Μονόλογοι

Και να θέλεις να αγιάσεις, η ΕΡΤ3 δε σε αφήνει: Ο Πατριάρχης... τραγουδιστής και η Πεντηκοστή στα σλαβικά

13/06/2022 11:50

"… Κυριακή της Πεντηκοστής στο Φανάρι. Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία , με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο…’’, έλεγε το προδιαφημιστικό τρέιλερ της ΕΡΤ3, που βροχηδόν έπεφτε από την παραμονή, να προλάβει να ενημερώσει το χριστεπώνυμο κοινόν. Προσέξτε: "με τον’". Όχι "Χοροστατούντος". "Με τον…." Κάτι σαν: "Συναυλία στο Θέατρο Γης, με τον Σωκράτη Μάλαμα", δηλαδή. "Ευλογητός ει, Χριστέ ο Θεός ημών…", η μουσική υπόκρουση! Δικό σας…



Και έφτασε και η Κυριακής της Πεντηκοστής, λοιπόν και άνοιξε την τηλεόραση και ο "ανθηρόστομος" που ήταν στους λίγους άτυχους που είχαν μείνει στην πόλη. 

Αρχιερατικό Συλλείτουργο η ΕΡΤ2, από τον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, από τις 8.00 ως τις 11.30! Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία, η ΕΡΤ3, από τον Πάνσεπτο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, από τις 8.00 ως τη 1.30! Επιστρέφοντας γύρω στις 12.00 από την πρωινή βόλτα της σχόλης, κι έχοντας από νωρίς, (με τον πρωινό καφέ ήδη), πάρει "κλίμα εορταστικό" από τα υπόλοιπα κανάλια, επανασυντονίζομαι στην ΕΡΤ3. "Να πάρω και λίγο κλίμα… παράδοσης, με κάνα κλαρίνο, μέρα που είναι", σκέφθηκα. Είμαστε όμως ακόμη στο Φανάρι! Ένας μαυροφορεμένος ανώτερος κληρικός, προφανώς Αρχιεπίσκοπος, απαγγέλλει (;), ψάλλει (;), κηρύττει (;) (ο Θεός κι η ψυχή του),σε μια γλώσσα άγνωστη, μα και περίεργη! 

Σλαβικής προέλευσης, μάλλον! Τουλάχιστον με τα δικά μας τα αρχαία, ένα "Κύριε ελέησον", ένα "Σώσον Κύριε", το πιάνουμε βρε αδερφέ. 

"Δεν μπορεί, θα τελειώσει", σκέφτηκα. Μετά από είκοσι λεπτά, κι ενώ ο ιερέας συνέχιζε ακάθεκτος εις την σλαβικήν, δεν άντεξα, και αμάρτησα… Φταίω;


O… ανθηρόστομος