ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλές γιορτές και σε μας και στους άλλους

 27/12/2021 16:00

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η υποχρεωτική χρήση rapid test την περίοδο των εορτών θα ήταν «άδικη για τους εμβολιασμένους». Άρα υπάρχει μία αξία ή οποία είναι πάνω από τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού. Η δικαιοσύνη. Η ερώτηση τι δικαιοσύνη είναι αυτή που δεν εγγυάται την πρόληψη της διασποράς, θα απαντηθεί στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, πρέπει να γίνουν αμέσως εκλογές «για να σωθεί, ό,τι σώζεται». Δηλαδή πρακτικά δεν μπορούν να σωθούν τα πάντα, ακόμη και αν τα αναλάβει στα υπεύθυνα χέρια του. Αλλά δεν μας λέει και τι μπορεί να σωθεί. Το ίδιο είχε κάνει και το 2015, όταν μας είχε πει θα σωζόταν κάτι από αξιοπρέπεια, πριν τελικά διαπιστώσει ότι τίποτε δεν μπορούσε να σωθεί. Για την ακρίβεια δεν μπορούσε να σωθεί με τον τρόπο που νόμιζε αυτός.

Για όποιον είδε τις εικόνες από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, τις προεορταστικές ημέρες, ήταν σαφές ότι οι διαβεβαιώσεις των πολιτικών αρχηγών, δεν έχουν πει πολλά.

Η έννοια της δικαιοσύνης δεν είχε ακουμπήσει κανέναν από όσους χόρευαν αγκαλιασμένοι χωρίς μάσκες. Αλλιώς όλο και θα έπαιρναν κάποιο μέτρο προστασίας, από αυτά που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν απαραίτητα. Το ενδεχόμενο να είχαν κάνει rapid test πριν αρχίσουν να χορεύουν σε ρυθμούς Νίτσας Τσίτρα -θεός σχωρεσ’ την- δεν επιβεβαιωνόταν. Άλλωστε, αν είχαν κάνει, θα είχαν πετάξει τα χαρτιά στο έδαφος. Ελάχιστοι χρησιμοποιούν τα καλαθάκια απορριμμάτων σε αυτήν την πόλη.

Αλλά δεν έδειχναν να συμμερίζονται και την άποψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρχε τίποτε που να αξίζει να σωθεί.

Αν δεν παίρνουν κανένα μέτρο αυτοπροστασίας για να σωθούν οι ίδιοι, τι προσδοκίες μπορεί να έχει ο κ. Τσίπρας ότι θα συμμερισθούν την αγωνία του και θελήσουν να προσπαθήσουν να σωθούμε όλοι;

Υπάρχει βέβαια και η απλούστερη ερμηνεία. Ότι μία κοινωνία, σχεδόν ολόκληρη έχει τη βεβαιότητα ότι η πανδημία δεν έχει κανένα λόγο να επηρεάζει τις πάγιες προσωπικές συμπεριφορές της.

Που κάνει ότι έκανε πάντα.

Που δεν θεωρεί ότι έχει αλλάξει οτιδήποτε.

Που πορεύεται όπως την βολεύει.

Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο την πανδημία.

Αλλά κάθε είδους συμπεριφορά.

Που παρκάρει όπως θέλει, όπου θέλει και όπου βρει κενό.

Που δεν αισθάνεται ότι κάτι πρέπει της αναλογεί να κάνει.

Που δεν προμηθεύεται τα self test παρά το ότι είναι δωρεάν.

Αυτή η κοινωνία που στο μεγαλύτερο μέρος της δείχνει να είναι βέβαιη ότι υπάρχουν μέτρα αλλά πρέπει να τα τηρούν οι «άλλοι», οι οποίοι, ως γνωστόν, κατά τον Σάρτρ, είναι η κόλαση.

Σε αυτό το ακροατήριο απευθύνονται με τον επαγγελματισμό που τους διακρίνει οι πολιτικοί μας αρχηγοί. Αλλά αυτό το ακροατήριο, είμαστε εμείς, εμάς χαϊδεύουν! Εμείς είμαστε οι «άλλοι»... Διπλές ευχές λοιπόν για «καλές γιορτές»! Και σε μας ως «εμείς», και σε μας ως οι «άλλοι»...
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24-26 Δεκεμβρίου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις