ΑΠΟΨΕΙΣ

Και θα μπουν, και θα εκλεγούν

 21/01/2019 13:00

Κουβέντες των ημερών: Σιγά μη βάλει ο Τσίπρας στα ψηφοδέλτια όλους που σπεύδουν να του φιλήσουν το χέρι. Θα τους στύψει και θα τους πετάξει στην ανακύκλωση. Κι αν τους βάλει, σιγά μην εκλεγούν. Λάθος! Και θα τους βάλει στα ψηφοδέλτια, και θα εκλεγούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ομάδα συμφερόντων με μορφή κόμματος. Το πολιτικό περιεχόμενο του ΣΥΡΙΖΑ το πήρε μαζί του ο Λαφαζάνης και μετρήθηκε 2,87%. Οι υπόλοιποι, στελέχη και οπαδοί, παλιοί και νεοπροσύλητοι, αυτοαποκαλύφθηκαν, αλλάζοντας γνώμη για τα μνημόνια, τη Μέρκελ και τους Αμερικανούς μέσα σε λίγες ώρες, αλλά υποστηρίζοντάς την με το ίδιο πάθος με το οποίο χθες υποστήριζαν τα αντίθετα. 

Ιδεολογία δεν υπάρχει, προβάλλεται μόνο ως μεταμφίεση. Όπως όλες οι ομάδες συμφερόντων, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στην προσδοκία του οφέλους, που εδώ προκύπτει από τη νομή του κράτους, με καταστροφή του εθνικού συμφέροντος. Από την εξουσία του υπουργείου έως τις απολαβές του βουλευτή και από το μισθό του μετακλητού έως την ελεημοσύνη των κοινωνικών επιδομάτων που μοιράζει ο ηγέτης. 

Ο ηγέτης, όμως, για να εμπνεύσει τα μέλη της φαμίλιας, για να την κρατήσει συνεκτική και να τη μεγαλώσει όσο χρειάζεται, πρέπει να εγγυάται ότι όσοι δηλώνουν υποταγή, ανταμείβονται. Αθετώντας συμφωνίες χωρίς σπουδαίο λόγο δεν γίνεσαι capo. Γίνεσαι παπατζής στα Χαυτεία.

Όποιος πιστεύει ότι δεν υπήρξε πολιτική συναλλαγή, ότι βουλευτές που εξελέγησαν «για να μην ξεπουληθεί η Μακεδονία» θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, επειδή άλλαξε γνώμη η συνείδησή τους, δικαίωμά του. Άλλωστε, αποδείξεις δεν υπάρχουν. Ούτε ένα dvd του Χαϊκάλη, έστω κάτι στο inbox της Ξουλίδου. 

Αν, όμως, έγινε συμφωνία, θα τηρηθεί. Πρώτον, ο Τσίπρας πρέπει να δώσει καλή εικόνα, τώρα μάλιστα που συνωθούνται και «κεντροαριστεροί», για να δηλώσουν υποταγή. Δεύτερον, δεν έχει να χάσει τίποτε. Θέσεις υπάρχουν για όλους. Και τρίτον, όλοι αυτοί θα είναι «ορκισμένοι» δικοί του. Πιο πιθανό είναι να του χαλάσει χατίρι ο Φίλης, παρά ο Παπαχριστόπουλος.

Και μην έχετε αμφιβολία ότι οι μεταγραφές θα εκλεγούν. Θυμάστε τη Ραχήλ Μακρή; Έχει περάσει στη σφαίρα του γραφικού, αλλά πριν από μερικά χρόνια ήταν η «πασιονάρια» του αντιμνημονιακού αγώνα.

Η Ραχήλ Μακρή, λοιπόν, ξεκίνησε την καριέρα της από τους ΑΝΕΛ, έφυγε για κάπως ακατανόητους λόγους και τον Ιανουάριο του 2015 κατέβηκε ως υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη. Τότε ακόμη είχε πέραση το παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ «της ευαισθησίας και των αξιών». Όσοι αναρωτήθηκαν πώς θα μπορούσαν οι ψηφοφόροι του κόμματος να ψηφίσουν υποψήφια με τέτοιο ταμπεραμέντο και πολιτική καταγωγή, έσπασαν τα μούτρα τους. Η Ραχήλ Μακρή εξελέγη, με συντριπτική διαφορά, πρώτη βουλευτής του νομού. 

Εκείνο το βράδυ δεν χρειαζόταν άλλη απόδειξη ότι η ώσμωση των δύο κομμάτων, αισθητική, πολιτική, αξιακή ήταν απόλυτη. Σε κορυφή και βάση. Τα επόμενα χρόνια απλώς το επιβεβαίωσαν. Και επειδή το νερό στο νομό Κοζάνης δεν είναι διαφορετικό από εκείνο στην υπόλοιπη Ελλάδα, μην πέσετε από τα σύννεφα εάν ο σοφός λαός του Βόλου, που ψηφίζει Μπέο για δήμαρχο και ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση, βγάλει πρώτη τη Χρυσοβελώνη και ο Τέρενς Κουίκ επιστρέψει θριαμβευτής στο κοινοβούλιο μετά την περιπλάνηση στις ζούγκλες της Αφρικής.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20 Ιανουαρίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις