ΑΠΟΨΕΙΣ

Και τώρα τι κάνουμε;

 22/10/2018 10:56

«Τι να κάνουμε;» λέγεται ένα από τα πιο κλασσικά βιβλία του Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν. Ο Ρώσος επαναστάτης έγραψε το συγκεκριμένο βιβλίο, που αποτελεί κάτι σαν must για την κομμουνιστική Αριστερά, στα τέλη του 1901 σε μια περίοδο έντονου προβληματισμού και αντιπαράθεσης στη ρωσική σοσιαλδημοκρατία.

117 χρόνια αργότερα το συνιστώ ανεπιφύλακτα και στη ΝΔ. Που ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες έχει καταφέρει το ακατόρθωτο στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης: ο βασικός της αντίπαλος  (Γιάννης Μπουτάρης) να παρουσιάζει σημάδια αποσύνθεσης και να είναι έτοιμος να αποχωρήσει από τη σκηνή της Θεσσαλονίκης και η ΝΔ να δείχνει σα να μη θέλει να κερδίσει τη μάχη!

Τα δεδομένα και τα περιστατικά είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Σήμερα που μιλάμε το ημερολόγιο δείχνει 22 Οκτωβρίου και ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών  εκλογών είναι προγραμματισμένος να γίνει στις 19 Μαΐου του 2019. Δηλαδή σε εφτά μήνες.

Από τον ευρύτερο χώρο της ΝΔ έχουμε ήδη τέσσερις υποψηφιότητες: του Εφραίμ Κυριζίδη, του Χάρη Αηδονόπουλου, του Γιώργου Ορφανού και του Κωνσταντίνου Ζέρβα που θα το ανακοινώσει την Τετάρτη. Αν προσθέσουμε και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, που επίσης προέρχεται από τον χώρο, φτάνουμε αισίως στους πέντε, ενώ στο παρασκήνιο κυκλοφορεί έντονα και η πληροφορία ότι και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος ετοιμάζεται.

Είχαν προηγηθεί πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, με πιο γνωστές αυτές του Πάρι Μπίλλια και του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη.

Αυτή η τεράστια δυστοκία δημιουργεί τρία σημαντικά προβλήματα. Πρώτον, δυσκολεύει όλο και περισσότερο την εύρεση του εκλεκτού του κόμματος. Δεύτερον, επιβαρύνει την εικόνα της Θεσσαλονίκης συνολικά, αλλά και της τοπικής ΝΔ στο πανελλαδικό χρηματιστήριο της πολιτικής και τρίτον, φθείρει  την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη που ενώ βρίσκεται σε τροχιά εξουσίας δείχνει σαν να μην μπορεί να βρει αλλά και να επιβάλει τον δικό του υποψήφιο στη Θεσσαλονίκη. Που ειρήσθω εν παρόδω θα ήταν και ο μοναδικός με το δικό του στίγμα στη μάχη των τριών μεγάλων δήμων της χώρας, καθώς σε Αθήνα και Πειραιά οι επιλογές του (Κώστας Μπακογιάννης και Γιάννης Μόραλης) είναι μάλλον αναγκαστικές.  

Δεν ξέρω τι θα έλεγε ο Λένιν για το σημερινό πρόβλημα της ΝΔ. Είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός που υπήρχε να έχει βρεθεί ο υποψήφιος για τον δήμο μέχρι την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη για την  απελευθέρωση της πόλης δε βγαίνει. Όπως και το ότι  η πόλη και η ΝΔ δε σηκώνει ένα νέο φιάσκο στο ζήτημα του γαλάζιου εκλεκτού.

Έτσι γίνεται όλο και πιο πιθανή η απόφαση της ΝΔ να μην δοθεί στήριξη σε κανένα υποψήφιο. Κάτι που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είχε κάνει η ΝΔ από την αρχή.