Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για... βορείους#κανονικότητα
    17/05/2021 11:20

    Ιστορίες για... βορείους#κανονικότητα

    Κόμμα κυνηγών και ψαράδων οργανώνεται λόγω… κορονοϊού. Όπως αποκάλυψε στη στήλη ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Παντελάκης τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας και σε… βάρος τους, ένωσαν δυνάμεις ώστε να κατέβουν στις επόμενες εθνικές εκλογές. Σε ερώτηση αν «πάει για πρόεδρος» διότι και στο παρελθόν είχε διεκδικήσει τη ψήφο των πολιτών για την ευρωβουλή και μάλιστα με αρκετή επιτυχία, απάντησε «πιθανότατα όχι, γιατί θέλω ελεύθερο χρόνο για κυνήγι, υπάρχουν άξιοι και νέοι να τους ακολουθήσουμε». Στο θέμα των αγριόχοιρων που κόβουν βόλτες στο κέντρο της πόλης απάντησε ότι «και γι’ αυτό ευθύνεται η πολιτεία η οποία δεν επέτρεψε το κυνήγι με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί των συγκεκριμένων ζώων να αυξηθούν… επικίνδυνα».

    Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας εξασφάλισε κονδύλια ύψους 850.000 ευρώ συν 500.000 ευρώ για προσλήψεις υγειονομικών, αγορές ασθενοφόρων και… ενός σκάφους πρώτων βοηθειών για διακομιδές ασθενών από Σαμοθράκη και Θάσο προς τις δομές υγείας της Καβάλας. Μέχρι τώρα τις θαλάσσιες διακομιδές έκαναν σκάφη επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους. Όπως είπε στη στήλη διευθυντικό στέλεχος του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη «κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και με άλλες περιφέρειες, π.χ. της Κεντρικής Μακεδονίας. Η έγκαιρη διακομιδή των ασθενών στα νοσοκομεία μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ζωή και θάνατο».

    Ατομική ευθύνη ζητείται και στα… ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Σε επίσκεψη του ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ Ν. Παπαευσταθίου σε δομές υγείας της Καβάλας μίλησε για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού όμως και για τους πολίτες που δεν θα πρέπει να καλούν ασθενοφόρο χωρίς σοβαρό λόγο και να στερούν με αυτό τον τρόπο έμπειρους διασώστες και πολύτιμα οχήματα από όσους πραγματικά τα χρειάζονται. Ο δε διοικητής του νοσοκομείου Καβάλας, μπροστά στις κάμερες των τοπικών ΜΜΕ, έκανε λόγο για μικροπροβλήματα που έχουν με το ΕΚΑΒ τα οποία ζήτησε να λυθούν άμεσα. Παράλληλα τελέστηκε παρουσία των εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας τρισάγιο στη μνήμη του νοσηλευτικού προσωπικού που έχασε την μάχη με τον κορονοϊό εν ώρα καθήκοντος…

    Την ίδια ώρα μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι παρά την έγκριση πίστωσης από το υπουργείο Υγείας σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης –π.χ. «Ιπποκράτειο»- για να στελεχώσουν πληρώματα ασθενοφόρων ώστε να γίνονται δευτερογενείς διακομιδές.

    Το δ.σ. του νοσοκομείου Άγιος Παύλος αποφάσισε την ονοματοδοσία του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος του σε «Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα Κωνσταντίνος Τσιτουρίδης» ως ένδειξη της αναγνώρισης της πολυετούς και μακράς προσφοράς του συγκεκριμένου γιατρού του ΕΣΥ, ο οποίος νικήθηκε πρόσφατα από τον κορονοϊό. Αρκετοί υγειονομικοί ζητούν να υπάρξει ονοματοδοσία ακόμη και σε θαλάμους νοσηλευτικών ιδρυμάτων ώστε να μη λησμονείται το έργο επιστημόνων που έφυγαν και άφησαν πίσω τους και μεγάλο κοινωνικό έργο.

    Προτάσεις να κατέβει στην Αθήνα δέχεται ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης πιθανότατα σε πόστο γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας όπως έγινε και με τον επικεφαλής της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρο Κόπτση στο υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογες συζητήσεις γίνονται και με άλλα επιτελικά στελέχη του υπουργείου Υγείας σε όλη την περιφέρεια! Όπως μας είπε βουλευτής της ΝΔ «η πανδημία έδωσε τη δυνατότητα να… αξιολογηθούν όσοι βρίσκονται σε καίρια πόστα της δημόσιας υγείας και μάλιστα με τον πιο σκληρό τρόπο». Να θυμίσουμε ότι αν και υπήρχε προεκλογική δέσμευση για αξιολόγηση των διοικητών (σε ΥΠΕ και νοσοκομεία) κάθε έξι μήνες λόγω πανδημίας δεν έχει γίνει, τουλάχιστον προς το τυπικό μέρος της διότι το… ουσιαστικό γίνεται κάθε μέρα από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

    «Η πολιτεία δεν στέκεται δίπλα μας. Στους 14 μήνες που βιώνουμε όσα βιώνουμε δεν έχει πει ο υπουργός Υγείας το εξής απλό: Οι νοσηλευτές πρέπει να ανήκουν στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά, να το πει όχι γιατί το ζητάμε εμείς οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι τους αλλά γιατί είμαστε ο ορισμός των Βαρέων κι Ανθυγιεινών. Η κοινωνία το έχει αναγνωρίσει ας το κάνει και η πολιτεία» είπε στη στήλη ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος στο παράρτημα Μακεδονίας Θράκης Γ. Μπαλιόζογλου. Επίσης έκανε λόγο για καλές προθέσεις του κ. Κικίλια και για το πόρισμα σχετικής επιτροπής, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποφανθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο… θετικά στο διαχρονικό αυτό αίτημα. Αν δεν μπορεί το υπουργείο Υγείας να το ικανοποιήσει κι είναι θέμα άλλων υπουργείων θα μπορούσε ο κ. Κικίλιας να μας το πει ξεκάθαρα». Σε ερώτηση γιατί παραμένουν χαμηλά τα ποσοστά υγειονομικών που εμβολιάζονται και γιατί δεν πιστεύουν στην επιστήμη τους ο πρόεδρος της ΕΝΕ Μακεδονίας Θράκης απάντησε ότι θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και όσους έχουν νοσήσει και δεν μπορούν σ’ αυτή τη φάση να εμβολιαστούν. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπαλιόζογλου «προέρχεται» από το κυβερνών κόμμα.

    Μελ. Καρ.

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Μαΐου 2021