ΑΠΟΨΕΙΣ

Κατάργηση ή αποκατάσταση του ασύλου;

 23/07/2019 12:00

Το άσυλο αναφέρεται στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσω της διδασκαλίας και της ελεύθερης έρευνας. Ισχύει άλλωστε, κατά το σύνταγμα, σε όλη τη χώρα (άρθρα 4-25). Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί. Πρέπει να κατοχυρωθεί η αστυνόμευση του δημόσιου χώρου και των κτιρίων των ΑΕΙ με τον ίδιο τρόπο που ισχύει στην υπόλοιπη επικράτεια.

Είναι ακατανόητο γιατί για το δημόσιο χώρο των ΑΕΙ (πάρκα, πλατείες, περίβολοι των κτιρίων) δεν ισχύει ό,τι ισχύει σε οποιονδήποτε άλλο δημόσιο χώρο. 

Για να μπει η τροχαία ή η πυροσβεστική ή όποια άλλη υπηρεσία, απαιτείται άδεια των πρυτανικών αρχών. Όσοι ζητούν να υπάρχει άλλο καθεστώς, ισχυρίζονται ότι η παρουσία δυνάμεων τάξης θα εμποδίζει πολιτικές ή συνδικαλιστικές διεκδικήσεις. Εκτός ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ, συνήθως άλλοι, που υποκαθιστούν τη δημόσια τάξη, εμποδίζουν πολιτικές λειτουργίες με τις οποίες αυτοί δεν συμφωνούν. Αστυνομεύεται επαρκώς γενικά ο δημόσιος χώρος; Είναι και αυτό ένα ερώτημα…

Στο εσωτερικό των δημόσιων κτιρίων, για να παρέμβουν οι δυνάμεις δημόσιας τάξης πρέπει κατά το νόμο που ισχύει να ζητηθεί από τον υπεύθυνο του κτιρίου η συνδρομή της αστυνομίας. Δηλαδή, για να μπει η αστυνομία σε ένα δημόσιο κτίριο, πρέπει ο επικεφαλής της υπηρεσίας αλλά ακόμη και ένας εργαζόμενος σε αυτή να ζητήσει τη συνδρομή της. 

Ποιος είναι ο φόβος; Δυνάμεις τάξης θα παρακολουθούν μαθήματα, συνεδριάσεις οργάνων και άλλες πολιτικές δραστηριότητες και θα εμποδίζουν τη διενέργειά τους αν δεν τους αρέσει.

Αστεία πράγματα. Εδώ δεν έρχονται οι φοιτητές στα μαθήματα, η αστυνομία θα έρθει; Για να κάνει τι; Να μάθει; Άλλοι είναι εκείνοι που απαιτούν να ελέγχουν τι διδάσκεται και ποια ερευνητική δραστηριότητα ασκείται, ώστε να την απαγορεύουν αν δεν την εγκρίνουν. Θα είναι παρούσα η αστυνομία, για να ελέγξει τις αποφάσεις ενός διοικητικού οργάνου; 

Άλλοι θέλουν να είναι παρόντες, ώστε να εμποδίζουν τις αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνούν, αναλαμβάνοντας τη θέση των δυνάμεων τάξης.

Το άσυλο αναφέρεται στην ελεύθερη παραγωγή έρευνας και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Με την ευκαιρία της στρεβλής αντίληψης, διάφοροι που παρανομούν (εν γνώσει τους), καλύπτονται από τις σχετικές διατάξεις. Κλέφτες, παράνομοι έμποροι και άλλοι ανακαλύπτουν το άσυλο (ως ασυλία πράξεων).

Καλοπροαίρετα, νομίζω ότι η αναφορά σε «κατάργηση» αφορά το σκέλος «είσοδος μόνο έπειτα από έγκληση». Καλύτερα να το έλεγε, η κυβέρνηση, αποκατάσταση του ασύλου. Για να αφαιρέσει επιχειρήματα από όσους θέλουν να αναλάβουν το ρόλο δημόσιας τάξης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Ιουλίου 2019