Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για βορείους#μάσκες
    08/03/2021 11:00

    Ιστορίες για βορείους#μάσκες

    «Μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 θα ήταν σοφό να χρησιμοποιούμε ατομικά μέσα προστασίας και κυρίως μάσκες»! Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ Σαρηγιάννης στις συνεντεύξεις των τελευταίων ημερών. Στην ερώτηση πότε θα αρχίσουμε να ξαναζούμε χωρίς φόβο απάντησε ότι «η διασπορά μετά τον Ιούλιο θα είναι μικρότερη αλλά αυτό το ‘χωρίς φόβο’ θέλει πολύ κουβέντα».

    Σε ανακοίνωση της ΕΑΔ μαθαίνουμε ότι «Η δημοτική αστυνομία Αθηνών επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.800 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση» Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο για τη δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης και άρα αυτό σημαίνει ότι δεν ελέγχει ή δεν επιβάλει πρόστιμα; Ή ακόμη καλύτερα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας είμαστε όλοι «τύπος και υπογραμμός»;

    Παρά τις διαβεβαιώσεις του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους ότι τις προσεχείς ημέρες θα μάθουμε από την ΕΑΔ τι έγινε με τους εμβολιασμούς «εκτός σειράς» κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ σε ιδρύματα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι την ώρα που έκλεινε η στήλη, δεν είχαμε πόρισμα. Να θυμίσουμε ότι το θέμα έγινε γνωστό από την αποκάλυψη του δημάρχου Θεσσαλονίκης και την αποπομπή δύο στενών συνεργατών του. Του Δρ. Τσαβλή και της Δ. Ακριτίδου. Το μόνο που συμπεριλήφθη στην ενημέρωση της αρχής, στο τελευταίο δελτίο Τύπου και στην τελευταία παράγραφο ήταν η φράση «…βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού». Παράλληλα να θυμίσουμε ότι «τρέχει» και σχετική εισαγγελική έρευνα.

    Η συνεχής σεισμική δραστηριότητα της Θεσσαλίας που έγινε και θα γίνεται για μήνες -όπως αποκάλυψαν γεωλόγοι και σεισμολόγοι- «ταρακούνησε» και το ΕΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας αρκετά επιτελικά στελέχη σε νοσοκομειακές δομές ακόμη και της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν θέσει ζητήματα σεισμικότητας ενώ υπάρχουν και πολλά που ζητούν να γίνουν ασκήσεις σε περίπτωση σεισμού διότι με την πανδημία δεν έχουν γίνει. Να θυμίσουμε ότι και χωρίς δονήσεις αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα -όπως το «Γ. Γεννηματάς»- αντιμετώπισαν προβλήματα με ηλεκτρολογικούς πίνακες και λειτουργία γεννητριών.

    «Υπήρχε σχέδιο και μάλιστα σε ακραίο σενάριο που εκπόνησε το υπουργείο Υγείας, πέρσι τέτοια εποχή και εφάρμοσε εν μέρει στο δεύτερο κύμα στη Θεσσαλονίκη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός υγείας Β. Κικίλιας προσθέτοντας «περνάμε από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας της διαχείρισης της κρίσης, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης και ενός σχεδίου που εφαρμόσαμε εν μέρει στη μεγάλη πίεση του συστήματος στη Βόρεια Ελλάδα το Νοέμβριο και δυστυχώς θα εφαρμόσουμε σε πλήρη ανάπτυξη στην Αττική τώρα». Αρκετοί αναρωτήθηκαν, με το άκουσμα της συγκεκριμένης δήλωσης, «γιατί εφόσον υπήρχε ή όπως λέει είχε εκπονηθεί το σχέδιο από τον Μάρτιο του 2020 δεν εφαρμόστηκε σε πλήρη ανάπτυξη και στη Θεσσαλονίκη τότε που θρηνήσαμε εκατοντάδες θύματα ΤΗΣ COVID19. Γιατί υλοποιήθηκε εν μέρει εδώ και πλήρως εκεί;»

    Μελ. Καρ.

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 7 Μαρτίου 2021