ΓΕΥΣΕΙΣ

Κανταΐφι με κρέμα της Αργυρώς

Αν αγαπάς το σιροπιαστό τραγανό κανταΐφι και την κρέμα βανίλιας, εδώ έχουμε 2 γλυκά σε ένα. Κάτι ανάμεσα σε κανταΐφι και γαλακτομπούρεκο με βελούδινη κρέμα βανίλιας

 04/06/2021 10:00

Κανταΐφι με κρέμα της Αργυρώς

Τραγανό σιροπιαστό κανταΐφι με κρέμα. Γίνεται σε ταψί ή ατομικά κομμάτια. Αν αγαπάς το σιροπιαστό τραγανό κανταΐφι και την κρέμα βανίλιας, εδώ έχουμε 2 γλυκά σε ένα. Κάτι ανάμεσα σε κανταΐφι και γαλακτομπούρεκο με βελούδινη κρέμα βανίλιας.

kantaifi-me-krema-site.jpg


Υλικά Συνταγής

  • 350 γραµ. φύλλο κανταΐφι
  • 200 γραµ. αιγοπρόβειο βούτυρο λιωμένο (βούτυρο που βρίσκεται σε βάζα στο σούπερ μάρκετ)
  • λίγα ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης (ωμή ψίχα)
Για το σιρόπι
  • 500 γραµ. ζάχαρη
  • 350 γραµ. νερό
  • χυμό από 1/2 μικρό λεμόνι
  • 1 κομμάτι φλούδας λεμονιού
  • 1 κομμάτι ξύλου κανέλας
Για την κρέμα
  • 250 ml γάλα
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 80 γραμ. ζάχαρη
  • 1 μπαστούνι βανίλια (ή 1 βανίλια)
  • 1 αυγό
  • 3 κρόκους αυγών
  • 20 γραμ. κορν φλάουρ
  • 20 γραµ. αλεύρι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 30 γραµ. βούτυρο
  • 2 πρέζες τριμμένη μαστίχα προαιρετικά

Εκτέλεση

Για το κανταΐφι με κρέμα, πρώτα φτιάχνουμε την κρέμα για τη γέμιση ώστε να κρυώσει τελείως για να γεμίσουμε τα κανταΐφια.

Βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση το γάλα µε την κρέµα.

Χαράζουµε το µπαστουνάκι βανίλιας και το προσθέτουμε στο γάλα (για περισσότερο άρωµα, θα το αφαιρέσουµε µόλις βράσει η κρέµα).

Σε µπολχτυπάµε µε σύρµα το αυγό, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Σιγά σιγά κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ στα αυγά. Αναμειγνύουμε πολύ καλά τα υλικά µε το σύρμα.

Λίγο πριν βράσουν γάλα και κρέμα, τα ρίχνουµε σιγά σιγά στο µείγµα των αυγών, ανακατεύοντας πάντα με σύρμα.

Ξαναβάζουµε την κρέμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουµε συνεχώς σε μέτρια φωτιά για 5-6΄, µέχρι να δέσει και να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε να λιώσει.

Τη µεταφέρουµε σε ανοιχτό µπολ και την καλύπτουµε ακουµπώντας επάνω στην επιφάνειά της, µεµβράνη που εφάπτεται. Αφού έρθει σε θερµοκρασία δωµατίου, τη φυλάµε στο ψυγείο µέχρι να τη χρησιµοποιήσουµε.

Αφρατεύουμε την κρύα κρέμα με μίξερ χειρός πριν γεμίσουμε τα κανταΐφια.

Πάμε να ετοιμάσουμε το κανταΐφι για την γέμιση. Ανοίγουμε το φύλλο και το αφρατεύουμε με τα δάχτυλα. Πρέπει να χωριστεί κάθε ίνα και να μην υπάρχουν κολλημένα κομμάτια μεταξύ τους.

Χωρίζουμε νοητά το φύλλο σε 8 ίσα μέρη για να φτιάξουμε 8 ατομικά κομμάτια γλυκό κανταΐφι με κρέμα.

Ραντίζουμε με λίγο βούτυρο πεταχτά το φύλλο.

Πώς τυλίγω το κανταΐφι

Παίρνουμε μια ποσότητα από φύλλο κανταΐφι και την απλώνουμε σε μακρόστενο σχήμα. Ακουμπάμε πάνω 1 γεμάτη κουταλιά κρύα κρέμα και το τυλίγουμε στο κλασικό σχήμα του. Φροντίζουμε να σφραγίσουμε τα πλαϊνά. Καθώς επίσης φροντίζουμε να μην φαίνεται καθόλου η κρέμα μέσα από το κανταΐφι γιατί θα καεί στο ψήσιμο.

Όμοια φτιάχνουμε όλα τα ρολάκια κανταΐφι και τα ακουμπάμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί κοντά κοντά το ένα στο άλλο για να βγουν φουσκωτά αλλιώς αν έχουν κενά θα απλώσουν και θα χαλάσει το σχήμα τους.

Περιχύνουμε τα κανταΐφια σιγά σιγά με το λιωμένο βούτυρο με ένα κουτάλι. Φροντίζουμε να βουτυρωθούν καλά στην ένωση τους εκεί που ακουμπάει το ένα με το άλλο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου, για περίπου 55΄μεχρι να ροδίσουν καλά.

Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 150 °C, στη μεσαία σχάρα για 45΄ να ροδίσουν καλά.

Το αφήνουμε να ροδίσει καλά στο φούρνο και ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Αφού ροδίσει πολύ καλά ολόγυρα το κανταΐφι και όταν κουνάς το ταψί κουνιούνται όλα τα κανταΐφια, δείγμα ότι ξεροψήθηκαν, τότε βγάζουμε το ταψί στον πάγκο και με μια κουτάλα σιγά σιγά περιχύνουμε όλα τα κανταΐφια με το ζεστό σιρόπι.

Αφήνουμε τα κανταΐφια να σταθούν και να κρυώσουν τελείως μέσα στο ταψί. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένη ψίχα φιστίκι Αιγίνης τα κανταΐφια.

Για το σιρόπι

Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού σε μία κατσαρόλα. Ανακατεύουμε στη φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Από την ώρα που θα πάρει βράση δεν ανακατεύουμε ξανά γιατί θα κρυσταλλώσει το σιρόπι. Βράζουμε για 3-4΄ και στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού.

Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και να πέσει ζεστό πάνω στο καυτό κανταΐφι λίγο λίγο. Δείτε εδώ πως σιροπιάζουμε σωστά τα γλυκά ταψιού.

Κανταΐφι με κρέμα σε ταψί

Για να φτιάξεις μεγάλο ταψί κανταΐφι με κρέμα, κάνεις τις ίδιες παρασκευές αλλά αντί να τυλίξεις ατομικά κανταΐφια, βάζεις στρώση το μισό κανταΐφι σε βουτυρωμένο πυρίμαχο, βάζεις στρώση την κρέμα και καλύπτεις με το υπόλοιπο κανταΐφι.

Ψήνεις μέχρι να ροδίσει και το σιροπιάζεις αφού ροδίσει.

Γίνεται σαν γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι έτσι.

Το ατομικό κανταΐφι με κρέμα, είναι πολύ πιο νόστιμο γιατί έχει παντού τραγανό μελωμένο φύλλο κανταΐφι και είναι ακαταμάχητο.

Μυστικά για το ωραιότερο κανταΐφι με κρέμα

-Σκεπάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με εφαπτόμενη μεμβράνη αμέσως μόλις τη βάλουμε σε σκεύος για να κρυώσει. Έτσι αποτρέπουµε τη δηµιουργία κρούστας-πέτσας στην κρέµα. Η κρέμα διατηρείται στο ψυγείο για μερικές ημέρες.

-Όταν πρόκειται να χρησιµοποιήσουµε την κρέµα, αφαιρούµε τη µεµβράνη και µε το σύρµα την αφρατεύουµε ελαφρά. Τη βάζουµε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής ή τη στρώνουµε µε παλέτα.

-Το κανταΐφι με κρέμα, είναι ένα γλυκό ταψιού και όπως όλα τα γλυκά ταψιού είναι καλό να μένουν μια ολόκληρη νύχτα για να ρουφήξουν καλά το σιρόπι και να ποτίσουν.

-Διάλεξε ένα πολύ καλό βούτυρο για το κανταΐφι για να δώσει όλη την γεύση και τα αρώματά του στο γλυκό.

-Το βούτυρο πρέπει να είναι καθαρό (να έχεις αφαιρέσει την πρωτεΐνη για να μην καεί στο ψήσιμο).

-Αν αργήσεις να φτιάξεις τα ρολά, το φύλλο κανταΐφι θα ξεραθεί και θα σπάει δεν θα μπορείς να τα τυλίξεις. Γι αυτό καλό είναι να έχεις το φύλλο σκεπασμένο με νοτισμένη πετσέτα ώστε η υγρασία να το διατηρήσει μαλακό για τέλειο τύλιγμα.

-Ψήσε πολύ καλά τα κανταΐφια σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ροδίσουν καλά για να παραμείνουν τραγανά και να μη λασπώσουν.

Θέλετε περισσότερες συνταγές για συγκλονιστικά γλυκά ταψιού; Σας τις έχω όλες εδώ.

Δείτε τη συνταγή εδώ

Τραγανό σιροπιαστό κανταΐφι με κρέμα. Γίνεται σε ταψί ή ατομικά κομμάτια. Αν αγαπάς το σιροπιαστό τραγανό κανταΐφι και την κρέμα βανίλιας, εδώ έχουμε 2 γλυκά σε ένα. Κάτι ανάμεσα σε κανταΐφι και γαλακτομπούρεκο με βελούδινη κρέμα βανίλιας.

kantaifi-me-krema-site.jpg


Υλικά Συνταγής

  • 350 γραµ. φύλλο κανταΐφι
  • 200 γραµ. αιγοπρόβειο βούτυρο λιωμένο (βούτυρο που βρίσκεται σε βάζα στο σούπερ μάρκετ)
  • λίγα ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης (ωμή ψίχα)
Για το σιρόπι
  • 500 γραµ. ζάχαρη
  • 350 γραµ. νερό
  • χυμό από 1/2 μικρό λεμόνι
  • 1 κομμάτι φλούδας λεμονιού
  • 1 κομμάτι ξύλου κανέλας
Για την κρέμα
  • 250 ml γάλα
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 80 γραμ. ζάχαρη
  • 1 μπαστούνι βανίλια (ή 1 βανίλια)
  • 1 αυγό
  • 3 κρόκους αυγών
  • 20 γραμ. κορν φλάουρ
  • 20 γραµ. αλεύρι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 30 γραµ. βούτυρο
  • 2 πρέζες τριμμένη μαστίχα προαιρετικά

Εκτέλεση

Για το κανταΐφι με κρέμα, πρώτα φτιάχνουμε την κρέμα για τη γέμιση ώστε να κρυώσει τελείως για να γεμίσουμε τα κανταΐφια.

Βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση το γάλα µε την κρέµα.

Χαράζουµε το µπαστουνάκι βανίλιας και το προσθέτουμε στο γάλα (για περισσότερο άρωµα, θα το αφαιρέσουµε µόλις βράσει η κρέµα).

Σε µπολχτυπάµε µε σύρµα το αυγό, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Σιγά σιγά κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ στα αυγά. Αναμειγνύουμε πολύ καλά τα υλικά µε το σύρμα.

Λίγο πριν βράσουν γάλα και κρέμα, τα ρίχνουµε σιγά σιγά στο µείγµα των αυγών, ανακατεύοντας πάντα με σύρμα.

Ξαναβάζουµε την κρέμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουµε συνεχώς σε μέτρια φωτιά για 5-6΄, µέχρι να δέσει και να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε να λιώσει.

Τη µεταφέρουµε σε ανοιχτό µπολ και την καλύπτουµε ακουµπώντας επάνω στην επιφάνειά της, µεµβράνη που εφάπτεται. Αφού έρθει σε θερµοκρασία δωµατίου, τη φυλάµε στο ψυγείο µέχρι να τη χρησιµοποιήσουµε.

Αφρατεύουμε την κρύα κρέμα με μίξερ χειρός πριν γεμίσουμε τα κανταΐφια.

Πάμε να ετοιμάσουμε το κανταΐφι για την γέμιση. Ανοίγουμε το φύλλο και το αφρατεύουμε με τα δάχτυλα. Πρέπει να χωριστεί κάθε ίνα και να μην υπάρχουν κολλημένα κομμάτια μεταξύ τους.

Χωρίζουμε νοητά το φύλλο σε 8 ίσα μέρη για να φτιάξουμε 8 ατομικά κομμάτια γλυκό κανταΐφι με κρέμα.

Ραντίζουμε με λίγο βούτυρο πεταχτά το φύλλο.

Πώς τυλίγω το κανταΐφι

Παίρνουμε μια ποσότητα από φύλλο κανταΐφι και την απλώνουμε σε μακρόστενο σχήμα. Ακουμπάμε πάνω 1 γεμάτη κουταλιά κρύα κρέμα και το τυλίγουμε στο κλασικό σχήμα του. Φροντίζουμε να σφραγίσουμε τα πλαϊνά. Καθώς επίσης φροντίζουμε να μην φαίνεται καθόλου η κρέμα μέσα από το κανταΐφι γιατί θα καεί στο ψήσιμο.

Όμοια φτιάχνουμε όλα τα ρολάκια κανταΐφι και τα ακουμπάμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί κοντά κοντά το ένα στο άλλο για να βγουν φουσκωτά αλλιώς αν έχουν κενά θα απλώσουν και θα χαλάσει το σχήμα τους.

Περιχύνουμε τα κανταΐφια σιγά σιγά με το λιωμένο βούτυρο με ένα κουτάλι. Φροντίζουμε να βουτυρωθούν καλά στην ένωση τους εκεί που ακουμπάει το ένα με το άλλο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου, για περίπου 55΄μεχρι να ροδίσουν καλά.

Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 150 °C, στη μεσαία σχάρα για 45΄ να ροδίσουν καλά.

Το αφήνουμε να ροδίσει καλά στο φούρνο και ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Αφού ροδίσει πολύ καλά ολόγυρα το κανταΐφι και όταν κουνάς το ταψί κουνιούνται όλα τα κανταΐφια, δείγμα ότι ξεροψήθηκαν, τότε βγάζουμε το ταψί στον πάγκο και με μια κουτάλα σιγά σιγά περιχύνουμε όλα τα κανταΐφια με το ζεστό σιρόπι.

Αφήνουμε τα κανταΐφια να σταθούν και να κρυώσουν τελείως μέσα στο ταψί. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένη ψίχα φιστίκι Αιγίνης τα κανταΐφια.

Για το σιρόπι

Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού σε μία κατσαρόλα. Ανακατεύουμε στη φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Από την ώρα που θα πάρει βράση δεν ανακατεύουμε ξανά γιατί θα κρυσταλλώσει το σιρόπι. Βράζουμε για 3-4΄ και στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού.

Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και να πέσει ζεστό πάνω στο καυτό κανταΐφι λίγο λίγο. Δείτε εδώ πως σιροπιάζουμε σωστά τα γλυκά ταψιού.

Κανταΐφι με κρέμα σε ταψί

Για να φτιάξεις μεγάλο ταψί κανταΐφι με κρέμα, κάνεις τις ίδιες παρασκευές αλλά αντί να τυλίξεις ατομικά κανταΐφια, βάζεις στρώση το μισό κανταΐφι σε βουτυρωμένο πυρίμαχο, βάζεις στρώση την κρέμα και καλύπτεις με το υπόλοιπο κανταΐφι.

Ψήνεις μέχρι να ροδίσει και το σιροπιάζεις αφού ροδίσει.

Γίνεται σαν γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι έτσι.

Το ατομικό κανταΐφι με κρέμα, είναι πολύ πιο νόστιμο γιατί έχει παντού τραγανό μελωμένο φύλλο κανταΐφι και είναι ακαταμάχητο.

Μυστικά για το ωραιότερο κανταΐφι με κρέμα

-Σκεπάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με εφαπτόμενη μεμβράνη αμέσως μόλις τη βάλουμε σε σκεύος για να κρυώσει. Έτσι αποτρέπουµε τη δηµιουργία κρούστας-πέτσας στην κρέµα. Η κρέμα διατηρείται στο ψυγείο για μερικές ημέρες.

-Όταν πρόκειται να χρησιµοποιήσουµε την κρέµα, αφαιρούµε τη µεµβράνη και µε το σύρµα την αφρατεύουµε ελαφρά. Τη βάζουµε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής ή τη στρώνουµε µε παλέτα.

-Το κανταΐφι με κρέμα, είναι ένα γλυκό ταψιού και όπως όλα τα γλυκά ταψιού είναι καλό να μένουν μια ολόκληρη νύχτα για να ρουφήξουν καλά το σιρόπι και να ποτίσουν.

-Διάλεξε ένα πολύ καλό βούτυρο για το κανταΐφι για να δώσει όλη την γεύση και τα αρώματά του στο γλυκό.

-Το βούτυρο πρέπει να είναι καθαρό (να έχεις αφαιρέσει την πρωτεΐνη για να μην καεί στο ψήσιμο).

-Αν αργήσεις να φτιάξεις τα ρολά, το φύλλο κανταΐφι θα ξεραθεί και θα σπάει δεν θα μπορείς να τα τυλίξεις. Γι αυτό καλό είναι να έχεις το φύλλο σκεπασμένο με νοτισμένη πετσέτα ώστε η υγρασία να το διατηρήσει μαλακό για τέλειο τύλιγμα.

-Ψήσε πολύ καλά τα κανταΐφια σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ροδίσουν καλά για να παραμείνουν τραγανά και να μη λασπώσουν.

Θέλετε περισσότερες συνταγές για συγκλονιστικά γλυκά ταψιού; Σας τις έχω όλες εδώ.

Δείτε τη συνταγή εδώ

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία