ΑΠΟΨΕΙΣ

Κακοδαιμονία και στασιμότητα

 12/01/2021 12:07

Μία αναμενόμενη απογοήτευση προκάλεσε στη ΝΔ της Θεσσαλονίκης η απουσία από τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη υπουργών από τη Θεσσαλονίκη με την εξαίρεση του Σταυρού Καλαφάτη ως υφυπουργού εσωτερικών για Μακεδονία-Θράκη.

Πολλά τοπικά στελέχη θυμήθηκαν και συνέκριναν τη σημερινή κατάσταση με την ιστορική εποχή των κυβερνήσεων Σημίτη που η Θεσσαλονίκη είχε στο Υπουργικό Συμβούλιο τους πέντε από τους επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Όμως η ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης για την πολιτική περίοδο από το 2004 και μετά κατέχει ένα ρεκόρ που θα μπορούσε να είναι παγκόσμιο.

Με δύο προσωρινές εξαιρέσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν τον κανόνα, εξέλεγε τους ίδιους βουλευτές σε επτά διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι το 2019.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τους οκτώ βουλευτές της ΝΔ του 2004, οι τέσσερις εξακολουθούν να είναι βουλευτές και σήμερα χωρίς καμία διακοπή, ο πέμπτος ήταν συνεχώς βουλευτής μέχρι που αποσύρθηκε από την πολιτική το 2015, ο έκτος ήταν είτε βουλευτής, είτε πρώτος αναπληρωματικός μέχρι που δεν ξαναήταν υποψήφιος το 2019. Ο έβδομος σήμερα διοικεί το κόμμα στη Θεσσαλονίκη.

Ο όγδοος, η μία προσωρινή εξαίρεση τριετούς διάρκειας, ήταν ο Στέλιος Παπαθεμελής που κατέβηκε με τη ΝΔ μόνο μία φορά, το 2004, και εξελέγη.

Από αυτούς τους οκτώ, (επτά αφαιρούμενου του Κώστα Καραμανλή), κανείς δεν έγινε ποτέ υπουργός, ούτε του Καραμανλή, (αν και όλοι Καραμανλικοί ήταν), ούτε του Σαμαρά (τον οποίο μάλλον δεν είχαν στηρίξει), ούτε του Μητσοτάκη τον οποίο μετά βεβαιότητας δεν στήριξαν.

Ορισμένοι έγιναν υφυπουργοί και ένας αναπληρωτής υπουργός ενώ δύο από αυτούς έχασαν τις εκλογικές μάχες στις οποίες εκπροσώπησαν το κόμμα.

Η δεύτερη προσωρινή εξαίρεση, διετούς διάρκειας, ήταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας που το 2007 εξελέγη στη θέση του Παπαθεμελή, απέτυχε το 2009, έγινε αντιπεριφερειάρχης του Ψωμιάδη το 2011 και περιφερειάρχης μετά. Το 2015 κατάλαβε τι σημαίνει η φράση «ουδείς προφήτης στον τόπο του» όταν κάνεις βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης δεν στήριξε την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του κόμματος.

Αλλά και κανείς βουλευτής της ΝΔ δεν στήριξε ούτε τον Παπαγεωργόπουλο, όταν δικαζόταν ως κλέφτης ούτε τον Ψωμιάδη όταν εκδιωκόταν ως διεφθαρμένος.

Πρακτικά κανένας βουλευτής της ΝΔ δεν στήριξε αυτούς που στο όνομα του κόμματος είχαν σημειώσει εμβληματικές εκλογικές νίκες.

Η αλήθεια είναι ότι κανένας από τους τρεις δεν ήταν συμπαθής με την κοινωνική έννοια του όρου. Ο ένας ήταν πολύ λαϊκός, ο άλλος «ατσαλάκωτος», ο τρίτος αλαζόνας με προσωπική ατζέντα.

Αλλά ούτε τον Ταχιάο στήριξαν γιατί η υποψηφιότητα του ήταν επιλογή Μητσοτάκη για να διεμβολιστούν οι τοπικές ισορροπίες στη Θεσσαλονίκη.

Αλλά ούτε τον Ζέρβα στηρίζουν αφότου κέρδισε τον Ταχιάο, παρά το ότι έδωσε τέλος στη προσπάθεια του διεμβολισμού. Διότι είναι νεόκοπος στο κόμμα.

Παρεμπιπτόντως, στις βουλευτικές εκλογές του 2019, στην Α’ Θεσσαλονίκης η ΝΔ, που εξέλεξε μεν τρεις καινούριους βουλευτές, (άλλοι παλιοί δεν υπήρχαν πλέον), είχε:

- το 4ο χειρότερο αποτέλεσμα πανελλαδικά

- το χειρότερο αποτέλεσμα στη Βόρεια Ελλάδα

- αποτέλεσμα κάτω από τον εθνικό μέσο όρο 4 μονάδες, (ενώ στην άλλη εκλογική περιφέρεια στη Βόρεια Ελλάδα που συνέβη αυτό, τη Ροδόπη ήταν 2 μονάδες κάτω).

Από αυτήν την εκλογική περιφέρεια, ο Μητσοτάκης δεν έχει κάνει υπουργό.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.01.2021