ΚΟΙΝΩΝΙΑ

"Καλπάζει" η πανδημία και σπάνε όλα τα ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων - "Κόλαση" στα νοσοκομεία (Βίντεο)

Σε διάστημα μίας εβδομάδας έχουν καταγραφεί περισσότερα από 44.600 νέες μολύνσεις και 371 θάνατοι λόγω της Covid-19 - Προ των πυλών η αναστολή των χειρουργείων κατά 80% στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας

 09/11/2021 07:06

"Καλπάζει" η πανδημία και σπάνε όλα τα ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων - "Κόλαση" στα νοσοκομεία (Βίντεο)
Φωτογραφία αρχείου

Ξεπέρασαν το φράγμα των 7.000 τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού χθες, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα, ενώ σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, η θετικότητα ανέρχεται στο 4,97%. Σε διάστημα μίας εβδομάδας έχουν καταγραφεί περισσότερα από 44.600 νέες μολύνσεις και 371 θάνατοι λόγω της Covid-19, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να μαρτυρούν την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της επικράτειας.

Η βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να βιώνει δραματικές καταστάσεις καθώς δεν υπάρχουν πλέον κενές ΜΕΘ-COVID, με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι, στην πλειονότητα ανεμβολίαστοι (περίπου 85-87%), έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό τις τελευταίες 15 μέρες στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και 4ης ΥΠΕ.

Σε ασφυξία η Θεσσαλονίκη

Ουρές ασθενοφόρων σχηματίστηκαν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα σε Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου, εκεί όπου ασθενείς βρίσκονται πλέον εκτός ΜΕΘ. Στα 28 νοσοκομεία της Μακεδονίας - Θράκης νοσηλεύονται 1.207 ασθενείς, ενώ από 499 κατέληξαν από τις 12 Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι τις τελευταίες 15 ημέρες, 87% ανεμβολίαστοι.

Μάλιστα, οι γιατροί επισημαίνουν πως θα χρειαστεί να διασωληνωθούν ασθενείς ακόμα και σε απλές παθολογικές κλινικές στο Ιπποκράτειο. Χαρακτηριστικό είναι πως η εφημερία στο «Παπανικολάου» ξεκίνησε τη Δευτέρα με μηδέν κλίνες. Μέχρι τις 6 το απόγευμα έγιναν περίπου 25 εισαγωγές και όπως αναφέρουν οι γιατροί 4 πολίτες είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ενώ 8 ακόμη περιμένουν να διασωληνωθούν.

Για μια δραματική εφημερία που ολοκληρώθηκε στις 8:00 το πρωί της Δευτέρας στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, με δεκάδες νέους ασθενείς με κορονοϊό έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Χρήστος Τζελέπης. Όπως είπε ο ίδιος, στη διάρκεια της εφημερίας προσήλθαν πάνω από 50 επιβεβαιωμένα κρούσματα και άλλα περίπου 17 ύποπτα. Λόγω της κατάστασης το Σάββατο, άνοιξε ακόμα μία κλινική Covid στο νοσοκομείο, στη θέση της ορθοπεδικής και ουρολογικής κλινικής, η οποία γέμισε αμέσως με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να νοσηλεύονται στο ίδρυμα περισσότεροι από 150 περιστατικά Covid σε απλές κλίνες.


    «Είμαστε προ των πυλών να γίνουν και επιτάξεις, αν χρειαστεί, και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών ιατρών» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναγνωρίζοντας ότι το σύστημα υγείας δοκιμάζεται. Ωστόσο επέμεινε ότι υπάρχουν ακόμη αντοχές και κενές κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

    Μάλιστα απέρριψε τους ισχυρισμούς που διατύπωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία έκανε λόγο για «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» αναφερόμενη στην εφημερία του νοσοκομείου «Γεννηματάς» στην Αθήνα.

    Με συνολικά 17 εισαγωγές ασθενών με Covid ολοκληρώθηκε η εφημερία στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα με τον δεύτερο όροφο του νοσοκομείου να μετατρέπεται πρόσφατα σε χώρο υποδοχής περιστατικών κορονοϊού.

    Βόλος: «Ένας γιατρός για 150 ασθενείς»

    Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το σύστημα Υγείας και η επίταξη των ιδιωτικών γιατρών και νοσοκομείων βρίσκεται προ των πυλών. Την ίδια στιγμή, στο Βόλο τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από οριακά: «Το νοσοκομείο έχει τελειώσει, δεν αντέχει άλλο και κάποιοι πρέπει να το πουν. Έχει κλατάρει το νοσοκομείο», σημείωσε στο MEGA ο διευθυντής νευροχειρουργικής του νοσοκομείου Βόλου, Νίκος Χαφτούρας, που με τρεμάμενη φωνή παραδέχτηκε την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο. «Η κατάσταση είναι δραματική είναι μια μαύρη μέρα χθες είχαμε 5 θανάτους. Είμαστε σε ένα πόλεμο χωρίς στρατιώτες και πυρομαχικά. Ένας γιατρός για 150 ασθενείς» πρόσθεσε. Ακόμη και η ροή του οξυγόνου του νοσοκομείο καταρρέει από την πίεση. Συνολικά στη Θεσσαλία νοσηλεύονται 450 ασθενείς.


    «Όπως και οι υπόλοιπες πόλεις της Θεσσαλίας, η Λάρισα είναι βαριά πληττόμενη. Η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρίσιμη, υπάρχει πρόβλημα στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, είμαστε αναγκασμένοι να αναδιατάξουμε κλίνες από ήπια περιστατικά non covid σε περιστατικά covid. Εκεί που υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα είναι στις ΜΕΘ που είναι όλες γεμάτες και χρειάζεται να γίνονται καθημερινά διακομιδές στην Αθήνα, όπου και εκεί έχουν αρχίσει να μειώνονται τα κρεβάτια», τόνισε μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8», ο εντατικολόγος-αναισθησιολόγος, διευθυντής ΜΕΘ Γ.Ν. Λάρισας, Απόστολος Κομνός.

    Σύσκεψη για την κατάσταση στο ΕΣΥ

    Υπό το βάρος των σκληρών επιδημιολογικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της διαχείρισης των ασθενών covid στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αφενός για την αποτύπωση της επιδημίας στα νοσοκομεία αλλά και για τα επόμενα αναγκαία βήματα για τη λειτουργία του συστήματος υγείας και την κάλυψη των covid και των non covid ασθενών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος – ο οποίος θα ενημερώσει και την καθ' ύλην αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις-, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου και οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, όπου νοσηλεύεται περίπου το 40% των ασθενών covid της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προ των πυλών η αναστολή των χειρουργείων κατά 80% στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας όπως είχε γίνει και στα προηγούμενα κύματα, όπου βέβαια η μάχη δινόταν χωρίς το «όπλο» των εμβολιασμών. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται δραστικά η λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για non covid περιστατικά, παρά την ισχυρή κυβερνητική βούληση και προσπάθεια για το αντίθετο, δηλαδή τα νοσοκομεία να μην ξαναγίνουν μονοθεματικά.

    Επιπλέον, συζητήθηκε η αναγκαιότητα της ανάπτυξης ή της παραχώρησης επιπλέον κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τα οποία σηκώνουν μεγάλο βάρος στην επιδημία, από τα προηγούμενα σφοδρά κύματα, υποδεχόμενα μεγάλο αριθμό ασθενών από όλη τη βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, το αντικειμενικό πρόβλημα της έλλειψης γιατρών που έχει επισημάνει με ειλικρίνεια και η κυρία Γκάγκα φαίνεται να αναδεικνύεται σε μείζον εμπόδιο.

    Στο ίδιο εμπόδιο προσκρούει προς το παρόν και η βούληση να λειτουργήσει ως νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς covid ο «Αγιος Παύλος». Συζητήθηκε η κάλυψη των μερικών δεκάδων γιατρών που χρειάζονται για τις νέες ΜΕΘ και τον «Αγιο Παύλο» είτε μέσα από τις λίστες με επικουρικούς γιατρούς είτε μέσα από πρόσκληση προς τους ιδιώτες μέσω του οικείου Ιατρικού Συλλόγου. Βεβαίως, όπως ανέφερε χθες και ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, το μέτρο της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών εάν δεν καλυφθούν με τους άλλους πρόσφορους τρόπους οι ανάγκες, παραμένει πάντοτε στο τραπέζι των λύσεων για τη διαχείριση της επιδημίας.

    Στο τραπέζι τρίτη δόση εμβολίου πριν το εξάμηνο

    Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Υγείας το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι οδηγίες για την τρίτη δόση εμβολιασμού και να αρχίσει να χορηγείται πριν το εξάμηνο.

    Στη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε και ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, τονίζοντας ότι «καλό είναι να γίνεται και πριν από τους 6 μήνες».

    Μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως «έχουμε τονίσει την ανάγκη και τη σημασία να επιταχυνθεί η τρίτη δόση, έχει να κάνει με τη φύση του ίδιου του ιού». «Το εμβόλιο έναντι των κορονοϊών δεν λειτουργεί με τη λογική του εμβολίου πχ. έναντι της ιλαράς ή της ερυθράς» εξήγησε, υπογραμμίζοντας:

    «Καλύτερα είναι να γίνει η τρίτη δόση και πριν από τους έξι μήνες, διότι δεν είναι για όλους ίδιος ο βαθμός ανοσίας. Νομίζω και η κυβέρνηση κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση».

    Αύξηση των ραντεβού για πρώτη και τρίτη δόση εμβολίου

    Τις τελευταίες επτά ημέρες κλείστηκαν 175.000 ραντεβού πρώτης δόσης, ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έναντι 60.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

    Ως εκ τούτου, πρόκειται για αύξηση κατά 185%, μετά από μια μακρά περίοδο που το εμβολιαστικό πρόγραμμα έδειχνε να έχει βαλτώσει. Επίσης κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, αύξηση της τάξης του 200%, σε σχέση με τα 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας.

    Σήμερα, Δευτέρα, μέχρι και το απόγευμα, είχαν κλειστεί πάνω από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, και πάνω από 55.000 ραντεβού αναμνηστικής ή τρίτης δόσης, ενώ στοίχημα των αρμοδίων είναι να διατηρήσουν τον εμβολιαστικό ρυθμό.

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, και με το εμβόλιο της Moderna θα μπορεί να γίνεται η τρίτη δόση (αναμνηστική) εμβολιασμού όλων των πολιτών που είναι άνω των 18 ετών και έχει περάσει 6μηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, καθώς και για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson και έχει περάσει χρονικό διάστημα άνω των δύο μηνών, από τις 12 Νοεμβρίου.

    Έκκληση για εμβολιασμό εγκύων και γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία

    Έκκληση στις εγκύους και στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία να εμβολιαστούν απηύθυνε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- πως «τα εμβόλια είναι ανοσογόνα και ασφαλή».

    «Μεταξύ των ανεμβολίαστων περιλαμβάνονται μεγάλος αριθμός εγκύων και γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Λόγω ελλιπούς πληροφόρησης εκθέτουν τον εαυτό τους και το εμβρύου σε κίνδυνο» ανέφερε

    Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι τα εμβόλια για την Covid-19 συστήνονται σε εγκύους, θηλάζουσες και γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν, τονίζοντας ότι δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα είτε άμεσα είτε μακροπρόθεσμα. 

    «Οι έγκυες γυναίκες καθ’όλη τη διάρκεια της κύησης, όπως και 42 ημέρες μετά τον τοκετό πρέπει να θεωρούνται ότι κινδυνεύουν όπως τα άτομα με τα υποκείμενα νοσήματα» υπογράμμισε και σημείωσε πως οι έγκυες με Covid-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό αλλά και άλλες επιπλοκές.

    Αναφορικά με την τρίτη δόση, η κ. Θεοδωρίδου υπεθύμισε πως την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης και σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα η χημική ανοσία μειώνεται μετά την πάροδο έξι μηνών. Η εμφάνιση των μεταλλάξεων συμβάλει στη μείωση της ανοσίας, αλλά παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, όπως είπε.

    Η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ακόμα πως με την εφαρμογή του εμβολιασμού υπολογίζεται ότι έχουν αποτραπεί 8.500 θάνατοι.

    Ξεπέρασαν το φράγμα των 7.000 τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού χθες, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα, ενώ σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, η θετικότητα ανέρχεται στο 4,97%. Σε διάστημα μίας εβδομάδας έχουν καταγραφεί περισσότερα από 44.600 νέες μολύνσεις και 371 θάνατοι λόγω της Covid-19, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να μαρτυρούν την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της επικράτειας.

    Η βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να βιώνει δραματικές καταστάσεις καθώς δεν υπάρχουν πλέον κενές ΜΕΘ-COVID, με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι, στην πλειονότητα ανεμβολίαστοι (περίπου 85-87%), έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό τις τελευταίες 15 μέρες στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και 4ης ΥΠΕ.

    Σε ασφυξία η Θεσσαλονίκη

    Ουρές ασθενοφόρων σχηματίστηκαν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα σε Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου, εκεί όπου ασθενείς βρίσκονται πλέον εκτός ΜΕΘ. Στα 28 νοσοκομεία της Μακεδονίας - Θράκης νοσηλεύονται 1.207 ασθενείς, ενώ από 499 κατέληξαν από τις 12 Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι τις τελευταίες 15 ημέρες, 87% ανεμβολίαστοι.

    Μάλιστα, οι γιατροί επισημαίνουν πως θα χρειαστεί να διασωληνωθούν ασθενείς ακόμα και σε απλές παθολογικές κλινικές στο Ιπποκράτειο. Χαρακτηριστικό είναι πως η εφημερία στο «Παπανικολάου» ξεκίνησε τη Δευτέρα με μηδέν κλίνες. Μέχρι τις 6 το απόγευμα έγιναν περίπου 25 εισαγωγές και όπως αναφέρουν οι γιατροί 4 πολίτες είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ενώ 8 ακόμη περιμένουν να διασωληνωθούν.

    Για μια δραματική εφημερία που ολοκληρώθηκε στις 8:00 το πρωί της Δευτέρας στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, με δεκάδες νέους ασθενείς με κορονοϊό έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Χρήστος Τζελέπης. Όπως είπε ο ίδιος, στη διάρκεια της εφημερίας προσήλθαν πάνω από 50 επιβεβαιωμένα κρούσματα και άλλα περίπου 17 ύποπτα. Λόγω της κατάστασης το Σάββατο, άνοιξε ακόμα μία κλινική Covid στο νοσοκομείο, στη θέση της ορθοπεδικής και ουρολογικής κλινικής, η οποία γέμισε αμέσως με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να νοσηλεύονται στο ίδρυμα περισσότεροι από 150 περιστατικά Covid σε απλές κλίνες.


      «Είμαστε προ των πυλών να γίνουν και επιτάξεις, αν χρειαστεί, και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών ιατρών» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναγνωρίζοντας ότι το σύστημα υγείας δοκιμάζεται. Ωστόσο επέμεινε ότι υπάρχουν ακόμη αντοχές και κενές κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

      Μάλιστα απέρριψε τους ισχυρισμούς που διατύπωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία έκανε λόγο για «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» αναφερόμενη στην εφημερία του νοσοκομείου «Γεννηματάς» στην Αθήνα.

      Με συνολικά 17 εισαγωγές ασθενών με Covid ολοκληρώθηκε η εφημερία στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα με τον δεύτερο όροφο του νοσοκομείου να μετατρέπεται πρόσφατα σε χώρο υποδοχής περιστατικών κορονοϊού.

      Βόλος: «Ένας γιατρός για 150 ασθενείς»

      Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το σύστημα Υγείας και η επίταξη των ιδιωτικών γιατρών και νοσοκομείων βρίσκεται προ των πυλών. Την ίδια στιγμή, στο Βόλο τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από οριακά: «Το νοσοκομείο έχει τελειώσει, δεν αντέχει άλλο και κάποιοι πρέπει να το πουν. Έχει κλατάρει το νοσοκομείο», σημείωσε στο MEGA ο διευθυντής νευροχειρουργικής του νοσοκομείου Βόλου, Νίκος Χαφτούρας, που με τρεμάμενη φωνή παραδέχτηκε την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο. «Η κατάσταση είναι δραματική είναι μια μαύρη μέρα χθες είχαμε 5 θανάτους. Είμαστε σε ένα πόλεμο χωρίς στρατιώτες και πυρομαχικά. Ένας γιατρός για 150 ασθενείς» πρόσθεσε. Ακόμη και η ροή του οξυγόνου του νοσοκομείο καταρρέει από την πίεση. Συνολικά στη Θεσσαλία νοσηλεύονται 450 ασθενείς.


      «Όπως και οι υπόλοιπες πόλεις της Θεσσαλίας, η Λάρισα είναι βαριά πληττόμενη. Η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρίσιμη, υπάρχει πρόβλημα στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, είμαστε αναγκασμένοι να αναδιατάξουμε κλίνες από ήπια περιστατικά non covid σε περιστατικά covid. Εκεί που υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα είναι στις ΜΕΘ που είναι όλες γεμάτες και χρειάζεται να γίνονται καθημερινά διακομιδές στην Αθήνα, όπου και εκεί έχουν αρχίσει να μειώνονται τα κρεβάτια», τόνισε μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8», ο εντατικολόγος-αναισθησιολόγος, διευθυντής ΜΕΘ Γ.Ν. Λάρισας, Απόστολος Κομνός.

      Σύσκεψη για την κατάσταση στο ΕΣΥ

      Υπό το βάρος των σκληρών επιδημιολογικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της διαχείρισης των ασθενών covid στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αφενός για την αποτύπωση της επιδημίας στα νοσοκομεία αλλά και για τα επόμενα αναγκαία βήματα για τη λειτουργία του συστήματος υγείας και την κάλυψη των covid και των non covid ασθενών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος – ο οποίος θα ενημερώσει και την καθ' ύλην αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις-, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου και οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

      Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, όπου νοσηλεύεται περίπου το 40% των ασθενών covid της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προ των πυλών η αναστολή των χειρουργείων κατά 80% στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας όπως είχε γίνει και στα προηγούμενα κύματα, όπου βέβαια η μάχη δινόταν χωρίς το «όπλο» των εμβολιασμών. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται δραστικά η λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για non covid περιστατικά, παρά την ισχυρή κυβερνητική βούληση και προσπάθεια για το αντίθετο, δηλαδή τα νοσοκομεία να μην ξαναγίνουν μονοθεματικά.

      Επιπλέον, συζητήθηκε η αναγκαιότητα της ανάπτυξης ή της παραχώρησης επιπλέον κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τα οποία σηκώνουν μεγάλο βάρος στην επιδημία, από τα προηγούμενα σφοδρά κύματα, υποδεχόμενα μεγάλο αριθμό ασθενών από όλη τη βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, το αντικειμενικό πρόβλημα της έλλειψης γιατρών που έχει επισημάνει με ειλικρίνεια και η κυρία Γκάγκα φαίνεται να αναδεικνύεται σε μείζον εμπόδιο.

      Στο ίδιο εμπόδιο προσκρούει προς το παρόν και η βούληση να λειτουργήσει ως νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς covid ο «Αγιος Παύλος». Συζητήθηκε η κάλυψη των μερικών δεκάδων γιατρών που χρειάζονται για τις νέες ΜΕΘ και τον «Αγιο Παύλο» είτε μέσα από τις λίστες με επικουρικούς γιατρούς είτε μέσα από πρόσκληση προς τους ιδιώτες μέσω του οικείου Ιατρικού Συλλόγου. Βεβαίως, όπως ανέφερε χθες και ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, το μέτρο της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών εάν δεν καλυφθούν με τους άλλους πρόσφορους τρόπους οι ανάγκες, παραμένει πάντοτε στο τραπέζι των λύσεων για τη διαχείριση της επιδημίας.

      Στο τραπέζι τρίτη δόση εμβολίου πριν το εξάμηνο

      Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Υγείας το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι οδηγίες για την τρίτη δόση εμβολιασμού και να αρχίσει να χορηγείται πριν το εξάμηνο.

      Στη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε και ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, τονίζοντας ότι «καλό είναι να γίνεται και πριν από τους 6 μήνες».

      Μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως «έχουμε τονίσει την ανάγκη και τη σημασία να επιταχυνθεί η τρίτη δόση, έχει να κάνει με τη φύση του ίδιου του ιού». «Το εμβόλιο έναντι των κορονοϊών δεν λειτουργεί με τη λογική του εμβολίου πχ. έναντι της ιλαράς ή της ερυθράς» εξήγησε, υπογραμμίζοντας:

      «Καλύτερα είναι να γίνει η τρίτη δόση και πριν από τους έξι μήνες, διότι δεν είναι για όλους ίδιος ο βαθμός ανοσίας. Νομίζω και η κυβέρνηση κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση».

      Αύξηση των ραντεβού για πρώτη και τρίτη δόση εμβολίου

      Τις τελευταίες επτά ημέρες κλείστηκαν 175.000 ραντεβού πρώτης δόσης, ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έναντι 60.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

      Ως εκ τούτου, πρόκειται για αύξηση κατά 185%, μετά από μια μακρά περίοδο που το εμβολιαστικό πρόγραμμα έδειχνε να έχει βαλτώσει. Επίσης κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, αύξηση της τάξης του 200%, σε σχέση με τα 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας.

      Σήμερα, Δευτέρα, μέχρι και το απόγευμα, είχαν κλειστεί πάνω από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, και πάνω από 55.000 ραντεβού αναμνηστικής ή τρίτης δόσης, ενώ στοίχημα των αρμοδίων είναι να διατηρήσουν τον εμβολιαστικό ρυθμό.

      Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, και με το εμβόλιο της Moderna θα μπορεί να γίνεται η τρίτη δόση (αναμνηστική) εμβολιασμού όλων των πολιτών που είναι άνω των 18 ετών και έχει περάσει 6μηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, καθώς και για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson και έχει περάσει χρονικό διάστημα άνω των δύο μηνών, από τις 12 Νοεμβρίου.

      Έκκληση για εμβολιασμό εγκύων και γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία

      Έκκληση στις εγκύους και στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία να εμβολιαστούν απηύθυνε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- πως «τα εμβόλια είναι ανοσογόνα και ασφαλή».

      «Μεταξύ των ανεμβολίαστων περιλαμβάνονται μεγάλος αριθμός εγκύων και γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Λόγω ελλιπούς πληροφόρησης εκθέτουν τον εαυτό τους και το εμβρύου σε κίνδυνο» ανέφερε

      Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι τα εμβόλια για την Covid-19 συστήνονται σε εγκύους, θηλάζουσες και γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν, τονίζοντας ότι δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα είτε άμεσα είτε μακροπρόθεσμα. 

      «Οι έγκυες γυναίκες καθ’όλη τη διάρκεια της κύησης, όπως και 42 ημέρες μετά τον τοκετό πρέπει να θεωρούνται ότι κινδυνεύουν όπως τα άτομα με τα υποκείμενα νοσήματα» υπογράμμισε και σημείωσε πως οι έγκυες με Covid-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό αλλά και άλλες επιπλοκές.

      Αναφορικά με την τρίτη δόση, η κ. Θεοδωρίδου υπεθύμισε πως την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης και σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα η χημική ανοσία μειώνεται μετά την πάροδο έξι μηνών. Η εμφάνιση των μεταλλάξεων συμβάλει στη μείωση της ανοσίας, αλλά παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, όπως είπε.

      Η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ακόμα πως με την εφαρμογή του εμβολιασμού υπολογίζεται ότι έχουν αποτραπεί 8.500 θάνατοι.

      ΣΧΟΛΙΑ

      Επιλέξτε Κατηγορία