Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για… βορείους #εθΙσμΟΣ
    18/10/2021 09:00

    Ιστορίες για… βορείους #εθΙσμΟΣ

    Σε χρόνο ρεκόρ «γύρισαν» την περιφέρεια οι κινητές μονάδες εμβολιασμού. Μόλις σε τρεις ημέρες τα κλιμάκια, π.χ. της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης πήγαν σε τέσσερις νομούς και σε… 27 χωριά, και «έγραψαν» εκατοντάδες χιλιόμετρα! Υπήρξε συνεργασία με δημάρχους, γιατρούς, νοσηλευτές και οδηγούς ώστε ακόμη και με… κύμα κακοκαιρίας -όχι μόνο πανδημίας- να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και προσκόμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης αυτό το «κινητό μοντέλο» θα αξιοποιηθεί στο μέλλον για ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δηλαδή οι γιατροί και νοσηλευτές να μην πηγαίνουν μόνο για εμβολιασμούς αλλά και π.χ. για προληπτικές εξετάσεις ή ακόμη και για θεραπείες. Όπως μαθαίνουμε και οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον πήγαν καλά και προσεχώς θα δοθούν από το υπουργείο συγκεντρωτικά αποτελέσματα.

    Επιβεβαιώνει τις πληροφορίες της στήλης ο συντονιστής COVID-19 του νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, Δ. Χλωρός, ότι πριν από δύο εβδομάδες υπήρξαν περιστατικά κορονοϊού που διασωληνώθηκαν… εκτός ΜΕΘ λόγω αυξημένων αναγκών. Ο κ. Χλωρός στο ερώτημα γιατί έγιναν τώρα και όχι τους καλοκαιρινούς μήνες «καθαρά» χειρουργεία, τα οποία «κρατάνε» σε ενδεχόμενο επιδείνωσης και κλίνες ΜΕΘ, μας παρέπεμψε στην πολιτεία και στο υπουργείο Υγείας. Ο συγκεκριμένος πνευμονολόγος που σε όλη την πανδημία ήταν στην πρώτη γραμμή, κρατώντας χαμηλούς τόνους για τη διαχείριση, τα λάθη και τις παραλείψεις μας ξεκαθάρισε ότι «θα ήταν λάθος ασυγχώρητο αν η πρόσφατη… πρόωρη χαλάρωση των μέτρων κατά της νόσου θα οδηγούσε την Θεσσαλονίκη σε μία από τα ίδια με πέρσι (βλ. εορταστική εβδομάδα 26η και 28η Οκτωβρίου» και τον «μαύρο Νοέμβριο».

    Ιδιαίτερο βάρος στη Βόρεια Ελλάδα -και όχι μόνο λόγω αυξημένων κρουσμάτων- δίνει από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων της η αν. υπουργός Υγείας και πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα. Με συνεχείς συσκέψεις και επισκέψεις σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία ακόμη και… νύχτα ώστε να τα προλάβει όλα, καταγράφει τα κενά και τα προβλήματα, με χαρτί και μολύβι, διαβεβαιώνοντας όπου είναι εφικτό για άμεσες λύσεις. Να θυμίσουμε ότι τα νοσοκομεία της περιφέρειας για δεκαετίες ήταν «παροπλισμένα» με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με περιστατικά όλων των παθήσεων και κυρίως να επιβαρύνονται οι ασθενείς με άσκοπες και επίπονες πολλές φορές διακομιδές και μετακινήσεις.

    «Δεν μπορούν οι γιατροί να δώσουν εξιτήρια σε ασθενείς με κορονοϊό ή άλλων παθήσεων που είναι καλά, αλλά χρήζουν συνέχισης της οξυγονοθεραπείας στο σπίτι» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ ύστερα από περιοδεία σε νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. «Οι εταιρείες δεν εκτελούν συνταγές του ΕΟΠΥΥ για την ενοικίαση συμπυκνωτών οξυγόνου προκειμένου να πιέσουν τον ασφαλιστικό φορέα και την πολιτεία για καλύτερες συμφωνίες. Μάλιστα αρνούνται να ενοικιάσουν συμπυκνωτές οξυγόνου με χρήματα που θα πληρώσουν οι ίδιοι οι ασθενείς. Δίνουν μόνο με αγορά που κοστίζει περίπου… 1.000 ευρώ. Έτσι παραμένουν οι ασθενείς στα νοσοκομεία και γεμίζουν οι κλινικές κορονοϊού» προσθέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

    Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι συναντήσεις προβεβλημένων «γιατρών της… πανδημίας» με κομματικά στελέχη όλων των αποχρώσεων για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Οι ζυμώσεις έχουν αρχίσει από το 3ο κύμα και μετά, με συγκεκριμένους παράγοντες να ζητάνε από μάχιμους γιατρούς να συστρατευθούν και στις πολιτικές μάχες. Ορισμένοι, αν κρίνουμε από τις συνεχόμενες επαφές τους, ακόμη και στα νοσοκομεία όπου εργάζονται, πιθανότατα να έχουν δώσει τα χέρια και έτσι αναμένεται να δούμε περισσότερες «χειρουργικές ποδιές» στις λίστες των εκλογών.

    Πάντως η λέξη ΜΕΘ παίζει συνεχώς ακόμη και εκτός δομών υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτική Ενότητας Θεσσαλονίκης (ΜΕΘ) Βούλα Πατουλίδου παρακινείται από πολλούς να αλλάξει «γήπεδο» στις επόμενες δημοτικές εκλογές και να βρεθεί απέναντι στον νυν δήμαρχο Θεσσαλονίκης ώστε να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο. Την πληροφορία δεν διαψεύδουν στενοί συνεργάτες της επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ νωρίς για τέτοιες κουβέντες…».

    Μελ. Καρ.

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Οκτωβρίου 2021