Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για… βορείους #ΕΣΥ_για_ολους
    05/12/2022 09:00

    Ιστορίες για… βορείους #ΕΣΥ_για_ολους

    Από τις αρχές του προηγούμενου μήνα μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 10 μεταμοσχεύσεις (πέντε ήπατος και πέντε νεφρού) στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης διότι δότες οργάνων σώματος υπάρχουν και θα υπάρχουν ειδικά τώρα που βρήκαν «κουτσά στραβά» και αναισθησιολόγους να καλύψουν τα τεράστια κενά του συστήματος. «Το ζήτημα είναι να οργανωθούν καλύτερα οι μεταμοσχεύσεις και σε μόνιμη βάση στην πόλη από όπου ξεκίνησαν» κάτι που έχουν επισημάνει επανειλημμένα οι χειρουργοί μεταμοσχεύσεων κάνοντας λόγο για ελάχιστο αριθμό συντονιστών στις δομές της Βόρειας Ελλάδας. Με άλλα λόγια οι συγγενείς δοτών κάνουν ό,τι κάνουν από μόνοι τους, χωρίς να τους καθοδηγούν σε μία κρίσιμη και τραγική συναισθηματική φόρτιση.

    «Θα ζούσε άλλα τριάντα χρόνια αν εγχειριζόταν νωρίτερα…» είπε για ασθενή νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης στη βουλή και στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ. Μάλιστα επικαλέστηκε γιατρό που δραστηριοποιείται στο ΠΑΣΟΚ και τη σχετική διαπίστωση του για κακή διαχείριση της πολιτείας και της κυβέρνησης σε όλες τις φάσεις της πανδημίας. Να θυμίσουμε ότι τα νοσοκομεία είχαν μετατραπεί σε «μονοθεματικά» και τώρα ξεκίνησε μία άλλη απογραφή… θανάτου όχι για τα κρούσματα COVID-19 αλλά για τα χειρουργεία που καθυστέρησαν ή δεν έγιναν ποτέ με κόστος ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν…

    Η διαβούλευση του «νομοσχεδίου Γκάγκα» για το ΕΣΥ «άφησε αρκετούς απ’ έξω» αν κρίνουμε από τις επιστολές διαμαρτυρίας π.χ. των εργαστηριακών γιατρών και των πολυιατρείων ή της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας για συγκεκριμένες διατάξεις περί «φυσικού» τοκετού και κέντρα γεννήσεων χωρίς… γιατρούς. Για την ιστορία, κάτι ανάλογο που γινόταν στη Βρετανία -λόγω έλλειψης γυναικολόγων- απέτυχε παταγωδώς όπως φαίνεται από τα πρόσφατα στοιχεία των περιγεννητικών θανάτων τους. Όπως επισημαίνει στη στήλη η Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Βιολέττα Βαίτση «Πώς θα εξασφαλισθεί η ασφάλεια της επίτοκου χωρίς άμεση χειρουργική παρέμβαση σε περίπτωση αποκόλλησης του πλακούντα; Είναι γνωστό́ δε ότι σε τέτοιου τύπου κέντρα απαγορεύεται η παρουσία αναισθησιολόγου. Οι επίτοκες δεν θα έχουν δικαίωμα στην αναλγησία;». Σε ποιο αιώνα επιστρέφουμε;

    Χωρίς μάσκες κομματικά στελέχη -προς το παρόν της κυβερνώσας παράταξης- άρχισαν να επισκέπτονται εργασιακούς χώρους και να συσκέπτονται σε γραφεία με εκπροσώπους φορέων ενόψει εκλογών. Πιθανότατα δεν έχουν ακούσει για τη «μεγαλειώδη» -όπως την είχε χαρακτηρίσει η καθηγήτρια μικροβιολογίας Γ. Γκιούλα- συνάντηση γρίπης και κορονοϊού αυτό το χειμώνα. Συνεπώς δεν αποκλείεται να έχουμε αύξηση κρουσμάτων για τους γνωστούς λόγους αλλά και λόγω… εκλογικών ζυμώσεων.

    Ασκήσεις ετοιμότητας για έκτακτα περιστατικά, όπως σεισμοί, καταποντισμοί, φωτιές κ.ά. πραγματοποιεί σταθερά η 4η ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στο «Ιπποκράτειο», όπως μαθαίνουμε, πήγε σχεδόν άριστα στο δε «ΑΧΕΠΑ» «ξέχασαν» να καλέσουν τον τεχνικό ασφαλείας και τον γιατρό εργασίας! Να σημειωθεί ότι στις ασκήσεις είχαν «σηκώσει» τα λιγοστά, σε σχέση με το παρελθόν, αυτοκίνητα από τους προαύλιους χώρους, ωστόσο αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί ώστε οι συνθήκες της άσκησης να προσομοιάζουν όσο το δυνατό περισσότερο με την… πραγματικότητα. Παρ’ όλα αυτά στα δύο συγκεκριμένα νοσοκομεία υπήρξε συνεργασία δυνάμεων ώστε να εντοπιστούν κενά και προβλήματα εγκαίρως και όχι κατόπιν «εορτής» όπως έγινε πχ με τη φωτιά στην πνευμονολογική κλινική του «Γ. Παπανικολάου», η οποία σε λίγο θα «χρονίσει» κλειστή…

    Διοικητής νοσοκομείου (βλ ΦΩΤΟ) περίμενε σε γκισέ και στην ουρά του νοσοκομείου όπου είναι επικεφαλής για να κάνει τη δουλειά του! Ο λόγος για τον Οδυσσέα Κάτσακα στον «Άγιο Παύλο» Θεσσαλονίκης ο οποίος σε καιρό πανδημίας κατόρθωσε και έβαλε στο Ταμείο Ανάκαμψης και σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα την ανακαίνιση των «ιστορικών» κτιρίων καθώς και την επέκταση των χειρουργείων! Ο «Άγιος Παύλος» είναι ένα από τα νοσοκομεία για τα οποία έλεγε προχθές στη Βουλή η κ. Γκάγκα «χωρίς τουαλέτες στα δωμάτια και εγκαταστάσεις για κλάματα».

    Μελ. Καρ.

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04.12.2022