Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για… βορείους #Οκτώβριος
    26/07/2021 10:00

    Ιστορίες για… βορείους #Οκτώβριος

    Αυξητική τάση κατέγραψαν τις τελευταίες ημέρες οι εισαγωγές περιστατικών COVID-19 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας γεγονός που έθεσε σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές. Όπως είπε στη στήλη η επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας - ΕΚΑΒ Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά το σύστημα είναι έτοιμο συνεχώς για τα… χειρότερα την ώρα μάλιστα που έχουμε και αύξηση του ιικού φορτίου των λυμάτων κατά 260%. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και Παιδιατρικής Β. Παπαευαγγέλου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ενημέρωσης, όπου τόνισε ότι «παρακολουθούμε στενά την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου της συμπρωτεύουσας. Προς το παρόν τα κρούσματα αφορούν σε νέους…». Η εγρήγορση και η επαγρύπνηση ενόψει Οκτωβρίου, τουλάχιστον για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, είναι δεδομένη «ειδικά όταν σε εφημερίες νοσοκομείων, με διαφορά μιας εβδομάδας έχουν διπλασιασμό, τριπλασιασμό και… βάλε εισαγωγών!»

    «Στατιστικά κάθε τρεις μήνες έχουμε και μία μετάλλαξη» σημειώνουν επιτελικά στελέχη του υπουργείου Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι θα «πέσουμε» σε κάποια καινούρια -και ίσως πιο άγνωστη από τη ΔΕΛΤΑ- κατά Οκτώβριο μήνα με ότι αυτό συνεπάγεται για την πόλη και τους ανθρώπους της οι οποίοι δοκιμάστηκαν σκληρά στο δεύτερο κύμα. Με άλλα λόγια «μαύρες διακοπές» θα κάνουν όσοι εμπλέκονται στη διαχείριση και διοίκηση του ΕΣΥ αφού καλοκαιριάτικα πρέπει πάλι να σκεφτούν για παν ενδεχόμενο, διάφορες πατέντες… σωτηρίας (μετακινήσεις προσωπικού, μετατροπή κλινικών, αξιοποίηση δωρεών και χώρων σε χρόνο ρεκόρ, αναβολή χειρουργείων κ.λπ.). Την ίδια ώρα το σύστημα ψάχνει με τα κιάλια να βρει σε Ελλάδα και εξωτερικό αναισθησιολόγους, όπως αποκάλυψε το makthes.gr συζητώντας μέχρι και… τριπλασιασμό των αποδοχών τους!

    «Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν την επικινδυνότητα του στελέχους Δ» τονίζει στη στήλη ο καθηγητής γενετικής του ΑΠΘ Κ. Τριανταφυλλίδης. «Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει 100% υψηλότερη μεταδοτικότητα σε σχέση με το αρχικό κινέζικο» μας είπε και πρόσθεσε ότι «τα βιολογικά χαρακτηριστικά όλων των μεταλλάξεων υποδεικνύουν γιατί το ΔέλταPlus πυροδοτεί μια νέα επικίνδυνη φάση στην πανδημία και της χώρας μας».

    Μπροστά σε αυτή τη νέα φάση, το υπουργείο αποφάσισε να κινηθεί δραστικά για να επιταχυνθεί η εμβολιαστική προσπάθεια και να χτιστεί η ανοσία πριν το δύσκολο -κατά πολλούς- χειμώνα. Στο κλείσιμο ραντεβού μπαίνουν και οι γιατροί αν και «θα έπρεπε αυτό να συμβεί από την πρώτη στιγμή των εμβολιασμών» όπως μας έχουν πει επανειλημμένα συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι τους. Να θυμίσουμε ότι μέχρι πρότινος έκλειναν ραντεβού φαρμακοποιοί και ΚΕΠ αλλά όχι γιατροί(!) οι οποίοι ήταν και είναι οι πλέον αρμόδιοι αφού γνωρίζουν την κατάσταση της υγείας των ασθενών τους και μπορούν να τους παροτρύνουν και να τους πείσουν με επιστημονικά στοιχεία. «Αυτό το χαρτί δεν το αξιοποίησε εγκαίρως η πολιτεία -παρά τις εκκλήσεις μας -και τώρα τρέχουμε» μας είπε χαρακτηριστικά γιατρός της Καβάλας. Να σημειωθεί ότι ανακοινώθηκε μόλις πρόσφατα ότι μπορεί να γίνεται εμβολιασμός -με έξοδα της πολιτείας- και σε ιδιωτικά ιατρεία ή κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς για άτομα με κινητικά προβλήματα…

    Δεν λένε να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα σε εργαζόμενους δημόσιων δομών υγείας για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, η οποία πλέον ψηφίστηκε και στη βουλή. «Πολλά τα λάθη της διαχείρισης της πανδημίας» σημειώνει στη στήλη ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ Χαράλαμπος Κοροξενός ο οποίος όπως αποκάλυψε στην υπογράφουσα, δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη αλλά θα το προγραμματίσει για αργότερα. Να θυμίσουμε ότι σε πρόσφατη διαμαρτυρία μελών της ΠΟΕΔΗΝ δημιουργήθηκαν αντεγκλήσεις ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και μάλιστα «τα άκουσε» και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Μ. Γιαννάκος ο οποίος δήλωσε ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού. Πάντως και οι νοσοκομειακοί γιατροί σε μία προσπάθεια να αμβλύνουν τις διαφορές στο εργασιακό τους περιβάλλον, ενόψει και Οκτωβρίου, άρχισαν να μιλούν για… καθολικότητα και όχι υποχρεωτικότητα, θυμίζοντας εποχές μνημονίων με το «όχι Τρόικα, αλλά θεσμοί…»

    Μελ. Καρ.

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Ιουλίου 2021