ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

"Καλπάζει" ο κορονοϊός στη Β. Ελλάδα - Το έκτακτο σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Στο 32% η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη , σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πόλη, που δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία

 11/11/2020 07:19

"Καλπάζει" ο κορονοϊός στη Β. Ελλάδα - Το έκτακτο σχέδιο του υπουργείου Υγείας

«Κανένας συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι ΜΕΘ και αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα του ΕΣΥ», είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την διάρκεια ενημέρωσης για την κατάσταση του ΕΣΥ και την παρουσίαση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την Θεσσαλονίκη, η οποία δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΘ η θετικότητα αγγίζει το 32%, υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και το σύστημα υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο».

 «Η κατάσταση αυτή πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πως επεκτάθηκε η νόσος», είπε ο υπουργός.

Δέκα μήνες τώρα αγωνιζόμαστε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όλοι μαζί σαν μια γροθιά, είπε ο κ. Κικίλιας, παρουσιάζοντας τις ενέργειες που έγιναν μέχρι τώρα, για την θωράκιση του συστήματος υγείας. «Ενώ κραταιά συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν καταρρεύσει και μεγάλες πλούσιες χώρες δεν άντεξαν τη δύναμη της πανδημίας, το ΕΣΥ είναι εδώ και προσφέρει υπηρεσίες σε όλους αυτούς που έχουν ανάγκη», είπε .

«Η δύναμη μας απέναντι στον κορονοιό είναι να προσέξουμε γιατί έχει διασπαρεί στην κοινότητα, γιατί νοσούν οι συμπολίτες μας, και όχι ποιες είναι οι δυνατότητες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο αποδεικνύει περίτρανα ότι μπορεί να αντέξει και οι άνθρωποι του έχουν άλλο μέταλλο, άλλη προσωπικότητα, άλλη ψυχή και είναι εκεί για να στηρίξουν όλους τους ασθενείς. Το ΕΣΥ αυτούς τους μήνες πέρασε εξετάσεις με πολύ μεγάλη επιτυχία», είπε ο κ. Κικίλιας.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσωπικό του ΕΣΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει με την συμπεριφορά μας να τους προστατεύσουμε για να αντέξουν και παίρνοντας το λόγο η καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου διαβεβαίωσε ότι: «Εμείς οι υγειονομικοί θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μην υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος ο οποίος θα μείνει χωρίς περίθαλψη». Όπως είπε η κ. Κοτανίδου «για πρώτη φορά εν μέσω της πρωτοφανούς αυτής υγειονομικής κρίσης γίνονται βήματα τα οποία είναι όχι απλώς θετικά αλλά άριστα για τον τομέα της Εντατικής Θεραπείας», καθώς ένα διαχρονικό θέμα ήταν η έλλειψη κλινών ΜΕΘ και προσωπικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας:

Υγειονομικός χάρτης

Το Σεπτέμβριο 2019 το σύστημα υγείας είχε 88.690 εργαζόμενους και τον Νοέμβριο 2020, 100.984.

Κλίνες ΜΕΘ

Τον Ιούλιο 2019 λειτουργούσαν 557 και τον Νοέμβριο 2020, λειτουργούν 1.082 και μέχρι τέλος έτους θα προστεθούν άλλες 234 κλίνες ΜΕΘ.

Οι κενές κλίνες ΜΕΘ ανέρχονται σε 297 σε όλη την επικράτεια, τι στιγμή που κάθε χρόνο τους μήνες Οκτώβριο - Νοέμβριο, όπως είπε ο υπουργός, οι αναμονές την ημέρα άγγιζαν τους 30 με 35 ασθενείς.

Ταυτόχρονα είπε ο υπουργός, αναπτύχθηκαν και απλές κλίνες Covid-19, συνολικά 4.590. Επίσης στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας μπήκε και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με 224 Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία. Σημείωσε με έμφαση ότι το 30,03 % των τεστ Covid-19 γίνεται σε δομές της ΠΦΥ. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 2 εκατ. τεστ (PCR και rapid). Οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν διενεργήσει 450.000 τεστ σε 13.500 αποστολές. Στη μάχη θα μπουν και οι ιδιώτες γιατροί και είναι «εξαιρετικά σημαντικό να βοηθήσουν και εντός ΕΣΥ πλέον», είπε ο κ. Κικίλιας.

Εξήγησε ότι υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο προβλέπει και μεταφορές ασθενών από την μία υγειονομική περιφέρεια στην άλλη.

Το ΕΣΥ δεν είναι μόνο κορονοϊός

Το ΕΣΥ δεν είναι μόνο κορονοϊός είπε ο υπουργός. Τον προηγούμενο μήνα μέσα στην πανδημία πραγματοποιήθηκαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας, 516.379 εξετάσεις ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, 285.802 εξετάσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, 40.032 χειρουργεία και 50.114 εξετάσεις ασθενών στην ολοήμερη λειτουργία.

Ανάπτυξη σχεδίου στη Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο έκτακτης ανάγκης τριών φάσεων.

Τον Αύγουστο του 2020 αναπτύχτηκαν 43 κλίνες ΜΕΘ Covid-19, στην επόμενη φάση, Οκτώβριος 2020, αναπτύχτηκαν επιπλέον 75 κλίνες ΜΕΘ Covid-19 και στην τρίτη φάση, Νοέμβριος 2020, μετατρέπονται 50 κλίνες ειδικών μονάδων σε κλίνες ΜΕΘ με εξοπλισμό από το στρατηγικό απόθεμα του Yπουργείου Yγείας που είχε ετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες. Σήμερα οι ΜΕΘ Covid-19 και non Covid-19 είναι 233.

«Το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, όπου κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι θα αφήσουμε τον κόσμο αβοήθητο ή επιλέγουμε ποιους διασωληνώνουμε ή μπαίνουν στις ΜΕΘ. Αφόρητα ντροπιαστικά fake news που παίζουν με την ανθρώπινη ζωή. Το Υπουργείο Υγείας εκπόνησε ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Δίνουμε την δυνατότητα σε αυτήν τη σκληρή μάχη να μείνουν όρθια τα νοσοκομεία και να αντέξουν την πίεση και αποδεικνύουμε ότι έχουμε και άλλες δυνάμεις», είπε ο υπουργός.

Η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι περίπου 60 ασθενείς ανά εκατ. πληθυσμού

Η κ. Κοτανίδου, ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ που νυχθημερόν δίνουν μάχη για την ζωή των ανθρώπων. «Σε αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση το ΕΣΥ είναι ο πυλώνας του συστήματος υγείας στην Ελλάδα και βασικά η καρδιά του είναι οι ΜΕΘ, οι οποίες καλούνται 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα περιστατικά. Οι ΜΕΘ δεν είναι ένας χώρος όπου ο ασθενής μπαίνει για να καταλήξει εν ηρεμία, είναι ένας χώρος στον οποίο ο άρρωστος μπαίνει για να βγει υγιής. Έχουν ακουστεί πολλά, ότι στις ΜΕΘ η θνητότητα είναι τεράστια, αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και ήδη πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση από τις ΜΕΘ. «Δυστυχώς υπάρχει ένα ποσοστό ασθενών που δεν τα κατάφερε, αυτό όμως σε σχέση με τα διεθνή ποσοστά είναι εξαιρετικό. Η θνητότητα στις ΜΕΘ στην Ελλάδα σε βαριά περιστατικά κυμαίνεται 35 με 37% και αυτό το ποσοστό οφείλεται στο εξαιρετικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Επίσης η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά εκατ. πληθυσμού, που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Β. Αμερικής».

Εμβόλιο

Υποδέχθηκε όλος ο πλανήτης την είδηση για το εμβόλιο της Pfizer με πολύ μεγάλη αισιοδοξία, είπε ο υπουργός. Τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για την προμήθεια εμβολίων. «Θα έχει το εμβόλιο όποτε θα το έχει και η υπόλοιπη Ευρώπη», είπε.

Εξήγησε ότι θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρώτα οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο υπόλοιπος πληθυσμός. «Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να έρθουμε σε μια μερική κανονικότητα και φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ρίξουμε τις άμυνες μας και να μην προσέχουμε τους επόμενους μήνες, αλλά αντίθετα πρέπει να πάρουμε κουράγιο και δύναμη για να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή προσπάθεια και να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες μέχρις ότου έρθουν τα εμβόλια». Ο υπουργός είπε ότι είναι το τέταρτο εμβόλιο, αυτό της Pfizer, που έρχεται σε συμφωνία η Ε.Ε. και βάση αλγόριθμου και ποσοστό πληθυσμιακό η κάθε χώρα της Ε.Ε. θα προμηθεύεται τον ανάλογο αριθμό δόσεων εμβολίου. Εκπονείται ένα σημαντικό σχέδιο με κέντρα εμβολιασμού, που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, είπε ο κ. Κικίλιας.

Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θα είναι απόλυτα ασφαλή

«Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο» τόνισε η κ. Κοτανίδου.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθές την ύπαρξη 2.384 κρουσμάτων στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 652 εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη.  Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι έφθασαν τους 41, ενώ 263 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ :

2384 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 50 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 60570, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.

4510 (7.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 16382 (27.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

263 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 71 (27.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 336 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 866 θανάτους συνολικά στη χώρα. 351 (40.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά ο χάρτης των κρουσμάτων:

- 50 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 588 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

- 652 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 15 κρούσματα στην Π.Ε Βοιωτίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 52 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

- 45 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

- 62 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 44 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

- 49 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς

- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

- 164 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

- 38 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

- 53 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

- 32 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 38 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 43 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

- 36 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

- 43 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Τέλος, 42 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.«Κανένας συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι ΜΕΘ και αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα του ΕΣΥ», είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την διάρκεια ενημέρωσης για την κατάσταση του ΕΣΥ και την παρουσίαση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την Θεσσαλονίκη, η οποία δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΘ η θετικότητα αγγίζει το 32%, υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και το σύστημα υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο».

 «Η κατάσταση αυτή πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πως επεκτάθηκε η νόσος», είπε ο υπουργός.

Δέκα μήνες τώρα αγωνιζόμαστε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όλοι μαζί σαν μια γροθιά, είπε ο κ. Κικίλιας, παρουσιάζοντας τις ενέργειες που έγιναν μέχρι τώρα, για την θωράκιση του συστήματος υγείας. «Ενώ κραταιά συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν καταρρεύσει και μεγάλες πλούσιες χώρες δεν άντεξαν τη δύναμη της πανδημίας, το ΕΣΥ είναι εδώ και προσφέρει υπηρεσίες σε όλους αυτούς που έχουν ανάγκη», είπε .

«Η δύναμη μας απέναντι στον κορονοιό είναι να προσέξουμε γιατί έχει διασπαρεί στην κοινότητα, γιατί νοσούν οι συμπολίτες μας, και όχι ποιες είναι οι δυνατότητες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο αποδεικνύει περίτρανα ότι μπορεί να αντέξει και οι άνθρωποι του έχουν άλλο μέταλλο, άλλη προσωπικότητα, άλλη ψυχή και είναι εκεί για να στηρίξουν όλους τους ασθενείς. Το ΕΣΥ αυτούς τους μήνες πέρασε εξετάσεις με πολύ μεγάλη επιτυχία», είπε ο κ. Κικίλιας.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσωπικό του ΕΣΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει με την συμπεριφορά μας να τους προστατεύσουμε για να αντέξουν και παίρνοντας το λόγο η καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου διαβεβαίωσε ότι: «Εμείς οι υγειονομικοί θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μην υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος ο οποίος θα μείνει χωρίς περίθαλψη». Όπως είπε η κ. Κοτανίδου «για πρώτη φορά εν μέσω της πρωτοφανούς αυτής υγειονομικής κρίσης γίνονται βήματα τα οποία είναι όχι απλώς θετικά αλλά άριστα για τον τομέα της Εντατικής Θεραπείας», καθώς ένα διαχρονικό θέμα ήταν η έλλειψη κλινών ΜΕΘ και προσωπικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας:

Υγειονομικός χάρτης

Το Σεπτέμβριο 2019 το σύστημα υγείας είχε 88.690 εργαζόμενους και τον Νοέμβριο 2020, 100.984.

Κλίνες ΜΕΘ

Τον Ιούλιο 2019 λειτουργούσαν 557 και τον Νοέμβριο 2020, λειτουργούν 1.082 και μέχρι τέλος έτους θα προστεθούν άλλες 234 κλίνες ΜΕΘ.

Οι κενές κλίνες ΜΕΘ ανέρχονται σε 297 σε όλη την επικράτεια, τι στιγμή που κάθε χρόνο τους μήνες Οκτώβριο - Νοέμβριο, όπως είπε ο υπουργός, οι αναμονές την ημέρα άγγιζαν τους 30 με 35 ασθενείς.

Ταυτόχρονα είπε ο υπουργός, αναπτύχθηκαν και απλές κλίνες Covid-19, συνολικά 4.590. Επίσης στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας μπήκε και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με 224 Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία. Σημείωσε με έμφαση ότι το 30,03 % των τεστ Covid-19 γίνεται σε δομές της ΠΦΥ. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 2 εκατ. τεστ (PCR και rapid). Οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν διενεργήσει 450.000 τεστ σε 13.500 αποστολές. Στη μάχη θα μπουν και οι ιδιώτες γιατροί και είναι «εξαιρετικά σημαντικό να βοηθήσουν και εντός ΕΣΥ πλέον», είπε ο κ. Κικίλιας.

Εξήγησε ότι υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο προβλέπει και μεταφορές ασθενών από την μία υγειονομική περιφέρεια στην άλλη.

Το ΕΣΥ δεν είναι μόνο κορονοϊός

Το ΕΣΥ δεν είναι μόνο κορονοϊός είπε ο υπουργός. Τον προηγούμενο μήνα μέσα στην πανδημία πραγματοποιήθηκαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας, 516.379 εξετάσεις ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, 285.802 εξετάσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, 40.032 χειρουργεία και 50.114 εξετάσεις ασθενών στην ολοήμερη λειτουργία.

Ανάπτυξη σχεδίου στη Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο έκτακτης ανάγκης τριών φάσεων.

Τον Αύγουστο του 2020 αναπτύχτηκαν 43 κλίνες ΜΕΘ Covid-19, στην επόμενη φάση, Οκτώβριος 2020, αναπτύχτηκαν επιπλέον 75 κλίνες ΜΕΘ Covid-19 και στην τρίτη φάση, Νοέμβριος 2020, μετατρέπονται 50 κλίνες ειδικών μονάδων σε κλίνες ΜΕΘ με εξοπλισμό από το στρατηγικό απόθεμα του Yπουργείου Yγείας που είχε ετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες. Σήμερα οι ΜΕΘ Covid-19 και non Covid-19 είναι 233.

«Το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, όπου κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι θα αφήσουμε τον κόσμο αβοήθητο ή επιλέγουμε ποιους διασωληνώνουμε ή μπαίνουν στις ΜΕΘ. Αφόρητα ντροπιαστικά fake news που παίζουν με την ανθρώπινη ζωή. Το Υπουργείο Υγείας εκπόνησε ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Δίνουμε την δυνατότητα σε αυτήν τη σκληρή μάχη να μείνουν όρθια τα νοσοκομεία και να αντέξουν την πίεση και αποδεικνύουμε ότι έχουμε και άλλες δυνάμεις», είπε ο υπουργός.

Η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι περίπου 60 ασθενείς ανά εκατ. πληθυσμού

Η κ. Κοτανίδου, ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ που νυχθημερόν δίνουν μάχη για την ζωή των ανθρώπων. «Σε αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση το ΕΣΥ είναι ο πυλώνας του συστήματος υγείας στην Ελλάδα και βασικά η καρδιά του είναι οι ΜΕΘ, οι οποίες καλούνται 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα περιστατικά. Οι ΜΕΘ δεν είναι ένας χώρος όπου ο ασθενής μπαίνει για να καταλήξει εν ηρεμία, είναι ένας χώρος στον οποίο ο άρρωστος μπαίνει για να βγει υγιής. Έχουν ακουστεί πολλά, ότι στις ΜΕΘ η θνητότητα είναι τεράστια, αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και ήδη πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση από τις ΜΕΘ. «Δυστυχώς υπάρχει ένα ποσοστό ασθενών που δεν τα κατάφερε, αυτό όμως σε σχέση με τα διεθνή ποσοστά είναι εξαιρετικό. Η θνητότητα στις ΜΕΘ στην Ελλάδα σε βαριά περιστατικά κυμαίνεται 35 με 37% και αυτό το ποσοστό οφείλεται στο εξαιρετικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Επίσης η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά εκατ. πληθυσμού, που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Β. Αμερικής».

Εμβόλιο

Υποδέχθηκε όλος ο πλανήτης την είδηση για το εμβόλιο της Pfizer με πολύ μεγάλη αισιοδοξία, είπε ο υπουργός. Τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για την προμήθεια εμβολίων. «Θα έχει το εμβόλιο όποτε θα το έχει και η υπόλοιπη Ευρώπη», είπε.

Εξήγησε ότι θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρώτα οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο υπόλοιπος πληθυσμός. «Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να έρθουμε σε μια μερική κανονικότητα και φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ρίξουμε τις άμυνες μας και να μην προσέχουμε τους επόμενους μήνες, αλλά αντίθετα πρέπει να πάρουμε κουράγιο και δύναμη για να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή προσπάθεια και να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες μέχρις ότου έρθουν τα εμβόλια». Ο υπουργός είπε ότι είναι το τέταρτο εμβόλιο, αυτό της Pfizer, που έρχεται σε συμφωνία η Ε.Ε. και βάση αλγόριθμου και ποσοστό πληθυσμιακό η κάθε χώρα της Ε.Ε. θα προμηθεύεται τον ανάλογο αριθμό δόσεων εμβολίου. Εκπονείται ένα σημαντικό σχέδιο με κέντρα εμβολιασμού, που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, είπε ο κ. Κικίλιας.

Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θα είναι απόλυτα ασφαλή

«Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο» τόνισε η κ. Κοτανίδου.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθές την ύπαρξη 2.384 κρουσμάτων στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 652 εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη.  Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι έφθασαν τους 41, ενώ 263 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ :

2384 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 50 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 60570, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.

4510 (7.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 16382 (27.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

263 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 71 (27.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 336 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 866 θανάτους συνολικά στη χώρα. 351 (40.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά ο χάρτης των κρουσμάτων:

- 50 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 588 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

- 652 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 15 κρούσματα στην Π.Ε Βοιωτίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 52 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

- 45 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

- 62 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 44 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

- 49 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς

- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

- 164 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

- 38 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

- 53 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

- 32 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 38 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 43 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

- 36 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

- 43 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Τέλος, 42 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία