ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Παπαδάκης: Η ανάδειξη ισχυρής λαϊκής αντιπολίτευσης το διακύβευμα των ευρωεκλογών

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, καταγγέλλει την «τεράστια προπαγανδιστική προσπάθεια των οργάνων της ΕΕ, αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων να συσκοτίσουν τα κριτήρια ψήφου των εργαζομένων»

 14/04/2019 10:30

Κ. Παπαδάκης: Η ανάδειξη ισχυρής λαϊκής αντιπολίτευσης το διακύβευμα των ευρωεκλογών
Φωτογραφία αρχείου

     Tο διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι «η ανάδειξη μιας ισχυρής λαϊκής αντιπολίτευσης, η οποία μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και κυρίως έξω από αυτό, όπως και σε περιφέρειες και δήμους θα έχει τη δύναμη να εμποδίσει, να δυσκολέψει την αντιλαϊκή επίθεση, που με αμείωτη ένταση θα συνεχιστεί στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ», θεωρεί ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο, Κώστας Παπαδάκης.

       Τα παραπάνω πρέπει να συμβούν παρά την «τεράστια προπαγανδιστική προσπάθεια των οργάνων της ΕΕ, αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων να συσκοτίσουν τα κριτήρια ψήφου των εργαζομένων», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδάκης.

  Ο Κ. Παπαδάκης υπογραμμίζει, στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, ότι «αυτά που ονομάζουν 'αξίες' της ΕΕ είναι ακριβώς που τροφοδοτούν και ενισχύουν τις ακροδεξιές, φασιστικές δυνάμεις. Γιατί οι αξίες της ΕΕ δεν είναι άλλες από την υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων».      

      Αναφερόμενος στην ονομαζόμενη «4η Βιομηχανική Επανάσταση» σημειώνει ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της πιο πλατιάς ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος των εργαζομένων, επιπλέον ότι «τα όργανα της ΕΕ αντιμετωπίζουν και τις εξελίξεις αυτές από τη σκοπιά των μονοπωλιακών συμφερόντων». Ακόμη, επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν με κύματα απολύσεων και απώλεια δικαιωμάτων όχι την τεχνολογική ανάπτυξη, αλλά τη χρήση της για τα καπιταλιστικά κέρδη».      

      Ως προς τα πνευματικά δικαιώματα αναφέρει ότι το ΚΚΕ «αγωνίζεται για την ελευθερία έκφρασης, ιδεών, πνευματικών έργων στο διαδίκτυο, που όμως δεν διασφαλίζεται όσο τα μονοπώλια της ψηφιακής αγοράς ελέγχουν το περιεχόμενο και τις δυνατότητες πρόσβασης ανάλογα με τα συμφέροντά τους».      

      Τέλος, σχετικά με την ερώτησή της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την καταστροφή του μνημείου του Νίκου Μπελογιάννη από τις πολωνικές αρχές, απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η Επιτροπή δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ερώτησή μας, όμως η ΕΕ απαντάει συστηματικά με την πολιτική της. Ο αντικομουνισμός αποτελεί επίσημη ιδεολογία της ΕΕ».      

      Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

      Ερ.: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτές οι ευρωεκλογές είναι οι πλέον κρίσιμες στην ΕΕ. Ποια είναι η άποψη του ΚΚΕ; Τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές;

      Απ.: Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η ανάδειξη μιας ισχυρής λαϊκής αντιπολίτευσης, η οποία μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και κυρίως έξω από αυτό, όπως και σε Περιφέρειες και Δήμους θα έχει τη δύναμη να εμποδίσει, να δυσκολέψει την αντιλαϊκή επίθεση, που με αμείωτη ένταση θα συνεχιστεί στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Τα όργανα της ΕΕ, αστικά κόμματα και κυβερνήσεις κάνουν τεράστια προπαγανδιστική προσπάθεια να συσκοτίσουν τα κριτήρια ψήφου των εργαζομένων. Κατασκευάζουν «διαχωριστικές γραμμές» ανάμεσα στις δυνάμεις που υπερασπίζονται τις «αξίες», υποτίθεται, της ΕΕ και τις δυνάμεις του «λαϊκισμού», της ακροδεξιάς και του φασισμού. Όμως αυτά που ονομάζουν «αξίες» της ΕΕ είναι ακριβώς που τροφοδοτούν, και ενισχύουν τις ακροδεξιές, φασιστικές δυνάμεις.

      Γιατί οι αξίες της ΕΕ δεν είναι άλλες από την υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων, με μνημόνια διαρκείας, μηχανισμούς επιτήρησης, Σύμφωνα Σταθερότητας κ.ά. Είναι η αντιμεταναστευτική πολιτική της που μετατρέπει τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο για χιλιάδες δυστυχισμένους πρόσφυγες και μετανάστες που παλεύουν να ξεφύγουν από τη φωτιά του πολέμου που ανάβει η ΕΕ και οι σύμμαχοί της, που τους κρατάει εγκλωβισμένους στις διάφορες «Μόριες», αντί να κατευθυνθούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

      Είναι η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις παντού - Συρία, Ουκρανία, Δ. Βαλκάνια, Λιβύη - για να στερεώσει τις θέσεις των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην σφοδρή σύγκρουσή τους με τα αντίστοιχα των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας. Αυτές τις «αξίες» υπερασπίζονται όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της υποταγής στην Ελλάδα, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, μέχρι το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι ως και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής.

      Για να κρύψουν τη σύμπλευσή τους στα βασικά εφευρίσκουν «διαφορές» και «προοδευτικά μέτωπα» ο ΣΥΡΙΖΑ, «ενάντια στον λαϊκισμό» η ΝΔ. Πρόοδος δεν είναι η εξύμνηση της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, είναι η πάλη ενάντιά τους. Πρόοδος δεν είναι να αλυσοδένεις λαούς στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως με τη «Συμφωνία των Πρεσπών», που τροφοδοτεί τον αλυτρωτισμό και τον εκατέρωθεν εθνικισμό, αλλά να αγωνίζεσαι για την αλληλεγγύη και τη φιλία των λαών, παλεύοντας ενάντια στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια και τις ενώσεις τους. Πρόοδος δεν είναι να ξεπλένεις την αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη και το - άλλοτε τρισκατάρατο για τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, αυτούς δηλαδή που μαζί με τα φιλελεύθερα κόμματα, τη ΝΔ, τσάκισαν τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων παντού, αλλά να παλεύεις για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.

      Η πραγματική διαχωριστική γραμμή είναι αυτή που χωρίζει τους εκμεταλλευόμενους από τους εκμεταλλευτές τους, το λαό από τα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους, όπως η ΕΕ. Γι' αυτό και η πιο δυνατή απάντηση στην ακροδεξιά και το φασισμό είναι η ψήφος στο ΚΚΕ που αντιπαλεύει το σύστημα που τους τρέφει, η ψήφος που μπορεί να γκρεμίσει την εγκληματική ναζιστική ΧΑ από την τρίτη θέση. Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, σε όλες τις εκλογές, αποτελεί μήνυμα λαϊκής αντεπίθεσης, αισιοδοξίας, μαχητικής καταδίκης της ΕΕ. Είναι εφόδιο για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος για να αντιπαλέψει την αντιλαϊκή λαίλαπα που θα συνεχιστεί και την επόμενη μέρα και τελικά να την ανατρέψει. Για να ζήσει ο λαός μας, όλοι οι λαοί της Ευρώπης, τη ζωή που τους αξίζει και μπορούν να κερδίσουν.      

      Ερ.: Πώς εξειδικεύεται στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου -σε επίπεδο συζήτησης και αποφάσεων- το θέμα της ονομαζόμενης «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» που αναμφίβολα θα επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπων διεθνώς;

      Απ.: Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της πιο πλατιάς ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος των εργαζομένων. Τα όργανα της ΕΕ όμως αντιμετωπίζουν και τις εξελίξεις αυτές από τη σκοπιά των μονοπωλιακών συμφερόντων, σαν μέσο μεγιστοποίησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν με κύματα απολύσεων και απώλεια δικαιωμάτων όχι την τεχνολογική ανάπτυξη, αλλά τη χρήση της για τα καπιταλιστικά κέρδη.

      Οι κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων της επιχειρούν να μετατοπίσουν με «Χάρτες» και «Κώδικες Δεοντολογίας» το βάρος της ευθύνης σε ερευνητές και μηχανικούς. Με νομικές κατασκευές, όπως αυτήν της «ηλεκτρονικής προσωπικότητας» των ρομπότ επιχειρούν να απαλλάξουν από κάθε ευθύνη τις επιχειρήσεις σε όλη την αλυσίδα, από την έρευνα μέχρι τη χρήση.

      Το ΚΚΕ παλεύει για την κατοχύρωση δεσμευτικών όρων, ρυθμίσεων σχετικά με την έρευνα, παραγωγή και χρήση εξελιγμένων ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης, με κριτήριο το μέγιστο δυνατό επίπεδο διασφάλισης της υγείας, της ασφάλειας, των δικαιωμάτων, του εργαζόμενου ανθρώπου. Η επιστήμη και η τεχνολογία μπορεί να γίνει πηγή και μέσο λαϊκής ευημερίας, μόνο όταν αφαιρεθεί από τα χέρια των καπιταλιστών και περάσει στον εργαζόμενο λαό, μαζί με την εξουσία και όλο τον πλούτο που αυτός παράγει.

      Ερ.: Ποια θέση πήρε το ΚΚΕ και τι προτείνει στο επίσης μεγάλο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων;

      Απ.: Το ΚΚΕ αγωνίζεται για την ελευθερία έκφρασης, ιδεών, πνευματικών έργων στο διαδίκτυο, που όμως δεν διασφαλίζεται όσο τα μονοπώλια της ψηφιακής αγοράς ελέγχουν το περιεχόμενο και τις δυνατότητες πρόσβασης ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Το ΚΚΕ τονίζει ότι η πνευματική- καλλιτεχνική δημιουργία δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα. Οι καλλιτέχνες, οι εκτελεστές, οι πνευματικοί δημιουργοί δεν μπορεί να αφήνονται απροστάτευτοι απέναντι στους ομίλους που εκμεταλλεύονται το έργο τους. Είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται η δίκαιη αμοιβή τους. Στόχος της οδηγίας που αποτέλεσε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης με τα μονοπώλια που ελέγχουν το διαδίκτυο, κατά κανόνα αμερικάνικα, είναι να διαμορφώσει ευνοϊκότερους όρους κερδοφορίας για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια των οπτικοακουστικών έργων, των εκδόσεων.

      Δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη προστασίας των χρηστών του διαδικτύου, ούτε των δημιουργών, δεν διασφαλίζει δίκαιη αμοιβή τους. Το ΚΚΕ τοποθετήθηκε με λευκό στην οδηγία γιατί δεν στοιχίζεται με τα συμφέροντα των ομίλων ούτε του διαδικτύου, ούτε της οπτικοακουστικής βιομηχανίας/Τύπου. Εναντιώθηκε στην εισαγωγή φίλτρων αυτόματης παρεμπόδισης, αποκλεισμού, λογοκρισίας περιεχομένου, ενώ στήριξε ό,τι θα μπορούσε να προσφέρει μια ελάχιστη ανακούφιση στους δημιουργούς. Η όλη εξέλιξη σχετικά με την οδηγία αποδεικνύει ότι την ελευθερία στο διαδίκτυο αλλά και την καλλιτεχνική/πνευματική δημιουργία την στραγγαλίζουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του διαδικτύου, τα μονοπώλια καθώς κι οι κυβερνήσεις και η ΕΕ που τα υπηρετούν.       

      Ερ.: Στις αρχές της εβδομάδας καταγγείλατε με ερώτησή σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την καταστροφή του μνημείου του Νίκου Μπελογιάννη από τις πολωνικές αρχές στο Βρότσλαβ. Τι σας απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

      Απ.: Η προκλητική αφαίρεση και καταστροφή του μνημείου του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη από τις πολωνικές αρχές έγινε με βάση τον αντικομμουνιστικό νόμο που απαγορεύει «τη διάδοση του κομμουνισμού ή άλλων ολοκληρωτικών καθεστώτων με τις ονομασίες κτιρίων, συγκροτημάτων και υποδομών κοινής ωφέλειας». Τέτοιοι αντικομμουνιστικοί νόμοι έχουν ψηφιστεί σε μια σειρά κράτη μέλη της ΕΕ (Βαλτικές χώρες, Ουγγαρία, Τσεχία), αλλά και την Ουκρανία στην οποία η ΕΕ, μαζί με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ επενέβη ανοιχτά για να στηρίξει την πραξικοπηματική αναρρίχηση στην εξουσία των αντιδραστικών δυνάμεων σε συνεργασία με ναζιστικές συμμορίες. Ταυτόχρονα, έχουν αποκατασταθεί και τιμώνται σαν ήρωες εγκληματίες, συνεργάτες των Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

      Η Επιτροπή δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ερώτησή μας, όμως η ΕΕ απαντάει συστηματικά με την πολιτική της. Ο αντικομμουνισμός αποτελεί επίσημη ιδεολογία της ΕΕ. Σε σωρεία σχετικών ερωτήσεων της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η Επιτροπή σταθερά καλύπτει την αντικομμουνιστική νομοθεσία των χωρών μελών της. Θυμίζουμε ότι η ΕΕ έχει καθιερώσει την 23η Αυγούστου σαν «ημέρα μνήμης για τα θύματα του ολοκληρωτισμού», επιχειρώντας απαράδεκτη και ανιστόρητη ταύτιση του κομμουνισμού με το ναζισμό, ενώ γιορτάζει την 9η Μάη σαν «ημέρα της Ευρώπης» επιχειρώντας να την διαγράψει ως επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών. Το δε Ευρωκοινοβούλιο δαπάνησε πακτωλό χρημάτων για την κατασκευή του «Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας», ενός αντικομμουνιστικού μουσείου. Να λοιπόν πώς η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της καλλιεργούν και στρώνουν το έδαφος στο φασισμό στην Ευρώπη, για τον οποίο υποκριτικά παριστάνουν ότι «ανησυχούν».

     Tο διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι «η ανάδειξη μιας ισχυρής λαϊκής αντιπολίτευσης, η οποία μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και κυρίως έξω από αυτό, όπως και σε περιφέρειες και δήμους θα έχει τη δύναμη να εμποδίσει, να δυσκολέψει την αντιλαϊκή επίθεση, που με αμείωτη ένταση θα συνεχιστεί στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ», θεωρεί ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο, Κώστας Παπαδάκης.

       Τα παραπάνω πρέπει να συμβούν παρά την «τεράστια προπαγανδιστική προσπάθεια των οργάνων της ΕΕ, αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων να συσκοτίσουν τα κριτήρια ψήφου των εργαζομένων», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδάκης.

  Ο Κ. Παπαδάκης υπογραμμίζει, στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, ότι «αυτά που ονομάζουν 'αξίες' της ΕΕ είναι ακριβώς που τροφοδοτούν και ενισχύουν τις ακροδεξιές, φασιστικές δυνάμεις. Γιατί οι αξίες της ΕΕ δεν είναι άλλες από την υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων».      

      Αναφερόμενος στην ονομαζόμενη «4η Βιομηχανική Επανάσταση» σημειώνει ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της πιο πλατιάς ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος των εργαζομένων, επιπλέον ότι «τα όργανα της ΕΕ αντιμετωπίζουν και τις εξελίξεις αυτές από τη σκοπιά των μονοπωλιακών συμφερόντων». Ακόμη, επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν με κύματα απολύσεων και απώλεια δικαιωμάτων όχι την τεχνολογική ανάπτυξη, αλλά τη χρήση της για τα καπιταλιστικά κέρδη».      

      Ως προς τα πνευματικά δικαιώματα αναφέρει ότι το ΚΚΕ «αγωνίζεται για την ελευθερία έκφρασης, ιδεών, πνευματικών έργων στο διαδίκτυο, που όμως δεν διασφαλίζεται όσο τα μονοπώλια της ψηφιακής αγοράς ελέγχουν το περιεχόμενο και τις δυνατότητες πρόσβασης ανάλογα με τα συμφέροντά τους».      

      Τέλος, σχετικά με την ερώτησή της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την καταστροφή του μνημείου του Νίκου Μπελογιάννη από τις πολωνικές αρχές, απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η Επιτροπή δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ερώτησή μας, όμως η ΕΕ απαντάει συστηματικά με την πολιτική της. Ο αντικομουνισμός αποτελεί επίσημη ιδεολογία της ΕΕ».      

      Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

      Ερ.: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτές οι ευρωεκλογές είναι οι πλέον κρίσιμες στην ΕΕ. Ποια είναι η άποψη του ΚΚΕ; Τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές;

      Απ.: Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η ανάδειξη μιας ισχυρής λαϊκής αντιπολίτευσης, η οποία μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και κυρίως έξω από αυτό, όπως και σε Περιφέρειες και Δήμους θα έχει τη δύναμη να εμποδίσει, να δυσκολέψει την αντιλαϊκή επίθεση, που με αμείωτη ένταση θα συνεχιστεί στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Τα όργανα της ΕΕ, αστικά κόμματα και κυβερνήσεις κάνουν τεράστια προπαγανδιστική προσπάθεια να συσκοτίσουν τα κριτήρια ψήφου των εργαζομένων. Κατασκευάζουν «διαχωριστικές γραμμές» ανάμεσα στις δυνάμεις που υπερασπίζονται τις «αξίες», υποτίθεται, της ΕΕ και τις δυνάμεις του «λαϊκισμού», της ακροδεξιάς και του φασισμού. Όμως αυτά που ονομάζουν «αξίες» της ΕΕ είναι ακριβώς που τροφοδοτούν, και ενισχύουν τις ακροδεξιές, φασιστικές δυνάμεις.

      Γιατί οι αξίες της ΕΕ δεν είναι άλλες από την υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων, με μνημόνια διαρκείας, μηχανισμούς επιτήρησης, Σύμφωνα Σταθερότητας κ.ά. Είναι η αντιμεταναστευτική πολιτική της που μετατρέπει τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο για χιλιάδες δυστυχισμένους πρόσφυγες και μετανάστες που παλεύουν να ξεφύγουν από τη φωτιά του πολέμου που ανάβει η ΕΕ και οι σύμμαχοί της, που τους κρατάει εγκλωβισμένους στις διάφορες «Μόριες», αντί να κατευθυνθούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

      Είναι η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις παντού - Συρία, Ουκρανία, Δ. Βαλκάνια, Λιβύη - για να στερεώσει τις θέσεις των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην σφοδρή σύγκρουσή τους με τα αντίστοιχα των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας. Αυτές τις «αξίες» υπερασπίζονται όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της υποταγής στην Ελλάδα, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, μέχρι το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι ως και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής.

      Για να κρύψουν τη σύμπλευσή τους στα βασικά εφευρίσκουν «διαφορές» και «προοδευτικά μέτωπα» ο ΣΥΡΙΖΑ, «ενάντια στον λαϊκισμό» η ΝΔ. Πρόοδος δεν είναι η εξύμνηση της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, είναι η πάλη ενάντιά τους. Πρόοδος δεν είναι να αλυσοδένεις λαούς στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως με τη «Συμφωνία των Πρεσπών», που τροφοδοτεί τον αλυτρωτισμό και τον εκατέρωθεν εθνικισμό, αλλά να αγωνίζεσαι για την αλληλεγγύη και τη φιλία των λαών, παλεύοντας ενάντια στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια και τις ενώσεις τους. Πρόοδος δεν είναι να ξεπλένεις την αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη και το - άλλοτε τρισκατάρατο για τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, αυτούς δηλαδή που μαζί με τα φιλελεύθερα κόμματα, τη ΝΔ, τσάκισαν τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων παντού, αλλά να παλεύεις για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.

      Η πραγματική διαχωριστική γραμμή είναι αυτή που χωρίζει τους εκμεταλλευόμενους από τους εκμεταλλευτές τους, το λαό από τα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους, όπως η ΕΕ. Γι' αυτό και η πιο δυνατή απάντηση στην ακροδεξιά και το φασισμό είναι η ψήφος στο ΚΚΕ που αντιπαλεύει το σύστημα που τους τρέφει, η ψήφος που μπορεί να γκρεμίσει την εγκληματική ναζιστική ΧΑ από την τρίτη θέση. Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, σε όλες τις εκλογές, αποτελεί μήνυμα λαϊκής αντεπίθεσης, αισιοδοξίας, μαχητικής καταδίκης της ΕΕ. Είναι εφόδιο για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος για να αντιπαλέψει την αντιλαϊκή λαίλαπα που θα συνεχιστεί και την επόμενη μέρα και τελικά να την ανατρέψει. Για να ζήσει ο λαός μας, όλοι οι λαοί της Ευρώπης, τη ζωή που τους αξίζει και μπορούν να κερδίσουν.      

      Ερ.: Πώς εξειδικεύεται στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου -σε επίπεδο συζήτησης και αποφάσεων- το θέμα της ονομαζόμενης «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» που αναμφίβολα θα επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπων διεθνώς;

      Απ.: Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της πιο πλατιάς ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος των εργαζομένων. Τα όργανα της ΕΕ όμως αντιμετωπίζουν και τις εξελίξεις αυτές από τη σκοπιά των μονοπωλιακών συμφερόντων, σαν μέσο μεγιστοποίησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν με κύματα απολύσεων και απώλεια δικαιωμάτων όχι την τεχνολογική ανάπτυξη, αλλά τη χρήση της για τα καπιταλιστικά κέρδη.

      Οι κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων της επιχειρούν να μετατοπίσουν με «Χάρτες» και «Κώδικες Δεοντολογίας» το βάρος της ευθύνης σε ερευνητές και μηχανικούς. Με νομικές κατασκευές, όπως αυτήν της «ηλεκτρονικής προσωπικότητας» των ρομπότ επιχειρούν να απαλλάξουν από κάθε ευθύνη τις επιχειρήσεις σε όλη την αλυσίδα, από την έρευνα μέχρι τη χρήση.

      Το ΚΚΕ παλεύει για την κατοχύρωση δεσμευτικών όρων, ρυθμίσεων σχετικά με την έρευνα, παραγωγή και χρήση εξελιγμένων ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης, με κριτήριο το μέγιστο δυνατό επίπεδο διασφάλισης της υγείας, της ασφάλειας, των δικαιωμάτων, του εργαζόμενου ανθρώπου. Η επιστήμη και η τεχνολογία μπορεί να γίνει πηγή και μέσο λαϊκής ευημερίας, μόνο όταν αφαιρεθεί από τα χέρια των καπιταλιστών και περάσει στον εργαζόμενο λαό, μαζί με την εξουσία και όλο τον πλούτο που αυτός παράγει.

      Ερ.: Ποια θέση πήρε το ΚΚΕ και τι προτείνει στο επίσης μεγάλο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων;

      Απ.: Το ΚΚΕ αγωνίζεται για την ελευθερία έκφρασης, ιδεών, πνευματικών έργων στο διαδίκτυο, που όμως δεν διασφαλίζεται όσο τα μονοπώλια της ψηφιακής αγοράς ελέγχουν το περιεχόμενο και τις δυνατότητες πρόσβασης ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Το ΚΚΕ τονίζει ότι η πνευματική- καλλιτεχνική δημιουργία δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα. Οι καλλιτέχνες, οι εκτελεστές, οι πνευματικοί δημιουργοί δεν μπορεί να αφήνονται απροστάτευτοι απέναντι στους ομίλους που εκμεταλλεύονται το έργο τους. Είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται η δίκαιη αμοιβή τους. Στόχος της οδηγίας που αποτέλεσε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης με τα μονοπώλια που ελέγχουν το διαδίκτυο, κατά κανόνα αμερικάνικα, είναι να διαμορφώσει ευνοϊκότερους όρους κερδοφορίας για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια των οπτικοακουστικών έργων, των εκδόσεων.

      Δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη προστασίας των χρηστών του διαδικτύου, ούτε των δημιουργών, δεν διασφαλίζει δίκαιη αμοιβή τους. Το ΚΚΕ τοποθετήθηκε με λευκό στην οδηγία γιατί δεν στοιχίζεται με τα συμφέροντα των ομίλων ούτε του διαδικτύου, ούτε της οπτικοακουστικής βιομηχανίας/Τύπου. Εναντιώθηκε στην εισαγωγή φίλτρων αυτόματης παρεμπόδισης, αποκλεισμού, λογοκρισίας περιεχομένου, ενώ στήριξε ό,τι θα μπορούσε να προσφέρει μια ελάχιστη ανακούφιση στους δημιουργούς. Η όλη εξέλιξη σχετικά με την οδηγία αποδεικνύει ότι την ελευθερία στο διαδίκτυο αλλά και την καλλιτεχνική/πνευματική δημιουργία την στραγγαλίζουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του διαδικτύου, τα μονοπώλια καθώς κι οι κυβερνήσεις και η ΕΕ που τα υπηρετούν.       

      Ερ.: Στις αρχές της εβδομάδας καταγγείλατε με ερώτησή σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την καταστροφή του μνημείου του Νίκου Μπελογιάννη από τις πολωνικές αρχές στο Βρότσλαβ. Τι σας απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

      Απ.: Η προκλητική αφαίρεση και καταστροφή του μνημείου του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη από τις πολωνικές αρχές έγινε με βάση τον αντικομμουνιστικό νόμο που απαγορεύει «τη διάδοση του κομμουνισμού ή άλλων ολοκληρωτικών καθεστώτων με τις ονομασίες κτιρίων, συγκροτημάτων και υποδομών κοινής ωφέλειας». Τέτοιοι αντικομμουνιστικοί νόμοι έχουν ψηφιστεί σε μια σειρά κράτη μέλη της ΕΕ (Βαλτικές χώρες, Ουγγαρία, Τσεχία), αλλά και την Ουκρανία στην οποία η ΕΕ, μαζί με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ επενέβη ανοιχτά για να στηρίξει την πραξικοπηματική αναρρίχηση στην εξουσία των αντιδραστικών δυνάμεων σε συνεργασία με ναζιστικές συμμορίες. Ταυτόχρονα, έχουν αποκατασταθεί και τιμώνται σαν ήρωες εγκληματίες, συνεργάτες των Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

      Η Επιτροπή δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ερώτησή μας, όμως η ΕΕ απαντάει συστηματικά με την πολιτική της. Ο αντικομμουνισμός αποτελεί επίσημη ιδεολογία της ΕΕ. Σε σωρεία σχετικών ερωτήσεων της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η Επιτροπή σταθερά καλύπτει την αντικομμουνιστική νομοθεσία των χωρών μελών της. Θυμίζουμε ότι η ΕΕ έχει καθιερώσει την 23η Αυγούστου σαν «ημέρα μνήμης για τα θύματα του ολοκληρωτισμού», επιχειρώντας απαράδεκτη και ανιστόρητη ταύτιση του κομμουνισμού με το ναζισμό, ενώ γιορτάζει την 9η Μάη σαν «ημέρα της Ευρώπης» επιχειρώντας να την διαγράψει ως επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών. Το δε Ευρωκοινοβούλιο δαπάνησε πακτωλό χρημάτων για την κατασκευή του «Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας», ενός αντικομμουνιστικού μουσείου. Να λοιπόν πώς η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της καλλιεργούν και στρώνουν το έδαφος στο φασισμό στην Ευρώπη, για τον οποίο υποκριτικά παριστάνουν ότι «ανησυχούν».

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο άγαμος υιός

 26/06/2019 18:08

Επιλέξτε Κατηγορία