Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για... βορείους #καθηκοντολόγιο
    02/08/2022 11:16

    Ιστορίες για... βορείους #καθηκοντολόγιο

    Η ιατρική κοινότητα της χώρας σε διαδικτυακή συζήτηση με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη κατέθεσε σοβαρές ενστάσεις για το νόμο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, o oποίος ψηφίστηκε πρόσφατα, κατόπιν σοβαρών -κατά γενική ομολογία- ζυμώσεων και διαβουλεύσεων με τους γιατρούς. Ωστόσο η εφαρμογή ενός νόμου δεν είναι εύκολη υπόθεση και γι’ αυτό «νόμοι έχουν μείνει στα χαρτιά» και πολλοί φοβούνται ότι κι αυτός έτσι θα μείνει αν δεν διευκρινιστούν με «το νι και με το σίγμα» όλα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις γιατρών, ασθενών και πολιτείας.

    Οι εκπρόσωποι ιατρικών φορέων, μεταξύ των οποίων ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μίλησαν για την άμεση δημιουργία καθηκοντολογίου καθώς και την «ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή, η οποία προς το παρόν δε μπορεί να εφαρμοστεί... πλήρως καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα για επιλογή προσωπικού γιατρού χωρίς σύμβαση αλλά και επιλογή μεταξύ γιατρών άλλων ειδικοτήτων που φροντίζουν χρόνιους ασθενείς καθώς και παιδιάτρων», ενώ ταυτόχρονα αναρωτήθηκαν «τι θα γίνει με την εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών εντός ωραρίου, χωρίς ραντεβού αλλά και εκτός ωραρίου; Γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα στο γιατρό να αρνηθεί την εγγραφή ενός ασθενή ή να αιτηθεί τη διαγραφή του για σοβαρούς λόγους; Πώς θα ενταχθούν στο σύστημα ΠΦΥ γιατροί π.χ. των Κέντρων Υγείας που είναι ούτως ή άλλως υποστελεχωμένα; Δεν θα αποδυναμωθούν οι υφιστάμενες δομές και μάλιστα σε απομακρυσμένες περιοχές από τα αστικά κέντρα; Γιατί δεν ανοίγει το σύστημα σε όλους τους γιατρούς είτε είναι συμβεβλημένοι είτε όχι με τον ΕΟΠΥΥ τη στιγμή που θέλουμε να πετύχει η νέα προσπάθεια ΠΦΥ, μία ακόμη εδώ και έναν... αιώνα»;

    Ένα άλλο ζήτημα είναι πως οι γιατροί που βρίσκονται εντός συστήματος π.χ. στα Κέντρα Υγείας θα «πιάσουν» τους 2.000 ασθενείς σε περιοχές της χώρας με πολλά... τεχνικά προβλήματα. «Αλλού υπάρχουν οκτώ γιατροί για 3.000 ασθενείς κι άλλου υπάρχουν τρεις γιατροί για 20.000 ασθενείς, όπως είναι η Προσοτσάνη...» Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι αμοιβές για πρώτη φορά είναι σημαντικότατα αυξημένες και πολλαπλάσιες του παρελθόντος, δυστυχώς όμως υπολείπονται των υπολοίπων ευρωπαϊκών, και ιδιαίτερα της Κύπρου. Σύμφωνα με στοιχεία της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού αυτή τη στιγμή που έχουμε προβλήματα στελέχωσης τμημάτων αναισθησιολογίας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στο εξωτερικό εργάζονται... 20.000 Έλληνες γιατροί!

    Τόσο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος όσο και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας υπογράμμισαν στον υπουργό υγείας, ότι «τα πρώτα βήματα φαίνονται διστακτικά γιατί δεν αξιοποιούνται οι πλήρεις προβλέψεις του νόμου, που δίνουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο νέο θεσμό γιατροί άλλων ειδικοτήτων, παιδίατροι, γιατροί οι οποίοι επιλέγουν να μην έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ" Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΙΣ μίλησε για σύμβαση διατυπωμένη αφ’ υψηλού χωρίς τον παραμικρό διάλογο με τους γιατρούς».

    Την ίδια στιγμή ο υπουργός Υγείας άκουσε σοβαρότατες αιχμές για μεσιτεία εκατομμυρίων σε σχέση με τη δυνατότητα εγγραφής σε προσωπικό γιατρό στα... φαρμακεία. Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος «είναι πάρα πολύ ενοχλητικό ο ΕΟΠΥΥ να έχει λάβει απόφαση ότι θα δώσει 16,5 εκατ. για μεσιτεία διότι πρακτικά η μεσιτεία είναι κάτι που απαγορεύεται από τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας μεταξύ γιατρών, αλλά και μεταξύ τρίτων και γιατρών, και έρχεται ο ΕΟΠΥΥ να δώσει ένα τέτοιο ποσό, τη στιγμή που υπάρχουν ανάγκες πολλαπλές και παντού. Τα 16,5 εκατ. ευρώ που δίδονται στο φαρμακείο για να εγγράψει τον προσωπικό/οικογενειακό γιατρό, δε θα αποδώσει. Είναι πεταμένα λεφτά και δημιουργούν και πολύ κακούς συνειρμούς».

    Τη διαφωνία του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχετικά με το θέμα της επονομαζόμενης ποινής στους ασθενείς οι οποίοι δεν θα επιλέξουν προσωπικό γιατρό, εξέφρασε ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας από τη Θεσσαλονίκη Ευάγγελος Τούλης. Ζήτησε μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί η σύμβαση και πρόσθεσε ότι το ποσό της αμοιβής θα πρέπει να προκαταβάλλεται κάθε μήνα ή τρίμηνο ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ιατρείου. Ο δε Α΄ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής Ιωάννης Λέντζας, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και συμπλήρωσε ότι η εταιρεία θέλει να στηρίξει τον νέο θεσμό. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε ότι ο γιατρός απαγορεύεται να δεχθεί αμοιβή από άτομο της λίστας του, ενώ ο πολίτης μπορεί να αλλάξει προσωπικό γιατρό αν δεν βρίσκει ραντεβού. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άκουσε προσεκτικά όλα τα ζητήματα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, όπου χρειαστεί, να γίνουν άμεσες διορθωτικές κινήσεις για τις οποίες ζήτησε και πάλι τη συνδρομή των ιατρικών συλλόγων.

    * Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 31.07.2022