ΑΠΟΨΕΙΣ

Και "αποκλειστικές" και "λαθραίες"

 01/07/2019 08:00

Το παλιό γνωστό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι “δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι”. Κι όμως, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, μία γυναίκα έχασε την ζωή της, όταν προσπάθησε να αποφύγει τον έλεγχο στο νοσοκομείο όπου λαθραία προσέφερε σε νοσηλευόμενο υπηρεσίες βοήθειας, τις οποίες της είχε αναθέσει η οικογένεια του.

Πρόκειται για μία υπηρεσία στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία έχει ιδιωτικοποιηθεί. Οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα ένα μέλος τους να παραμένει δίπλα στον δικό τους άνθρωπο στο κρεβάτι του πόνου, προσλαμβάνουν μία νοσηλεύτρια να μένει μαζί του την νύχτα.

Την υπηρεσία παρέχουν νόμιμα πιστοποιημένες νοσηλεύτριες, το κόστος απασχόλησης των οποίων, σύμφωνα με αυτούς που γνωρίζουν, μπορεί να είναι και τριψήφιο με όλα τα επιπλέον εργασιακά κόστη.

Το εργασιακό κενό καλύπτουν μη πιστοποιημένες νοσηλεύτριες, οι οποίες αμείβονται με μόλις 30 ευρώ, αλλά αυτό είναι το σύνολο του κόστους, γιατί δεν έχει επιπλέον εισφορές.

Πρόκειται για μαύρη εργασία, την οποία προσπαθούν να καταπολεμήσουν τα νοσοκομεία, δίνοντας εντολή στο προσωπικό φύλαξης να απομακρύνει όλες τις νοσηλεύτριες που απασχολούνται, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο.

Θα μπορούσε να έλθει και το ΣΔΟΕ και ο ΕΦΚΑ, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι πιστοποιημένες δεν είναι πολύ πιο ...νομοταγείς.

Προφανώς για μη πιστοποιημένες ο εντοπισμός και η απομάκρυνση έχει κόστος. Γίνονται γνωστές στις υπηρεσίες φύλαξης με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Ό,τι σημαίνει π.χ. να εντοπίσει ελεγκτής επιβάτη χωρίς εισιτήριο σε λεωφορείο. Πολλές τέτοιες περιπτώσεις εντοπίζονται καθημερινά, μία είχε το τραγικό τέλος --του άνεργου νεαρού, που σκοτώθηκε όταν προσπάθησε να αποφύγει τον έλεγχο σε ένα λεωφορείο, προκαλώντας την μήνιν του ΣΥΡΙΖΑ και τη στοχοποίηση των ελεγκτών.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η στοχοποίηση των ελεγκτών δεν ήταν για να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο άνεργοι νεαροί, αλλά για να μην υπάρχει μηχανισμός ελέγχου των εκατομμυρίων πλαστών εισιτηρίων, που ένα οργανωμένο κύκλωμα διακινούσε στην αγορά.

Κάποιοι τώρα ισχυρίζονται ότι η εκδίωξη των “αποκλειστικών” χωρίς πιστοποίηση έχει ως στόχο τη μείωση της προσφοράς, έτσι ώστε η ζήτηση να κατευθυνθεί στις πιστοποιημένες.

Όμως, αν η απασχόληση “αποκλειστικής” νοσοκόμας προϋποθέτει μεγάλο εισόδημα, οι “αποκλειστικές” στα δημόσια νοσοκομεία δε θα έχουν δουλειά, γιατί αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να την πληρώνουν τριψήφια ποσά για μία νύχτα, μπορούν να πηγαίνουν και σε ιδιωτικές κλινικές.

Από το άλμα στο κενό μιας πενηντάχρονης γυναίκας από τη Γεωργία προκύπτει με σαφήνεια, ότι η αγορά εργασίας των “αποκλειστικών” νυχτερινών νοσοκομειακών συνοδών χρειάζεται ρύθμιση, χωρίς στρουθοκαμηλισμούς και χωρίς υποκρισίες.

Διότι το κύριο θέμα είναι ποιος φροντίζει τον ασθενή το βράδυ. Και πόσο κάνει.

Όλα τα άλλα είναι ηθικολογίες για αντιπερισπασμό.

Δημοφιλείς Απόψεις