ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Είμαστε σαν μια φωνή, έχουμε κοινές αξίες - Ανοικτό το ενδεχόμενο επίσκεψης στην Αθήνα (βίντεο & φωτ.)

Άνοιγμα Μητσοτάκη για αγορά F-35 και συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία

 16/05/2022 07:00

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Είμαστε σαν μια φωνή, έχουμε κοινές αξίες - Ανοικτό το ενδεχόμενο επίσκεψης στην Αθήνα (βίντεο & φωτ.)
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Εδώ και καιρό είμαι ανάμεσα σε Ελληνορθόδοξους και κάνω λάθος τον σταυρό μου», είπε αστειευόμενος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενος στον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο πρώτος με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Λευκό Οίκο.

Μάλιστα ο Αμερικάνος πρόεδρος παρέπεμψε σε ένα παλιότερο παρατσούκλι του, το... Bidenόπουλος, το οποίο του είχε αποδοθεί παλιότερα λόγω των καλών σχέσεων που είχε με την ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ.

Ο Τ. Μπάιντεν χαρακτήρισε «φάρο ανά τον κόσμο» τον Ελπιδοφόρο και τον ευχαρίστησε για το έργο του.

«Φέτος γιορτάζουμε τα 201 έτη από την Εθνική Παλιγγενεσία. Είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε το μέλλον που θα οικοδομήσουμε μαζί. Είναι το πρώτο έτος μεταξύ των επόμενων 100 εξαιρετικών ετών. Σήμερα η φιλία μας και η εταιρική μας σχέση βρίσκονται στο απόγειο. Και το "επικίνδυνο" κομμάτι είναι ότι αρέσει ο ένας στον άλλον», ανέφερε ακολούθως ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Ειδική μνεία έκανε αμέσως μετά και στον Τζορτζ Τσούνη, τον Αμερικανοέλληνα νέο πρέσβη ο οποίος ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες τα καθήκοντά του στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

«Η Δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν ήταν οι δικτάτορες η απάντηση ήταν ΟΧΙ», είπε σε άλλο σημείο ο Τ. Μπάιντεν.

Αναφερόμενος στην «απρόκλητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για ακρότητες και εγκλήματα πολέμου που «έχουμε δει», όπως τάφους παιδιών.

«Ήταν ο δικός σας αγώνας για την Ελευθερία που ενέπνευσε τους κυνηγημένους Έλληνες», ανέφερε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώπιον του προέδρου των ΗΠΑ και των προσκεκλημένων στον Λευκό Οίκο.

Σχετικά με την αποστολή όπλων από την Ελλάδα στην Ουκρανία, ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι «το κάναμε για λόγους Αρχής και για να προστατέψουμε την παγκόσμια τάξη που βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Οι νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες εποχές. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι «οποιαδήποτε παραβίαση εδαφικής κυριαρχίας θα απαντηθεί» από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ακολούθως ο πρωθυπουργός μίλησε για συντριπτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και διαμήνυσε ότι «Δεν πρέπει να χάσουμε το δάσος διότι οι κοινωνίες μας πληρώνουν βαρύ τίμημα στην ενέργεια. Μπορούμε να κάνουμε πολλά για να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου».

Αναφερόμενος στην προσφάτως κυρωθείσα ενισχυμένη αμυντική συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ, ο Κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε «κορωνίδα» της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ δήλωσε ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης, ως ενεργειακού κόμβου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρακάλεσε τον Τ. Μπάιντεν να φροντίσει για την τήρηση των συμφωνιών του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ώστε να υπάρξει λύση διότι «κανείς δεν θα δεχθεί λύση δύο κρατών», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.

Άνοιγμα Μητσοτάκη για αγορά F-35

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Κ. Μητσοτάκης στη συνεργασία της ελληνικής και της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας και εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να αποκτήσει τα «καταπληκτικά» μαχητικά αεροσκάφη F-35. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που εξέφρασε μία αμερικανική πολεμική βιομηχανία η οποία δραστηριοποιείται δια αντιπροσώπων στην Ελλάδα, η Lockheed Martin.

Η ερμηνεία του Ελπιδοφόρου για την επίσκεψη Μητσοτάκη

Η συνάντηση αποτελεί δέσμευση για τη δημοκρατία και την ελευθερία σε καιρούς μάχης για τη διατήρηση της εθνικής ακεραιότητας, όπως συμβαίνει με την άδικη επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας, σημείωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος.

Το καλωσόρισμα και οι αναφορές στις Επαναστάσεις και στα κοινά ιδεώδη

Με αναφορές στη συμπλήρωση 201 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και τα κοινά ιδεώδη από τα οποία εμπνεύστηκαν οι προπάτορες των σημερινών Αμερικανών, υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικάνος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρώτου στις ΗΠΑ από τις 15 ως και τις 17 Μαΐου.

Σήμερα θα μιλήσουμε για μια σχέση φιλίας καθώς «βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Οι εμπνευστές της Ελληνικής Επαναστάσεως εμπνεύστηκαν με τη σειρά τους από την Αμερικανική Επανάσταση και τώρα αλληλέγγυοι αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», δήλωσε αμέσως μετά ο Κ. Μητσοτάκης.

biden-mitsotakis-white-house5.jpg



Ο ίδιος έκανε ειδική μνεία στον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων τόσο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, όσο και την ενέργεια. Χαρακτήρισε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και δήλωσε πως είναι ανοιχτή σε νέες αμερικανικές επενδύσεις.

Οι δύο άνδρες ανέφεραν ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με την ελληνική ομογένεια και στη συνέχεια παρακάλεσαν τους δημοσιογράφους να εξέλθουν της αίθουσας, ώστε να ξεκινήσει το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Μπάιντεν.

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι ο Αμερικάνος πρόεδρος φοράει μία γραβάτα με την ελληνική σημαία.

biden-mitsotakis-white-house4.jpg


Αναλυτικά οι δηλώσεις Μπάιντεν-Μητσοτάκη:

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν κατά την έναρξη της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο:

Τζο Μπάιντεν: Μας ενώνει μια προσωπική φιλία. Είστε εξαιρετικός. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους «Ιδρυτές Πατέρες» μας, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας. Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν την διεθνή έννομη τάξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. Πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ. Είναι πολλά αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα συζητήσουμε για τη συνεχιζόμενη στήριξή μας προς την Ουκρανία, την εμβάθυνση των εταιρικών μας σχέσεων στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου, την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και πολλά περισσότερα. Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι - θεωρώ - πιο σημαντική από ποτέ. Και είναι τιμή μου που θα έχω την ευκαιρία να γιορτάσω αυτή τη συνεργασία μαζί σου, καθώς είσαι ένας εξαιρετικός φίλος. Καλώς όρισες.

biden-mitsotakis-white-house2.jpg


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για τα ευγενικά σας λόγια. Είναι πράγματι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας. Όπως γνωρίζετε, οι «Ιδρυτές Πατέρες» σας εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και οι δικοί μας «Ιδρυτές Πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα. Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου το επίπεδο της σχέσης μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας χώρας που ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση με μια οικονομία που αναπτύσσεται και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Επομένως όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα και που, αργότερα, θα μπορέσω να απευθυνθώ στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας. Γνωρίζω καλά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, και είναι τιμή μου που θα τους συναντήσω εδώ, στον Λευκό Οίκο.

Τζο Μπάιντεν : Δική μου χαρά η παρουσία σας εδώ. Σας ευχαριστώ. Και περιμένω να ξεκινήσει η συζήτησή μας.

biden-mitsotakis-white-house3.jpg
biden-mitsotakis-white-house6.jpg
biden-mitsotakis-white-house.jpg

Η ατζέντα του ταξιδιού

Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει διμερή ζητήματα Ελλάδας - ΗΠΑ και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης, οι δύο ηγέτες θα συνομιλήσουν για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Υψηλά στην ατζέντα τοποθετούνται και τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών.

mitsotakis-white-house.jpg
Προετοιμασίες για την υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο



Η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία, πέραν του πρωθυπουργού, απαρτίζεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια, Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, κρατάει χαμηλά τους τόνους των προσδοκιών που έχει από το ταξίδι και αφορούν κυρίως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας ως ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και εν γένει της Δύσης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Δίνοντας το στίγμα των ελληνικών επιδιώξεων, συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στην αμερικανική πρωτεύουσα απλώς και μόνον για να… παραπονεθεί στον “πατερούλη” Τζο Μπάιντεν για τη προκλητική συμπεριφορά των γειτόνων μας και να ζητήσει να τιμωρηθεί η Άγκυρα επειδή τηρεί στάση “κακού παιδιού” στην περιοχή». Προφανώς, στον δημόσιο λόγο του πρωθυπουργού, αλλά και στις διμερείς συνομιλίες των δύο πλευρών, «θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες επισημάνσεις αλλά και θα διατυπωθούν οι αναγκαίες καταγγελίες» σημειώνουν. Τονίζουν, όμως, ότι «δεν πρόκειται να εξαντληθούν σε αυτά τα ζητήματα τα διπλωματικά όπλα που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η ελληνική αντιπροσωπεία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με στελέχη του επιτελείου του, τα οποία συμμετείχαν στην προετοιμασία της επίσκεψης, θα συνομιλήσει με τους Αμερικανούς ιθύνοντες «ως πρωθυπουργός μιας χώρας με αυτοπεποίθηση που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας, και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Προκειμένου, μάλιστα, να επισφραγιστεί αυτός ακριβώς ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγων σταθερότητας, η κυβέρνηση έσπευσε να κυρώσει την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ, «που αποδεικνύει τον μακροχρόνιο χαρακτήρα στη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά στη χώρα μας».

Παρακολουθήστε ζωντανά εικόνα μέσω της ΕΡΤ ΕΔΩ

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, καθώς είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2020. Το τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν προγραμματισμένο για πέρυσι, αλλά η πανδημία το ανέβαλε, άλλαξε τους σχεδιασμούς, όπως μαρτυρούν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για επίσκεψη ουσίας αλλά και ευρύτερου συμβολισμού των ιστορικών δεσμών Ελλάδας-ΗΠΑ, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ορόσημο, που λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν κατέστη δυνατό να εορταστεί το 2021 ούτε από τον Λευκό Οίκο, ούτε από το Κογκρέσο.

Στο Blair House φιλοξενείται ο πρωθυπουργός

Όπως προαναφέρθηκε, ο Κ. Μητσοτάκης έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από μερικές ώρες και θα φιλοξενηθεί στο Blair House στην λεωφόρο Πενσυλβάνια. Εκεί τον υποδέχτηκε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο Τζορτζ Τσούνης, με τον οποίο προ ημερών ο πρωθυπουργός είχε την πρώτη του συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνε στο Blair House κυματίζει ήδη η γαλανόλευκη σημαία.

«Καλωσορίσατε πρωθυπουργέ! Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα τον υποδέχτηκε στην Ουάσινγκτον και το Blair House, στο οποίο κυματίζει η ελληνική σημαία. Σας ευχόμαστε τα καλύτερα για μια επιτυχημένη επίσκεψη» ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα ανεβάζοντας στο twitter φωτογραφίες από την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.

Η ατζέντα της συνάντησης

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, κάτι που επισφραγίστηκε και με την πρόσφατη ψήφιση της τροποποίησης της MDCA, την περασμένη Πέμπτη.

Η ατζέντα της συνάντησης με τον κ. Μπάιντεν αναμένεται να περιλαμβάνει ακόμη διμερή ζητήματα Ελλάδας – ΗΠΑ και φυσικά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που αποτελεί το πιο κρίσιμο θέμα για ολόκληρη τη Δύση. Στην ατζέντα πρόκειται να περιληφθούν επίσης διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως στο πλαίσιο αυτό θα τεθεί και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.

Πολύ ψηλά στην ατζέντα θα είναι και τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών.

Ιστορική στιγμή η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Κατά τη δεύτερη ημέρα της δραστηριότητας Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, αύριο Τρίτη, το σημαντικότερο «στιγμιότυπο» δεν είναι άλλο από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ιστορική στιγμή και για μία εξαιρετική τιμή για τον ίδιο και για τη χώρα, που αφενός επιφυλάσσεται σε λίγους ξένους ηγέτες και αφετέρου επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί και στο αμερικανικό κοινό, αλλά και στην ομογένεια με μια ομιλία που θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο.

Επιπλέον, στο Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμα επαφές με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, αλλά και με προέδρους σημαντικών Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει επαφές και με πρόσωπα, που έχουν στηρίξει και στηρίζουν ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος στο αμερικανικό Κογκρέσο. Όπως υπενθυμίζουν, εξάλλου, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η πρόταση για τη διακοινοβουλευτική και αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, που έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους, ήταν μια πρόταση, που υλοποιήθηκε χάρη στη συμβολή τής ομογένειας, αλλά και προσώπων που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτελεί και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τιμηθεί η ομογένεια, ως γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο και κατά το κλείσιμο της επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρακαθίσει σε δείπνο που οργανώνουν προς τιμήν του 11 ομογενειακές οργανώσεις, τις οποίες και θα τιμήσει.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.

Στις 17:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Joe Biden, στον Λευκό Οίκο.

Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 02:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

«Εδώ και καιρό είμαι ανάμεσα σε Ελληνορθόδοξους και κάνω λάθος τον σταυρό μου», είπε αστειευόμενος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενος στον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο πρώτος με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Λευκό Οίκο.

Μάλιστα ο Αμερικάνος πρόεδρος παρέπεμψε σε ένα παλιότερο παρατσούκλι του, το... Bidenόπουλος, το οποίο του είχε αποδοθεί παλιότερα λόγω των καλών σχέσεων που είχε με την ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ.

Ο Τ. Μπάιντεν χαρακτήρισε «φάρο ανά τον κόσμο» τον Ελπιδοφόρο και τον ευχαρίστησε για το έργο του.

«Φέτος γιορτάζουμε τα 201 έτη από την Εθνική Παλιγγενεσία. Είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε το μέλλον που θα οικοδομήσουμε μαζί. Είναι το πρώτο έτος μεταξύ των επόμενων 100 εξαιρετικών ετών. Σήμερα η φιλία μας και η εταιρική μας σχέση βρίσκονται στο απόγειο. Και το "επικίνδυνο" κομμάτι είναι ότι αρέσει ο ένας στον άλλον», ανέφερε ακολούθως ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Ειδική μνεία έκανε αμέσως μετά και στον Τζορτζ Τσούνη, τον Αμερικανοέλληνα νέο πρέσβη ο οποίος ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες τα καθήκοντά του στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

«Η Δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν ήταν οι δικτάτορες η απάντηση ήταν ΟΧΙ», είπε σε άλλο σημείο ο Τ. Μπάιντεν.

Αναφερόμενος στην «απρόκλητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για ακρότητες και εγκλήματα πολέμου που «έχουμε δει», όπως τάφους παιδιών.

«Ήταν ο δικός σας αγώνας για την Ελευθερία που ενέπνευσε τους κυνηγημένους Έλληνες», ανέφερε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώπιον του προέδρου των ΗΠΑ και των προσκεκλημένων στον Λευκό Οίκο.

Σχετικά με την αποστολή όπλων από την Ελλάδα στην Ουκρανία, ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι «το κάναμε για λόγους Αρχής και για να προστατέψουμε την παγκόσμια τάξη που βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Οι νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες εποχές. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι «οποιαδήποτε παραβίαση εδαφικής κυριαρχίας θα απαντηθεί» από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ακολούθως ο πρωθυπουργός μίλησε για συντριπτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και διαμήνυσε ότι «Δεν πρέπει να χάσουμε το δάσος διότι οι κοινωνίες μας πληρώνουν βαρύ τίμημα στην ενέργεια. Μπορούμε να κάνουμε πολλά για να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου».

Αναφερόμενος στην προσφάτως κυρωθείσα ενισχυμένη αμυντική συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ, ο Κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε «κορωνίδα» της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ δήλωσε ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης, ως ενεργειακού κόμβου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρακάλεσε τον Τ. Μπάιντεν να φροντίσει για την τήρηση των συμφωνιών του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ώστε να υπάρξει λύση διότι «κανείς δεν θα δεχθεί λύση δύο κρατών», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.

Άνοιγμα Μητσοτάκη για αγορά F-35

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Κ. Μητσοτάκης στη συνεργασία της ελληνικής και της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας και εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να αποκτήσει τα «καταπληκτικά» μαχητικά αεροσκάφη F-35. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που εξέφρασε μία αμερικανική πολεμική βιομηχανία η οποία δραστηριοποιείται δια αντιπροσώπων στην Ελλάδα, η Lockheed Martin.

Η ερμηνεία του Ελπιδοφόρου για την επίσκεψη Μητσοτάκη

Η συνάντηση αποτελεί δέσμευση για τη δημοκρατία και την ελευθερία σε καιρούς μάχης για τη διατήρηση της εθνικής ακεραιότητας, όπως συμβαίνει με την άδικη επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας, σημείωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος.

Το καλωσόρισμα και οι αναφορές στις Επαναστάσεις και στα κοινά ιδεώδη

Με αναφορές στη συμπλήρωση 201 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και τα κοινά ιδεώδη από τα οποία εμπνεύστηκαν οι προπάτορες των σημερινών Αμερικανών, υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικάνος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρώτου στις ΗΠΑ από τις 15 ως και τις 17 Μαΐου.

Σήμερα θα μιλήσουμε για μια σχέση φιλίας καθώς «βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Οι εμπνευστές της Ελληνικής Επαναστάσεως εμπνεύστηκαν με τη σειρά τους από την Αμερικανική Επανάσταση και τώρα αλληλέγγυοι αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», δήλωσε αμέσως μετά ο Κ. Μητσοτάκης.

biden-mitsotakis-white-house5.jpg



Ο ίδιος έκανε ειδική μνεία στον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων τόσο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, όσο και την ενέργεια. Χαρακτήρισε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και δήλωσε πως είναι ανοιχτή σε νέες αμερικανικές επενδύσεις.

Οι δύο άνδρες ανέφεραν ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με την ελληνική ομογένεια και στη συνέχεια παρακάλεσαν τους δημοσιογράφους να εξέλθουν της αίθουσας, ώστε να ξεκινήσει το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Μπάιντεν.

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι ο Αμερικάνος πρόεδρος φοράει μία γραβάτα με την ελληνική σημαία.

biden-mitsotakis-white-house4.jpg


Αναλυτικά οι δηλώσεις Μπάιντεν-Μητσοτάκη:

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν κατά την έναρξη της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο:

Τζο Μπάιντεν: Μας ενώνει μια προσωπική φιλία. Είστε εξαιρετικός. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους «Ιδρυτές Πατέρες» μας, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας. Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν την διεθνή έννομη τάξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. Πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ. Είναι πολλά αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα συζητήσουμε για τη συνεχιζόμενη στήριξή μας προς την Ουκρανία, την εμβάθυνση των εταιρικών μας σχέσεων στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου, την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και πολλά περισσότερα. Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι - θεωρώ - πιο σημαντική από ποτέ. Και είναι τιμή μου που θα έχω την ευκαιρία να γιορτάσω αυτή τη συνεργασία μαζί σου, καθώς είσαι ένας εξαιρετικός φίλος. Καλώς όρισες.

biden-mitsotakis-white-house2.jpg


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για τα ευγενικά σας λόγια. Είναι πράγματι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας. Όπως γνωρίζετε, οι «Ιδρυτές Πατέρες» σας εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και οι δικοί μας «Ιδρυτές Πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα. Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου το επίπεδο της σχέσης μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας χώρας που ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση με μια οικονομία που αναπτύσσεται και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Επομένως όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα και που, αργότερα, θα μπορέσω να απευθυνθώ στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας. Γνωρίζω καλά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, και είναι τιμή μου που θα τους συναντήσω εδώ, στον Λευκό Οίκο.

Τζο Μπάιντεν : Δική μου χαρά η παρουσία σας εδώ. Σας ευχαριστώ. Και περιμένω να ξεκινήσει η συζήτησή μας.

biden-mitsotakis-white-house3.jpg
biden-mitsotakis-white-house6.jpg
biden-mitsotakis-white-house.jpg

Η ατζέντα του ταξιδιού

Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει διμερή ζητήματα Ελλάδας - ΗΠΑ και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης, οι δύο ηγέτες θα συνομιλήσουν για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Υψηλά στην ατζέντα τοποθετούνται και τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών.

mitsotakis-white-house.jpg
Προετοιμασίες για την υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο



Η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία, πέραν του πρωθυπουργού, απαρτίζεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια, Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, κρατάει χαμηλά τους τόνους των προσδοκιών που έχει από το ταξίδι και αφορούν κυρίως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας ως ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και εν γένει της Δύσης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Δίνοντας το στίγμα των ελληνικών επιδιώξεων, συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στην αμερικανική πρωτεύουσα απλώς και μόνον για να… παραπονεθεί στον “πατερούλη” Τζο Μπάιντεν για τη προκλητική συμπεριφορά των γειτόνων μας και να ζητήσει να τιμωρηθεί η Άγκυρα επειδή τηρεί στάση “κακού παιδιού” στην περιοχή». Προφανώς, στον δημόσιο λόγο του πρωθυπουργού, αλλά και στις διμερείς συνομιλίες των δύο πλευρών, «θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες επισημάνσεις αλλά και θα διατυπωθούν οι αναγκαίες καταγγελίες» σημειώνουν. Τονίζουν, όμως, ότι «δεν πρόκειται να εξαντληθούν σε αυτά τα ζητήματα τα διπλωματικά όπλα που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η ελληνική αντιπροσωπεία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με στελέχη του επιτελείου του, τα οποία συμμετείχαν στην προετοιμασία της επίσκεψης, θα συνομιλήσει με τους Αμερικανούς ιθύνοντες «ως πρωθυπουργός μιας χώρας με αυτοπεποίθηση που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας, και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Προκειμένου, μάλιστα, να επισφραγιστεί αυτός ακριβώς ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγων σταθερότητας, η κυβέρνηση έσπευσε να κυρώσει την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ, «που αποδεικνύει τον μακροχρόνιο χαρακτήρα στη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά στη χώρα μας».

Παρακολουθήστε ζωντανά εικόνα μέσω της ΕΡΤ ΕΔΩ

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, καθώς είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2020. Το τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν προγραμματισμένο για πέρυσι, αλλά η πανδημία το ανέβαλε, άλλαξε τους σχεδιασμούς, όπως μαρτυρούν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για επίσκεψη ουσίας αλλά και ευρύτερου συμβολισμού των ιστορικών δεσμών Ελλάδας-ΗΠΑ, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ορόσημο, που λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν κατέστη δυνατό να εορταστεί το 2021 ούτε από τον Λευκό Οίκο, ούτε από το Κογκρέσο.

Στο Blair House φιλοξενείται ο πρωθυπουργός

Όπως προαναφέρθηκε, ο Κ. Μητσοτάκης έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από μερικές ώρες και θα φιλοξενηθεί στο Blair House στην λεωφόρο Πενσυλβάνια. Εκεί τον υποδέχτηκε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο Τζορτζ Τσούνης, με τον οποίο προ ημερών ο πρωθυπουργός είχε την πρώτη του συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνε στο Blair House κυματίζει ήδη η γαλανόλευκη σημαία.

«Καλωσορίσατε πρωθυπουργέ! Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα τον υποδέχτηκε στην Ουάσινγκτον και το Blair House, στο οποίο κυματίζει η ελληνική σημαία. Σας ευχόμαστε τα καλύτερα για μια επιτυχημένη επίσκεψη» ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα ανεβάζοντας στο twitter φωτογραφίες από την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.

Η ατζέντα της συνάντησης

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, κάτι που επισφραγίστηκε και με την πρόσφατη ψήφιση της τροποποίησης της MDCA, την περασμένη Πέμπτη.

Η ατζέντα της συνάντησης με τον κ. Μπάιντεν αναμένεται να περιλαμβάνει ακόμη διμερή ζητήματα Ελλάδας – ΗΠΑ και φυσικά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που αποτελεί το πιο κρίσιμο θέμα για ολόκληρη τη Δύση. Στην ατζέντα πρόκειται να περιληφθούν επίσης διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως στο πλαίσιο αυτό θα τεθεί και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.

Πολύ ψηλά στην ατζέντα θα είναι και τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών.

Ιστορική στιγμή η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Κατά τη δεύτερη ημέρα της δραστηριότητας Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, αύριο Τρίτη, το σημαντικότερο «στιγμιότυπο» δεν είναι άλλο από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ιστορική στιγμή και για μία εξαιρετική τιμή για τον ίδιο και για τη χώρα, που αφενός επιφυλάσσεται σε λίγους ξένους ηγέτες και αφετέρου επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί και στο αμερικανικό κοινό, αλλά και στην ομογένεια με μια ομιλία που θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο.

Επιπλέον, στο Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμα επαφές με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, αλλά και με προέδρους σημαντικών Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει επαφές και με πρόσωπα, που έχουν στηρίξει και στηρίζουν ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος στο αμερικανικό Κογκρέσο. Όπως υπενθυμίζουν, εξάλλου, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η πρόταση για τη διακοινοβουλευτική και αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, που έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους, ήταν μια πρόταση, που υλοποιήθηκε χάρη στη συμβολή τής ομογένειας, αλλά και προσώπων που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτελεί και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τιμηθεί η ομογένεια, ως γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο και κατά το κλείσιμο της επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρακαθίσει σε δείπνο που οργανώνουν προς τιμήν του 11 ομογενειακές οργανώσεις, τις οποίες και θα τιμήσει.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.

Στις 17:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Joe Biden, στον Λευκό Οίκο.

Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 02:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία