ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλή μας τύχη…

 28/05/2019 12:00

Με τις εκλογές σε εξέλιξη, θα δούμε τι θα συμβεί στην Ευρώπη και στην αυτοδιοίκηση από Δευτέρα. Ποια είναι τα ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε;

Στην Ευρώπη το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει καταγραφή των δυνάμεων που θέλουν τον απομονωτισμό. Υπάρχουν αρκετοί σε κάθε χώρα που κηρύσσουν τον απομονωτισμό. Με αναφορά στα δικαιώματα των πολιτών, την άρνηση «υποταγής» σε κάποια γραφειοκρατία, στη δυνατότητα να αποφασίζουν οι πολίτες μόνοι τους το μέλλον τους και την πορεία. Αυτές οι αντιλήψεις, κενές περιεχομένου, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη διαμόρφωση της Ε.Ε. ως πολιτικού θεσμού. 

Με την ενίσχυση του κοινοβουλίου, ενιαίες ευρωπαϊκές πολιτικές, κοινό πρόγραμμα στις επιμέρους χώρες, διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων. Δυστυχώς είμαστε ακόμη μακριά από αυτό. Ένα βήμα που πήγε να γίνει, με ψηφοδέλτια πολιτικών ομάδων ανά χώρα, δεν ολοκληρώθηκε.

Έτσι θα βρεθούμε να μετράμε και να υπολογίζουμε τις διαφορές σε χώρες, αθροίζοντας δυνάμεις και αφαιρώντας ποσοστά. Το ευτύχημα είναι ότι οι απομονωτιστές κάθε χώρας δεν μπορεί εύκολα να συμμαχήσουν με τους απομονωτιστές των άλλων χωρών. Αυτό θα αμφισβητούσε το δικό τους αυτοτελή ρόλο στο εσωτερικό της χώρας τους και θα οδηγούσε σε απαξία τους ίδιους. Έτσι θα κυριαρχήσουν οι δυνάμεις που θέλουν διεύρυνση και ενίσχυση της Ε.Ε., αλλά θα πρέπει να τη μετασχηματίσουν σε πολιτικό θεσμό, αν θέλουν να διατηρηθεί. Τα συζητάμε; Προφανώς όχι! Ασχολούμαστε περισσότερο αυτήν τη φορά με την εσωτερική μας πολιτική.

Στις εκλογές της αυτοδιοίκησης θα κριθεί αν στη 1 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει δυνατότητα στον κάθε δήμο και στην κάθε περιφέρεια να χαράξει πολιτική. Αν θα σχηματιστεί πλειοψηφία διακυβέρνησης στο εσωτερικό του θεσμού ή ο θεσμός θα είναι έρμαιο εκβιασμών και διαπλοκής με αβέβαιο αποτέλεσμα. Δυστυχώς ούτε η ενδοδημοτική αποκέντρωση προχώρησε (ελπίζω η ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων να βοηθήσει) ούτε ο στρατηγικός ρόλος έχει αναδειχθεί. Πολλοί και διαφορετικοί υποψήφιοι και συνδυασμοί, αδυναμία κατανόησης των προτάσεων, ανυπαρξία προτάσεων, πρόταξη προσωπικών χαρακτηριστικών.

Αν ασχοληθούμε 5 λεπτά με κάθε έναν από τους 1.813 υποψηφίους του δήμου Θεσσαλονίκης π.χ. χρειαζόμαστε 150 ώρες! Τις έχουμε; Είμαστε διαθέσιμοι να τις αξιοποιήσουμε έτσι; Όχι προφανώς, όχι δυστυχώς. Και έτσι εκτός από την πανσπερμία παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο, θα έχουμε και πανσπερμία συμβούλων.

Καλή τύχη σε όλους και όλες, και κυρίως σε εμάς τους ψηφοφόρους…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25-26 Μαΐου 2019