ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλό Σεπτέμβριο

 08/09/2020 12:00

Μέσα σε ένα φορτισμένο κλίμα, φορτισμένο από το πρόβλημα με τον κορονοϊό και τα λόγια των συμμάχων και γειτόνων μας ετοιμαζόμαστε να ανοίξουν τα σχολεία (ευτυχώς την άλλη Δευτέρα 14/9) και να προγραμματίσουν το νέο εξάμηνο τα πανεπιστήμια. Αρχίζουμε επίσης να καταλαβαίνουμε τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη περιπέτεια μας.

Όσον αφορά τα σχολεία: είναι σίγουρα πιο σωστό να αναφερθεί το υπουργείο (και γενικά η κυβέρνηση) στην αδυναμία να διπλασιαστούν οι αίθουσες και οι εκπαιδευτικοί (π.χ. με 3.500 αποφοίτους Παιδαγωγικών Τμημάτων τον χρόνο για να βρούμε 50.000 δασκάλους και νηπιαγωγούς θα φτάναμε 15-16 χρόνια πίσω…) παρά να αναζητά δικαιολογίες περί του μέσου αριθμού και του αριθμού παιδιών στις τάξεις. Ασφαλώς πρέπει να γίνει ενημέρωση στα παιδιά, να τους εξηγηθεί τι πρέπει να κάνουν με τις μάσκες και τα υπόλοιπα μέτρα, να τους δοθεί η υπευθυνότητα που πρέπει. 

Όπως επίσης να καταλάβουν όλοι ότι είναι δύσκολο να κάνεις μάθημα με μάσκα είτε για λόγους έντασης φωνής είτε για λόγους ενόχλησης. Πάντως: αν αντί να ασχολούμαστε με το μάθημα, ασχολούμαστε με τις μάσκες και τα μέτρα θα την πατήσουμε άσχημα. Επιπρόσθετα: μακάρι να αξιοποιηθεί η πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης που δειλά χρησιμοποιήθηκε. Αποτελεί ουσιαστικό βοηθητικό εργαλείο όπως ξέρουμε από τα πανεπιστήμια.

Για τα πανεπιστήμια τα πράγματα είναι απλά. Είναι μάλλον άτοπο σε κτίρια που δυστυχώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να γίνονται μαθήματα και να κυκλοφορεί κόσμος. Αναγκαστικά το εξάμηνο θα περάσει με εξ αποστάσεως εκπαίδευση και κενά. Αναγκαστικά. Αλλά πρέπει οι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες να προσπαθήσουν να εγκλιματιστούν σε ένα περιβάλλον που είναι νέο και διαφορετικό. Δύσκολα θα εγκλιματιστούν σε ένα ξένο περιβάλλον μίας άλλης πόλης χωρίς την κοινωνική ένταξη μέσω του πανεπιστημίου τους. Ίσως με προσεκτικά βήματα, ελπίζω στο επόμενο εξάμηνο, να βρουν τον βηματισμό τους. Και μαζί με αυτούς και τα πανεπιστήμια που ζουν σε μία δύσκολη και ιδιότυπη κατάσταση.

Δεν είναι της ώρας να αξιολογηθεί η διαδικασία εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Αλλά αρκεί να δούμε με προσοχή ότι έχουμε 80 χιλιάδες θέσεις για 80 χιλιάδες γεννήσεις. Είναι αδύνατον να χωρέσουν σε μία αγορά εργασίας όλοι με πτυχίο πανεπιστημίου. Πτυχίο παίρνουν οι μισοί (κοντά στις 40 χιλιάδες τον χρόνο) και ούτε αυτοί είναι δυνατόν να τακτοποιηθούν. Κακώς έχουμε 100% γενική εκπαίδευση που δυστυχώς το μόνο που κάνει (αντί να ετοιμάζει τους νέους να ενταχθούν στην κοινωνία) είναι να κάνει φροντιστήριο για να περάσει έστω και με 600/20000 σε κάποια σχολή. Ας δούμε τις προτάσεις του υπουργείου. Εύχομαι, αν και δεν το περιμένω, να είναι γενναίες...

Καλό μας μήνα, έστω και χωρίς ΔΕΘ και με προσοχή!



*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 6 Σεπτεμβρίου 2020