Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για... βορείους #καταΓΡΑΦΗ
    15/08/2022 09:00

    Ιστορίες για... βορείους #καταΓΡΑΦΗ

    Άλλο λέει ο υπουργός και άλλο η αν. υπουργός Υγείας για την ανακατασκευή της καμένης πνευμονολογικής κλινικής του «Γ. Παπανικολάου»; Όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση «ο πρώτος είχε δηλώσει ότι θα γίνει, ό,τι πρέπει να γίνει ώστε να καταστεί άμεσα λειτουργική μετά τη φωτιά που στοίχισε τη ζωή δύο ασθενών και η δεύτερη ότι δεν θα γίνει οτιδήποτε αν πρώτα δεν διασφαλιστεί η χρηματοδότηση, δείχνοντας ιδιώτες δωρητές...». Να θυμίσουμε ότι στο νοσοκομείο είχαμε τη δωρεά των κινητών ΜΕΘ από την «Ελλάδα 2021», την επιτροπή για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας, η οποία υποστηριζόταν οικονομικά από τη βουλή, μία δωρεά «που δεν αξιοποιήθηκε στο έπακρο διότι δεν υπήρξε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

    «Πολλά σχεδιάζουν για το ΕΣΥ τη χρονιά των... εκλογών», μας είπε διευθυντικό στέλεχος στο νοσοκομείο όπου αντιμετωπίστηκε το πρώτο κρούσμα και το πρώτο κύμα του COVID-19. Γιατροί του «ΑΧΕΠΑ», παρά τις εξαγγελίες της αν. υπουργού Υγείας, Μ. Γκάγκα, ότι θα αναβαθμιστούν πλήρως τα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, «κρατάνε μικρό καλάθι». Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας έχει καταγράψει -θέλοντας και μη τα χρόνια της πανδημίας- τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ και επιχειρεί να προγραμματίσει ειδικότητες και προσλήψεις αναλόγως αυτών. Ανάμεσα στις προσπάθειες θα προχωρήσει στην... αξιολόγηση και αξιοποίηση των ειδικευομένων οι οποίοι στήριξαν όσο «δεν πάει άλλο» το σύστημα αν και απλώς έκαναν την... πρακτική τους.

    Την ίδια ώρα η αν. υπουργός Υγείας όλο και πιο συχνά επικαλείται την ιατρική ιδιότητά της στη βουλή και στα ΜΜΕ, σε μία προσπάθεια -όπως μας είπε βουλευτής της κυβερνώσας παράταξης- να διαχωρίσει τη θέση της και ενδεχομένως την ευθύνη της, από τον προϊστάμενό της. Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις για τα ΤΕΠ, χωρίς να επικαλείται τον κ. Πλεύρη, δήλωσε χαρακτηριστικά «... ως γιατρός γνωρίζω πως είναι να σπουδάζει κάποιος μακροχρόνια για να κάνει την δουλειά που ονειρεύεται. Αντιλαμβανόμαστε στο υπουργείο την ανάγκη απορρόφησης των νέων γιατρών στην αγορά εργασίας με καλές συνθήκες και γι’ αυτό τον λόγο προχωράμε στις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να το πετύχουμε».

    Η βασική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει εκλογών, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ότι «ο Θ. Πλεύρης έβγαλε ‘πρωταθλήτρια’ την Ελλάδα με 18.000 θανάτους, σε λιγότερο από ένα χρόνο. Κοντά στους μισούς από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Και μάλιστα για να εξωραϊστεί η κατάσταση με τους καθημερινούς θανάτους στο... θεό, εφευρίσκει δικό του σύστημα καταγραφής απορρίπτοντας αυτό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

    Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ερευνητές αφορά σ’ αυτόν το νέο... ελληνικό τρόπο καταγραφής των θανάτων με ή από SARS-CoV-2. Ορισμένοι επισημαίνουν ότι οι θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα μας είναι 47% συγκρίνοντας με τη Δανία όπου όμως -σύμφωνα με δημόσια στατιστικά- είναι 17,3%. Όπως λέει ο Γιώργος Παπάς, γιατρός και συγγραφέας του βιβλίου «Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες»: «με τον μέσο όρο της Δανίας, οι αντίστοιχοι ελληνικοί θάνατοι είναι 35 την ημέρα, 246 την εβδομάδα. Δεν είναι εντελώς γεμάτο το λεωφορείο που πέφτει στον... γκρεμό». Η μία αιτία προφανώς είναι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στους άνω των 60 με όλες τις δόσεις η άλλη η ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού; Μπαίνουμε στα νοσοκομεία με χρόνια ή επείγοντα νοσήματα κολλάμε και... πεθαίνουμε; Ο κ. Παππάς διερωτάται «τι έχουμε κάνει ώστε να μην συμβαίνει αυτό; Είναι μήπως θέμα απόφασης, του να κολλήσουν τώρα όσοι το δυνατόν περισσότεροι, μήπως και αποκτήσουμε ανοσία κοινότητας το φθινόπωρο, αν δεν μας κάνει κάποια έκπληξη και ο ιός»;

    «Ούτε Όσκαρ να ήταν...», σχολίασε γιατρός του ΕΣΥ την επιπλέον θέση που προκηρύχθηκε για τη θέση του Διευθυντή Αναισθησιολογίας στο Νοσοκομείο Δράμας με τους διοικούντες να ευχαριστούν δημόσια, ξανά και ξανά, κυβέρνηση, υπουργούς, βουλευτές, ΥΠΕαρχη κ.ά. Δηλαδή αν υπάρξει ενδιαφέρον και προσληφθεί κιόλας αυτός ο διευθυντής της «άγονης ειδικότητας» -όπως είχε αποκαλύψει εδώ και ένα χρόνο το makthes.gr- πιθανότατα θα το μάθουμε από τα... πυροτεχνήματα; Πάντως η κατεύθυνση του υπουργείου Υγείας είναι η ενίσχυση των νοσοκομείων -ύστερα από τρία χρόνια COVID- με πνευμονολόγους διότι «τίποτε δεν τελείωσε». Ενδεικτικό είναι ότι «τρεις ακόμη γιατροί με αυτή την ειδικότητα θα προστεθούν στη δύναμη της νεοσυσταθείσας πνευμονολογικής κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης όπου ακόμη «ψάχνουν με τα κιάλια» αναισθησιολόγους.

    Να θυμίσουμε ότι εγκρίθηκε η πλήρωση 372 θέσεων ιατρών στο σύνολο των περιφερειακών νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώρας. Από αυτές, οι 77 δόθηκαν στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης γεγονός που... εορτάζεται με τον δέοντα ενθουσιασμό ακόμη και από υπουργούς άλλων χαρτοφυλακίων. Σε ανάρτησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Κιλκίς Γ. Γεωργαντάς ενημέρωσε τους ακολούθους του ότι «προκηρύσσονται εννέα θέσεις ειδικευμένων στα νοσοκομεία Κιλκίς και Γουμένισσας», διότι «συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε έμπρακτα τη δημόσια υγεία στο νομό. Στόχος, η διαρκής αναβάθμιση των υπηρεσιών περίθαλψης, για όλους τους Κιλκισιώτες». Ανάλογες αναρτήσεις έχουν κατακλύσει τα κοινωνικά δίκτυα εμπλεκομένων της δημόσιας υγείας και της πολιτικής, από όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας...

    Μελ. Καρ.

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13.14.08.2022