Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για... βορείους #καλοριζIκΟΙ
    08/08/2022 09:00

    Ιστορίες για... βορείους #καλοριζIκΟΙ

    «Ο προσανατολισμός του υπουργείου Υγείας είναι ξεκάθαρος με τις επιλογές των διοικήσεων των νοσοκομείων της χώρας. Π.χ., στο πολύπαθο και ιστορικό νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, επικεφαλής διορίσθηκε πτυχιούχος διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με μεταπτυχιακό στην ευρωπαϊκή πολιτική και διπλωματία» σχολίασε διευθυντικό στέλεχος του ΕΣΥ στο ίδιο νοσοκομείο συμπληρώνοντας ότι «πιθανότατα η απόφαση αυτή του υπουργείου δικαιώνει όσους από την αντιπολίτευση κάνουν λόγο εδώ και καιρό για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ». Στην περίπτωση του νέου διοικητή «ουσιαστικό ρόλο πιθανότατα να διαδραμάτισε και η εκλογή του στο 14ο συνέδριο της ΝΔ όπου εκλέχθηκε μέλος της Πολιτικής Επιτροπής», όπως σκωπτικά είπε στη στήλη άλλο επιτελικό στέλεχος του ΕΣΥ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Κεντρική Μακεδονία.

    Να θυμίσουμε ότι το «Γ. Παπανικολάου» ήταν «ακέφαλο», κυρίως ύστερα από την πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή δύο ασθενών. Στις ευθύνες του νέου διοικητή συμπεριλαμβάνεται και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) όπου πρόσφατα ύστερα από συμπλοκή ασθενών επίσης πέθανε μία γυναίκα, ενώ η γιατρός της βάρδιας οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Το ΨΝΘ εκτός όλων των άλλων προβλημάτων, όπως έλλειψη προσωπικού, ξεχαρβαλωμένα κουφώματα (από τα οποία πηδάνε ασθενείς) δεν έχει... σίγουρα δίκτυα υδροδότησης ή ψύξης. Στην αρχή του καλοκαιριού εργαζόμενοι και ασθενείς κυκλοφορούσαν με βεντάλιες ενώ μία ολόκληρη ημέρα, χωρίς προειδοποίηση από την ΕΥΑΘ -όπως κατήγγειλαν στη στήλη οι εκπρόσωποι των εργασιακών σωματείων- στο μισό νοσοκομείο έμεινε «στεγνό».

    Ο δε διοικητής της 3ης ΥΠΕ Π. Μπογιατζίδης σε ανάρτησή του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο, τόσο του διοικητή των νοσοκομείων Γ. Παπανικολάου - ΨΝΘ όσο και των νοσοκομείων Γ. Γεννηματάς - Άγιος Δημήτριος με τη δέσμευση πώς θα είναι αρωγός στο έργο τους. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μπογιατζίδης έχει συνεργαστεί στενά με το διοικητή των «Γ. Γεννηματάς» - «Άγιος Δημήτριος», Νικήτα Παπαδόπουλου και πιθανότατα ήταν δική του πρόταση να αναλάβει τα ηνία των δύο... διατηρητέων νοσηλευτικών ιδρυμάτων στο κέντρο της πόλης. Δεν αποκλείεται με το νέο ενισχυμένο ρόλο του ο κ Παπαδόπουλος να λύσει και το πρόβλημα του λιθόστρωτου δρόμου που οδηγεί στον «Άγιο Δημήτριο» για τον οποίο όταν οδηγείς προς αυτό, ακόμη και αν δεν είσαι ασθενής... γίνεσαι.

    Με την καλή διάθεση, την άμεση παρέμβαση και την αποτελεσματικότητα επιτελικών στελεχών πορεύτηκε το σύστημα της υγείας στη Θεσσαλονίκη όπως αποκαλύπτει ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης. Όπως τόνισε σε ανάρτησή του το φθινόπωρο του 2020 ζήσαμε πολύ δύσκολες στιγμές τότε που «... ανοίξαμε ό,τι είχαμε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας». Σε σύσκεψη μετά τα μεσάνυχτα, με τον τότε υπουργό Βασίλη Κικίλια, του ζητήθηκε να μιλήσει με διοικήτρια άλλης ΥΠΕ ώστε αν μπορέσει να βάλει πλάτη για έμπειρο προσωπικό σε ΜΕΘ της βορείου Ελλάδος όπως και έκανε. Τις επόμενες ώρες το... θαύμα έγινε και βρέθηκαν εθελοντές δέκα έμπειροι νοσηλευτές από Κρήτη ενώ ακολούθησαν και άλλοι από Ήπειρο, Θράκη και Πελοπόννησο. Είναι απορίας άξιο γιατί αυτό το μοντέλο, χωρίς γραφειοκρατικά προσκόμματα και παλιομοδίτικες αγκυλώσεις του δημοσίου, δεν εφαρμόζεται σε άλλες δύσκολες καταστάσεις, π.χ. με τις μεταμοσχεύσεις και τους αναισθησιολόγους...

    Ωστόσο όπως μας είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο «Ιπποκράτειο» κ. Δόντσιος υπάρχουν και καλά γεγονότα ή όπως πολλοί τα χαρακτηρίζουν... θαύματα. Στο νοσοκομείο όπου μεταμόσχευση δεν έγινε, όχι λόγω έλλειψης χειρουργών, κλινών ΜΕΘ, υποδομών, οργάνων σώματος κ.λπ., αλλά λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων με αποτέλεσμα το μόσχευμα να πάει σε ασθενή της Αθήνας, πρόσφατα προχώρησαν κανονικά δύο μεταμοσχεύσεις ήπατος και δύο νεφρών. Πιθανότατα στην περίθαλψη όπως και στη ζωή πρέπει να έχεις και... τύχη.

    Πόσες ημέρες είναι μεταδοτικός του ιού κάποιος με COVID; Ο ομότιμος καθηγητής γενετικής Κ. Τριανταφυλλίδης του ΑΠΘ απαντά ότι «σε άτομα με SARS-CoV-2 συνιστάται να απομονώνονται μόνο για 5 ημέρες. Ωστόσο, πληθαίνουν τα στοιχεία ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να μεταδίδουν τον ιό για πολύ περισσότερο. Έρευνα της Amy Barczak στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ‘υποδηλώνει ότι το ένα τέταρτο των ανθρώπων που έχουν κολλήσει την παραλλαγή Όμικρον θα μπορούσε να είναι μολυσματικοί ύστερα και από οκτώ ημέρες. Ο δε Yonatan Grad, ειδικός σε λοιμώξεις στην Ιατρική Σχολή του Harvard συμφωνεί ότι οι δέκα ημέρες είναι ένας χρήσιμος εμπειρικός κανόνας για το πότε οι άνθρωποι δεν πρέπει πλέον να είναι μεταδοτικοί. Αλλά προειδοποιεί ότι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων θα μπορούσε να είναι ακόμα μολυσματικός και πέρα από αυτό το ορόσημο των δέκα ημερών. Ορισμένες δε τέτοιες περιπτώσεις -όπως πχ στην περίπτωση του προέδρου των ΗΠΑ- έχουν συνδεθεί με το κοινό αντιικό φάρμακο Paxlovid της Pfizer. Υπάρχει ένα φαινόμενο ανάκαμψης, όπου άνθρωποι θα διαπιστώσουν ότι τα συμπτώματά τους υποχωρούν και να βγουν αρνητικά σε ένα γρήγορο τεστ, αλλά μερικές μέρες αργότερα τα συμπτώματα και ο ιός να επανεμφανιστούν! Φαίνεται πως τα αντιικά αλλάζουν τη δυναμική της ανοσολογικής απόκρισης. Το στοιχείο αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή οι άνθρωποι κυκλοφορούν... ξένοιαστοι νομίζοντας ότι δεν είναι μολυσμένοι και δεν μολύνουν μετά από δέκα ημέρες. Αλλά, αν έχουν πάρει το αντιικό Paxlovid, η ανάκαμψη του ιού είναι πιθανή».

    Μελ. Καρ.

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.08.2022