ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Νύχτα αγωνίας στη Χαλκιδική - Υπερχείλισε ρέμα στην Ολυμπιάδα - Κλειστά σήμερα τα σχολεία (βίντεο)

«Βούλιαξε» η Αττική - Εγκλωβίστηκαν τουλάχιστον 60 άνθρωποι στην Κέρκυρα - Σώθηκαν ανεβαίνοντας στις ταράτσες- Επικίνδυνο φαινόμενο λέει ο Χρ. Στυλιανίδης

 14/10/2021 07:05

Με σφοδρότητα έχει χτυπήσει τη χώρα το νέο κύμα κακοκαιρίας με την ονομασία «Μπάλλος» προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές και ενώ οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέχρι και το Σάββατο το μεσημέρι. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Αττική όπου υπάρχει καταγγελία για αγνοούμενο στο Πικέρμι και στην Κέρκυρα, όπου κάτοικοι ανέβηκαν στις ταράτσες για να σωθούν. Νύχτα αγωνίας στη Χαλκιδική όπου υπερχείλισε ρέμα στην Ολυμπιάδα κι έκλεισε ο δρόμος.

Κάτοικοι της Κέρκυρας ανέβηκαν στις ταράτσες για να γλιτώσουν

Σε ποτάμια έχουν μετατραπεί από την έντονη βροχόπτωση πολλοί δρόμοι του επαρχιακού, αλλά και εθνικού δικτύου της Κέρκυρας που κατάφεραν να διακόψουν την οδική κυκλοφορία. 

Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Κέρκυρας «λόγω των υφιστάμενων καιρικών συνθηκών και κατολισθήσεων που έχουν προκληθεί, έχει διακοπεί πριν από λίγο η κυκλοφορία οχημάτων και στην επαρχιακή οδό Αγίων Δέκα προς Σταυρό, ενώ νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Γύρου Αχιλλείου και Επαρχιακή Οδό Κέρκυρας - Λευκίμμης, από την περιοχή Πέραμα ως την περιοχή Μπενίτσες. Η κυκλοφορία διεξάγεται με εκτροπές οχημάτων στην περιοχή Βρυώνη για όσους κατευθύνονται προς νότια Κέρκυρα και στη Μεσογγή για όσους κινούνται προς την κεντρική Κέρκυρα». Προβλήματα στο περιφερειακό οδικό δίκτυο σημειώνονται και στην περιοχή Κυνοπιαστών στη Μέση Κέρκυρα. Σε όλα τα «επικίνδυνα» σημεία του οδικού δικτύου έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα από την Τροχαία, ενώ από την Πολιτική Προστασία συνιστάται στους οδηγούς ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες των αστυνομικών.

Aπό την κακοκαιρία έχουν εγκλωβιστεί άνθρωποι στον οικισμό Μωραΐτικα, οι οποίοι για να σωθούν αναγκάστηκαν να ανεβούν στις ταράτσες των σπιτιών. Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Xρήστο Στυλιανίδη για τον απεγκλωβισμό τους σπεύδει στην περιοχή Super Puma. Η κυκλοφορία διεξάγεται με εκτροπές οχημάτων στην περιοχή Βρυώνη για όσους κατευθύνονται προς νότια Κέρκυρα και στη Μεσογγή για όσους κινούνται προς την κεντρική Κέρκυρα». Προβλήματα στο περιφερειακό οδικό δίκτυο σημειώνονται και στην περιοχή Κυνοπιαστών στη Μέση Κέρκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr από την πυροσβεστική, μέχρι τις 20:20 είχαν απεγκλωβιστεί με επίγεια μέσα πάνω από 60 άνθρωποι, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν σε διάφορα σημεία.

Κλειστά σχολεία αύριο σε Χαλκιδική, Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Ανατολική Μάνη, Κορινθία και Μεσολόγγι

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο στη Χαλκιδική, στην Αττική και στην Εύβοια, όπως τόνισε σήμερα σε ενημέρωσή του για την εξέλιξη του φαινομένου ο υπουργός  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδης. Η απόφαση αυτή προέκυψε μετά από τις ενδείξεις των μετεωρολόγων για πιθανά επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες. Έχουμε προλάβει πολλά περιστατικά, που θα μπορούσαν να εξελιχθουν δυσάρεστα» είπε ακόμη ο κ. Στυλιανίδης, κάνοντας λόγο για κρίσιμο διήμερο, ενώ τόνισε ότι όλες οι δυνάμεις της χώρας είναι σε πλήρη διασπορά και έχουν λειτουργήσει άρτια. «Ας αποφύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση όσο διαρκούν τα καιρικά φαινόμενα» συνέστησε για μια ακόμη φορά ο Χρήστος Στυλιανίδης ο οποίος έκανε λόγο για ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο, που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Κλειστά επίσης θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία σε δήμους των περιφερειακών ενοτήτων Αργολίδας, Λακωνίας και Αρκαδίας, αλλά και στο δήμο Ιλίου στην Αττική, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Επίσης, κλειστές θα παραμείνουν αύριο όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Γιαννόπουλο, «η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη για λόγους ασφάλειας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, εξαιτίας των μετεωρολογικών προγνώσεων για εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων και δεδομένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων, λόγω της Covid-19».

Επίσης, κλειστά για δεύτερη ημέρα θα παραμείνουν αύριο στο Μεσολόγγι όλα τα σχολεία, οι παιδικοί και τα ΚΔΑΠ του δήμου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Κώστα Λύρο, «η απόφαση ελήφθη λόγω της κακοκαιρίας και με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, των γονέων και του εκπαιδευτικού προσωπικού».

Επιπροσθέτως, κλειστά θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή όλα τα σχολεία σε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας των μετεωρολογικών προγνώσεων για δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ειδικότερα, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στους Δήμους Κορινθίων, Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, Νεμέας και Σικυωνίων.

Επίσης, κλειστές θα παραμείνουν αύριο όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία, λόγω της κακοκαιρίας.

Δεν ανοίγουν την Παρασκευή οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΗΦ σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας

Με εγκύκλιο την οποία υπογράφει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κλειστοί θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή 15/10/2021, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, όλοι οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και όλα τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), στις Περιφέρειες:

1) Αττικής,

2) Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής),

3) Στερεάς Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας),

4) Ιονίων Νήσων (Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας).

Ζωντανά η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι οι ισχυρές βροχοπτώσεις, η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και οι καταιγίδες. Η Πέμπτη θα είναι η μέρα όπου θα δούμε σε όλη τη χωρά τα ισχυρά φαινόμενα, αλλά από το βράδυ της Τετάρτης θα ξεκινήσουν να εμφανίζονται.

chartis.jpg

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατά το υπόλοιπο της Πέμπτης και έως το πρωί της Παρασκευής αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές του Ιονίου και του Αιγαίου, καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και ενδεχομένως της Χαλκιδικής.

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στην Εύβοια έως το πρωί της Παρασκευής, ενώ από σήμερα το απόγευμα έως αύριο το πρωί κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων έως 6-7 μποφόρ, ενώ στον Θερμαϊκό και στις Σποράδες από βορειοδυτικές διευθύνσεις ίδιας έντασης. Στο Νότιο Ιόνιο θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας:


Κεντρική Μακεδονία - Χαλκιδική

Σε εξέλιξη είναι βροχοπτώσεις σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και μπορεί να μην υπάρχουν μεγάλα προβλήματα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπη Στεργιάδη, ωστόσο σημειώνεται έντονη κίνηση στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε κ. Στεργιάδης, «αρχίζουν τα ρέματα να φουσκώνουν στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Πιερίας, εκεί όπου υπήρξαν προβλήματα και προχθές από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας». Για τον λόγο αυτό, καθ' οδόν βρίσκονται μηχανήματα της πολιτικής προστασίας για τις περιοχές των Δήμων Θερμαϊκού, Βόλβης, Δέλτα και Χαλκηδόνας στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνης και Δίου Ολύμπου στην Πιερία, και Κασσάνδρας και Βαρβάρας στη Χαλκιδική. «Πιο ψηλά στους νομούς Πέλλας, Κιλκίς και Σερρών σημειώνεται βροχόπτωση αλλά προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα», προσθέτει. Στο μεταξύ, υπήρξε ήδη επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα για το ενδεχόμενο να κηρυχθούν κάποιες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί, ενώ ενημερώθηκαν όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κλειστός ο κεντρικός δρόμος της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής για προληπτικούς λόγους λόγω υπερχείλισης

Υπερχείλισε το ρέμα (δρόμος πλέον) που ουσιαστικά ενώνει το Σταυρό με την Ολυμπιάδα. Αυτό είχε ως συνέπεια να κλείσει ο κεντρικός δρόμος της Ολυμπιάδας για προληπτικούς λόγους, ενώ συνεργεία του δήμου Αριστοτέλη βρίσκονται στο σημείο και επιχειρούν αυτή την ώρα για την κατά το δυνατόν βελτίωση της κατάστασης.

Δείτε τι μετέδωσε το open


Κατολισθήσεις στη Συκιά

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται με τη Χαλκιδική να είναι στο επίκεντρο του “Μπάλλου”.

Στο δρόμο προς Σάρτη – Συκιά προέκυψαν κατολισθήσεις βράχων και απαιτείται προσοχή από τους διερχόμενους οδηγούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς τις επόμενες ώρες αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα με την Πολιτική Προστασία του νομού και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να είναι σε ετοιμότητα.

Επίσης, στη σημερινή απογευματινή ενημέρωση ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε πως τα σχολεία του νομού θα παραμείνουν κλειστά αύριο Παρασκευή (15/10).




Μήνυμα σε Β. Ιόνιο, Ήπειρο και Δυτ. Στερεά Ελλάδα στάλθηκε μέσω του 112

Το φαινόμενο θα ξεκινήσει από τη Δυτική Ελλάδα (Κέρκυρα, Ήπειρο) αλλά περιλαμβάνει όλα τα Ιόνια νησιά, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Πελοπόννησο, και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι οι πρώτοι που έχουν λάβει το μήνυμα του 112. Μήνυμα του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, εστάλη απόψε μέσω του 112 στους κατοίκους της Πάτρας, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για κύμα κακοκαιρίας. Ειδικότερα, το μήνυμα που έφθασε στα κινητά τηλέφωνα αναφέρει τα εξής: “Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών”.

Απεγκλωβισμός οδηγού στην Ελευσίνα

Στην Αττική, στα δυτικά προάστια έριξε αρκετή βροχή με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι. Στην Ελευσίνα, στη 01.00 τα ξημερώματα χρειάστηκε να γίνει από την Πυροσβεστική απεγκλωβισμός οδηγού στην Ελευσίνα, στον παραλιακό δρόμο στο ύψος της οδού Κανελλοπούλου όπου η κυκλοφορία διακόπηκε. Ο οδηγός είναι καλά στην υγεία του. Από τη σφοδρή βροχόπτωση και τον αέρα στην Αθήνα αποκολλήθηκαν μάρμαρα από το κτίριο της Βουλής. Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, όταν άρχισαν να μπαίνουν νερά από το ταβάνι με αποτέλεσμα διάδρομοι και αίθουσες να πλημμυρίσουν.

Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε Παγκράτι Κεραμεικό και Καλλιθέα. «Θάλασσα» έγινε η άσφαλτος στην Πανόρμου όπου από την βροχή το ρεύμα προς την οδό Αλεξάνδρας πλημμύρισε με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες ενώ οι πεζοί να ταλαιπωρούνται προκειμένου να μην βραχούν. Λόγω συσσώρευσης νερού διακόπηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του Μαρκόπουλου. Συγκεκριμένα, στη διασταύρωση των οδών Μαρκόπουλου και Ελπίδος και στην οδό Λ. Κατσώνη, από τη γέφυρα Βρυούλων έως την οδό Περικλέους. Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα και στα μέσα σταθερής τροχιάς. Ήδη, διακόπηκαν τα δρομολόγια του ηλεκτρικού στο τμήμα Ταύρος-Ομονοια , ενώ πλημμύρισαν οι γραμμές στο Θησείο. Δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν στον σταθμό για άντληση των υδάτων. Προβλήματα υπάρχουν και στο τραμ.

Διακοπή στη διά ζώσης λειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα οποία λειτουργούν τις απογευματινές και βραδινές ώρες, αποφάσισε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης. Η διακοπή της λειτουργίας τους αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους λόγω της αναμενόμενης έντασης της κακοκαιρίας και των δυσκολιών μετακίνησης που πιθανόν προκύψουν. Τα προβλήματα σε σχολικές μονάδες πάντως ήταν πολλά το πρωί με χαρακτηριστικότερο αυτό που συνέβη σε σχολείο στη Νέα Φιλαδέλφεια όταν μαθητές αναγκάστηκαν να βγουν από τις πλημμυρισμένες αίθουσες πατώντας πάνω στα θρανία που μετέτρεψαν σε αυτοσχέδια γέφυρα! Η Περιφέρεια παρακολουθεί την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, αύριο Παρασκευή.

Εντοπίστηκε ο αγνοούμενος στο Πικέρμι

Το απόγευμα σήμανε συναγερμός στις Αρχές, καθώς υπάρχει καταγγελία μέσω του 112 για έναν αγνοούμενο πολίτη, ο οποίος φέρεται να παρασύρθηκε στο Πικέρμι της Αττικής από τα ορμητικά νερά, αφότου βγήκε από το αυτοκίνητό του. Στην περιοχή έχουν φτάσει πυροσβέστες, πραγματοποιώντας έρευνες. Ο πολίτης εντοπίστηκε σώος λίγες ώρες αργότερα, μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ήταν ο ίδιος που ειδοποίησε τις αρχές ότι βρίσκεται σε ασφαλές σημείο. Δραματικές ώρες έζησαν και οι επιβάτες λεωφορείου που εγκλωβίστηκε στα νερά. Οι επιβάτες αναγκλαστηκαν να κατέβουν και να μπουν μέχρι τη μέση στα νερά για να σωθούν όπως δείχνει και το αποκαλυπτικό βίντεο.

Αττική: Προληπτικά μέτρα ανακοίνωσε ο Χρ. Στυλιανίδης

Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης έπειτα από την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε. Τα μέτρα είναι τα εξής:

1. Από τη 1πμ έως τις 8πμ απαγόρευση διέλευσης όλων των ΙΧ οχημάτων και των ΜΜΜ σε Κηφισό και παραλιακή. Για τα φορτηγά οχήματα θα εκτιμηθεί ανάλογα με την ένταση του φαινομένου και σε συνεννόηση με την Τροχαία θα δίνονται οδηγίες.

2. Κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

3. Ενθαρρύνεται η τηλε-εργασία σε όλο τον ιδιωτικό τομέα στην Αττική.

4. Κλειστά τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο, Ικαρία, καθώς και σε Αττική, Εύβοια και Χαλκιδική.

5. Κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑΜΕΑ σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σάμο, Ικαρία.

6. Αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση των φαινομένων.

Διακοπές κυκλοφορίας σε δρόμους της Αττικής

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί σε διάφορα σημεία της Αττικής, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, πρόκειται για τα εξής σημεία:

- Λ. Ποσειδώνος, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από το ύψος της Διχάλας.

- Οδός Σκυλίτση, από το ύψος της παλαιάς παραλιακής, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.

- Οδός Τζαβέλα, από το ύψος της παλαιάς παραλιακής, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.

- Οδός Κωνσταντινουπόλεως, από το ύψος της οδού Π. Τσαλδάρη.

- Λ. Κηφισίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από το ύψος του Φάρου Ψυχικού και στο ρεύμα προς Κηφισιά, από το ύψος του Φάρου Ψυχικού.

- Διασταύρωση των οδών Μαρκοπούλου και Ελπίδος, στο  Μαρκόπουλο.

- Στο Μενίδι, επί της οδού Ιωνίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μενίδι, από το ύψος της Αττικής Οδού.

- Οδός Ολυμπιονικών στα Γλυκά Νερά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την οδό Λαυρίου μέχρι την οδό Σπατών.

- Παράδρομος της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία, στο ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη.

Παράλληλα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, σε σημεία του Χαλανδρίου, της Νέας Χαλκηδόνας και της Κερατέας

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έκλεισαν οι εξής δρόμοι:

Στο Χαλάνδρι, η οδός Ριζαρείου, στο ρεύμα προς Σπύρου Λούη, στο ύψος της Κηφισίας.

Στη Νέα Χαλκηδόνα, στην οδό Περισσού, από την Αγίων Αναργύρων.

Στην Κερατέα, στη λεωφόρο Βραυρώνος (χ/θ 4, θέση Γεφυράκι) στο ρεύμα από Μαρκόπουλο προς Βραυρώνα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Ιωνίας στο Μενίδι.

Διακοπή σε παραγγελίες και διανομές της Wolt

Η Wolt ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει την παραγγελειοληψία και τις παραδόσεις της κατά τόπους και για χρονικά διαστήματα που επικρατούν αντίξοες καιρικές συνθήκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για την προστασία των συνεργατών διανομέων». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το μέτρο εφαρμόζεται σταδιακά σε περιοχές που εντοπίζονται έντονα καιρικά φαινόμενα και οι χρήστες μπορούν να ενημερωθούν από την εφαρμογή για το εάν πραγματοποιούνται διανομές στην περιοχή τους ή όχι». 

panormou-15.webp

Φωτογραφία από την οδό Πανόρμου

Χιόνια σε Νυμφαίο και Βασιλίτσα

Και ενώ το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πλήττεται από ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, κάποιες περιοχές τη Δυτικής Μακεδονίας ντύθηκαν στα.. λευκά. Τα πρώτα χιόνια της χρονιάς έπεσαν σε ορεινές περιοχές, όπως το Νυμφαίο της Φλώρινας, όπου το έχει ήδη στρώσει αλλά και στη Βασιλίτσα στα Γρεβενά.

Δείτε φωτογραφίες από το χιονισμένο Νυμφαίο:

xionia-nymfaio1.jpg
xionia-nymfaio2.jpg

Πού έπεσε η περισσότερη βροχή

Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σημειώνονται από χθες το βράδυ, Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος», ενώ χιονοπτώσεις καταγράφονται στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και της Πίνδου.

Τα στοιχεία του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως σήμερα το πρωί, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, στα Στύρα Ευβοίας (44 χιλιοστά), στα Θεοδώριανα Άρτας (44), στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας (42) και στην Ιθάκη (41).

Ολική η καταστροφή της παραγωγής φασολιού σε Πρέσπα και Καστοριά

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι παραγωγοί φασουλιών της Πρέσπας και της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς εξαιτίας των συνεχόμενων σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων 12 ημερών, που έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί το σύνολο της φετινής τους παραγωγής. Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι καλλιεργητές, τα χωράφια σε πλείστες περιπτώσεις έχουν πλημμυρίσει ή έχουν γίνει βάλτοι εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων νερού που έπεσε τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Πελεκάνος» της Πρέσπας Κώστας Ναπαλντίδης ανέφερε ότι «έπεσαν τουλάχιστον 160 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες κάνοντας αδύνατη την είσοδο στα χωράφια, ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο της συγκομιδής». Εξήγησε δε, ότι «μόνο το 5% της παραγωγής έχει αλωνιστεί κι έχει μπει στις αποθήκες, ενώ τα υπόλοιπα φασόλια είναι στα χωράφια και λόγω της υγρασίας και των νερών κινδυνεύουν είτε να μουχλιάσουν είτε φουσκώσουν».

Ο κ. Ναπαλντίδης εξέφρασε την απογοήτευσή του από την εξέλιξη αυτή, εξηγώντας πως μετά τους καύσωνες του Ιουνίου και του Ιουλίου, που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την καρποφορία των φασολιών, ήρθαν οι βροχές για να δώσουν στους παραγωγούς το τελειωτικό χτύπημα. «Παρατείναμε κάποιες ημέρες την περίοδο της συλλογής του φασολιού για να ανακτήσουμε κάτι από το χαμένο έδαφος της παραγωγής μας εξαιτίας του καύσωνα και μας βρήκαν οι βροχές. Ακόμη και αύριο εάν άλλαζαν οι καιρικές συνθήκες και είχαμε ηλιοφάνεια ώστε να στεγνώσουν τα χωράφια και να μπορέσουμε να μπούμε να αλωνίσουμε, είναι ζήτημα εάν καταφέρναμε να μαζέψουμε 500 τόνους από τους 3500 που συνήθως παράγουμε στην Πρέσπα. Πρόκειται για ολική καταστροφή», επισήμανε.

Όπως είπε, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ έχουν ήδη περιοδεύσει και κάποια συνεργεία εκτιμητών του Οργανισμού προκειμένου να σχηματίσουν εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στον κάμπο της ακριτικής Πρέσπας. Ανέφερε, ωστόσο, ότι το σύνολο των παραγωγών της Πρέσπας που παράγει βιολογικά φασόλια με ενδείξεις γεωγραφικής προέλευσης ΠΓΕ και ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ δεν έχουν λάβει ακόμη τις πρόσθετες αποζημιώσεις από τις καταστροφές του 2019.

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός σύμβουλος Καστοριάς αρμόδιος για θέματα αγροτικού χώρου και παραγωγός φασολιών Θωμάς Μάνος σημείωσε ότι χθες έγινε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για εκτίμηση της κατάστασης και αποφασίστηκε ότι ο Οργανισμός θα προβεί σε οριζόντιες αποζημιώσεις, ενώ τέθηκε στόχος έως τον προσεχή Νοέμβριο, οι παραγωγοί να έχουν λάβει τα χρήματα για τη ζημιά της παραγωγής τους. Στη δυτική Μακεδονία υπάρχουν 1520 παραγωγοί φασουλιών, εκ των οποίων 1100 είναι στην Καστοριά και 350 στην Πρέσπα κι ως εκ τούτου, «η ενίσχυση τους κρίνεται άμεση γιατί θα υπάρχει πρόβλημα επιβίωση για τις οικογένειές τους», τόνισε.

Ανέφερε δε, ότι και στην Καστοριά εκτάσεις 12.000 στρεμμάτων με φασόλια, κατά πάσα πιθανότητα θα μείνουν στα χωράφια και πρόσθεσε ότι οι μετεωρολογικοί σταθμοί που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή έχουν καταγράψει 200 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που έχει καταστήσει προβληματική έως αδύνατη κάθε απόπειρα να συλλεχθεί η φετινή παραγωγή.

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

Με γνώμονα την πρόληψη, την επαγρύπνηση και την ετοιμότητα, και με αξιοποίηση του 112 αλλά και τον διαρκή συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προετοιμάζεται η Πολιτική Προστασία για να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη κακοκαιρία.

Αυτά προέκυψαν από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη.

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, πρώτη προτεραιότητα είναι και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θα αξιοποιηθούν ιδιαίτερα οι δυνατότητες του 112, καθώς έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών στις κρίσιμες στιγμές.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχει ενημέρωση με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα που θα υπάρξουν, έτσι ώστε οι πολίτες να αποφύγουν συγκεκριμένες ενέργειες και να μην βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Όπως υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης, ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου, θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους ανά περιοχή.

"Θέλουμε να μην περιμένουμε να εμφανιστεί πλημμυρικό φαινόμενο και απλώς να τρέξουμε εκείνη τη στιγμή. Θα επιχειρήσουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε να επιχειρήσουμε προληπτικά. Αυτή είναι η συναντίληψη που έχουμε έτσι ώστε να υπάρχει και μία ευκαιρία εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Δάρδανος»

Ακόμη, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι από χθες το βράδυ θα δημιουργηθούν Ενιαία Επιχειρησιακά Κέντρα στις περιοχές που υπάρχει ενδεχόμενο να πληγούν από το καιρικό φαινόμενο, έτσι ώστε να συντονιστούν. "Αυτός ο συντονισμός σημαίνει συντονισμός μεταξύ των Περιφερειών, των δήμων και όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και άλλων που είναι εμπλεκόμενοι για λήψη των μέτρων που αφορούν στην αρμοδιότητά τους, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο γενικό σχέδιο δράσεων πολιτικής προστασίας "Δάρδανος" υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Διαρκής θα είναι η και συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, ιδίως στην περίπτωση όπου έχουμε αποκλεισμό δρόμων και για τη διευκόλυνση της κίνησης των οχημάτων για παροχή βοήθειας ανά πάσα στιγμή. Έχουμε κάνει εκτενώς συζητήσει με τον Υφυπουργό, κ. Οικονόμου και τον Γενικό Γραμματέα, κ. Τσουβάλα και είμαστε μαζί, εδώ, σε αυτή τη δύσκολή στιγμή.

Σε πλήρη επιφυλακή βέβαια, όπως πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, θα είναι και το ΕΚΑΒ. Περνάμε, επίσης, σε μια φάση ιδιαίτερης εμπλοκής και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς έχουν μεγάλες δυνατότητες που θα πρέπει να αξιοποιηθούν σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Στη χθεσινή σύσκεψη μετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, έλαβαν μέρος ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), Υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, καθώς και εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ.

Χαρδαλιάς: Απόλυτη ετοιμότητα συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων

Την τήρηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις «πάντα σε συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο» απόλυτης ετοιμότητας συνδρομής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «εφόσον απαιτηθεί κατά τη διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων» της επερχόμενης κακοκαιρίας, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, με ανάρτησή του στο Facebook.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, χθες, Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε «ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο» κατά την οποία έγινε ενημέρωση «επί των νέων μετεωρολογικών δεδομένων» αλλά και ανακεφαλαίωση «επί των τελευταίων προγνωστικών μοντέλων».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ, αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας, καθώς και ο διευθυντής Α Κλάδου/ΓΕΕΘΑ, υποστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος.

«Για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού με πιθανή εκδήλωση ακραίων φαινομένων» τονίζει ο κ. Χαρδαλιάς, «αλλά και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Κρήτη λόγω του πρόσφατου σεισμού των 6,3 Ρίχτερ, έχουν ήδη αναληφθεί με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ συγκεκριμένες ενέργειες».

Αναλυτικά, όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, «έχουν τεθεί σε άμεση ετοιμότητα συνδρομής εντός στρατοπέδων όλα τα τμήματα ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ και μηχανήματα μηχανικού» στην Κρήτη.

«Παράλληλα», συνεχίζει, «προσωπικό και μέσα λοιπών μονάδων και υπηρεσιών του νησιού βρίσκονται σε ετοιμότητα διάθεσης εφόσον απαιτηθεί».

«Για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων, τηρούνται σε επιφυλακή τα προβλεπόμενα από το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ και τα γενικά σχέδια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σχετικά τμήματα αλλά και μέσα» συμπληρώνει ο κ. Χαρδαλιάς.

Από σήμερα το πρωί, «όλα τα τμήματα ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ στην περιοχή ευθύνης της 1ης Στρατιάς και της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), μετέπεσαν σε ετοιμότητα επέμβασης και άμεσης απόκρισης στο μισό του προβλεπόμενου χρόνου», επισημαίνει ο ίδιος.

«Βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα όλα τα προβλεπόμενα ιπτάμενα μέσα για την ανάληψη αποστολών επιτήρησης, καθώς και έρευνας και διάσωσης εφόσον απαιτηθεί», προσθέτει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και καταλήγει: «Είμαστε στο πλευρό της Πολιτικής Προστασίας και σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας για την άμεση επέμβαση στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν από την επερχόμενη κακοκαιρία».

Οδηγίες προς τους πολίτες

Όπως τονίστηκε στην σύσκεψη της Τετάρτης στην ΓΓΠΠ, ενόψει της κακοκαιρίας, «καλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες. Αυτές είναι συγκεκριμένες:

1) Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.

2) Μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν βλέπουμε να υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας.

3) Για κανέναν λόγο δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα – και εννοώ για κανένα λόγο, γιατί έχουμε δει δυστυχώς πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά εγώ τουλάχιστον το έχω δει και πανευρωπαϊκά, να έχουμε θύματα εξαιτίας αυτής της αβλεψίας.

Είμαστε όλοι σε εγρήγορση, είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Δεν υπάρχει θέμα πανικού. Εάν συντονιστούμε σωστά, θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Το κράτος είναι δίπλα στον πολίτη, με βασική προτεραιότητα να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ευχαριστώ πολύ και πάλι όσους παρευρέθηκαν σε αυτή τη σύσκεψη. Θα συνεχίσουμε την προετοιμασία μας και με επόμενες συσκέψεις».

Χρ. Στυλιανίδης: Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο - Κανένας εφησυχασμός ούτε από την Πολιτεία ούτε από τους πολίτες - Κλειστά τα σχολεία σε Χαλκιδική, Εύβοια, Αττική. 

Η απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία για προληπτικούς λόγους αύριο σε Χαλκιδική, Αττική και Εύβοια ήταν η είδηση στην ενημέρωση του υπουργού πολιτικής προστασίας Χρ. Σρυλιανίδη.

Σε πλήρη διασπορά και ετοιμότητα είναι όλες οι δυνάμεις του κράτους για να αντιμετωπιστεί η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την κακοκαιρία. Όπως είπε, «αντιμετωπίζουμε ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, πολύ σοβαρό, ειδικά σε ορισμένες περιοχές της χώρας αλλά το φαινόμενο κυριαρχεί σε όλη τη χώρα», ενώ προσέθεσε ότι όλες οι δυνάμεις του κράτους, όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις είναι σε πλήρη διασπορά και ετοιμότητα και χάρη σε αυτήν την ετοιμότητα και προετοιμασία έχουν προλάβει ήδη πολλά περιστατικά που θα μπορούσαν να εξελιχθούν δυσάρεστα.

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο. Κανένας εφησυχασμός ούτε από την Πολιτεία, ούτε από τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως ανέφερε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχτεί μέχρι στιγμής στην Αττική 385 κλήσεις σε περισσότερες από 20 διαφορετικές περιοχές, εκ των οποίων οι 340 είναι για αντλήσεις υδάτων, οι 11 για απομακρύνσεις από αυτοκίνητα και από οπουδήποτε αλλού και όλες έχουν εξελιχθεί αισίως.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι από χθες έχουν ενεργοποιηθεί τα Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα ανά Περιφερειακή Ενότητα και λειτουργούν συντονισμένα και από κοινού. «Οι δυνάμεις βαίνουν όπου και όποτε χρειάζεται με βασικό στόχο και προτεραιότητα τη διαφύλαξη της ζωής των πολιτών, των υποδομών της χώρας αλλά και της περιουσίας των πολιτών», επισήμανε.

Με σφοδρότητα έχει χτυπήσει τη χώρα το νέο κύμα κακοκαιρίας με την ονομασία «Μπάλλος» προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές και ενώ οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέχρι και το Σάββατο το μεσημέρι. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Αττική όπου υπάρχει καταγγελία για αγνοούμενο στο Πικέρμι και στην Κέρκυρα, όπου κάτοικοι ανέβηκαν στις ταράτσες για να σωθούν. Νύχτα αγωνίας στη Χαλκιδική όπου υπερχείλισε ρέμα στην Ολυμπιάδα κι έκλεισε ο δρόμος.

Κάτοικοι της Κέρκυρας ανέβηκαν στις ταράτσες για να γλιτώσουν

Σε ποτάμια έχουν μετατραπεί από την έντονη βροχόπτωση πολλοί δρόμοι του επαρχιακού, αλλά και εθνικού δικτύου της Κέρκυρας που κατάφεραν να διακόψουν την οδική κυκλοφορία. 

Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Κέρκυρας «λόγω των υφιστάμενων καιρικών συνθηκών και κατολισθήσεων που έχουν προκληθεί, έχει διακοπεί πριν από λίγο η κυκλοφορία οχημάτων και στην επαρχιακή οδό Αγίων Δέκα προς Σταυρό, ενώ νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Γύρου Αχιλλείου και Επαρχιακή Οδό Κέρκυρας - Λευκίμμης, από την περιοχή Πέραμα ως την περιοχή Μπενίτσες. Η κυκλοφορία διεξάγεται με εκτροπές οχημάτων στην περιοχή Βρυώνη για όσους κατευθύνονται προς νότια Κέρκυρα και στη Μεσογγή για όσους κινούνται προς την κεντρική Κέρκυρα». Προβλήματα στο περιφερειακό οδικό δίκτυο σημειώνονται και στην περιοχή Κυνοπιαστών στη Μέση Κέρκυρα. Σε όλα τα «επικίνδυνα» σημεία του οδικού δικτύου έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα από την Τροχαία, ενώ από την Πολιτική Προστασία συνιστάται στους οδηγούς ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες των αστυνομικών.

Aπό την κακοκαιρία έχουν εγκλωβιστεί άνθρωποι στον οικισμό Μωραΐτικα, οι οποίοι για να σωθούν αναγκάστηκαν να ανεβούν στις ταράτσες των σπιτιών. Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Xρήστο Στυλιανίδη για τον απεγκλωβισμό τους σπεύδει στην περιοχή Super Puma. Η κυκλοφορία διεξάγεται με εκτροπές οχημάτων στην περιοχή Βρυώνη για όσους κατευθύνονται προς νότια Κέρκυρα και στη Μεσογγή για όσους κινούνται προς την κεντρική Κέρκυρα». Προβλήματα στο περιφερειακό οδικό δίκτυο σημειώνονται και στην περιοχή Κυνοπιαστών στη Μέση Κέρκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr από την πυροσβεστική, μέχρι τις 20:20 είχαν απεγκλωβιστεί με επίγεια μέσα πάνω από 60 άνθρωποι, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν σε διάφορα σημεία.

Κλειστά σχολεία αύριο σε Χαλκιδική, Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Ανατολική Μάνη, Κορινθία και Μεσολόγγι

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο στη Χαλκιδική, στην Αττική και στην Εύβοια, όπως τόνισε σήμερα σε ενημέρωσή του για την εξέλιξη του φαινομένου ο υπουργός  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδης. Η απόφαση αυτή προέκυψε μετά από τις ενδείξεις των μετεωρολόγων για πιθανά επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες. Έχουμε προλάβει πολλά περιστατικά, που θα μπορούσαν να εξελιχθουν δυσάρεστα» είπε ακόμη ο κ. Στυλιανίδης, κάνοντας λόγο για κρίσιμο διήμερο, ενώ τόνισε ότι όλες οι δυνάμεις της χώρας είναι σε πλήρη διασπορά και έχουν λειτουργήσει άρτια. «Ας αποφύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση όσο διαρκούν τα καιρικά φαινόμενα» συνέστησε για μια ακόμη φορά ο Χρήστος Στυλιανίδης ο οποίος έκανε λόγο για ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο, που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Κλειστά επίσης θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία σε δήμους των περιφερειακών ενοτήτων Αργολίδας, Λακωνίας και Αρκαδίας, αλλά και στο δήμο Ιλίου στην Αττική, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Επίσης, κλειστές θα παραμείνουν αύριο όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Γιαννόπουλο, «η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη για λόγους ασφάλειας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, εξαιτίας των μετεωρολογικών προγνώσεων για εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων και δεδομένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων, λόγω της Covid-19».

Επίσης, κλειστά για δεύτερη ημέρα θα παραμείνουν αύριο στο Μεσολόγγι όλα τα σχολεία, οι παιδικοί και τα ΚΔΑΠ του δήμου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Κώστα Λύρο, «η απόφαση ελήφθη λόγω της κακοκαιρίας και με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, των γονέων και του εκπαιδευτικού προσωπικού».

Επιπροσθέτως, κλειστά θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή όλα τα σχολεία σε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας των μετεωρολογικών προγνώσεων για δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ειδικότερα, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στους Δήμους Κορινθίων, Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, Νεμέας και Σικυωνίων.

Επίσης, κλειστές θα παραμείνουν αύριο όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία, λόγω της κακοκαιρίας.

Δεν ανοίγουν την Παρασκευή οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΗΦ σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας

Με εγκύκλιο την οποία υπογράφει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κλειστοί θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή 15/10/2021, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, όλοι οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και όλα τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), στις Περιφέρειες:

1) Αττικής,

2) Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής),

3) Στερεάς Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας),

4) Ιονίων Νήσων (Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας).

Ζωντανά η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι οι ισχυρές βροχοπτώσεις, η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και οι καταιγίδες. Η Πέμπτη θα είναι η μέρα όπου θα δούμε σε όλη τη χωρά τα ισχυρά φαινόμενα, αλλά από το βράδυ της Τετάρτης θα ξεκινήσουν να εμφανίζονται.

chartis.jpg

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατά το υπόλοιπο της Πέμπτης και έως το πρωί της Παρασκευής αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές του Ιονίου και του Αιγαίου, καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και ενδεχομένως της Χαλκιδικής.

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στην Εύβοια έως το πρωί της Παρασκευής, ενώ από σήμερα το απόγευμα έως αύριο το πρωί κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων έως 6-7 μποφόρ, ενώ στον Θερμαϊκό και στις Σποράδες από βορειοδυτικές διευθύνσεις ίδιας έντασης. Στο Νότιο Ιόνιο θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας:


Κεντρική Μακεδονία - Χαλκιδική

Σε εξέλιξη είναι βροχοπτώσεις σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και μπορεί να μην υπάρχουν μεγάλα προβλήματα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπη Στεργιάδη, ωστόσο σημειώνεται έντονη κίνηση στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε κ. Στεργιάδης, «αρχίζουν τα ρέματα να φουσκώνουν στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Πιερίας, εκεί όπου υπήρξαν προβλήματα και προχθές από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας». Για τον λόγο αυτό, καθ' οδόν βρίσκονται μηχανήματα της πολιτικής προστασίας για τις περιοχές των Δήμων Θερμαϊκού, Βόλβης, Δέλτα και Χαλκηδόνας στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνης και Δίου Ολύμπου στην Πιερία, και Κασσάνδρας και Βαρβάρας στη Χαλκιδική. «Πιο ψηλά στους νομούς Πέλλας, Κιλκίς και Σερρών σημειώνεται βροχόπτωση αλλά προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα», προσθέτει. Στο μεταξύ, υπήρξε ήδη επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα για το ενδεχόμενο να κηρυχθούν κάποιες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί, ενώ ενημερώθηκαν όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κλειστός ο κεντρικός δρόμος της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής για προληπτικούς λόγους λόγω υπερχείλισης

Υπερχείλισε το ρέμα (δρόμος πλέον) που ουσιαστικά ενώνει το Σταυρό με την Ολυμπιάδα. Αυτό είχε ως συνέπεια να κλείσει ο κεντρικός δρόμος της Ολυμπιάδας για προληπτικούς λόγους, ενώ συνεργεία του δήμου Αριστοτέλη βρίσκονται στο σημείο και επιχειρούν αυτή την ώρα για την κατά το δυνατόν βελτίωση της κατάστασης.

Δείτε τι μετέδωσε το open


Κατολισθήσεις στη Συκιά

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται με τη Χαλκιδική να είναι στο επίκεντρο του “Μπάλλου”.

Στο δρόμο προς Σάρτη – Συκιά προέκυψαν κατολισθήσεις βράχων και απαιτείται προσοχή από τους διερχόμενους οδηγούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς τις επόμενες ώρες αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα με την Πολιτική Προστασία του νομού και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να είναι σε ετοιμότητα.

Επίσης, στη σημερινή απογευματινή ενημέρωση ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε πως τα σχολεία του νομού θα παραμείνουν κλειστά αύριο Παρασκευή (15/10).




Μήνυμα σε Β. Ιόνιο, Ήπειρο και Δυτ. Στερεά Ελλάδα στάλθηκε μέσω του 112

Το φαινόμενο θα ξεκινήσει από τη Δυτική Ελλάδα (Κέρκυρα, Ήπειρο) αλλά περιλαμβάνει όλα τα Ιόνια νησιά, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Πελοπόννησο, και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι οι πρώτοι που έχουν λάβει το μήνυμα του 112. Μήνυμα του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, εστάλη απόψε μέσω του 112 στους κατοίκους της Πάτρας, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για κύμα κακοκαιρίας. Ειδικότερα, το μήνυμα που έφθασε στα κινητά τηλέφωνα αναφέρει τα εξής: “Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών”.

Απεγκλωβισμός οδηγού στην Ελευσίνα

Στην Αττική, στα δυτικά προάστια έριξε αρκετή βροχή με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι. Στην Ελευσίνα, στη 01.00 τα ξημερώματα χρειάστηκε να γίνει από την Πυροσβεστική απεγκλωβισμός οδηγού στην Ελευσίνα, στον παραλιακό δρόμο στο ύψος της οδού Κανελλοπούλου όπου η κυκλοφορία διακόπηκε. Ο οδηγός είναι καλά στην υγεία του. Από τη σφοδρή βροχόπτωση και τον αέρα στην Αθήνα αποκολλήθηκαν μάρμαρα από το κτίριο της Βουλής. Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, όταν άρχισαν να μπαίνουν νερά από το ταβάνι με αποτέλεσμα διάδρομοι και αίθουσες να πλημμυρίσουν.

Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε Παγκράτι Κεραμεικό και Καλλιθέα. «Θάλασσα» έγινε η άσφαλτος στην Πανόρμου όπου από την βροχή το ρεύμα προς την οδό Αλεξάνδρας πλημμύρισε με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες ενώ οι πεζοί να ταλαιπωρούνται προκειμένου να μην βραχούν. Λόγω συσσώρευσης νερού διακόπηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του Μαρκόπουλου. Συγκεκριμένα, στη διασταύρωση των οδών Μαρκόπουλου και Ελπίδος και στην οδό Λ. Κατσώνη, από τη γέφυρα Βρυούλων έως την οδό Περικλέους. Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα και στα μέσα σταθερής τροχιάς. Ήδη, διακόπηκαν τα δρομολόγια του ηλεκτρικού στο τμήμα Ταύρος-Ομονοια , ενώ πλημμύρισαν οι γραμμές στο Θησείο. Δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν στον σταθμό για άντληση των υδάτων. Προβλήματα υπάρχουν και στο τραμ.

Διακοπή στη διά ζώσης λειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα οποία λειτουργούν τις απογευματινές και βραδινές ώρες, αποφάσισε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης. Η διακοπή της λειτουργίας τους αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους λόγω της αναμενόμενης έντασης της κακοκαιρίας και των δυσκολιών μετακίνησης που πιθανόν προκύψουν. Τα προβλήματα σε σχολικές μονάδες πάντως ήταν πολλά το πρωί με χαρακτηριστικότερο αυτό που συνέβη σε σχολείο στη Νέα Φιλαδέλφεια όταν μαθητές αναγκάστηκαν να βγουν από τις πλημμυρισμένες αίθουσες πατώντας πάνω στα θρανία που μετέτρεψαν σε αυτοσχέδια γέφυρα! Η Περιφέρεια παρακολουθεί την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, αύριο Παρασκευή.

Εντοπίστηκε ο αγνοούμενος στο Πικέρμι

Το απόγευμα σήμανε συναγερμός στις Αρχές, καθώς υπάρχει καταγγελία μέσω του 112 για έναν αγνοούμενο πολίτη, ο οποίος φέρεται να παρασύρθηκε στο Πικέρμι της Αττικής από τα ορμητικά νερά, αφότου βγήκε από το αυτοκίνητό του. Στην περιοχή έχουν φτάσει πυροσβέστες, πραγματοποιώντας έρευνες. Ο πολίτης εντοπίστηκε σώος λίγες ώρες αργότερα, μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ήταν ο ίδιος που ειδοποίησε τις αρχές ότι βρίσκεται σε ασφαλές σημείο. Δραματικές ώρες έζησαν και οι επιβάτες λεωφορείου που εγκλωβίστηκε στα νερά. Οι επιβάτες αναγκλαστηκαν να κατέβουν και να μπουν μέχρι τη μέση στα νερά για να σωθούν όπως δείχνει και το αποκαλυπτικό βίντεο.

Αττική: Προληπτικά μέτρα ανακοίνωσε ο Χρ. Στυλιανίδης

Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης έπειτα από την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε. Τα μέτρα είναι τα εξής:

1. Από τη 1πμ έως τις 8πμ απαγόρευση διέλευσης όλων των ΙΧ οχημάτων και των ΜΜΜ σε Κηφισό και παραλιακή. Για τα φορτηγά οχήματα θα εκτιμηθεί ανάλογα με την ένταση του φαινομένου και σε συνεννόηση με την Τροχαία θα δίνονται οδηγίες.

2. Κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

3. Ενθαρρύνεται η τηλε-εργασία σε όλο τον ιδιωτικό τομέα στην Αττική.

4. Κλειστά τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο, Ικαρία, καθώς και σε Αττική, Εύβοια και Χαλκιδική.

5. Κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑΜΕΑ σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σάμο, Ικαρία.

6. Αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση των φαινομένων.

Διακοπές κυκλοφορίας σε δρόμους της Αττικής

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί σε διάφορα σημεία της Αττικής, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, πρόκειται για τα εξής σημεία:

- Λ. Ποσειδώνος, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από το ύψος της Διχάλας.

- Οδός Σκυλίτση, από το ύψος της παλαιάς παραλιακής, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.

- Οδός Τζαβέλα, από το ύψος της παλαιάς παραλιακής, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.

- Οδός Κωνσταντινουπόλεως, από το ύψος της οδού Π. Τσαλδάρη.

- Λ. Κηφισίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από το ύψος του Φάρου Ψυχικού και στο ρεύμα προς Κηφισιά, από το ύψος του Φάρου Ψυχικού.

- Διασταύρωση των οδών Μαρκοπούλου και Ελπίδος, στο  Μαρκόπουλο.

- Στο Μενίδι, επί της οδού Ιωνίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μενίδι, από το ύψος της Αττικής Οδού.

- Οδός Ολυμπιονικών στα Γλυκά Νερά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την οδό Λαυρίου μέχρι την οδό Σπατών.

- Παράδρομος της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία, στο ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη.

Παράλληλα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, σε σημεία του Χαλανδρίου, της Νέας Χαλκηδόνας και της Κερατέας

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έκλεισαν οι εξής δρόμοι:

Στο Χαλάνδρι, η οδός Ριζαρείου, στο ρεύμα προς Σπύρου Λούη, στο ύψος της Κηφισίας.

Στη Νέα Χαλκηδόνα, στην οδό Περισσού, από την Αγίων Αναργύρων.

Στην Κερατέα, στη λεωφόρο Βραυρώνος (χ/θ 4, θέση Γεφυράκι) στο ρεύμα από Μαρκόπουλο προς Βραυρώνα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Ιωνίας στο Μενίδι.

Διακοπή σε παραγγελίες και διανομές της Wolt

Η Wolt ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει την παραγγελειοληψία και τις παραδόσεις της κατά τόπους και για χρονικά διαστήματα που επικρατούν αντίξοες καιρικές συνθήκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για την προστασία των συνεργατών διανομέων». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το μέτρο εφαρμόζεται σταδιακά σε περιοχές που εντοπίζονται έντονα καιρικά φαινόμενα και οι χρήστες μπορούν να ενημερωθούν από την εφαρμογή για το εάν πραγματοποιούνται διανομές στην περιοχή τους ή όχι». 

panormou-15.webp

Φωτογραφία από την οδό Πανόρμου

Χιόνια σε Νυμφαίο και Βασιλίτσα

Και ενώ το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πλήττεται από ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, κάποιες περιοχές τη Δυτικής Μακεδονίας ντύθηκαν στα.. λευκά. Τα πρώτα χιόνια της χρονιάς έπεσαν σε ορεινές περιοχές, όπως το Νυμφαίο της Φλώρινας, όπου το έχει ήδη στρώσει αλλά και στη Βασιλίτσα στα Γρεβενά.

Δείτε φωτογραφίες από το χιονισμένο Νυμφαίο:

xionia-nymfaio1.jpg
xionia-nymfaio2.jpg

Πού έπεσε η περισσότερη βροχή

Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σημειώνονται από χθες το βράδυ, Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος», ενώ χιονοπτώσεις καταγράφονται στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και της Πίνδου.

Τα στοιχεία του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως σήμερα το πρωί, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, στα Στύρα Ευβοίας (44 χιλιοστά), στα Θεοδώριανα Άρτας (44), στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας (42) και στην Ιθάκη (41).

Ολική η καταστροφή της παραγωγής φασολιού σε Πρέσπα και Καστοριά

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι παραγωγοί φασουλιών της Πρέσπας και της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς εξαιτίας των συνεχόμενων σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων 12 ημερών, που έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί το σύνολο της φετινής τους παραγωγής. Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι καλλιεργητές, τα χωράφια σε πλείστες περιπτώσεις έχουν πλημμυρίσει ή έχουν γίνει βάλτοι εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων νερού που έπεσε τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Πελεκάνος» της Πρέσπας Κώστας Ναπαλντίδης ανέφερε ότι «έπεσαν τουλάχιστον 160 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες κάνοντας αδύνατη την είσοδο στα χωράφια, ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο της συγκομιδής». Εξήγησε δε, ότι «μόνο το 5% της παραγωγής έχει αλωνιστεί κι έχει μπει στις αποθήκες, ενώ τα υπόλοιπα φασόλια είναι στα χωράφια και λόγω της υγρασίας και των νερών κινδυνεύουν είτε να μουχλιάσουν είτε φουσκώσουν».

Ο κ. Ναπαλντίδης εξέφρασε την απογοήτευσή του από την εξέλιξη αυτή, εξηγώντας πως μετά τους καύσωνες του Ιουνίου και του Ιουλίου, που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την καρποφορία των φασολιών, ήρθαν οι βροχές για να δώσουν στους παραγωγούς το τελειωτικό χτύπημα. «Παρατείναμε κάποιες ημέρες την περίοδο της συλλογής του φασολιού για να ανακτήσουμε κάτι από το χαμένο έδαφος της παραγωγής μας εξαιτίας του καύσωνα και μας βρήκαν οι βροχές. Ακόμη και αύριο εάν άλλαζαν οι καιρικές συνθήκες και είχαμε ηλιοφάνεια ώστε να στεγνώσουν τα χωράφια και να μπορέσουμε να μπούμε να αλωνίσουμε, είναι ζήτημα εάν καταφέρναμε να μαζέψουμε 500 τόνους από τους 3500 που συνήθως παράγουμε στην Πρέσπα. Πρόκειται για ολική καταστροφή», επισήμανε.

Όπως είπε, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ έχουν ήδη περιοδεύσει και κάποια συνεργεία εκτιμητών του Οργανισμού προκειμένου να σχηματίσουν εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στον κάμπο της ακριτικής Πρέσπας. Ανέφερε, ωστόσο, ότι το σύνολο των παραγωγών της Πρέσπας που παράγει βιολογικά φασόλια με ενδείξεις γεωγραφικής προέλευσης ΠΓΕ και ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ δεν έχουν λάβει ακόμη τις πρόσθετες αποζημιώσεις από τις καταστροφές του 2019.

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός σύμβουλος Καστοριάς αρμόδιος για θέματα αγροτικού χώρου και παραγωγός φασολιών Θωμάς Μάνος σημείωσε ότι χθες έγινε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για εκτίμηση της κατάστασης και αποφασίστηκε ότι ο Οργανισμός θα προβεί σε οριζόντιες αποζημιώσεις, ενώ τέθηκε στόχος έως τον προσεχή Νοέμβριο, οι παραγωγοί να έχουν λάβει τα χρήματα για τη ζημιά της παραγωγής τους. Στη δυτική Μακεδονία υπάρχουν 1520 παραγωγοί φασουλιών, εκ των οποίων 1100 είναι στην Καστοριά και 350 στην Πρέσπα κι ως εκ τούτου, «η ενίσχυση τους κρίνεται άμεση γιατί θα υπάρχει πρόβλημα επιβίωση για τις οικογένειές τους», τόνισε.

Ανέφερε δε, ότι και στην Καστοριά εκτάσεις 12.000 στρεμμάτων με φασόλια, κατά πάσα πιθανότητα θα μείνουν στα χωράφια και πρόσθεσε ότι οι μετεωρολογικοί σταθμοί που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή έχουν καταγράψει 200 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που έχει καταστήσει προβληματική έως αδύνατη κάθε απόπειρα να συλλεχθεί η φετινή παραγωγή.

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

Με γνώμονα την πρόληψη, την επαγρύπνηση και την ετοιμότητα, και με αξιοποίηση του 112 αλλά και τον διαρκή συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προετοιμάζεται η Πολιτική Προστασία για να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη κακοκαιρία.

Αυτά προέκυψαν από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη.

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, πρώτη προτεραιότητα είναι και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θα αξιοποιηθούν ιδιαίτερα οι δυνατότητες του 112, καθώς έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών στις κρίσιμες στιγμές.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχει ενημέρωση με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα που θα υπάρξουν, έτσι ώστε οι πολίτες να αποφύγουν συγκεκριμένες ενέργειες και να μην βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Όπως υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης, ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου, θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους ανά περιοχή.

"Θέλουμε να μην περιμένουμε να εμφανιστεί πλημμυρικό φαινόμενο και απλώς να τρέξουμε εκείνη τη στιγμή. Θα επιχειρήσουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε να επιχειρήσουμε προληπτικά. Αυτή είναι η συναντίληψη που έχουμε έτσι ώστε να υπάρχει και μία ευκαιρία εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Δάρδανος»

Ακόμη, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι από χθες το βράδυ θα δημιουργηθούν Ενιαία Επιχειρησιακά Κέντρα στις περιοχές που υπάρχει ενδεχόμενο να πληγούν από το καιρικό φαινόμενο, έτσι ώστε να συντονιστούν. "Αυτός ο συντονισμός σημαίνει συντονισμός μεταξύ των Περιφερειών, των δήμων και όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και άλλων που είναι εμπλεκόμενοι για λήψη των μέτρων που αφορούν στην αρμοδιότητά τους, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο γενικό σχέδιο δράσεων πολιτικής προστασίας "Δάρδανος" υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Διαρκής θα είναι η και συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, ιδίως στην περίπτωση όπου έχουμε αποκλεισμό δρόμων και για τη διευκόλυνση της κίνησης των οχημάτων για παροχή βοήθειας ανά πάσα στιγμή. Έχουμε κάνει εκτενώς συζητήσει με τον Υφυπουργό, κ. Οικονόμου και τον Γενικό Γραμματέα, κ. Τσουβάλα και είμαστε μαζί, εδώ, σε αυτή τη δύσκολή στιγμή.

Σε πλήρη επιφυλακή βέβαια, όπως πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, θα είναι και το ΕΚΑΒ. Περνάμε, επίσης, σε μια φάση ιδιαίτερης εμπλοκής και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς έχουν μεγάλες δυνατότητες που θα πρέπει να αξιοποιηθούν σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Στη χθεσινή σύσκεψη μετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, έλαβαν μέρος ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), Υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, καθώς και εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ.

Χαρδαλιάς: Απόλυτη ετοιμότητα συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων

Την τήρηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις «πάντα σε συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο» απόλυτης ετοιμότητας συνδρομής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «εφόσον απαιτηθεί κατά τη διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων» της επερχόμενης κακοκαιρίας, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, με ανάρτησή του στο Facebook.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, χθες, Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε «ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο» κατά την οποία έγινε ενημέρωση «επί των νέων μετεωρολογικών δεδομένων» αλλά και ανακεφαλαίωση «επί των τελευταίων προγνωστικών μοντέλων».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ, αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας, καθώς και ο διευθυντής Α Κλάδου/ΓΕΕΘΑ, υποστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος.

«Για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού με πιθανή εκδήλωση ακραίων φαινομένων» τονίζει ο κ. Χαρδαλιάς, «αλλά και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Κρήτη λόγω του πρόσφατου σεισμού των 6,3 Ρίχτερ, έχουν ήδη αναληφθεί με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ συγκεκριμένες ενέργειες».

Αναλυτικά, όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, «έχουν τεθεί σε άμεση ετοιμότητα συνδρομής εντός στρατοπέδων όλα τα τμήματα ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ και μηχανήματα μηχανικού» στην Κρήτη.

«Παράλληλα», συνεχίζει, «προσωπικό και μέσα λοιπών μονάδων και υπηρεσιών του νησιού βρίσκονται σε ετοιμότητα διάθεσης εφόσον απαιτηθεί».

«Για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων, τηρούνται σε επιφυλακή τα προβλεπόμενα από το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ και τα γενικά σχέδια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σχετικά τμήματα αλλά και μέσα» συμπληρώνει ο κ. Χαρδαλιάς.

Από σήμερα το πρωί, «όλα τα τμήματα ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ στην περιοχή ευθύνης της 1ης Στρατιάς και της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), μετέπεσαν σε ετοιμότητα επέμβασης και άμεσης απόκρισης στο μισό του προβλεπόμενου χρόνου», επισημαίνει ο ίδιος.

«Βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα όλα τα προβλεπόμενα ιπτάμενα μέσα για την ανάληψη αποστολών επιτήρησης, καθώς και έρευνας και διάσωσης εφόσον απαιτηθεί», προσθέτει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και καταλήγει: «Είμαστε στο πλευρό της Πολιτικής Προστασίας και σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας για την άμεση επέμβαση στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν από την επερχόμενη κακοκαιρία».

Οδηγίες προς τους πολίτες

Όπως τονίστηκε στην σύσκεψη της Τετάρτης στην ΓΓΠΠ, ενόψει της κακοκαιρίας, «καλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες. Αυτές είναι συγκεκριμένες:

1) Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.

2) Μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν βλέπουμε να υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας.

3) Για κανέναν λόγο δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα – και εννοώ για κανένα λόγο, γιατί έχουμε δει δυστυχώς πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά εγώ τουλάχιστον το έχω δει και πανευρωπαϊκά, να έχουμε θύματα εξαιτίας αυτής της αβλεψίας.

Είμαστε όλοι σε εγρήγορση, είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Δεν υπάρχει θέμα πανικού. Εάν συντονιστούμε σωστά, θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Το κράτος είναι δίπλα στον πολίτη, με βασική προτεραιότητα να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ευχαριστώ πολύ και πάλι όσους παρευρέθηκαν σε αυτή τη σύσκεψη. Θα συνεχίσουμε την προετοιμασία μας και με επόμενες συσκέψεις».

Χρ. Στυλιανίδης: Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο - Κανένας εφησυχασμός ούτε από την Πολιτεία ούτε από τους πολίτες - Κλειστά τα σχολεία σε Χαλκιδική, Εύβοια, Αττική. 

Η απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία για προληπτικούς λόγους αύριο σε Χαλκιδική, Αττική και Εύβοια ήταν η είδηση στην ενημέρωση του υπουργού πολιτικής προστασίας Χρ. Σρυλιανίδη.

Σε πλήρη διασπορά και ετοιμότητα είναι όλες οι δυνάμεις του κράτους για να αντιμετωπιστεί η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την κακοκαιρία. Όπως είπε, «αντιμετωπίζουμε ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, πολύ σοβαρό, ειδικά σε ορισμένες περιοχές της χώρας αλλά το φαινόμενο κυριαρχεί σε όλη τη χώρα», ενώ προσέθεσε ότι όλες οι δυνάμεις του κράτους, όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις είναι σε πλήρη διασπορά και ετοιμότητα και χάρη σε αυτήν την ετοιμότητα και προετοιμασία έχουν προλάβει ήδη πολλά περιστατικά που θα μπορούσαν να εξελιχθούν δυσάρεστα.

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο. Κανένας εφησυχασμός ούτε από την Πολιτεία, ούτε από τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως ανέφερε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχτεί μέχρι στιγμής στην Αττική 385 κλήσεις σε περισσότερες από 20 διαφορετικές περιοχές, εκ των οποίων οι 340 είναι για αντλήσεις υδάτων, οι 11 για απομακρύνσεις από αυτοκίνητα και από οπουδήποτε αλλού και όλες έχουν εξελιχθεί αισίως.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι από χθες έχουν ενεργοποιηθεί τα Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα ανά Περιφερειακή Ενότητα και λειτουργούν συντονισμένα και από κοινού. «Οι δυνάμεις βαίνουν όπου και όποτε χρειάζεται με βασικό στόχο και προτεραιότητα τη διαφύλαξη της ζωής των πολιτών, των υποδομών της χώρας αλλά και της περιουσίας των πολιτών», επισήμανε.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία