ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιστορική ευκαιρία για αναπτυξιακό άλμα το ταμείο ανάκαμψης

Οι προκλήσεις της αποτελεσματικής αξιοποίησης των κεφαλαίων στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΟEE - Πάνω από 60 δισ. ευρώ θα πέσουν στην οικονομία μέχρι το 2027 - Οι προτάσεις για μία πιο "έξυπνη" Θεσσαλονίκη

 31/03/2021 21:10

Ιστορική ευκαιρία για αναπτυξιακό άλμα το ταμείο ανάκαμψης

Στέφανος Μαχτσίρας

Οι προκλήσεις της αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων του ταμείου ανάκαμψης για την Κ.Μακεδονία, τέθηκαν επί τάπητος σε διαδικτυακή εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, στο φόντο της παρουσίασης του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης από τον πρωθυπουργό.

«Oι τελευταίοι 13 μήνες που ζούμε είναι βγαλμένοι από σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Η Ευρώπη όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες κρίσης συσπειρώνεται, έδωσε δίδυμη απάντηση, υγειονομική και οικονομική, πρόκειται για πρωτοφανή άλματα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα που προχωρά είναι ένα εγχείρημα άνευ προηγουμένου, θα έχει αναπτυχθεί ανοσία μέσα στο καλοκαίρι στους Ευρωπαίους», πρόσθεσε, παρομοιάζοντας την Ευρώπη με μηχανή ντίζελ.

Στο οικονομικό σκέλος, στάθηκε στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, την δημοσιονομική χαλάρωση που θα συνεχιστεί και το 2022 και στο πρόγραμμα ΔΙΕΞΟΔΟΣ που χρηματοδότησε ΜμΕ στην ΠΚΜ. «Το ταμείο ανάκαμψης κατανέμει τα δανειακά βάρη συμμετρικά ανάμεσα στα κράτη – μέλη με στόχο να συμβάλλει στην επανεκίννηση των οικονομιών, πρόκειται για μια μοναδική ιστορική ευκαιρία με ποιοτικά χαρακτηριστικά που ανοίγει τον δρόμο στην Ευρώπη να στηρίζει με αντίστοιχο τρόπο τις οικονομίες σε περιόδους κρίσης, σαν ένα είδος ευρωπαϊκού λογιστικού χαρτοφυλακίου. Η Ελλάδα θα είναι η τέταρτη πιο ευνοημένη χώρα της ΕΕ», υποστήριξε.

«Δεν είναι το ταμείο ανάκαμψης μόνο για να εκταμιεύει πόρους, στοχεύει να εκσυγχρονίσει την ελληνική οικονομία και να την στρέψει σε μία πιο πράσινη κατεύθυνση μετασχηματίζοντάς την ψηφιακά. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως και μία επανάσταση δεξιοτήτων», τόνισε. «Μετά την έγκριση των σχεδίων των χωρών από την Κομισιόν, θα καταβληθούν οι προκαταβολές των κονδυλίων στα κράτη μέσα στο καλοκαίρι», συμπλήρωσε.

skilakakis.jpg


«Θέλουμε να αλλάξουμε τελείως τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και του κράτους, πρέπει να μεταβούμε από μία εσωστρεφή οικονομία σε ένα παραγωγικό μοντέλο πολύ πιο εξωστρεφές με έμφαση στις εξαγωγές», επεσήμανε ο Θοδωρής Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός οικονομικών.

«Οι επενδύσεις ύψους 17 δισ. ευρώ του ταμείου σημαίνουν επενδύσεις και όχι απλά να μοιράσουμε χρήμα. Οι αποφάσεις για το αν ένα έργο είναι βιώσιμο θα εξαρτώνται από το αν το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από έναν τρίτο παίκτη, είτε τράπεζα είτε fund. Έτσι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε μηδενικό χρόνο, η κρατική επιδότηση θα προέρχεται από την διαφορά του επιτοκίου της αγοράς και αυτού που θα δίνει το υπουργείο οικονομικών και θα είναι πολύ μικρό. Σκοπεύουμε να κινητοποιήσουμε 31 δισ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις», εξήγησε.

«Θέλουμε οι επενδυτές να θέλουν να επενδύσουν και να πάρουν το ρίσκο που αυτό συνεπάγεται για να τους συνδράμει το κράτος, αυτό είναι βασική προϋπόθεση για να χρηματοδοτηθούν», ξεκαθάρισε, προτρέποντας όσους σκέφτονται να καταθέσουν προτάσεις για έργα να το σκεφτούν πολύ καλά.

«Το 37% των πόρων του ταμείου πηγαίνει σε πράσινες δράσεις με στόχο να στραφεί στις ΑΠΕ και την ηλεκτροκίνηση, έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις αιολικές πηγές ενέργειας», συμπλήρωσε, κάνοντας ειδική μνεία και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και στην ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.

«Δίνουμε μεγάλη βάση και στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του δημοσίου με στόχο ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη. Θα τελειώσει το πηγαινέλα του πολίτη στις δημόσιες υπηρεσίες για να μεταφέρει έγγραφα. 5G και εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων (στην υγεία θα δοθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ με έμφαση στην πρόληψη) τίθενται σε τροχιά υλοποίησης ενώ θα υπάρξει μία πραγματική επανάσταση στην φορολογία, η λογική είναι όλα και όλοι on-line», σημείωσε.

oee.jpg


«Πρέπει να απορροφήσουμε και το τελευταίο ευρώ από τα ταμείο, προτεραιότητά μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη των ευρωπαϊκών περιφερειακών οικονομιών, αν δεν το κάνουμε αυτό θα έχουμε αποτύχει», τόνισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας. «Θέλουμε συνεργασία με το κεντρικό κράτος τόσο στο σκέλος των έργων όσο και σε αυτό της χρηματοδότησής τους, είναι αδήριτη ανάγκη να στηριχθούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις και μετά την πανδημία», πρόσθεσε.

«Είναι απαραίτητο τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ταμείο ανάκαμψης, πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, νέο ΕΣΠΑ 2021-27) να συνδυάζονται και να υπάρχει ευελιξία», ανέφερε. «Ο δρόμος Θεσσαλονίκης - ΄Εδεσσας είναι κορυφαία προτεραιότητα για μας και αν και δεν εντάσσεται στο ταμείο ανάκαμψης προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και διαβουλεύσεις για να βρούμε χρηματοδότηση», σημείωσε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχτεί στο νέο ΕΣΠΑ του υπουργείου Υποδομών.

«Η ΠΚΜ όλο αυτό τον καιρό είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Η Περιφέρεια διοχετεύει 200 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία και στηρίζει 25.000 θέσεις εργασίας ενώ υλοποιεί 1.036 μικρά μεσαία και μεγαλύτερα έργα και δράσεις σε όλους τους τομείς, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ», επεσήμανε αναφέροντας ενδεικτικά το σχέδιο για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης που θα σηματοδοτήσει το νέο brand name της πόλης, την αναβάθμιση της ΔΕΘ και του πρώην μητροπολιτικού στρατοπέδου Παύλου Μελά. «Το 87% του προϋπολογισμού της ΠΚΜ κατευθύνεται σε έργα υποδομών», είπε.

«Χτίζουμε την Μακεδονία του 2030, είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε πλήρως κοστολογημένα έργα που θα μπορούν να ενταχτούν στο νέο ΕΣΠΑ, πρέπει να μεταβούμε και στην Ελλάδα από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση», κατέληξε.

Οι προτάσεις για έναν πιο «έξυπνο» και «πράσινο» δήμο Θεσσαλονίκης

Το περίγραμμα των προτάσεων του δήμου Θεσσαλονίκης για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου παρουσίασε ο Μιχάλης Κούπκας, αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου. Μεταξύ αυτών, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αξιοποίηση των ΑΠΕ στις δημοτικές εγκαταστάσεις, ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης με 325 σταθμούς φόρτισης οχημάτων (το σχετικό σχέδιο θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα από τον δήμαρχο), ο περιορισμός των απορριμάτων που πηγαίνει στους ΧΥΤΑ, η έξυπνη διαχείριση αποκομιδής και ανακύκλωσης με ανταμοιβή των δημοτών, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του δήμου, η εισαγωγή της ρομποτικής στα σχολεία, η ανάπτυξη δικτύων 5G από τους δήμους και η αξιοποίηση από την πόλη των πλεονεκτημάτων της για την προσέλκυση επενδύσεων, η βελτίωση της ανθεκτικότητας της πόλης απέναντι στις φυσικές καταστροφές. «Η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία της Θεσσαλονίκης», κατέληξε.

«Ετοιμαζόμαστε να πιάσουμε το νήμα της επιστροφής στο μέλλον επανεκκινώντας σταδιακά την οικονομία, η οικονομία είναι έτοιμη να εκτιναχθεί, κρατήσαμε όρθιο τον παραγωγικό ιστό διαθέτοντας σχεδόν 36 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης», ανέφερε ο Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης.

«Ο κόσμος αλλάζει ταχύτητα και προσανατολισμούς, πρέπει να δούμε τα σημάδια και να τα αποκρυπτογραφήσουμε, τολμώντας τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το αύριο με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οφείλουμε να επενδύσουμε σε αυτό που έρχεται. Το ταμείο ανάκαμψης και οι πόροι που θα κινητοποιήσει μπορούν να ανατάξουν την χώρα», επεσήμανε. Αναφέρθηκε στα έργα που «τρέχουν» στην Θεσσαλονίκη και αφορούν την αναβάθμιση του λιμανιού και του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, την κατασκευή εναέριου αυτοκινητοδρόμου, το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, το μετρό, την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου και το τεχνολογικό πάρκο.

«Μοναδική λύση για να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία», χαρακτήρισε το ταμείο ανάκαμψης ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. «Το ταμείο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να εκτοξευτεί η ελληνική οικονομία με έμφαση στην ψηφιοποίηση και την στροφή στην πράσινη οικονομία αλλά και για να προχωρήσει η ενοποίηση των οικονομιών της ΕΕ. Χρειαζόμαστε αποτελεσματικό σχεδιασμό για να προχωρήσει γρήγορα η υλοποίηση των αναγκαίων έργων που θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία μειώνοντας το δημόσιο χρέος και φέρνοντας μεγαλύτερη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη στην χώρα», τόνισε.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κ.Μακεδονίας, Βασίλης Γεωργιάδης και ο γενικός γραμματέας, Μενέλαος Παπαποστόλου. O κ.Γεωργιάδης ανέφερε ότι το ταμείο ανάκαμψης είναι «σανίδα σωτηρίας για τις χώρες της ΕΕ με την πρόκληση της ανάπτυξης της οικονομίας στην μεταπανδημική εποχή να απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για να μην χαθούν πόροι και να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας με την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας». Πρόσθεσε πως «το ταμείο ανάκαμψης είναι το εμβόλιο για την ελληνική οικονομία».

Ο κ.Παπαποστόλου στάθηκε ιδιαίτερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της φορολογικής διοίκησης ο οποίος προβλέπεται στο σχέδιο ανάκαμψης και «στοχεύει στην μείωση της φοροδιαφυγής και στην οικοδόμηση ενός ελκυστικού φορολογικού πλαισίου, το σχέδιο θα συμβάλλει σε ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές».

Οι προκλήσεις της αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων του ταμείου ανάκαμψης για την Κ.Μακεδονία, τέθηκαν επί τάπητος σε διαδικτυακή εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, στο φόντο της παρουσίασης του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης από τον πρωθυπουργό.

«Oι τελευταίοι 13 μήνες που ζούμε είναι βγαλμένοι από σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Η Ευρώπη όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες κρίσης συσπειρώνεται, έδωσε δίδυμη απάντηση, υγειονομική και οικονομική, πρόκειται για πρωτοφανή άλματα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα που προχωρά είναι ένα εγχείρημα άνευ προηγουμένου, θα έχει αναπτυχθεί ανοσία μέσα στο καλοκαίρι στους Ευρωπαίους», πρόσθεσε, παρομοιάζοντας την Ευρώπη με μηχανή ντίζελ.

Στο οικονομικό σκέλος, στάθηκε στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, την δημοσιονομική χαλάρωση που θα συνεχιστεί και το 2022 και στο πρόγραμμα ΔΙΕΞΟΔΟΣ που χρηματοδότησε ΜμΕ στην ΠΚΜ. «Το ταμείο ανάκαμψης κατανέμει τα δανειακά βάρη συμμετρικά ανάμεσα στα κράτη – μέλη με στόχο να συμβάλλει στην επανεκίννηση των οικονομιών, πρόκειται για μια μοναδική ιστορική ευκαιρία με ποιοτικά χαρακτηριστικά που ανοίγει τον δρόμο στην Ευρώπη να στηρίζει με αντίστοιχο τρόπο τις οικονομίες σε περιόδους κρίσης, σαν ένα είδος ευρωπαϊκού λογιστικού χαρτοφυλακίου. Η Ελλάδα θα είναι η τέταρτη πιο ευνοημένη χώρα της ΕΕ», υποστήριξε.

«Δεν είναι το ταμείο ανάκαμψης μόνο για να εκταμιεύει πόρους, στοχεύει να εκσυγχρονίσει την ελληνική οικονομία και να την στρέψει σε μία πιο πράσινη κατεύθυνση μετασχηματίζοντάς την ψηφιακά. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως και μία επανάσταση δεξιοτήτων», τόνισε. «Μετά την έγκριση των σχεδίων των χωρών από την Κομισιόν, θα καταβληθούν οι προκαταβολές των κονδυλίων στα κράτη μέσα στο καλοκαίρι», συμπλήρωσε.

skilakakis.jpg


«Θέλουμε να αλλάξουμε τελείως τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και του κράτους, πρέπει να μεταβούμε από μία εσωστρεφή οικονομία σε ένα παραγωγικό μοντέλο πολύ πιο εξωστρεφές με έμφαση στις εξαγωγές», επεσήμανε ο Θοδωρής Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός οικονομικών.

«Οι επενδύσεις ύψους 17 δισ. ευρώ του ταμείου σημαίνουν επενδύσεις και όχι απλά να μοιράσουμε χρήμα. Οι αποφάσεις για το αν ένα έργο είναι βιώσιμο θα εξαρτώνται από το αν το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από έναν τρίτο παίκτη, είτε τράπεζα είτε fund. Έτσι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε μηδενικό χρόνο, η κρατική επιδότηση θα προέρχεται από την διαφορά του επιτοκίου της αγοράς και αυτού που θα δίνει το υπουργείο οικονομικών και θα είναι πολύ μικρό. Σκοπεύουμε να κινητοποιήσουμε 31 δισ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις», εξήγησε.

«Θέλουμε οι επενδυτές να θέλουν να επενδύσουν και να πάρουν το ρίσκο που αυτό συνεπάγεται για να τους συνδράμει το κράτος, αυτό είναι βασική προϋπόθεση για να χρηματοδοτηθούν», ξεκαθάρισε, προτρέποντας όσους σκέφτονται να καταθέσουν προτάσεις για έργα να το σκεφτούν πολύ καλά.

«Το 37% των πόρων του ταμείου πηγαίνει σε πράσινες δράσεις με στόχο να στραφεί στις ΑΠΕ και την ηλεκτροκίνηση, έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις αιολικές πηγές ενέργειας», συμπλήρωσε, κάνοντας ειδική μνεία και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και στην ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.

«Δίνουμε μεγάλη βάση και στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του δημοσίου με στόχο ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη. Θα τελειώσει το πηγαινέλα του πολίτη στις δημόσιες υπηρεσίες για να μεταφέρει έγγραφα. 5G και εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων (στην υγεία θα δοθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ με έμφαση στην πρόληψη) τίθενται σε τροχιά υλοποίησης ενώ θα υπάρξει μία πραγματική επανάσταση στην φορολογία, η λογική είναι όλα και όλοι on-line», σημείωσε.

oee.jpg


«Πρέπει να απορροφήσουμε και το τελευταίο ευρώ από τα ταμείο, προτεραιότητά μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη των ευρωπαϊκών περιφερειακών οικονομιών, αν δεν το κάνουμε αυτό θα έχουμε αποτύχει», τόνισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας. «Θέλουμε συνεργασία με το κεντρικό κράτος τόσο στο σκέλος των έργων όσο και σε αυτό της χρηματοδότησής τους, είναι αδήριτη ανάγκη να στηριχθούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις και μετά την πανδημία», πρόσθεσε.

«Είναι απαραίτητο τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ταμείο ανάκαμψης, πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, νέο ΕΣΠΑ 2021-27) να συνδυάζονται και να υπάρχει ευελιξία», ανέφερε. «Ο δρόμος Θεσσαλονίκης - ΄Εδεσσας είναι κορυφαία προτεραιότητα για μας και αν και δεν εντάσσεται στο ταμείο ανάκαμψης προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και διαβουλεύσεις για να βρούμε χρηματοδότηση», σημείωσε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχτεί στο νέο ΕΣΠΑ του υπουργείου Υποδομών.

«Η ΠΚΜ όλο αυτό τον καιρό είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Η Περιφέρεια διοχετεύει 200 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία και στηρίζει 25.000 θέσεις εργασίας ενώ υλοποιεί 1.036 μικρά μεσαία και μεγαλύτερα έργα και δράσεις σε όλους τους τομείς, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ», επεσήμανε αναφέροντας ενδεικτικά το σχέδιο για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης που θα σηματοδοτήσει το νέο brand name της πόλης, την αναβάθμιση της ΔΕΘ και του πρώην μητροπολιτικού στρατοπέδου Παύλου Μελά. «Το 87% του προϋπολογισμού της ΠΚΜ κατευθύνεται σε έργα υποδομών», είπε.

«Χτίζουμε την Μακεδονία του 2030, είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε πλήρως κοστολογημένα έργα που θα μπορούν να ενταχτούν στο νέο ΕΣΠΑ, πρέπει να μεταβούμε και στην Ελλάδα από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση», κατέληξε.

Οι προτάσεις για έναν πιο «έξυπνο» και «πράσινο» δήμο Θεσσαλονίκης

Το περίγραμμα των προτάσεων του δήμου Θεσσαλονίκης για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου παρουσίασε ο Μιχάλης Κούπκας, αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου. Μεταξύ αυτών, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αξιοποίηση των ΑΠΕ στις δημοτικές εγκαταστάσεις, ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης με 325 σταθμούς φόρτισης οχημάτων (το σχετικό σχέδιο θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα από τον δήμαρχο), ο περιορισμός των απορριμάτων που πηγαίνει στους ΧΥΤΑ, η έξυπνη διαχείριση αποκομιδής και ανακύκλωσης με ανταμοιβή των δημοτών, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του δήμου, η εισαγωγή της ρομποτικής στα σχολεία, η ανάπτυξη δικτύων 5G από τους δήμους και η αξιοποίηση από την πόλη των πλεονεκτημάτων της για την προσέλκυση επενδύσεων, η βελτίωση της ανθεκτικότητας της πόλης απέναντι στις φυσικές καταστροφές. «Η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία της Θεσσαλονίκης», κατέληξε.

«Ετοιμαζόμαστε να πιάσουμε το νήμα της επιστροφής στο μέλλον επανεκκινώντας σταδιακά την οικονομία, η οικονομία είναι έτοιμη να εκτιναχθεί, κρατήσαμε όρθιο τον παραγωγικό ιστό διαθέτοντας σχεδόν 36 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης», ανέφερε ο Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης.

«Ο κόσμος αλλάζει ταχύτητα και προσανατολισμούς, πρέπει να δούμε τα σημάδια και να τα αποκρυπτογραφήσουμε, τολμώντας τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το αύριο με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οφείλουμε να επενδύσουμε σε αυτό που έρχεται. Το ταμείο ανάκαμψης και οι πόροι που θα κινητοποιήσει μπορούν να ανατάξουν την χώρα», επεσήμανε. Αναφέρθηκε στα έργα που «τρέχουν» στην Θεσσαλονίκη και αφορούν την αναβάθμιση του λιμανιού και του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, την κατασκευή εναέριου αυτοκινητοδρόμου, το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, το μετρό, την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου και το τεχνολογικό πάρκο.

«Μοναδική λύση για να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία», χαρακτήρισε το ταμείο ανάκαμψης ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. «Το ταμείο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να εκτοξευτεί η ελληνική οικονομία με έμφαση στην ψηφιοποίηση και την στροφή στην πράσινη οικονομία αλλά και για να προχωρήσει η ενοποίηση των οικονομιών της ΕΕ. Χρειαζόμαστε αποτελεσματικό σχεδιασμό για να προχωρήσει γρήγορα η υλοποίηση των αναγκαίων έργων που θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία μειώνοντας το δημόσιο χρέος και φέρνοντας μεγαλύτερη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη στην χώρα», τόνισε.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κ.Μακεδονίας, Βασίλης Γεωργιάδης και ο γενικός γραμματέας, Μενέλαος Παπαποστόλου. O κ.Γεωργιάδης ανέφερε ότι το ταμείο ανάκαμψης είναι «σανίδα σωτηρίας για τις χώρες της ΕΕ με την πρόκληση της ανάπτυξης της οικονομίας στην μεταπανδημική εποχή να απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για να μην χαθούν πόροι και να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας με την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας». Πρόσθεσε πως «το ταμείο ανάκαμψης είναι το εμβόλιο για την ελληνική οικονομία».

Ο κ.Παπαποστόλου στάθηκε ιδιαίτερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της φορολογικής διοίκησης ο οποίος προβλέπεται στο σχέδιο ανάκαμψης και «στοχεύει στην μείωση της φοροδιαφυγής και στην οικοδόμηση ενός ελκυστικού φορολογικού πλαισίου, το σχέδιο θα συμβάλλει σε ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία