ΑΠΟΨΕΙΣ

Καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Β. Ελλάδα

 13/02/2019 11:00

Αυτό δείχνει η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία. Δεν είναι μόνο το φιάσκο του Παλέ ντε Σπορ. Δεν είναι μόνο η καθημερινή ταλαιπωρία των εκατοντάδων χιλιάδων Θεσσαλονικέων, λόγω του «σοσιαλιστικού» ΟΑΣΘ, που τους εξοργίζει. Δεν είναι μόνο η φαιδρότητα του «εγκαινίων του μουσαμά» του μετρό. Δεν είναι μόνο η διάλυση των κομματικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Μακεδονία, σε σημείο που να μην μπορούν να γεμίσουν ούτε καφενείο.

Όλα αυτά είναι γνωστά και υπήρχαν. Το καθοριστικό χτύπημα το έδωσε η Συμφωνία των Πρεσπών, που θα καταδιώκει τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ακόμα και μετά την ήττα στις εκλογές. Ήδη τα φαινόμενα αποδοκιμασιών και προπηλακισμών των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από εξαγριωμένους πολίτες -απολύτως καταδικαστέα- δείχνουν πώς θα διεξαχθεί η προεκλογική εκστρατεία. 

Φανερώνουν το κλίμα μέσα στο οποίο θα κινηθούν στις περιφέρειες τους οι υποψήφιοί του. Ας σημειωθεί πως πριν από λίγες ημέρες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης μίλησε στην πόλη των Σερρών υπό καθεστώς «στρατιωτικού νόμου». Μέχρι και έλεγχος ταυτοτήτων πολιτών γινόταν σε σημεία που απείχαν ένα χιλιόμετρο από το χώρο της ομιλίας.

Μα δεν γνώριζαν πως θα είχαμε παρόμοια δυσάρεστα φαινόμενα όταν ψήφιζαν τη Συμφωνία των Πρεσπών; Δεν γνώριζαν πως προσβάλλουν την ταυτότητα όλων των Μακεδόνων και αυτό θα είχε συνέπειες; Φυσικά και το γνώριζαν, αλλά έκαναν λάθος εκτίμηση. Πίστεψαν πως το σκοπιανό ζήτημα είχε ξεχασθεί. Πίστεψαν πως είχε πάψει να βρίσκεται στη σκέψη και στην ψυχή εκατομμυρίων Ελλήνων, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στην πολιτική οι λάθος εκτιμήσεις πληρώνονται. Τώρα ήρθε αυτή η ώρα. Οι κάλπες θα δείξουν τη ζημία που θα υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία θα επηρεάσει άμεσα το πανελλαδικό αποτέλεσμα.

Οι βορειοελλαδίτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν επέδειξαν καμιά διάθεση αντίδρασης για έναν απλό λόγο. Γιατί, λόγω των ιστορικών καταβολών τους, πίστευαν απόλυτα αυτό που ψήφιζαν. Ήταν συνεπείς με τις πάγιες θέσεις της αριστεράς και αυτό ήταν γνωστό. Δεν υπήρξε υποκλοπή της ψήφου. Εξάλλου, όλα αυτά αναγράφονταν και στο πρόγραμμά τους.

Απλώς, ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν πίστευε πως ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Κοτζιά, κάνοντας τους δικούς τους υπολογισμούς και υπακούοντας στα κελεύσματα του διεθνούς παράγοντα, θα έδιναν αυτήν τη λύση στο σκοπιανό ζήτημα, σαρώνοντας την εθνική γραμμή.

Και εξανέστησαν και αυτοί. Ας σημειωθεί πως το 45% αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 διαφωνεί με τη συγκεκριμένη συμφωνία. Είναι ευνόητο πως στη Β. Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι συντριπτικά μεγαλύτερο.

Όλα τα μέτρα επιδοματικής μορφής που έλαβε ο Αλ. Τσίπρας παρασύρθηκαν από την οργή των πολιτών για το σκοπιανό και δεν προσέφεραν κανένα όφελος στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν μπορούσε ο πρωθυπουργός, θα άφηνε την ψήφιση της Συμφωνίας για αργότερα, όπως είχε διαβεβαιώσει τον Π. Καμμένο, αλλά είχε αναλάβει δεσμεύσεις και είχε λάβει και προκαταβολή. Η σθεναρή στάση της Νέας Δημοκρατίας καθιστούσε επιτακτική την άμεση ψήφιση της συμφωνίας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Έτσι, με μεγάλο ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε τόσο την πορεία της υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και από τις δύο πλευρές όσο και τη μαρτυρική πορεία των μακεδόνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές τους περιφέρειες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10 Φεβρουαρίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις