ΑΠΟΨΕΙΣ

Ιστορίες πλειοψηφίας

 23/01/2019 13:00

Ένα κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση και σκέφτεται να αποχωρήσει θα οργάνωνε μια εσωτερική διαδικασία, για να αποφασίσει. Έγινε πολλές φορές σε διάφορες χώρες. Εδώ, μια κοινοβουλευτική ομάδα 7 βουλευτών συζήτησε σχετικά. Οι 4 επέλεξαν να παραμείνουν και οι 3 να αποχωρήσουν και τελικά το κόμμα ακολούθησε την άποψη των 3. Πλειοψηφικά προφανώς ή γιατί η άποψη του αρχηγού του κόμματος μετράει για όσο χρειάζεται.

Τι θα έπρεπε να κάνει; Να οργανώσει μια εσωτερική κομματική διαδικασία, να συζητήσουν τα μέλη του κόμματος και να αποφασίσουν. Και να γίνει σεβαστή η θέση του κόμματος από τους 4 ή τους 3. Ας αναφερθούμε και στις ιδιοτυπίες του εκλογικού μας συστήματος.

Ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγει ένα κόμμα καθορίζεται από το σύνολο των ψήφων. 220 χιλιάδες ψήφισαν ΠΟΤΑΜΙ και έβγαλε 11 έδρες και 200 χιλιάδες ΑΝΕΛ και έβγαλαν 10 έδρες. Κάθε ένας ψηφοφόρος του κόμματος συνέβαλε για την εκλογή του συνόλου των βουλευτών. Μετά; Οι βουλευτές εξελέγησαν στις περιφέρειες που το κόμμα τους πήρε περισσότερες ψήφους. 

Έτσι είναι ικανοποιημένοι όσο το δυνατόν περισσότεροι ψηφοφόροι του κόμματος. 122 χιλιάδες ψηφοφόροι του κόμματος ΠΟΤΑΜΙ είναι ικανοποιημένοι εκλέγοντας τους 11 βουλευτές. Για τους 6 χιλιάδες που ψήφισαν ΠΟΤΑΜΙ στο Ηράκλειο εξελέγη ο κ. Δανέλλης, που είχε τοποθετηθεί 1ος στη λίστα -πιθανόν γιατί έχοντας πάρει 3.700 ψήφους τον Ιανουάριο ήταν στην 1η θέση τον Ιανουάριο 2015 στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 δεν υπήρχε σταυρός προτίμησης και οι λίστες προέκυψαν από τα κόμματα.

Η έδρα ανήκει στον βουλευτή ή στο κόμμα; Ποιο είναι το όριο αυτονομίας του; Οι βουλευτές προφανώς έχουν απεριόριστη ελευθερία γνώμης και συμπεριφοράς κατά το σύνταγμα (αλλιώς η Βουλή θα ήταν συνέλευση ανώνυμης εταιρείας), αλλά ο βουλευτής πρέπει να ξεχωρίζει το σημαντικό από το ασήμαντο. Αν οι 6.000 εξουσιοδοτούν τον κ. Δανέλλη να διαφωνεί με τους υπόλοιπους 214 χιλιάδες, είναι συζητήσιμο. Οφείλει να σκεφτεί το σύνολο του κόμματος;

Είναι τελικά θέμα λειτουργίας των κομμάτων; Προφανώς. Αν τα ίδια δεν κατανοούν ότι οφείλουν να συμβουλεύονται τα μέλη και τους ψηφοφόρους τους, ας το σκεφτούν τα μέλη και οι ψηφοφόροι τους στις εκλογές. Εμείς θα συνεχίσουμε με μία κυβέρνηση που θα την στηρίζει το 35,46%. Στα ιδιότυπα μαθηματικά μας οι 3 είναι περισσότεροι από τους 4 και το 35% περισσότερο από τα 65%.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20 Ιανουαρίου 2019