Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για... βορείους #παράδειγμα
    05/10/2020 12:28

    Ιστορίες για... βορείους #παράδειγμα

    Την ώρα που ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας "αποθέωνε" τη Θεσσαλονίκη για την ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων -και επίσης ότι πήρε το μάθημα της εν αντιθέσει με την Αθήνα- εκατοντάδες ΠΑΟΚτσήδες συνόδευαν, χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας την αγαπημένη τους ομάδα στο γήπεδο της Τούμπας. Όπως αποδεικνύουν και τα σχετικά ντοκουμέντα, φωτο και βίντεο, φώναζαν με όλη τους τη δύναμη συνθήματα συμπαράστασης για τον αγώνα με τους Ρώσους, δηλαδή εκτόξευαν εκατομμύρια σταγονίδια, ας ελπίσουμε χωρις τον... ιό. Όπως είπε στη στήλη πνευμονολόγος, και μάλιστα φίλαθλος του δικεφάλου, "αν ένας εξ αυτών έχει covid19 τότε τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να το... ανακαλύψουμε σε τουλάχιστον εκατό άτομα! Να τα λέμε κι αυτά".

    Άλλος ένας υγειονομικός στο ίδιο ερώτημα για τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ χωρίς μάσκες, μας είπε μεταξύ σοβαρού κι αστείου, ότι "ευτυχώς που η ομάδα έχασε γιατί τα γλέντια που θα ακολουθούσαν, στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, θα απειλούσαν σοβαρά τη δημόσια υγεία. Δεν γίνεται να κυνηγάμε τους πάντες, για την εφαρμογή των μέτρων, και την ίδια στιγμή να είμαστε χαλαροί σε συγκεντρώσεις και πορείες χωρίς ατομικά μέσα προστασίας. Κι ας μην ξεχνάμε ότι αρκετά άσχημα του ιού ξεκίνησαν από ποδοσφαιρικούς αγώνες".

    Πάντως μέχρι στιγμής η Θεσσαλονίκη δίνει το παράδειγμα στην Αθήνα στο θέμα της αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με όσα έγραψε εδώ και μέρες το makthes.gr και επιβεβαίωσε με τον πιο εμφαντικό τρόπο με δημόσιες δηλώσεις του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Και όχι μόνο. Όπως φαίνεται η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη άνοιξε το δρόμο και για καλύτερες αστικές συγκοινωνίες της... Αθήνας! Όπως μας είπε ο συγκοινωνιολόγος (και... πρώην διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης) Γιάννης Τόσκας, πήραν τον μπούσουλα της συνεργασίας του ΟΑΣΑ με λεωφορεία ΚΤΕΛ από την πόλη μας αφού ο ΟΑΣΘ έκανε τις πρώτες συμβάσεις με ΚΤΕΛ οι οποίες εγκρίθηκαν από όλα τα αρμόδια όργανα, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο. Να σημειωθεί ότι έχει λήξει η θητεία του κ. Τόσκα στον ΟΣΕΘ και αναμένει τη σχετική ανανέωση, τυπική ή ουσιαστική. Πάντως την περασμένη Πέμπτη ήταν, όπως μας είπε, εκτός οργανισμού.

    Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία μέσω του συνδικαλιστικού τους φορέα, της ΠΟΕΔΗΝ, κάνουν λόγο για σοβαρές παραλείψεις στην εφαρμογή των μέτρων μόνο σε ιδιωτικές δομές υγείας ή φιλοξενίας πχ ηλικιωμένων "διότι στο δημόσιο ακολουθούνται κατά γράμμα τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας". Παράγοντας του υπουργείου υγείας σχολίασε σχετικά ότι "πιθανότατα λησμονούν ότι εδώ κοτζάμ Κέντρο Αναφοράς του κορωνοιού στη βόρεια Ελλάδα "κατέβασε ρολά" ύστερα από είκοσι κρούσματα υγειονομικών. Πιο δημόσια δομή από το ΑΧΕΠΑ δεν έχει... Ο ιός είναι απρόβλεπτος και δεν έχει ιδεολογικές προτιμήσεις κρατικού ή ιδιωτικού τομέα!"
    Μέχρι και την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου κυκλοφορούσαν με μάσκες στη Χαλκιδική. Η εφαρμογή των μέτρων, εντός και εκτός εσωτερικών χώρων, έγινε κατα γράμμα από τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία των παραβάσεων. Όσο για τους μαθητές στην ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, οι ανήλικοι φαίνεται ότι "έβαλαν τα γυαλιά" ή καλύτερα τις... μάσκες στους μεγαλύτερους αφού η πόλη με το άνοιγμα των σχολείων δεν έδωσε κρούσματα. Για την ιστορία, "και λιγότερα παιδιά να βρίσκονταν στις τάξεις, μάσκα θα έπρεπε να φορούσαν..." Τη σχετική επισήμανση έκανε ο αν. καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας του ΑΠΘ Συμεών Μεταλλίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση μας.

    Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 ο οποίος παρουσίασε συμπτώματα, αλλά μάλλον συνέχισε να εργάζεται με αποτέλεσμα να βγουν σε καραντίνα πολλοί συνάδελφοι του και μάλιστα όχι μόνο της υπηρεσίας του. Οι ίδιες πληροφορίες του makthes.gr -από το υπουργείο εθνικής άμυνας- κάνουν λόγο για αρνητικά τεστ των συναδέλφων του αλλά και για ελλείψεις σε ατομικά μέσα προστασίας γεγονός που το έχουν επισημάνει αρμοδίως ώστε "οι ένστολοι να είναι... ένστολοι παντού και εκεί όπου χρειάζεται, δηλαδή στα νοσοκομεία με στολές, μάσκες, ποδονάρια, γάντια κλπ". Άλλωστε όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός πρόκειται για "πόλεμο με αόρατο εχθρό" και σε ένα πόλεμο δεν πας "ξυπόλητος".

    Μελ. Καρ.