ΑΠΟΨΕΙΣ

Καμία χαρά για τα χαστούκια στον Ερντογάν

 18/04/2019 21:01

Η ομολογουμένως εντυπωσιακή στροφή της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία, κάνει κάθε Έλληνα να ελπίζει σε αλλαγή και της μονότονα θλιβερής κατάστασης στο Αιγαίο, που κρατά δεκαετίες αιχμάλωτη την εξωτερική πολιτική μας, συνεπάγεται αιμορραγία κονδυλίων σε αμυντικές δαπάνες και δεν επιτρέπει την άμεση εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Για πρώτη φορά σπάει και η τακτική Πόντιου Πιλάτου για τις τουρκικές παραβιάσεις, που μας προκαλεί τόσο εκνευρισμό. Το γεγονός ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο - ράπισμα στον Ερντογάν στηρίζουν ταυτόχρονα Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί βάζει, επιπλέον, τις βάσεις διατηρησιμότητας αυτής της νέας τακτικής των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Μια χαρά» θα πει κανείς… «ρίχτε του κι άλλα».

Η πίεση προς την Τουρκία με την απειλή ότι ίσως και να βρεθεί εκτός ΝΑΤΟ έρχεται την ίδια περίοδο που Ευρώπη, για τους δικούς της λόγους, βάζει φρένο στην ενταξιακή πορεία της Άγκυρας. Η γειτονική μας χώρα αποκτά όλο και περισσότερο καθαρά ασιατικά χαρακτηριστικά και οδηγείται πολιτικά στην αγκαλιά της Ρωσίας. Με αυτούς τους όρους, ο νέος ψυχρός πόλεμος έρχεται πιο κοντά στη δική μας περιοχή.

Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια αλλοπρόσαλλη περίοδο της πολιτικής ιστορίας τους, θα θελήσουν να δείξουν τελικά κόκκινη κάρτα στους Τούρκους. Θα είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να τα ξαναβρούν μαζί τους. Η απόλυτη στήριξη της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ θα συνεχίσει να εξοργίζει τον «σουλτάνο» της γειτονιάς μας. Ο Ταγίπ Ερντογάν φιγουράρει ως ο άνθρωπος που θα εγγυηθεί την ασφάλεια του αραβικού κόσμου απέναντι στο Ισραήλ και οι εξελίξεις διαλύουν τα οράματά του στη Μέση Ανατολή.

Υπάρχει, ωστόσο, μια βεβαιότητα που αφορά τη δική μας εξωτερική πολιτική. Ήταν προσανατολισμένη για τουλάχιστον δύο δεκαετίες στον έλεγχο ενός ατίθασου γείτονα μέσω της συνύπαρξής μας στην ενωμένη Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Όσο ο Ερντογάν απομακρύνεται από τη Δύση τόσο φεύγουν εργαλεία από τα δικά μας χέρια. Και δεν γίνεται να περιμένουμε τον 6ο στόλο όποτε θέλουμε να βάλουμε σε εφαρμογή τα ενεργειακά και άλλα σχέδιά μας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Απριλίου 2019