές τις συγκεντρώσεις μπορούμε να βρούμε ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στα συλλαλητήρια εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και εθνικιστικά στοιχεία. Δεν πρόκειται για καινούργιες προσωπικότητες, αλλά για καινούργιο τρόπο να εξαπλώνονται. Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει μια ειλικρινή κουβέντα με τις τοπικές κοινωνίες. Για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια θα συνεχίσει κόσμος να έρχεται» αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της προηγούμενης κυβέρνησης, που ασχολήθηκε με το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Στο ακριτικό χωριό Σταθμός Μουριών του νομού Κιλκίς οι κάτοικοι καταγγέλλουν κλοπές, παρενοχλήσεις, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών από πλευράς μερίδας των 300 προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της περιοχής. Το χωριό διαθέτει 450 μόνιμους κατοίκων, με το δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη να κάνει λόγο στη «ΜτΚ» για «πρόβλημα αλλοίωσης πληθυσμού». Πρόσφατα, μάλιστα, μια επιτροπή κατοίκων επισκέφθηκε τον κ. Κυριακίδη στο γραφείο του και τον ενημέρωσε πως οι κάτοικοι είναι ένα βήμα πριν από τις πεζές περιπολίες, ενώ δεν αποκλείουν να πάρουν και τις καραμπίνες. «Δεν τάσσομαι υπέρ αυτών των πρακτικών. Μας προβληματίζουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακίδης.

Καταλήψεις μαθητών και μαχαιρώματα προσφύγων

Στο χορό των κινητοποιήσεων στα Γιαννιτσά μπήκαν και οι μαθητές του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ, οι οποίοι την περασμένη Πέμπτη πραγματοποίησαν πορεία και στη συνέχεια κατάληψη. «Απελάστε τους λαθραίους μετανάστες από την Ελλάδα - Κλείστε τα σύνορα» ήταν ένα από τα συνθήματα που έφεραν τα πανό που κρατούσαν. Στο μεταξύ, θύμα ρατσιστικής επίθεσης έπεσε ένας 12χρονος Ιρανός στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Το προσφυγόπουλο πήγαινε στο σχολείο του όταν του επιτέθηκαν και τον μαχαίρωσαν δύο άγνωστοι. Το επεισόδιο ερευνά το τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας της ΕΛ.ΑΣ., ενώ το απόγευμα της Παρασκευής στις 6 η «Πόλη Αλλιώς» διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Κυρίζογλου: «Αντίθετοι με τις ακραίες φωνές»

«Ισόρροπη και αναλογική κατανομή» προσφύγων σε όλη τη χώρα ζητά ο απερχόμενος πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου. «Ζητούμε ταυτόχρονα να γίνει κοινή συνάντηση - σύσκεψη όλων των δημάρχων και περιφερειαρχών με τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς που χειρίζονται το ζήτημα. Έτσι ώστε να μην πληροφορούμαστε από τις εφημερίδες και τα ΜΜΕ, αλλά σωστά και υπεύθυνα ποιο είναι το εθνικό και στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης διοίκησης και διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος. Επίσης να μαθαίνουν και να ενημερώνονται έγκαιρα και υπεύθυνα οι δήμαρχοι και οι δημοτικές αρχές κατά τόπους» σχολιάζει ο κ. Κυρίζογλου. Αναφορικά με τις αντιδράσεις του κόσμου, ο κ. Κυρίζογλου αναφέρει πως ορισμένες είναι δικαιολογημένες. Ξεκαθαρίζει ωστόσο πως «Οι ακραίες φωνές μίσους και ρατσιστικού περιεχομένου μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους».

Από την πλευρά της, η συντονίστρια του προσφυγικού-μεταναστευτικού της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μελίνα Δερμεντζοπούλου αναφέρει στη «ΜτΚ» πως η περιφέρεια διεκδικεί την τήρηση του κανόνα που τέθηκε από την κυβέρνηση, δηλαδή 1% του πληθυσμού της κάθε περιοχής. «Αγγίζουμε το ποσοστό αυτό. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το 2015 επωμίστηκε το μεγαλύτερο φορτίο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Διεκδικούμε ενημέρωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση» λέει η κ. Δερμεντζοπούλου, που εκτιμά βάσει των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει πως στην ΠΚΜ φιλοξενούνται περίπου 16.000 πρόσφυγες και μετανάστες. «Σεβόμαστε απόλυτα τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών, στις οποίες δηλώνουμε συμπαράσταση αλλά οι ακραίες αντιδράσεις μας βρίσκουν αντίθετους» τονίζει η κ. Δερμεντζοπούλου, η οποία προσεχώς θα δημιουργήσει δομή καταγραφής προσφύγων και μεταναστών.

«Άλλους» πρόσφυγες βλέπουν στον Έβρο

Ανησυχία όμως επικρατεί και στο νομό Έβρου, εκεί όπου οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, όπως δηλώνει στη «ΜτΚ» ο δάσκαλος Σαράντης Σαραντίδης, δεν σταμάτησαν ποτέ. Όπως τονίζει, καθημερινά περισσότεροι από 200 μετανάστες πατούν στο ελληνικό έδαφος, περνούν από τον Έβρο και κρύβονται μέσα σε δασικές περιοχές. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει αλλάξει ο πληθυσμός των προσφύγων-μεταναστών. «Παλιά έρχονταν γυναίκες, άνδρες και παιδιά όλων των ηλικιών. Πλέον βλέπουμε μόνο άνδρες νεαρής ηλικίας. Όλοι δηλώνουν πρόσφυγες. Έχουμε βρει εκατοντάδες πεταμένα διαβατήρια και χαρτιά.

Φροντίζουν πριν περάσουν να απαλλαγούν από τα χαρτιά τους» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο κ. Σαραντίδης. «Πηδάνε τον φράχτη, έρχονται με σακίδια και πολλά χρήματα» λέει ο δάσκαλος που κατοικεί στην περιοχή της Νέας Βύσσας, του επονομαζόμενου «χωριού του φράχτη». Ο ίδιος κάνει λόγο για παραβατικές συμπεριφορές. Λέει πως δάσκαλοι έχουν καταγγείλει ότι μετανάστες επιχείρησαν να κλέψουν τα οχήματά τους, ότι απείλησαν κυνηγούς μέσα στο δάσος κρατώντας ρόπαλα και τσεκούρια και πως πραγματοποιούν καθιστικές διαμαρτυρίες. Αναφορικά με τους μόνιμους κατοίκους και τη συμπεριφορά τους απέναντι στους πρόσφυγες, λέει πως «ο κόσμος δεν έχει αντιδράσει, αλλά έχει αρχίσει να σκέφτεται. Δεν θέλουμε να γίνουμε κι εμείς ένας καταυλισμός» καταλήγει ο κ. Σαραντίδης.

Πολιτική αποσυμφόρησης των νησιών

Την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, χαρακτηρίζοντάς το ζήτημα εθνικής σημασίας. Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε πως πρώτον τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια και δεύτερον ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας. 

Παράλληλα, όπως είπε, προωθείται η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο. Για το πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες υλοποιήθηκε ακόμη ένα σημαντικό κύμα μεταφοράς 1.100 προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, ενώ από τον Ιούλιο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν μεταφορές της τάξης των 6.500 ατόμων. Όπως είπε ο κ. Πέτσας, στόχος είναι να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10 Νοεμβρίου 2019

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία