Λόγια του Βαρδάρη

  • Καλαμαριά: Ο χουβαρντάς δήμαρχος, το νόμιμο και το ηθικό. Γράφει ο Σαλονικιός
    28/02/2023 13:58

    Καλαμαριά: Ο χουβαρντάς δήμαρχος, το νόμιμο και το ηθικό. Γράφει ο Σαλονικιός

    Χρονιά εκλογών διανύουμε και είναι λογικό ο καθείς που έχει μια κάποια εξουσία να εξαντλεί κάθε μέσο προκειμένου, εκτός από τους ψηφοφόρους, να έχει ευχαριστημένους και τους συνεργάτες του, από τους οποίους περιμένει πολλά αυτήν την περίοδο. Αυτό το ξέρει καλά απ' ό,τι φαίνεται και ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

    Έτσι, λίγο πριν από το πέρας του 2022 ο Γιάννης Δαρδαμανέλης έλαβε απόφαση στην οποία προβλέπεται η δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης για μια σειρά ειδικότητες εργαζομένων στο δήμο, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την τελευταία μέρα του χρόνου. Λογικό θα μου πείτε, εφόσον οι άνθρωποι χρειαστεί να εργαστούν πέρα του ωραρίου τους, δεν θα πρέπει να αμειφθούν με όσα προβλέπονται εκ του νόμου; Ασφαλέστατα ναι.

    Μόνο που οι πρώτες υπερωρίες που βγήκαν για το 2023 δεν αφορούν εργαζόμενους του δήμου, μόνιμους ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Αφορούν τους πέντε ειδικούς συμβούλους του δημάρχου καθώς και έναν επιστημονικό συνεργάτη του.

    Ποιο είναι το θέμα εδώ; Το θέμα είναι ότι οι ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες των δημάρχων, άρα και του Δαρδαμανέλη, δεν έχουν ωράριο. Δηλαδή δεν χτυπάνε κάρτα όταν πηγαίνουν και όταν φεύγουν από το δημαρχείο, όπως κάνουν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, σε όλες τις δημοτικές διευθύνσεις. Αυτό προβλέπεται ρητά στη σύμβαση των συμβούλων και συνεργατών. Συνεπώς, πως νοείται να καταβάλεις υπερωριακή αμοιβή σε κάποιον/α που δεν έχει ορισμένο ωράριο εργασίας;

    Αυτό μόνον ο Δαρδαμανέλης το γνωρίζει ο οποίος έσπευσε μάλιστα να προκαταλάβει με απόφαση την οποία υπέγραψε στις 25 Ιανουαρίου ότι όλοι ανεξαιρέτως οι σύμβουλοι και συνεργάτες του, εργάστηκαν τον μήνα αυτόν είκοσι ώρες υπερωρία ο καθένας/μια, όσο δηλαδή και το μέγιστο που προβλέπει ο νόμος.

    Η σχετική απόφαση μάλιστα, φέρει τον ευφάνταστο τίτλο “Συγκρότηση συνεργείου υπερωριακής απασχόλησης Ειδικών Συμβούλων και Επιστημονικών Συνεργατών μηνός Ιανουαρίου 2023”. Στην αιτιολόγηση της δαπάνης αναφέρεται “Για τις αυξημένες ανάγκες του Γραφείου Δημάρχου και καθώς και για τις απαιτήσεις εξαιτίας της φύσης του αντικειμένου των Ειδικών Συνεργατών και των Επιστημονικών Συμβούλων”.

    Δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν καταβάλλονταν υπερωρίες σε συμβούλους και συνεργάτες, εικάζω ότι οι τωρινές “αυξημένες ανάγκες του Γραφείου Δημάρχου” έχουν σχέση με τις εκλογές, δηλαδή με την προεκλογική δραστηριότητα της παράταξής του. Είναι όμως ηθικό, δαπάνες που αφορούν ουσιαστικά τον ίδιο, να πληρώνονται από το ταμείο του δήμου;

    Ευπρόσδεκτη κάθε απάντηση...